URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2022, 20:00

„Vă mulțumesc tuturor!”: Sîrmanca, supraviețuitoarea de la Cighid, a scăpat de datorii, cu ajutorul cititorilor BIHOREANULUI

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sîrmanca Beladi, supraviețuitoare a lagărului de copii de la Cighid și astăzi ea însăși mama a doi copii, pe care îi crește singură, a scăpat de datoriile care le avea pentru garsoniera în care stă cu chirie.

Cu ajutorul cititorilor BIHOREANULUI, care după ce au citit povestea Sîrmancăi în ziar au donat bani pentru ea, Asociația clujeană Phoneo a plătit restanțele pe care le avea la chirie și utilități.

Potrivit reprezentantei Phoneo, Gabriela Lupea, din sumele donate de bihoreni, ONG-ul a plătit 2.480,67 lei, adică suma totală a datoriilor acumulate de Sîrmanca la utilități și chirie.

„A rămas un sold de aproximativ 1.000 de lei, pe care îl vom păstra pentru plata chiriei în lunile următoare”, a precizat Lupea pentru BIHOREANUL.

Emoționată la aflarea acestei vești, Sîrmanca n-a mai putut spune decât că le mulțumește celor care au ajutat-o. „Le mulțumesc tuturor, mi-au făcut un mare bine”, le-a transmis femeia cititorilor BIHOREANULUI.

Singură pe lume

În urmă cu două săptămâni, BIHOREANUL a prezentat povestea răvășitoare a Sîrmancăi, unul dintre supraviețuitorii spitalului-cămin de la Cighid, unde între octombrie 1987 și martie 1990, au murit 138 de copii.

Sîrmanca a visat întotdeauna să aibă familia ei. Astăzi, femeia în vârstă de 37 de ani are doi copii, Maria (8 ani) și Pavel (5 ani), pe care îi crește singură, după ce s-a despărțit de soțul ei, cu care a avut o relație timp de 20 de ani.

Rămasă fără niciun sprijin, Sîrmanca a început să adune datorii pentru garsoniera în care stă, dintr-un bloc social al Primăriei Oradea. Singurele ei venituri sunt alocațiile copiilor și indemnizația de handicap pe care o primește ea, în total puțin peste 700 de lei pe lună.

După ce i-au citit povestea în BIHOREANUL, mai mulți oameni, din țară și din străinătate, și-au arătat disponibilitatea să o ajute. Unii i-au donat jucării pentru copii, alții bani în contul pe care Asociația Phoneo, specializată în îngrijirea tinerilor care ies din orfelinate, l-a spus la dispoziție, pentru că Sîrmanca nu are un cont bancar propriu.

Cei care vor să o ajute în continuare pot face donații în lei în contul RO60BTRLRONCRT0092154106, deschis la Banca Transilvania, de Asociația Phoneo. Ei trebuie să menționeze la detalii numele Sîrmancăi sau „orfelinatul Cighid”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON