URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 August 2013, 13:51

OTL a cumpărat din Germania 25 de tramvaie second-hand (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

OTL îşi primeneşte parcul de tramvaie. Societatea de transport local a cumpărat cu 395.000 euro din Magdeburg (Germania) 25 de tramvaie second hand. Cele 17 garnituri cu motor şi 8 vagoane vor înlocui tot atâtea tramvaie din parcul OTL care vor ajunge piese de schimb datorită gradului avansat de uzură.

"Acesta a fost ultimul tren pentru achiziţia de tramvaie second hand, pentru că din 2014 UE nu va mai permite decât achiziţionarea de garnituri noi. Să sperăm că în următorul ciclu bugetar european se vor aloca fonduri pentru proiecte care vizează achiziţia de tramvaie noi", a declarat Csuzi Istvan, directorul OTL.

Primele tramvaie din lotul de 25 au sosit la Oradea începând de vineri şi vor putea fi văzute în trafic începând de săptămâna viitoare. "Garniturile aduse din Germania vor fi puse în circulaţie în maxim o săptămână. În această perioadă se vor face ultimele verificări, vom monta pe ele sistemul GPS şi cel de eticketing", a spus Viorel Pop, directorul tehnic al OTL.

Cele 17 vagoane motor Tatra T4D şi cele 8 vagoane remorcă Tatra B4D au vârstă cuprinsă între 25 şi 40 de ani. Garniturile au fost modernizate şi au rulat în Magdeburg. Societatea de transport din oraşul german şi-a "pensionat" ultimele garnituri de acest gen în ianuarie anul acesta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
@scortosul
Mai "scortosule" de ce vorbesti aiurea? Si vad ca si altii pe langa tine!!! Bolojan in trecut cand a contestat achizitia tramvaielor second-hand a facut-o pentru ca Filip & company vroiau sa le cumpere cu vreo 100.000 euro bucata in loc de 15-20.000 cat era pretul lor normal. Acesta a fost motivul! Nu era problema ca sunt second, ci pretul, care de altfel pe vremea lui Filip era umflat la majoritatea achizitiilor; vezi inclusiv brazii din fata bisericii Culune daca iti aduci aminte chiar inainte sa vina Bolojan primar. In plus Clujul a cumparat tot ULF-uri dar cu 1,6 mil euro bucata fata de 3 mil cat am dat noi! Asa ca nu mai vorbi aiureli ca habar nu ai, sau iarasi mergi pe strategia Antena3? sa dai cu noroi ca altfel nu aveti nici o sansa sa mai veniti la primarie!!!
Postat 14 August 2013, 11:52 de Romanul Oradean
Mare jigodie !!!
Daca imi aduc bine aminte BolovanulBolojan acu 10 ani a atacat in contencios PMO sa nu se mai faca achizitii de tramvaie second-hand si atunci s-a facut de catre PericaFilipHotomanul achizitia de tramvaie noi Simens la preturi de preturi ! Acum ca el e la putere este de acord cu ceea ce a scuipat acu 10 ani ! Mare **** acest primar !!!!! Toata activitatea lui la prefectura a fost doar de gica contra nimic mai mult, da nimic !!! Cred ca Bolovanu apartine unei etnii care traieste azi din ce a scuipat ieri !!!
Postat 14 August 2013, 08:14 de scortosul
TEAPA LA OTL!
SUNT TEPARII CEI DE LA OLT ATENTIUNE, AM CIRCULAT CU EI SI AM PRIMIT AMENDA PENTRU CA NU LEA MERS COMPOSTORUL DE BILETE, PAI CE VINA AM EU CA AVEAM BILET SI AM PRIMIT AMENDA, CA LOR NU LEA MERS COMPOSTORUL. SUNT TEPARIII ATENTIUNE!!!!!!! OTL ESTE TEAPA NU MAI CIRCULATI CU EI!
Postat 13 August 2013, 23:45 de Laura
LaLaLa
Tuturor celor ce il criticati pe Bolojan; ce vroiati sa alegeti? pe Filip, ca in 20 de ani nu o facut nimic? Sunteti frustrati ca v-o daramat coșcorobetele unde va tineati masinile si gata, v-o bosumflat. Bine ca Filip nu o pus mana pe nimic toti anii astia si nu i-o cantat nimeni nimic. Acum aveti drumuri, parcari, piete, sa va bucurati de ele. Iar despre tramvaie, daca se poate, colorati-le si pe astea cu toate reclamele si asa-zisii politicieni, incat sa nu se mai vada nimic pe geam afara, sa te simti ca la Auschwitz, nu vezi nimic, numai cobori ca bou.
Postat 13 August 2013, 19:49 de ST
esti prwost sau te faci ?
hai sictir, te cheama pe tine cristi cum sunt eu papa de la Roma ! vai si-amar de capu vost, incercati sa prostiti in continuare oradenii cu "realizarile" lui Balbajan. adeverul e ca a luat-o razna de mult si cultul personalitatii e in floare !
Postat 13 August 2013, 17:22 de Abel si Cain
@Abel si Cain
Abel si Cain - da-le tu foc ideilor din capul tau. Tu zici ca 20 de tramvaie la 2 mil Euro erau ok iar acum 25 de tramvaie la 400.000 Euro nu e ok. Logica de neinteles, diferenta evidenta pe care nu pare ca o observi. Tramvaiele - toate, fie noi, fie vechi - le platim noi contribuabilii, nu primarul, oricum s-ar numi el. Oricum intre a cheltui 100.000 Euro pe un tramvai vechi sau 7 milioane pe un tramvai nou, nu era nicio alternativa ? Ba era, uite ca se poate si cu 16.000 Euro tramvaiul vechi. Gandeste inainte sa scrii, ajuta la sanatate.
Postat 13 August 2013, 16:41 de Cristi
AFAR
SI MAI ZICEM CA ROMANIA A AJUNS TOMBERONUL EUROPEI !
Postat 13 August 2013, 10:53 de SS
ghiusi
dom' primar Bolojan, doar o întrebare, cît îl mai ţineţi pe ciusi ghiusi, vopsitorul de tramvaie în roşualbverde cu mesaje bozgoreşti subliminale, de mare efect la pulimea hună ???
Postat 13 August 2013, 09:26 de radu portocală
ASA DA
CE MA BUCUR....Mai votati-l bei taranilor inca o data/!!!Asta o sa va ia taxa si pe mersul pe jos daca mai comenti mult!!!! Asta meritati...Tramvailele noi nu sint pt sclavi..bei , sint pt oameni normali....bravoo....Astept iarna.....
Postat 13 August 2013, 09:21 de eu
Multumim!
Foarte bine nici nu trebuie sa fie noi din cauza vandalismului.Puneti si camere de video in toate mijloacele de transport otl!
Postat 13 August 2013, 08:17 de oradean
bataie de joc
Bilet la 5 lei, abonamente marite plus ca s-a scos aia 50% pt elevi si studenti pe perioada verii, tramvaiele noi circula din an in pasti pe caldura asta, controlori nedisciplinati si vanzatoarele fara pic de respect de la casele de bilete, tramvaie extraordinar de jegoase pline de tigani pe care nu-i da nici dracu jos....jalnic in orice caz, rau am ajuns
Postat 12 August 2013, 20:30 de un oradean
da-ti foc Balbajane !
In urma cu cativa ani, cand a vrut fosta administratie sa cumpere 20 de tramvaie cu 2 mil. de euro, Balbajan era prefect. A facut un scandal mosntru in presa ca vezi doamne se iau ceva spagi si ca acele tramvaie erau niste vechituri scumpe. Dup-aia n-a aprobat hotararea de Consiliu Local pt. cumpararea acelor tramvaie, ca era in campanie si vroia sa vada frajerii de oradeni cum isi umfla el muschii. ASA a cumparat atunci primaria tramvaiele Siemens care au costat bugetul 40 mil. de euro ! Balbajan este cel care a secat bugetul orasului, fara sa stie idi.o.tul ca tot el va plati pentru ele :)))) Acum iata ca sunt bune si tramvaiele second hand pe care le blama atata !
Postat 12 August 2013, 20:05 de Abel si Cain
RUSINE
OTL impreuna cu CL au modificat preturile la abonamente, in asa fel, incat nu ne mai permitem sa mergem cu transportul in public. In plus s-au scos abonamentele pentru studenti si elevi cu 50% de pret in timpul vacantei, chiar daca studentii au examene in luna iunie, eu nu am mai beneficiat de reducere !!! Controlorii dau amenzi pentru doamne care le "obstructioneaza" in exercitarea atributiilor de serviciu :) Unele autobuze arata jalnic, sa nu mai vorbesc de tramvaie - ma gandesc de 2 ori sa ma asez pe un scaun, sa nu ma murdaresc - pentru ca asa e la noi ! de la 40 de lei am ajuns la 70 de lei abonament pe luna ??? de ce ? De acum incolo ma plimb pe jos, chiar daca e cald e mai sanatos, si ma *** pe ei de OTL, Consiliul Local si Primarie, care nu mai sunt in stare sa faca nimic pentru noi. Ce USL sau PDL ...exact la fel e, indiferent de cine e la putere... dar macar acum avem parcuri si poduri frumoase, sensuri giratorii inutile(soferii stiu despre ce vorbesc) si putem sa ne facem treburile in WC public pe gratis, caci ADP a scos taxa de un leu, asa ca pot sa imi iau hartie igienica de banii aia, ca in WC public asa ceva nu s-a inventat inca.
Postat 12 August 2013, 18:12 de ALEX
unora le e bine doar cand se vad ei comentand
Si eu vreau tramvaie nou noute dar le putem plati ? Tramvaie de 3 mil Euro nu e bine, tramvaie de 16 mii de Euro nu e bine. Cam cum spun toti desteptii de comentarii ca ar fi bine ? Ia hai sa va aud ideie geniale ! Iar daca echipa de administrare a proiectelor din Primaria Oradea nu se pricepe la finantari, inseamna ca pana acum nu au atras zeci de milioane de Euro pentru renovare de scoli, reabilitari de scoli, de spitale, pentru Cetatea Oradea si pentru Parcul Industrial. ci doar ni se pare, a fost un vis. Ia zi Carp III, cum e amatorii care nu inteleg ? Tu ce ai inteles din ultimii ani de finantari nerambursabile atrase ? Hai povesteste-ne cu cuvintele tale.
Postat 12 August 2013, 17:27 de Cristi
tramvaie second
Bataie de joc. Pretul unui abonament este de aporape un milion si circulam cu tramvaie second-hand in care e mai cald decat in cuptor. de obicei asa e la noi la romani, cumparam gunoaiele strainilor ca sa le folosim noi de bune.
Postat 12 August 2013, 16:57 de Cata
speram
eu cred ca e la duma tranzactia ca sa poata BOLO lua fonduri pe ele incepind cu "la anu" . daca tranzactia e pe bune il mai voteaza ISUS altu
Postat 12 August 2013, 16:34 de iio
tramvai
de la care muzeu or fi?...bataie de joc...aproape un milion abonamentul si ne gazeaza cu vechiturile astea...mai nou am observat ca cele noi, cu aer conditionat sunt scoase din circulatie exact cand este caldura mai mare. Cu banii astia mai bine luati mai putine dar mai bune..dar se pierdea comisionul...
Postat 12 August 2013, 15:08 de simealeontin
Noi vs second-hand
395.000 euro impartit la 25 buc = 15.800 euro / bucata !!! Parca altfel suna decat 3.000.000 euro bucata cat au costat cele noi cumparate pe credit de Filip & co !!! Oricat ar fi de vechi, este o diferenta colosala !!! Nici nu mai vreau sa ma gandesc ce se putea face pentru oras cu cei 30 milioane euro care s-au cheltuiut pentru Siemensuri :(:(:( Sper sa nu uite oradenii prea repede achizitia respectiva!
Postat 12 August 2013, 15:03 de Romanul Oradean
Programul Operaţional Sectorial 2007-2013 !?!
45 milioane euro se puteau atrage din fondurile UE, pe un Plan Urbanistic Integrat deja avizat în prima fază de evaluare pentru Oradea, din care 25 milioane pentru tramvaie noi (capitol transport public cu tramvaie Siemens evident, că doar aşa merge treaba şi în UE dacă începi ceva care şi trebuie continuat), dar Bolojan şi gaşca lui de amatori nu au înţeles cum merge treaba şi unde se situează oraşul pe harta fondurilor nerambursabile şi a garanţilor de coparticipare alocate de BEI !?!
Postat 12 August 2013, 14:57 de Carp III
Tibi!
O vopsea ros alba verde, si Csuzi poate bifa inca o misiune cu succes.
Postat 12 August 2013, 14:53 de Tibi
Ia ghiciţi ce comenta primarul din Magdeburg !?!
Omul, cinstit de altfel, a mulţumit cumpărătoului într-o ieşire mediatică, recunoscând că fiecare tramvai de acest fel şi care trebuia să meargă la fier vechi ar fi costat oraşul Magdeburg 49.000 euro pentru fiecare bucată de tramvai scos din uz, chiar dacă era reabilitat, ca taxă de colectare şi, în acest fel al achiziţiei de la Oradea, bugetul nemţesc capătă consistenţă ca să-şi cumpere şi ei tramvaie noi.
Postat 12 August 2013, 14:50 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON