URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2012, 16:41

Primarii din Bihor, revoltaţi că Ponta le ia ce le-a dat Ungureanu: N-au apucat să cheltuie banii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
În judeţul Bihor, cea mai mare parte a primarilor PDL, obligaţi de noul Guvern Ponta să returneze banii primiţi în luna aprilie din Fondul de Rezervă al Guvernului Ungureanu, n-au reuşit să cheltuie niciun leu, astfel încât vor trebui să înapoieze întreaga sumă. Cu puţine excepţii, edilii acuză noul Guvern de discriminare şi consideră că li se face o nedreptate.

Discriminare!

Suma cea mai mare primită de unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Bihor din Fondul de Rezervă al Guvernului în luna aprilie a fost de 1,4 milioane lei, iar beneficiar Primăria municipiului Marghita.

Primarul Dorel Talpoş a declarat miercuri pentru BIHOREANUL că nu a reuşit să cheltuie niciun leu din suma primită şi a afirmat că, din cauza obligativităţii returnării banilor, nu va avea fonduri pentru cofinanţarea unor proiecte începute. Totodată, el a acuzat Guvernul Ponta de discriminare, pentru că sancţionează doar primarii PDL.

"Eu mă mir şi sunt revoltat că Guvernul actual ia banii numai de la primăriile PDL. Asta e discriminare. Eu nici nu am apucat să cheltui din banii primiţi, pentru că a trebuit să facem luna trecută o rectificare de buget şi am programat cheltuirea banilor în luna aceasta, pentru plata cofinanţării unor proiecte începute, pentru apartamente ANL, pentru reabilitarea de drumuri şi a Liceului Horvath Janos, înfiinţat anul trecut".

Întrebat de unde va procura banii necesari pentru asigurarea cofinanţării, primarul municipiului Marghita a afirmat că nu ştie. "Habar nu am ce o să facem. O să dăm banii înapoi şi dacă nu vrem, pentru că ne-am trezit cu conturile blocate", a spus Talpoş.

Un alt edil PDL care nu a reuşit să cheltuie nimic din sumele primite în luna aprilie este primarul comunei Balc, Arsenie Maroşan. Acesta susţine că intenţiona să utilizeze cei 460.000 lei primiţi pentru a finanţa proiecte de reparare a unor drumuri comunale şi pentru organizarea alegerilor locale. "Nu comentez decizia Guvernului, pot doar s-o respect şi să mă supun", a declarat primarul.

O mare porcărie!

Edilul oraşului Ştei, Ioan Lucaciu, care a primit din Fondul de Rezervă 550.000 lei, afirmă că a cheltuit doar o mică parte din bani, şi spune că obligaţia de restituire a sumei necheltuite este "o mare porcărie", deoarece nici măcar fondurile primite în aprilie nu îi erau suficiente pentru cofinanţarea lucrărilor publice, in care o parte sunt în derulare, iar o alta a şi fost recepţionată de la firmele care le-au executat.

"Am apucat să cheltui până marţi numai 110.000 lei, pentru că nu am crezut, nici prin cap nu mi-a trecut că o să vină alt Guvern, care o să ni-i ceară înapoi. E o mare porcărie, un Guvern să-ţi ceară banii pe care ţi i-a dat alt Guvern", a spus primarul de Ştei, Ioan Lucaciu. Acesta susţine că, oricum, banii primiţi de la Guvernul Ungureanu erau insuficienţi: "La câte proiecte avem în derulare şi câte lucrări avem încheiate şi neplătite, aveam nevoie nu de 550.000 de lei, ci de 1,3 milioane".

Singurul primar PDL din Bihor care, potrivit spuselor sale, a cheltuit întreaga sumă alocată de Guvernul Ungureanu este cel din comuna Borod, Sorin Sarca. "Am primit 640.000 de lei şi am reuşit să-i cheltui pe toţi, pentru plata unor lucrări pe proiecte de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare şi pentru modernizarea şcolii din centrul de comună, aşa că mie nu au ce să-mi ia. Am vorbit cu colegii şi sunt singurul în situaţia asta", a declarat primarul comunei Balc. Sarca a adăugat că suma alocată de Guvernul Ungureanu era oricum insuficientă, întrucât administraţia locală are în derulare şase proiecte în valoare de 15 milioane de euro, pentru care nu are asigurată cofinanţarea. "Banii de la Ungureanu au fost aşa de puţini că abia ne-au ajuns pe-o măsea. A fost numa' aşa, să nu simţim că merge maşinăria fier pe fier", a spus primarul.

Fărâme pentru USL

În judeţul Bihor, prin Hotărârea de Guvern din 6 aprilie, au fost alocate din Fondul de Rezervă al Guvernului fonduri totale de 19,575 milioane lei, din care 18,75 milioane au fost date pentru 55 de primării cu edili PDL şi UDMR, iar 1,4 milioane lei pentru 9 unităţi administrativ-teritoriale conduse de reprezentanţi ai PNL, PSD şi PC.

Cea mai mică sumă, 40.000 lei, a fost alocată municipiului Oradea, dar banii au fost repartizaţi unei biserici slovace. Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a declarat că "suma a ajuns la Oradea la diligenţele deputatului Adrian Merka special pentru biserica respectivă".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
@George
Draga George, ce naiv poti fi, tu chiar crezi inca in Zana Maseluta. Tu crezi ca banii aia vor fi lasati la rezerva? Toti sunt deja tocati de guvernul Ponta, din ce crezi ca va da maririle de salar, de pensie, va acoperi minusul creat prin amnestia financiara data bugetarilor, din ce isi va cumpara PSD si Ponta voturile la toamna?! O vai, iar sare romanul la ala care promite ciolanul mai mare, dar porcul inca guita :)
Postat 10 Mai 2012, 17:13 de nume
replica la articolul cu plagiatul al senatorului PSD Ioan Mang
Senatorul PSD Ioan Mang ,,ministrul Educatiei `` acum este pe toate televiziunile si cauta justificari cum ca nu a plagiat si este asemeni lui ex minstruPDL Daniel Funeriu care la baza avea chimie si dat explicatii despre pixelul albastru al lui Basescu explicatii privin miscare cinetica a bratului presedintelui Basescu Traian cind a lovit copilul acela !:))=))Cam aceste asemanari sunt intre IT calculatoare si educatie invatamint ale senatorului PSD Ioan Mang ministru Educatie ,iar asta cu plagiatul ,numa sa nu-i ramina porecla ,,PLAGIATORUL la senatorul PSD Ioan Mang!:))=))Emil Boc presedintele PDL plateste senatorului PSD Ioan Mang politele ,ca si dinsul i-a platit cind era la guvernare si la incarcat cu tot felul de epitete care mai de care si acuma sa intors roata si datoriile trebuiesc platite!:))=)) Noah ce sa mai zic si eu un roman simplu bihorean @Romanul Simplu urez FELICITARI! ca ne-am mai pricopsit cu un minstru bihorean zice-se ,dar senatorul PSD Ioan Mang este din Ineul de Arad !:))=)) .Poupincuristi senatorului PSDIoan Mang mai incet cu poupioncurismul ca face-ti rana la dosul senatorului !:))=))(aste vorbe rautacioase) Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 10 Mai 2012, 08:39 de Romanul Simplu
Foarte bine
Foarte bine a facut, e vorba de rezerva de stat, bani care se tin pt greutati mai mari care pot aparea nu pt a avea cu sa cumpere PDL voturile. Ce s-ar intampla daca Doamne fereste am avea un cutremur ca in 77 de unde bani ar da cei care au primit mita din fondul de urgenta inapoi??? Ganditi nu tineti capul ala doar ca sa nu va ploua in gat.
Postat 09 Mai 2012, 22:56 de George
hihi
Fratilor asa ma distrez de nu mai pot, voi chiar credeti ca Ponta e asa de bun ? :)) politica nu asa se face. In scurt timp isi va da arama pe fata. Singura diferenta e ca el e mai rau ca oricare. Sustineti PSD si daca ne mai ajuta bunul Dumnezeu in 2, 3 ani nu vom murii de foame, Romania nici nu va mai exista.
Postat 09 Mai 2012, 21:56 de UnCetatean
Comunisti
Ponta e foame de bani :))))isi da foc la valiza singur !!!! Acum vreau sa vad Antenele cum ii critica pe comunisti astea
Postat 09 Mai 2012, 20:58 de Comunisti
Asa e
Asa a fost mereu! Nu stiu de ce suntem dintr-o data surprinsi de masurile usl uli, cand asa se face de..cel putin 20 de ani! Cine are borcanu cu miere, ala imparte dupa cum vrea el! E normal. Numai cine nu intelege cum merge treaba in politica romaneasca poate pretinde altceva.
Postat 09 Mai 2012, 19:59 de Radu
....
adevarul este intotdeauna la mijloc...probabil ca localitatile cu primari p.s.d. vor fi avantajati, nu? eu intreb daca nu cumva asta e o reglare normala a situatiei?pana azi primarii p.d.l. s-au jucat cu fondurile, caci tara este tot saraca, nu?hi hi hi hi hi hi hi hi hi la munca cu toti, nu la cersit de...fonduri politice INTREB. oare ce-i care voteaza si care sunt si cotizanti, de ce asteapta ziua Z ca sa dispara toti banii?
Postat 09 Mai 2012, 19:46 de marcell
AFARA PDL!
A pompat PDL bani la greu, acum pe sfarsit, cand simteau ca se impute treaba, catre primarii lor, ca aia sa faca si sa dreaga acum inainte de alegeri dupa ce 3 ani numa s-au jucat. Asta e politica. Si PDL facea la fel daca era el in locul USL, sa fim realisti! Joaca si ei asa cum a facut PDL ul si UDMR ul 3 ani de zile plus. ADICA MURDAR. Primarii PDListi buni din acest judet ii poti numara pe degetele de la doua maini. Si asta cu indulgenta.
Postat 09 Mai 2012, 17:54 de fostul PDL ist
bacsis socialist
ce mai poate fi de spus dragi cititori? afara cu tovarasii!!!
Postat 09 Mai 2012, 17:20 de spartanu de bihor
contrariat
e usor sa vorbesti atunci cand nu stai la tara unde primaria nu are bani de nimic. in sfarsit am primit si noi niste bani si primarul a vrut sa-i inbvesteasca in drum, dar nenorocitul de ponta ia banii inapoi acum. vorbesti si tu ca sa vorbesti
Postat 09 Mai 2012, 17:00 de contrariat
primarie
eu in locul primarilkor as merge la bucuresti si as protesta! nu se poate sa le ia banii dupa ce celalalt premier le-a dat bani pt proiecte
Postat 09 Mai 2012, 16:58 de primar
Lasati mai baieti!
Lasati mai baieti. V-ati distrat destul 3 ani. V-a ajuns totusi. Mai lasati si pe altii!!!!! LASA-ne PDL ule!
Postat 09 Mai 2012, 16:48 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON