URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Mai 2018, 10:40

Viitorul Memoriei: O serie de manifestări pentru comemorarea Holocaustului, la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La începutul săptămânii viitoare, la Oradea se vor desfăşura o serie de manifestări în cadrul proiectului "Rezistenţa. The Future of Memory / Viitorul Memoriei", pentru comemorarea Holocaustului.

Una dintre acestea este lansarea unui catalog ce reuneşte contribuţii artistice şi texte semnate de supravieţuitori şi urmaşi ai acestora.

Evenimentele din cadrul proiectului "Rezistenţa. The Future of Memory" sunt organizate de Asociaţia UMA ED România, la iniţiativa Olgăi Ştefan, şi se desfăşoară în perioada 23 - 31 mai în Cluj, Mediaş, Oradea şi Bucureşti.

În Oradea, manifestările sunt programate pe 28 şi 29 mai. În prima zi, de la ora 12, va avea loc un tur ghidat prin oraş sub denumirea "Artişti şi scriitori evrei orădeni, repere de memorie din arhivele platformei Viitorul Memoriei şi ale Asociaţiei Tikvah". Turul va porni de la statuia Evei Heyman din Parcul Bălcescu, iar ghizi vor fi Olga Ştefan şi Livia Cherecheş.

Apoi, pe 29 mai, de la ora 18, în sala de conferinţe a Bibliotecii Universităţii din Oradea va avea loc lansarea catalogului "Viitorul Memorei: Rezistenţa".

Catalogul reuneşte contribuţii artistice şi texte semnate de supravieţuitori şi urmaşi ai acestora şi reprezintă o sursă de bază pentru seria de evenimente educaţionale şi de intervenţie culturală organizate în cadrul proiectului.

Catalogul include lucrări de Marcel Iancu, Hedda Sterne, Willy Pragher, Leon Misosniky, Benno Friedel, Samy Briss, Miklos Onucsan, Laszlo Ujvarossy, Răzvan Anton, Andreea şi Matei Bellu, Belu Simion Făinaru, Istvan Fischer, Csilla Konczei, Alex Leon, Josef Biro, Tibor Erno, Barat Moric, Paul Fux, Erno Grunbaum, texte de Dr. Ladislaus Lob, Dr. Ion Duminică, Shaina Larrivee, Rodica Indig, Miklos Szilard, Maria Axenti.

Orădenii sunt invitaţi la un dialog despre platforma Viitorul Memoriei cu Olga Ştefan, Rodica Indig, Emilia Teszler şi Ştefan Gaie. Apoi, vor fi proiectate filmele "Iluzille mele" şi "Micul meu Jurnal... Jurnalul Evei Heyman".

"Proiectul Rezistenţa. The Future of Memory / Viitorul Memoriei este parte integrantă din platforma transnaţională Viitorul Memoriei, care s-a născut din necesitatea de a scoate la lumină adevărurile trecutului, ţinute zeci de ani sub tăcere în România şi Republica Moldova şi în majoritatea ţărilor Europei de Est. Prin activităţile din proiect reactivăm memoria locurilor, biografiilor şi capitolelor uitate şi le reinserăm în naraţiunea oficială", a transmis Olga Ştefan, iniţiatoarea platformei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON