URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2012, 15:30

"Oradea râde cu UNPR", care şi-a anunţat un candidat controversat la Primărie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

UNPR este prima formaţiune care şi-a anunţat candidatul la Primăria Oradiei, în persoana unui medic angajat la Casa de Pensii, la comisia de expertizare în gradul de handicap. Doctorul Ovidiu Pleşa a şi condus această comisie, demisionând în 2006 când, în urma unei anchete declanşate de fostul prefect Ilie Bolojan, s-a descoperit că existau pensionari nevăzători cu permise de conducere auto.

Sloganul viitorului candidat este "Oradea trebuie să râdă din nou", Pleşa fiind convins că nu industria trebuie dezvoltată în Oradea, ci festivalul Toamna Orădeană şi recuperarea medicală în specialitatea Neurologie.

Cei din urmă, cei dintâi

Deşi înfiinţat abia în anul 2010, din "transfugi" de la partidele de opoziţie, UNPR a devenit, marţi, primul partid care şi-a anunţat candidatul la Primăria Oradea, în cadrul unei conferinţe de presă, urmând ca el să fie lansat şi oficial, în prezenţa şefilor de la Bucureşti ai formaţiunii.

"Candidatul nostru este doctorul Ovidiu Pleşa, care va fi lansat oficial în cadrul unei întâlniri de amploare pe care o vom avea peste două-trei săptămâni, cel mai probabil la Casa de Cultură a Sindicatelor sau la Teatru, în prezenţa conducerii centrale a partidului", a anunţat preşedintele UNPR Bihor, Gheorghe Pintea.

Nu producţie, ci distracţie

Viitorul candidat, Ovidiu Pleşa, a spus jurnaliştilor că nu vrea să dezvăluie prea multe din programul său, dar prioritatea sa va fi "relansarea şi dezvoltarea culturală a Oradiei", despre care a spus că-i pare rău că este tot mai depopulat. "În 1990, Oradea avea 220.000 de locuitori, iar anul trecut avea 185.000 de locuitori. Veţi spune că populaţia a scăzut în toată ţara, dar eu nu cred că trebuie să fim ca restul lumii", a spus Pleşa.

El a mai arătat că, deşi nu vrea să atace "politica de parcuri industriale" a actualului primar Ilie Bolojan, are convingerea că nu industria va face oraşul faimos, ci cultura. "Oradea nu are tradiţie în producţia de maşini-unelte sau tractoare (n.r. - deşi Înfrăţirea exporta masiv maşini-unelte până în 1990), şi nu cred că trebuie să asamblăm mixere pentru coreeni", a afirmat viitorul candidat al UNPR.

Pleşa a "divulgat" două din ideile sale - dezvoltarea Festivalului Toamna Orădeană şi a unui centru de recuperare medicală specializat în Neurologie. "Festivalul Toamna Orădeană dura trei săptămâni până prin 2007, dar după 2008 am observat cu tristeţe că s-a limitat foarte mult, la trei week-end-uri. Poate din cauza crizei, nu ştiu. Eu aş vrea dezvoltarea oraşului în cercuri concentrice: în următorii doi-trei ani să vină la aceste evenimente de tip happening oameni din jur, din Salonta, iar apoi din ţară", a explicat omul UNPR, care s-a mai declarat dezamăgit că "neurologia s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, dar noi n-am izbutit să ţinem pasul, deşi turismul medical ar putea să reprezinte o soluţie pentru Oradea".

CV beton

Ovidiu Pleşa are 41 de ani, este căsătorit şi are doi copii. În anul 1995 a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, iar din 2000 lucrează la Casa de Pensii Bihor, ca medic în comisia de expertizare a persoanelor cu handicap în vederea pensionării pe caz de boală.

Pleşa a condus, de altfel, această comisie între anii 2003-2006, când a demisionat ca urmare a unei anchete dispuse de prefectul de atunci, Ilie Bolojan. Ancheta a relevat existenţa unor persoane pensionate de invaliditate, cu toate că, în realitate, pensionarii nu aveau bolile consemnate în dosare, de exemplu fiind descoperiţi nevăzători cu permise de conducere auto sau nevăzători care lucrau în agricultură, cu tractoare.

Întrebat dacă nu cumva consideră un handicap în cursa electorală chiar faptul că a condus comisia de expertizare, dr. Pleşa a afirmat că nu crede acest lucru, şi că în calitatea pe care o avea nu a făcut altceva decât să ia în considerare adeverinţele medicale cu care se prezentau oamenii la expertize. "Eu pot spune că la preluarea funcţiei aveam în evidenţe 7.500 de pensionari cu handicap, iar la plecare doar 3.500", s-a apărat viitorul candidat al UNPR la Primărie.

Fără Mişcare Populară

În ce priveşte candidatul la preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor, preşedintele organizaţiei judeţene a UNPR, Gheorghe Pintea (fost preşedinte al PNG Bihor până în 2010) a afirmat că numele acestuia va fi făcut public "peste două-trei săptămâni".

De asemenea, Pintea a susţinut că UNPR are în Bihor 3.836 membri, ceea ce l-ar situa, din acest punct de vedere, imediat după UDMR Bihor, care depăşeşte 10.000 de membri.

Întrebat de jurnalişti care este ţinta partidului la alegerile locale din Bihor, Pintea a afirmat că "deocamdată vrem să găsim candidaţi în 80-85 la sută din localităţi, în acele localităţi unde populaţia nu este preponderent maghiară". În fine, el a precizat că în Bihor UNPR nu va realiza nicio alianţă electorală cu alte formaţiuni, nici măcar cu PDL, şi nu va susţine candidaţii democrat-liberali.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
jalni-comedie
perestroika.....asta vroiam sa spun
Postat 11 Martie 2012, 03:11 de juristu
jalni-comedie
ma intreb cate cunostinte are individu in ale adminstratiei publice....programul lui platforma este de nici doi bani si nu ajuta la mai nimic.....in centrul ala de recuperare se va intra cu spaga si cu bani pe care tot ei intre ei ii vor colecta.....pe mine ca si cetatean al acestui oras nu ma ajuta sa am inca o institutie care sa pape bani din bugetul local....aaaa si tipu cu angajatii.....ai mare dreptate....cum se comporta cu oamenii care il ajuta sa aiba venituri asa se va comporta si cu cetatenii acestui oras....jalnic...unpr ar trebui sa isi reconsidere propunerea....au ales foarte ciudat si impotriva valului....nu cumjva este alegere tip prestoika?......coool ador politica asta de doi bani din romania....circ si marile afaceri sunt undeva ascunse.....gen masonerie....deci tipu asta care vrea sa candideze este practic o marioneta manipulata de catre unii mai inteligenti decat el.......
Postat 11 Martie 2012, 03:04 de juristu
spagaton
el sa faca oradenii sa rida? titlul imi ajunge si ma tavalesc de ris. pai nu e in stare sa-si faca 20 de angajati sa rida. le da salariul minim si inca ceva la negru. nici ei nu pot sa rida. si vrea sa fie primar!? ce naiba poate el sa faca sa ne mareasca nivelul de trai? si sintem 180.000! nu poate sa faca fericiti 20 de oameni si se gandeste la binele unui oras! sa fim seriosi!!! nici in oglinda nu se priveste dimineata. de teama sa nu se scuipe singur. cum naiba se gandesc toti paduchii sa intre in politica si alti paduchi sa+i primeasca. si sa+i mai si faca c?andidati la prima institutie a unui municipiu? nu va e rusine chiar de nimic. spagari imputiti si nenorociti. nici de ingrasamaint la porci nu sinteti buni. sper sa va inecati.
Postat 07 Martie 2012, 14:57 de doctor spaga
.............
Daca Oradea ar rade, canta si dansa cu nebunul ala, ar fi ceva, dar asa, doar rade cu el, slabe sperante sa-l voteze macar familia lui, ca nici aia n-or fi de tot tampiti!
Postat 07 Martie 2012, 14:46 de Merlin from Berlin
spagaton
cum credeti voi ca se fac urmatoarele: 2 (doua) autoturisme Lexus, un restaurant in care a bagat o gramada de bani( nu ca ar fi el luxos, dar e mare ca dimensiune) vila etc??? foamea nevestei venita din constanta. o gramada de spaga, o gramada de ticalosi care iau pensii cumparate cu spaga dusa de acest handicapat acasa si impartita cu altii(militieni, procurori, politicieni etc) cu fata asta vrea sa fie el primar? daca s-ar uita in oglinda si-ar da seama ca ar merita si el un certificat de...handicapat!!! si asta l-ar fi obtinut pe bune, fara sa dea nici macar un euro din valizele pe care le-a umplut. mderita scuipat cind o sa-l vedeti pe strada. alte amanunte in episodul urmator.
Postat 07 Martie 2012, 09:07 de doctor spaga
spagarul
Dupa ce a fabricat atitia pensionari de boala mai are tupeu sa candideze?
Postat 07 Martie 2012, 08:36 de Trifa
spaga
200 de Euro era spaga pt un certificat si nici nu trebuia sa te prezinti la comisie
Postat 07 Martie 2012, 08:26 de dan
Si cand te gandesti ca asemenea "inteligenti"
sunt functionari pe banii nostrii. Frumoasa tara condusa si furata de hoti :(((
Postat 06 Martie 2012, 21:18 de Cititor
m
imi place sa manc, sa beau, sa chefuiesc...orice...
Postat 06 Martie 2012, 20:16 de m
m
as dori si io, o pensionare scurta, si cu oleaca "handicap"...vreo idee, ceva?careva?va rooooogggggg...
Postat 06 Martie 2012, 20:15 de m
ochila schiopila cu o pila
Daca nu va fi prins in flagarant pana la alegerile locale musiu shpaga doftoru, eu zic sa-l votam, doar asa poate fi indepartat de la fabrica de pensionari cu handicap falsi, pe care noi toti trebuie sa-i sustinem! deci vomati, votati Plesa, poate ne pensionam cu totii medical!
Postat 06 Martie 2012, 18:24 de handy kapp
felicitari
Pleşa a "divulgat" două din ideile sale - dezvoltarea Festivalului Toamna Orădeană şi a unui centru de recuperare medicală specializat în Neurologie
Postat 06 Martie 2012, 15:55 de merita un VOT
Jenant
Un singu cuvant pe tot ce are legatura cu UNPR: jenant!!!!!!!!
Postat 06 Martie 2012, 15:53 de Ovidiu D
Asta e * cu ochi care lua banii pentru dosare de handicap.
Atata am avut de spus.
Postat 06 Martie 2012, 15:53 de Votant
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON