URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2019, 13:48

Ziua Drapelului Național va fi sărbătorită miercuri și la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca în fiecare an, pe data de 26 a lunii iunie va fi sărbătorită Ziua Drapelului Național. Evenimentul de celebrare va începe la ora 10.30 cu oficierea slujbei de sfințire a drapelului național la Biserica cu Lună, urmată de deplasarea în alai pe platoul din fața Primăriei.

De la ora 11, aici vor fi întâmpinate oficialitățile, va fi prezentat onorul și va fi salutat drapelul de luptă.

În cadrul festivității, despre însemnătatea Zilei Drapelului Național va vorbi subprefectul Ion Iulius Delorean, potrivit unei informări trimise, luni, de Instituția Prefectului Bihor. Alături de acesta, la microfon va ajunge și un istoric local, numele nefiind menționat în comunicatul instituției.

În continuarea ceremoniei sunt programate, de la ora 11.15, primirea drapelului național și legarea acestuia de catargul de arborare, urmate de binecuvântarea drapelului și sărutarea acestuia de către oficialități.

După aceea, în centrul Oradiei va fi intonat imnului național al României, iar tricolorul va fi înălțat pe catarg.

Ceremonia se va încheia cu defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare.

Ziua Drapelului Național se sărbătorește pe 26 iunie din anul 1998. Data a fost aleasă în amintirea zilei când, în timpul Revoluţiei de la 1848, tricolorul roşu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al naţiunii române.

Istoria Drapelului Naţional începe în 1834, când Alexandru Ghica Vodă domnitorul Ţării Româneşti a obţinut de la otomani învoirea "de a pune steag românesc corăbiilor negustoreşti şi oştirii", notează site-ul descopera.ro.

Steagul pentru corăbii avea două culori: galben şi roşu, iar cel al armatei trei: roşu, galben şi albastru şi un vultur la mijloc.

În timpul Revoluţiei din anul 1848, tricolorul a fost adoptat ca simbol al naţiunii, iar după abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu şi instaurarea Guvernului provizoriu de la Bucureşti, a fost promulgat decretul de instituire a Drapelului Naţional, tricolorul devenind în acest fel steagul naţional al tuturor românilor.

Iulia Vanţ
elevă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON