URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Octombrie 2023, 17:53

Universitatea din Oradea va avea încă o cantină și un cămin studențesc nou. Vezi cum vor arăta! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea va avea încă o cantină și un cămin studențesc nou în campusul studențesc.

Proiectele celor două clădiri au fost dezbătute săptămâna trecută de Comisia Municipală pentru Urbanism și Amenajarea Teritoriului și, conform unui comunicat al municipalității, ambele au fost avizate.

Viitoarea cantină va fi amenajată în zona căminelor noi care se construiesc în campus, pe malul Peței. Aici, sunt în șantier două cămine pe care le construiește Primăria, unul finanțat de Universitate, iar altul de Compania Națională de Investiții.

În total, vor fi 1.800 de locuri de cazare, care vor avea nevoie de o nouă cantină, dat fiind că singura cantină studențească este spre strada Universității, lângă cele două cămine „istorice” ale instituției academice.

Noua faciltate va avea un singur nivel și o suprafață construită de 1.125 metri pătrați. 

În schimb, căminul nou va fi ridicat în campus, lângă cele două cămine C1 și C2, pe o fâșie de teren delimitată de aleea care duce spre Biblioteca universitară. 

În ceea ce privește clădirea nouă pentru cazarea studenților, aceasta va fi construită în regim de înălțime P+4E, având în total 79 camere cu baie, din care două vor fi destinate persoanelor cu dizabilități”, se menționează în comunicat.

Imobilul, cu suprafață construită de 965 metri pătrați, va cuprinde și săli de lectură și oficii.

Ambele proiecte urmează să fie lansate în consultare publică, după care Planul Urbanistic de Detaliu, care va cuprinde cele două imobile, va fi supus aprobării Consiliului Local Oradea.

Universitatea din Oradea are de gând să facă cele două investiții cu bani din PNRR.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@georgemarian
Beneficiarul e neinitiat in domeniu. El doreste ferestre cat fatada, iesiri in consola, suprafete aiurea. Nu stie si nu intelege ...el e cu banul. Arhitectul il prosteste sa o faca cat mai mare deoarece plata e la mp, iar constructorul se joaca cu clasele de beton si cu fierul din structura. Arhitectul daca e bun si tot se baga in fata, ar trebui sa orienteze beneficiarul dupa o discutie aprofundata spre ceea ce ati mentionat dumneavoastra corect.
Postat 17 Octombrie 2023, 18:03 de Christa
Pt Christa
Pot fi de acord oarecum cu tine, dar nu asta am vrut să punctez ci faptul că principala responsabilitate a obținerii unei construcții de calitate o are BENEFICIARUL, că vorbim de un beneficiar privat că vorbim de o instituție publică. Tu, ca beneficiar trebuie să fii primul interesat să obții o construcție durabilă cu un cost al mentenanței cât mai mic. Ce folos că ai o fațadă colorată și întortocheată dacă din 2 în 2 ani trebuie să o vopsești / întreții sau în câțiva ani să o renovezi complet. Un utilaj este mai performant dacă are reviziile cât mai rare, nu dacă îl menții tot în service. Sunt licee, spitale etc. de 100-150 de ani funcționale și acuma. Dacă aveau acoperiș tip terasă acum erau în prag de demolare. Dar și alea trebuiau întreținute. Arhitectura poate găsi o variantă estetică presupun și în același timp și funcțională. Vorbind pe plan local, Consiliul Județean și Primăriile locale sunt responsabile pe ce clădiri dau banii. Deciziile lor, bune sau proaste, ne afectează pe toți. Nu trebuie să ai multă școală să-ți dai seama că un produs va avea o folosință indelungată sau nu.
Postat 17 Octombrie 2023, 14:32 de georgemarian
@georgemarian
Pana cand nu se va rupe aceasta intaietate a arhitectilor in detrimentul civilistilor tot astfel de situatii vor fi. Arhitectii au studiat ceva pe cand civilistii altceva. Degeaba vine civilsitul si spune ...pea multe punti termice, static determinat/nedeterminat, proiectare seismica, etc., ca arhitectul nu intelege nimic. Rezultatul......
Postat 17 Octombrie 2023, 11:24 de Christa
Clima temperat-continentala
Nu am putut intelege niciodata idiotenia arhitectilor, influentati de constructiile de afara, de a proiecta cladiri fara acoperis tip sarpanta in tara noastra care are o clima temperat-continentala. Suntem o tara cu un climat relativ rece, ploios in parte și oricat ar fi de estetica o cladire daca ii lipseste functionalul si durabilitatea se transforma intr-o investitie proasta. Mai ales lucrari facute pe bani publici. Fatadele vor ceda, acoperisul este expus la riscuri de infiltratii, ultimul nivel nu beneficiaza de termoizolatie adecvata si uite asa banii se irosesc bugetele. Nu stiu de ce cred arhitectii ca daca pun 2 scafe vopsite in culori si un pic in relief au proiectat ceva oau. Au proiectat un kk! Proiectati cladiri sanatoase care sa reziste in timp!
Postat 17 Octombrie 2023, 00:33 de georgemarian
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON