URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Octombrie 2011, 10:48

De Ziua morţilor, accesul auto în Cimitirul Municipal va fi interzis

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 1 noiembrie, accesul auto în Cimitirul Municipal Rulikowski va fi interzis. Pentru a evita ambuteiajele, conducerea Administraţiei Domeniului Public în subordinea căreia se află Cimitirul Municipal a hotărât ca de Ziua morţilor va permite doar persoanelor cu handicap, care pot atesta acest lucru cu documente, accesul cu maşina în interiorul cimitirului.

Conform unui comunicat al ADP, în zilele de 29-31 octombrie, inclusiv, cimitirul va fi deschis între orele 8-22, iar accesul auto va fi permis ca şi până acum, în schimbul unei taxe de 5 lei. În data de 1 noiembrie, programul de funcţionare va fi între orele 8-24.

"La fel ca în anii anteriori, de Ziua morţilor vom suplimenta efectivele de pază şi personalul care se ocupă de curăţenie", a declarat Florin Alexandru, purtătorul de cuvânt al ADP.

Ziua morţilor sau Luminaţia este o sărbătoare împrumutată de la Biserica Catolică, în viziunea căreia sufletele celor morţi care nu au fost nici sfinţi şi nici damnaţi ajung în Purgatoriu, unde se curăţă de păcate pentru a putea intra în Rai.

De aceea, în această zi preoţii organizează slujbe pentru iertarea păcatelor celor dispăruţi dintre cei vii şi pentru primirea lor în rai.

Deşi Biserica Ortodoxă nu recunoaşte existenţa purgatoriului, şi credincioşii ortodocşi sărbătoresc Ziua morţilor îngrijind mormintele celor dragi şi aprinzând lumânări pentru aceştia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
cei mersu ?
Sanatos...
Postat 23 Octombrie 2011, 00:36 de turbanu
JOS CU TIRANI!
reflxul de interzicere a cronicilor pe drumuri,are trairi comuniste. -spuneti-mi, citi aveti garantie pe starea de sanatate si eventual cine v-o certifica? Verificarea aptitudinilor si reactiile necesare unei sigurante in condusul autovehicolului pof fi unele analize medicale nu cele de sifilis care se mai cer si nu forma nervoasa,ci asa contactul(vedeti lege) .Fiti pragmatici,cronicului ii cereti o declaratie in care se responsabilizeaza ca in caz de accident pe motive medicale va fi pus la plata ca unul sanatos impreuna cu familia caruia ii apartine,eventual si garantii.
Postat 22 Octombrie 2011, 14:21 de JOS COMUNISMUL!
NOO CARNETU D CONDUCERE:))))
In unele cazuri problemele de handicap intervin dupa ce permisul de conducere a fost obtinut. In astfel de situatii, familia sau medicul de familie al conducatorului auto in cauza ar trebui sa anunte Politia Rutiera pentru ridicarea permisului. Legea romana prevede pedeapsa cu inchisoarea pentru medicii care nu instiinteaza organele de Politie. Acestia, pana in prezent, cel putin la nivelul judetului, n-au instiintat niciun caz de aparitie a unui handicap care sa dea incompatibilitatea cu calitatea de conducator auto. Se stie de astfel de cazuri, insa politia rutiera nu poate ridica permisul daca nu exista proba (certificat de la medicul specialist). Pot fi sanctionati doar daca incalca regulile de circulatie, spun lucratorii Politiei Rutiere..
Postat 22 Octombrie 2011, 13:37 de ha, ha, ha, ha
Osteoporoza ESTE INCOMPATIBILA? CE TEAPA IAU FRAIERI DE ROMANI
Afectiune cronica (printre care boli mintale, cardiace sau hepatice) incompatibile cu dobandirea calitatii de conducator auto, HRANITI SISTEMUL MEDICAL CA VA HRANESC SI EI FARA drepturi :)) VAI DE NOI CE TRAIM, REGRESUUUULL.Potrivit dispozitiilor legislatiei rutiere, prevazute in art. 22, alineatul 6, “medicul de familie, atunci cand constata ca o persoana din evidenta sa, care poseda permis de conducere, prezinta afectiuni medicale prevazute in Ordinul Ministrului Sanatatii Publice, va solicita examenul de specialitate necesar, iar in cazul in care s-a stabilit ca persoana este declarata inapta medical sau psihologic pentru a conduce un autovehicul sau tramvai, va comunica aceasta imediat politiei rutiere pe raza careia medicul isi desfasoara activitatea”. Cu alte cuvinte, medicul de familie, constatand ca pacientul sau sufera de o boala cronica, este obligat sa anunte unitatea de asistenta medicala specializata, careia sa-i solicite un examen de specialitate.
Postat 22 Octombrie 2011, 13:35 de Osteoporoza
50 de boli incompatibile cu sofatul
Ministerului Sanatatii sunt 50 de boli incompatibile cu sofatul. Printre cele mai importante sunt< epilepsia, strabismul paralitic, ciroza hepatica, anemia severa, dementa, tulburarile de personalitate, afectiunile cardiace, afectiunile oculare care scad acuitatea vizuala, deficienta auditiva de peste 50% si alcoolismul cronic.
Postat 22 Octombrie 2011, 12:07 de 50 de boli incompati
cu handicap?
LOCOMOTOR, mental? ca ceilalti oricum nu poseda masina :)) ar trebui sa dezvoltati legal cine are dreptul la masina ca persoana cu HANDICAP:)) daca va duce capul la o asemenea tema : fiscal, juridic, social ca sa vedeti ca nu i puteti baga pe totii in acelasi paragraf.
Postat 22 Octombrie 2011, 11:08 de care persoane cu han
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON