URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 August 2019, 08:01

Ziare pe pâine: Ruinaţi, patronii chioşcurilor de presă îi cer lui Bolojan să le transforme în... baruri

Ziare pe pâine: Ruinaţi, patronii chioşcurilor de presă îi cer lui Bolojan să le transforme în... baruri MODELUL ITALIAN. Cele mai scumpe şi elegante chioşcuri din ţară (foto stânga), importate din Italia la cererea Primăriei, la 20.000 euro bucata, merg în pierdere. "Dacă tot le-am adus, soluţia ar fi ca Primăria să ne dea voie să vindem, pe lângă ziare şi sucuri, şi sandviciuri ori cafea, tot ca în Italia", spune patronul Laza Trading, Sebastian Laza. Azi, în Italia există doar edicola-bar (foto dreapta), chioşcuri cu ziare care au şi un mic bar, iar consumatorii îşi răsfoiesc ziarele la o cafea pe terasă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Amplasat în staţia de tramvai de la gară, chioşcul de ziare cu cel mai bun vad din Oradea vinde cel mult 50 de exemplare din cotidianele locale. De trei ori mai puţin faţă de acum zece ani!

Apariţia telefoanelor inteligente şi dezvoltarea internetului a împins la vale piaţa tipăriturilor. "Mai cumpără ziare doar cei peste 50 de ani. Tinerii îşi iau informaţiile de pe telefonul mobil", zice chioşcarul. Odată cu scăderea vânzărilor, industria distribuţiei de ziare a intrat într-o criză accelerată...

Au fost 90! 

În anul 2008, când Ilie Bolojan (foto) câştiga primul mandat de primar, în Oradea funcţionau circa 90 chioşcuri de ziare. Vopsite pestriţ, cu tabla la vedere şi gemuleţul pentru servirea clienţilor mic, ca să nu intre iarna frigul şi vara căldura, chioşcurile se înmulţiseră şi chiar arătau ca ciupercile după ploaie. Trei ani mai târziu, când Primăria a făcut prima inventariere serioasă în încercarea de a pune ordine în această piaţă pestriţă, numărul lor coborâse la 60, iar apoi a continuat să scadă. 

Luna trecută, un lanţ de distribuţie descendent din fosta Symmetria şi-a vândut în Timişoara, cu 1.500 euro bucata, la un preţ de zece ori sub cel al pieţei, 6 chioşcuri pe care în Oradea le ţinea închise de ani de zile. În oraş au mai rămas acum doar 25. Piaţa este dominată de firma Laza Trading, cu 23 puncte de vânzare, un chioşc aparţine firmei Corinduc, primul distribuitor local lansat după Revoluţie, iar celălalt firmei Libris Antica, specializată în vânzarea de carte. Iar viitorul se anunţă negru ca tuşul...

Un chioşc cât o garsonieră

Primul şoc puternic resimţit pe piaţa locală a distribuitorilor de tipărituri a avut loc în 2010, când municipalitatea a intervenit dur, limitând atât numărul spaţiilor de vânzare, cât şi modelele de chioşcuri. Hotărât să măture de pe domeniul public improvizaţiile, Bolojan a impus, prin Regulamentul de organizare şi desfăşurare a activităţilor în zonele publice, modele de chioşcuri "occidentale" atât pentru vânzarea de presă şi flori, cât şi pentru fast-food şi îngheţată.

Inspirate de modelele italiene ale firmei Tanari, noile chioşcuri costau cât o garsonieră, începând de la 20.000 euro. În plus, punctele de desfacere a presei au fost obligate să funcţioneze şi ca info-chioşcuri, furnizând turiştilor materiale informative despre oraş, şi să pună la dispoziţia municipalităţii o latură exterioară pentru a-şi afişa propriile materiale publicitare. Pentru a îndulci hapul, Primăria le-a închiriat distribuitorilor spaţiile de sub chioşcuri pe 15 ani, ca să îşi poată amortiza investiţiile. Ceea ce, însă, nu s-a mai întâmplat...

S-au dublat cheltuielile! 

Publicaţiile care au supravieţuit crizei economice în 2008 s-au confruntat curând cu scăderea vânzărilor din cauza site-urilor care furnizează informaţie gratuit şi a industriei telefoanelor inteligente, care permit accesul rapid la internet. În plus, dublarea cheltuielilor cu distribuţia şi personalul, intervenită pe fondul schimbărilor legislative din ultimii ani, precum şi obligativitatea instituită de municipalitate ca toate spaţiile de vânzare din zona centrală să funcţioneze şi duminica, au dat alte lovituri chioşcarilor.

"Ultimul an bun a fost 2015, de atunci am mers tot în jos. Nu e vorba doar că a scăzut vânzarea de presă, pentru că multe puncte de vânzare s-au închis şi scăderea pe chioşc se vede mai puţin, dar s-au dublat cheltuielile cu salariile, curentul electric, transportul şi toate celelalte", explică Traian Laza (foto). Proprietarul lanţului de chioşcuri Laza Trading a fost primul care a urmat îndemnul primarului Bolojan de a-şi cumpăra chioşcuri Tanari, investind pentru asta peste 600.000 euro. "Nu doar că nu mi-am amortizat investiţia, dar nici nu ştiu cum o voi amortiza", recunoaşte acum.

În Oradea, ca nicăieri...

Forţat de contextul socio-economic, Laza şi-a vândut deja două chioşcuri şi ia în calcul varianta să mai vândă încă trei. Diminuarea numărului de puncte de vânzare va afecta în primul rând orădenii deprinşi cu tipăriturile, care vor rămâne fără acces la informaţie. "Este foarte grav ce se întâmplă. Dreptul la informare nu este un act de bunăvoinţă pe care Primăria îl face faţă de orădeni, ci o obligaţie, la fel ca obligaţia de a asigura cişmele sau toalete publice", spune Laza.

Silit de împrejurări, a cerut sprijinul Asociaţiei Firmelor Bihorene (AFB) pentru a-i intermedia o discuţie cu reprezentanţii municipalităţii. "Nicăieri în Europa, că e vorba de Italia, Germania sau Franţa, nu mai există monovânzare exclusivă de presă, pentru că nicăieri această afacere nu se mai poate susţine singură. Cum cobori din avion, vezi în aeroport că Inmedio şi Relay vând, pe lângă tipărituri, şi sucuri, sandviciuri şi cafea", spune patronul.  

Vor propune Primăriei... 

La zece ani după ce, din poziţia de consilier local, a promovat modelul chioşcurilor occidentale, Octavian Dan (foto), acum preşedinte al AFB, şi-a nuanţat poziţia. "În 2008, când se aduceau aceste chioşcuri în Oradea, în Italia funcţionau deja ca edicola bar. Pe lângă ziare, reviste şi cărţi, mai vindeau cafea, ţigări, sandviciuri şi altele. Omul vine, îşi ia ziarul şi îl răsfoieşte liniştit la o cafea. Acum acelaşi lucru se cere la noi", zice Dan.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, va trebui ca municipalitatea să accepte diversificarea produselor vândute în chioşcurile de presă, în prezent riguros diferenţiată, înlocuirea acestora cu altele mai mari, de 20 metri pătraţi, ca să poată adăposti un cuptor pentru produse de patiserie congelate şi un aparat de cafea, şi deschiderea unei mici terase cu mese şi scaune. "Vom înainta Primăriei o astfel de propunere pentru a fi promovată sub forma unui proiect de HCL. Pentru antreprenorii dispuşi să investească în chioşcuri mai scumpe, Primăria ar trebui să accepte prelungirea cu 7 ani şi 6 luni, jumătate din actuala perioadă contractuală, care expiră în 2022", spune preşedintele AFB.

Cu avizul CMUAT

Teoretic, propunerea ar trebui să convină municipalităţii: chioşcurile mai mari înseamnă investiţii suplimentare, chirii mai mari încasate la buget şi venituri mai mari din impozitul pe salarii. 

Deocamdată, însă, poziţia Primăriei nu este cunoscută. La sfârşitul săptămânii trecute, primarul era plecat din oraş şi nu răspundea la telefon, iar şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto), evita un răspuns ferm: "Dacă proprietarii chioşcurilor obţin avizul Comisiei Municipale pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului pentru amplasarea lângă chioşcuri a unor scaune şi măsuţe la care oamenii să poată citi ziarul, noi nu avem nimic împotrivă". 

Pentru schimbarea modelului de chioşcuri şi prelungirea perioadei de închiriere a spaţiilor de sub ele este nevoie însă de votul Consiliului Local şi de acceptul lui Bolojan. Aşa cum a impus în trecut importarea în pagubă a celor mai scumpe chioşcuri din ţară, pentru a înnoi faţa oraşului, edilul ar trebui să accepte acum şi salvarea lor. Altfel, în câţiva ani, orădenii vor mai citi despre el doar pe telefon...


PE DUCĂ
Piaţă în scădere

Dezvoltarea presei online a dat o lovitură dură presei tipărite. "Scăderea vânzărilor s-a simţit imediat ce au apărut smartphone-urile, iar în ultimii cinci ani s-au înjumătăţit", spune Gheorghe Dunca, patronul reţelei de distribuţie Corinduc. "În Oradea se vând cam 30 Jurnal bihorean pe chioşc şi cam 18 exemplare de Crişana. Click încă merge bine, cu 35 exemplare vândute zilnic, pentru că e mai de scandal, Libertatea vinde cam 10 bucăţi, iar Adevărul şi Evenimentul Zilei abia câte unul". Cel mai tare s-a prăbuşit piaţa revistelor de integrame, care stau cu săptămânile pe rafturi după ce preţul a ajuns la 7 lei.

În Bihor, cititorii de tipărituri sunt în general pensionarii cu bani. "La Ştei, unde sunt pensionari de la fosta mină de uraniu şi de la fabrica Mecanica, cu pensii mai bune, oamenii stau la rând când vine maşina cu ziare. Cam la fel se mai întâmplă în Beiuş şi la Salonta. În zona Aleşd vânzările merg prost, iar Marghita este pe la mijloc", spune Dunca.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@pinonel
Asta e adevarat. Birtinezul e la origine un taran care investeste dupa vise de om nescolit.
Postat 23 August 2019, 00:11 de testtest
Un oras intreg sta in virful pixului LUI
Chioscurile sunt frumoase,pacat ca soarta le-a fost potrivnica.Fabulos este lungul sir al slabiciunilor:"şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar,avizul Comisiei Municipale pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului,votul Consiliului Local şi de acceptul lui Bolojan,Regulamentul de organizare şi desfăşurare a activităţilor în zonele publice".Acest model al lucrului bine facut se va solda desigur cu un aflux nemaintilnit de ex-patriati ,atrasi deopotriva si de terenurile pentru casa la pret redus.Speram ca in mandatul urmator, primaria sa emita si autorizatii de footoot,cetatenilor urbei... cind,unde,cine,cu cine,cu ce,de ce.
Postat 22 August 2019, 20:22 de excalibur
Pinonel
Sunt multe care sau finala la.teen sau mai repede.
Postat 22 August 2019, 19:08 de Sandu1206
Dan...
In Italia, Dan e o alta mentalitate. Se sta in picioare la o cafea scurta si tare. La noi vor sa stea la masa 3 ore la o cafea. si se vor dota chioscurile cu toalete??? he???
Postat 22 August 2019, 17:55 de Christa
restul e poveste
sincer, nu facem niste calcule inainte de a investi? eu, la vremea respectiva cand am auzit cat costa un chiosc am refuzat sa fac calculul de recuperare a investitiei. cat castigi la ziar? 1 leu? la reviste 2lei?? dar cine mai cumpara?? mai ai angajat ai curent mai ai reparatii ai cheltuieli indirecte mie nu mi-a dat oricum cu plus asa la general.
Postat 22 August 2019, 17:53 de Christa
Rasu' plansu'
Imi pare rau de necazul chioscarilor! Aici au ajuns daca n-au tinut seama de vorba din batrani: te uizi ce zice, dar si cine zice. Mi/ni se confirma pt. a nu stiu cata oara: nimic ce atinge birtinezul nu merge si nu va merge in veci. Contraziceti-ma si dati-mi un exemplu de un proiect de-al birtinezului finalizat la timp si de o calitate ireprosabila! Sau vi se pare ca cer imposibilul?!
Postat 22 August 2019, 10:52 de pinonel
Sa pui botul la... cosmarurile birtinezului
Sa pui botul la cosmarurile birtinezului si asta este o prosteala! Sa investesti 600000Eu. la aiurelile unuia care vrea Oradea ca si Viena si asta este o aiureala. Viena a fost capital unui imperiu iar Oradea abia daca este cunoscuta in Romania. Sa investesti 20000Eu. la prosteala lui bolpovan cand unul facut aici ar fi costat 2000-3000Eu. si asta este o prosteala curata. Sa compare centrele de presa italiene aflate intr-o locatie cu o suprafata utila corespunzatoare cu chioscurile lui bolovan si asta este o aiureala. Daca aceste 30 de chioscuri se vor transforma in mini baruri o sa avem tot orasul "semanat" cu ambalaje de unica folosinta aruncate aiure de utilizatori. Si asa orasul e plin de paharele de cafea de la multitudinea de aparate automate amplasate pe toate strazile.
Postat 22 August 2019, 08:56 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON