URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2012, 17:52

Eliberarea Oradiei, sărbătorită cu concerte de muzică populară şi depuneri de coroane

Pregătirile festivităţilor ocazionate de împlinirea a 93 de ani de la eliberarea oraşului Oradea de sub dominaţie austro-ungară de către trupele române conduse de generalul Traian Moşoiu au intrat pe ultima sută de metri.

Anul acesta ceremoniile de 20 aprilie vor fi prefaţate în seara zilei de joi de un concert folcloric intitulat "Joc şi cântec românesc" susţinut de Ansamblul Profesionist "Crişana", la Teatrul Regina Maria. Spectacolul va începe la ora 19 şi îl va avea ca invitat special pe solistul Aurel Tămaş. Biletele de intrare costă între 10 şi 20 lei şi pot fi cumpărate de la casieria teatrului.

Pentru ziua de vineri, de la ora 11, este programată Şedinţa Festivă a Consiliului Local în cadrul căreia cuvântul de deschidere va fi susţinut de primarul Ilie Bolojan iar profesorii universitari Viorel Faur şi Gabriel Moisa vor vorbi cu privire la semnificaţia momentului.

Ulterior, de la ora 12, la Biserica cu Lună un sobor de preoţi va susţine o slujbă de Te Deum, urmată de la ora 12:30 de un recital de fanfară susţinut de Şcoala de Pregătire a Agenţilor de Frontieră "Avram Iancu" Oradea, iar de la 13:30 de ceremonialul de depunere de coroane la statuia generalului "Traian Moşoiu".

La statuia din strada Armatei Române, primarul Ilie Bolojan va susţine o alocuţiune privind semnificaţia aniversării a 93 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea după care festivităţile se vor încheia cu un recital al susţinut de corul "Traian Moşoiu" şi defilarea detaşamentului de onoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
Szent Istvan
ingropat mine in pamant oradiei. frumos ceremoniu facut la mine. asteptat venit la mine si prieten meu dan simai.
Postat 20 Aprilie 2012, 12:10 de Szent Istvan
ildico
nu sarbator la oradio. noi tinut doliu in ceast ziu.
Postat 20 Aprilie 2012, 12:08 de ildico
pistea
traiasc romanie marie. traieasc oradie frumos.
Postat 20 Aprilie 2012, 12:04 de pistea
gheo
ORADIA, ORADIEI? analfabetule. daca esti jurnalist la un ziar din romania invata romaneste.
Postat 20 Aprilie 2012, 12:02 de pistea
@cei ce nu-si cunosc istoria
Apropo ce veni vorbe de regele Ladislau, acesta a fost inmormantat la Oradea si atat de mult a fost iubit de catre credinciosii maghiari incat (beti fiind la inbormantare,probabil) nici pana azi nu si-au amintit unde l-au inmormantat si nu-i gasesc mormantul. Si celalalt mult iubit rege al Ungariei, Szent Istvan(Stefan cel Sfant) despre care se spune ca a crestinat ungurii si a format statul maghiar, numele lui adevarat a fost VAJK, turc si nu ungur. Tot timpul se lauda cu nu-i a lor.
Postat 20 Aprilie 2012, 12:00 de Paul
@?
Zici ca noi, romanii, am primit Oradea cadou. Eu zic ca am luat-o de la cei nevolnici si misei, de la cei ce nu mai puteau pastra ceea ce furasera in urma cu secole ! Dupa batalia de la Mohacs voi, ungurii, ati disparut ! Nu cred ca mai aveti ceva din cei ce strabateau mandri stepele Asiei si faceau apoi sa tremure Europa ! Muierile voastre au fost batjocorite sute de ani de tatari, de turci, de... de cine a vrut, asa ca nu prea aveti nimic din spita lui arpad. Cine v-a oprit sa ne invingeti, si in 1919 si in 1945 si sa pastrati Ardealul si celelalte tinuturi. V-a oprit neputinta, lasitatea, moliciunea ! Asa ca CIOCUL MIC ! Istoria o scriu invingatorii iar invinsii le toarna sampania in cupe !
Postat 20 Aprilie 2012, 10:22 de aiurel
Inca un raspuns la ? de la 00,45(probabi beat)
1)Radacinile orasului Oradea sunt in sec.lV. I.Hr in zona Salca si Baile Felix.si nu a fost fondat de Ladislau.In acele vremuri stramosii tai ori nu existau ori traiau in 4 labe prin boschetii asiatici. 2)Ladislau s-a nascut in 1040 la Cracovia si probabil nici nu a sost ungur.Poate el a fost crestin, dar ungurii in acea perioada erau pagani si inca traiau in corturi. 3)Voi nu ati construit nimic in Transilvania,totul a fost construit de catre romani,evrei,sasi. Daca in Oradea au existat multe proiecte facute de catre arhitecti austrieci sau italieni nu inseamna ca ungurii au construit Oradea. 4)Am fost ,suntem si vom fi majoritari in Ardeal. Azi ungurii cu secuii si o parte din tzigani reprezinta 18,2 la suta din populatia Ardealului, procentul a fost cam acelasi.
Postat 20 Aprilie 2012, 10:12 de Roman
Raspuns la ...semnul intrebarii !
Aici te inseli, d-le fara identitate ! Aici noi suntem prezentul si viitorul, iar tu faci parte din trecut ! Nu ma deranjeaza deloc ca o strada sa poarte numele Sf. Ladislau, pentru ca sunt multe strazi care poarta nume unguresti atat de urate si ale unor oameni atat de nesemnificativi, incat Sf. Ladislau e chiar ok ! Chiar daca oamenii de aici au trait sub asuprire vreme de secole, orice s-a construit, a fost din sudoarea lor ! Iar noi n-am venit din Moldova, suntem oameni ai locului, n-avem vocatia traversarii continentelor cu merindea sub sa ! Iar ca pondere, romanii sunt peste 70% in Oradea si n-au distrus orasul, daca tii minte limitele orasului din urma cu 30-40 ani, o sa vezi ca orasul aproape s-a dublat ! Am observat ca vorbesc de construit cei ce n-au pus in viata lor 2 caramizi laolalta, cei ce n-au sadit un pom sau o floare...
Postat 20 Aprilie 2012, 09:26 de andrei
?
Ce ati construit voi dinainte de 1920? Ce a fost procentul populatiei romane dinainte de 1920? Orasul a fost fondat de Sfintu Ladislau si Oradea voastra nu are nici macar o strada numita dupa el. De ce? Aveti statuia lui Mihai Viteazul in centru, el ce legatura are cu Oradea? Ati primit Oradea cadou, nu aveti ce face cu ea, ati distrus complet orasul, asa e cultura voastra aia din Moldova. Toate lumea construieste viitorul, numai voi construiti trecutul!
Postat 20 Aprilie 2012, 00:45 de @andrei
Doamne, ocroteste-i pe romani !
Si care-i problema ? Intotdeauna cladirile reprezentative ale unei comunitati s-au realizat pe proiectele cele mai reusite ! Ce daca arhitectul era evreu ? La vremea aceea (ca si acum!) aveau acces la cultura cei cu bani ! Oricum, Biserica cu Luna s-a ridicat cu efortul si perseverenta romanilor ortodocsi din Oradea si e o emblema pt. oras. Intotdeauna au existat oameni ai locului capabili de sacrificiu, in vremuri de pace sau de lupta !
Postat 19 Aprilie 2012, 21:08 de andrei
.....
Catedrala ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului” – ”Biserica cu Lună”/ Ortodox székesegyház – ”Holdas templom”/ ”The Assumption of Virgin Mary” Orthodox Cathedral (The Moon Church) Arhitect/ Épitész/ Architect: Éder Jakab (1784-1790)
Postat 19 Aprilie 2012, 19:39 de @andrei
@andrei
Esti un exemplu cum pupincurismul dauneaza sanatatii ! Tie ti-a afectat memoria si totodata ratiunea. ,,Oradea e un oras pe care Bolojan incearca sa-l faca vizibil si comparabil cu orase din Europa !'' Daca te referi la Dresda, Varsovia, Coventry, Guernica in perioada imediat urmatoarea celui de al doilea razboi mondial e ok !
Postat 19 Aprilie 2012, 14:26 de aiurel
Cinste si recunostinta, eroilor eliberatori de sub tirania austro-ungara !
E o onoare sa fi invatat la aceeasi scoala cu academicianul Mircea Malita , prof. Mircea Victor Rusu si multi altii ca ei ! N-a pierdut nimeni, nimic daca nu a cunoscut-o pe TzitziFix, dama de companie si-atat ! Oradea e un oras pe care Bolojan incearca sa-l faca vizibil si comparabil cu orase din Europa ! Oradea are o \"Biserica cu Luna \" cum nu e alta ! Oradea are o bogatie de stiluri arhitectonice rar intalnite ! Si oameni care au reusit sa depaseasca diferendele starnite de atatia colonisti fara patrie ! Cinste si recunostinta, eroilor eliberatori de sub tirania austro-ungara !
Postat 19 Aprilie 2012, 14:11 de andrei
Ce-mi plaaaceeee !!!
Istorie nu, gramatica nu, oare ce-ti trebuie ca sa fii jurnalist ?! Orasul Oradea a fost eliberat la 20 aprilie 1919 nu de sub dominatia austro-ungara, ce de sub dominatia ungara si de sub teroarea bandelor de huni bolsevizati condusi de béla kun, inițial béla cohen (tot un ****, unul din multii care ne-au marcat istoria !). Gestul de a sarbatori eliberarea Oradiei de sub asuprirea seculara a hunilor ( au mai fost si turci, austrieci, dar precum cainii de unguri n-a fost nimeni !) e frumos, pacat ca are doar un caracter electoral ! E o porcarie a gibonului care crede ca uitam cu asta ca sub domnia lui s-a fircalit in ungureste tot ce este institutie publica, inclusiv masinile comunitarilor. Bolovane, dupa ce ai fost in cardasie cu ungurii patru ani, vii acum si te dai mare roman si mare patriot ?! Sa-ti fie rusine, ai lasat acest oras pt. care au murit zeci de mii de romani sa-l reocupe hunii !
Postat 19 Aprilie 2012, 09:01 de aiurel
@retro
In mod sigur Oradea ar fi altfel daca pe aici nu ar fi poposit nepoftiti tot felul de ratati de prin Asia, unii migratori calare pagani,murdari,hoti,jefuitori, care traiau in corturi si pastrau carnea furata sub sea. Mare pacat.
Postat 19 Aprilie 2012, 08:37 de Dublu retro
Cinste si recunostinta, eroilor eliberatori de sub tirania austro-ungara !
data la care cuibul de naparci, navalitore, a fost distrus din Oradea. Ziua in care, in Transilvania s-a facut dreptate celor multi, celor care erau furati pe propriul pamant !
Postat 18 Aprilie 2012, 23:48 de book
@Dodo
esti un gunoi, gozbore ! :)) cum altcumva ai putea fi ? un creier dereglat. pe vremea austro-ungurilor, Romanii au fost privati de drepturi ca sa se poata ingrasa trantorii unguri. esti un cretin.
Postat 18 Aprilie 2012, 23:43 de Land
Istoria falsificata
Sarbatorim eliberarea de sub dominatia austro-ungara? Am vrea noi sa fim astazi sub o asemenea dominatie. In loc de cea a regimului actual. Sa avem capitala la Viena si nu la Bucuresti.
Postat 18 Aprilie 2012, 22:46 de Dodo
Nu mai este si nu va ma fi ... asa
Oradea nu este a voastra caraghiosilor !!! Oradea este a celor care au amintiri despre orasul invidiat de toti care erati departe la acea vreme. Orasul a fost si va ramane celor care au amintiri. Celor care au cunoscut-o, spre exemplu, pe TzitziFix, si au stat la o cafea cu ea pe o terasa. Nu la Astoria derbedeilor de azi ci a celor care stiau sa aprecieze expozitiile ce se deschideau acolo la 12 fix noaptea. Adica Oradea care nu stia ce inseamna sa fi roman sau ungur si care nu facea asemenea diferente. Orasul care a murit din acest punct de vedere. Sa vina azi un neica nimeni si sa vorbeasca despre semnificatia unei zile inseamna ca Oradea nu mai este ce a fost. Auzi? Un Viorel Faur, penibilul istoric care revine la microfon !?! Un Bolojan care nu are ce sa caute in Oradea de fapt ... Oradea, trezeste-te !!! Prefer un Cseke unui Groza, unui Bolojan, sau altui venetic adus cu caruta la oras. Prefer pe oricare alt organizator de evenimente ale orasului. Oradea !!! Ce e cu tine ???
Postat 18 Aprilie 2012, 22:33 de Retro
Frumos !
Felicitari organizatorilor !
Postat 18 Aprilie 2012, 19:06 de zoom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON