URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2023, 12:11

Un oraș plin de „locali patrioți”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 2018 a apărut manualul „Călător prin istoria orașului,” carte menită să-i informeze pe junii orădeni, și nu numai, despre istoria locurilor natale. După istoria propriei familii, copiii trebuie să învețe istoria locului în care s-au născut, apoi pe cea a patriei, a Europei și a mapamondului.

Studiul acestei istorii locale este opțional și, până acum, doar două clase au ales materia respectivă. Lăudabil este că, începând din viitorul an școlar, 13 unități de învățământ, cu 20 de clase, au decis să se aplece asupra istoriei orașului.

Dacă ar fi după mine, cred că această materie nu ar trebui să fie opțională, ci obligatorie. Doar prin studierea poveștii numite Oradea tinerii pot să-și dea seama în ce zonă fabuloasă au avut norocul să se  nască. Doar așa pot deveni, vorba unui influent și pitoresc personaj al anilor 2000, „locali patrioți”, sau mai pe românește: „patrioți locali”.

Studiile arată că în locurile unde trăiesc mai multe etnii, unde multiculturalismul este mai pregnant, unde există strânse relații interconfesionale, oamenii devin mai deștepți, mai destupați și, implicit, mai eficienți.

Dacă tot ies elevii din clase să-și cunoască urbea, poate n-ar strica să valorifice și filonul confesional. Indiferent de religie, elevii să ia parte la slujbe, prin catedrale catolice sau reformate, prin biserici ortodoxe, case de rugăciuni neoprotestante sau sinagogi.

Ar fi bine să lăsăm de-o parte țâfna celor care le cer maghiarilor să vorbească românește, oricum maghiarii de aici ne cunosc limba, și să acceptăm să învățăm și noi un minimum de cuvinte în maghiară, măcar ca formă de respect față de concetățenii noștri. Nu văd de ce un elev român n-ar asimila suficient de multe cuvinte să poată invita o tânără maghiară la o cafea sau să poată conversa cu colegul de echipă atunci când joacă în deplasare dincolo de Carpați.

Nu mi-aș dori ca Oradea să aibă tristețea Sibiului lipsit de sași, a Timișoarei fără sârbi sau a Clujului inundat de puhoaie care fac să-i anuleze identitatea. De aceea, călătoria prin istoria orașului trebuie și putem să o facem numai împreună, cu toții, toate etniile și toate confesiunile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
"...să-și dea seama în ce zonă fabuloasă au avut norocul să se nască"
Aici sper că a fost sarcasm. Nu avem nimic deosebit. Încă avem chiar probleme mari cu învățământul. Mai ales cel post-universitar, unde practic nu existăm. Până nu vom avea o universitate bună, nu vom avea companii care vor venii să facă o firmă unde să angajeze 600 de contabili. Lucru care s-a întâmplat pe de altă parte la Cluj-Napoca
Postat 07 Martie 2023, 07:05 de Vio_427
Să învățăm maghiară din respect pt ei?
Cred că orice persoană care trăiește în acest oraș a învățat fără să vrea 5-10 + înjurăturile în maghiară. Lucru care e suficient în părerea mea. În loc să învețe o limbă din respect pentru cineva, mai bine ar citi o carte, mai bine ar învesti in dezvoltarea personală, ceva ce îi va fi benefic pentru viitor. Există o problemă în lume cu reconversia profesională, oamenii care învață o meserie și pierd locul de muncă, caută de lucru doar în acel domeniu, și tu Mircea spui să învățăm o limbă din respect? Hai să învățăm ceva ce ne va fi util zic eu.
Postat 07 Martie 2023, 07:02 de Vio_427
Votul pe criteriu etnic si multiculturalismul
Si astea doua se potrivesc precum "vaca si chilotii tanga". Acolo trebuie sa mergi cu predicile astea, sa vezi ce raspunsuri capeti. E prea cusuta cu ata alba.
Postat 07 Martie 2023, 05:06 de OrbanKula
Localii multiculti-etnici
Vedem gradul de civilizare si de toleranta a minoritatii maghiare si la sarbatorile romanilor majoritari, cand minoritarii lipsesc cu desavarsire. In comparatie cu minoritarii, romanii participa la sarbatorile unguresti. Cat despre tigani din Oradea, cam toti in Velenta, au nume unguresti. La minoritarii segregationisti care vor segregatie si in scoli trebuie sa mergi cu gargara "poleita" multiculturala, ca aici nu tine. Unii parca ati imbatranit degeaba, sau faceti pe prostii, ori chiar sunteti. Local patrihotii si ce se ascunde in spatele gargarei (propagandei) lor.
Postat 07 Martie 2023, 04:37 de OrbanKula
Multumesc pentru gandurile frumoase!
"Ar fi bine să lăsăm de-o parte țâfna celor care le cer maghiarilor să vorbească românește, oricum maghiarii de aici ne cunosc limba, și să acceptăm să învățăm și noi un minimum de cuvinte în maghiară, măcar ca formă de respect față de concetățenii noștri. Nu văd de ce un elev român n-ar asimila suficient de multe cuvinte să poată invita o tânără maghiară la o cafea sau să poată conversa cu colegul de echipă atunci când joacă în deplasare dincolo de Carpați." Multumesc pentru aceste cateva randuri.
Postat 06 Martie 2023, 21:44 de Lalala
KP aka mama Omida
No lasă că se termina alea, și apoi o sa fie fain.
Postat 06 Martie 2023, 21:24 de Sandu2100
Spre deosebire de Timișoara, Sibiu și Cluj ...
... Oradea este singura urbe menționată în articol, care și-a pierdut cu totul identitatea. Betoane turnate aiurea, artere desfundate, noroaie peste tot, o tonă de lumini care să pună în evidență clădiri din centrul istoric, în contrapartidă cu luminițele palide de pe tot restul așezării ... și construcții care au ratat iremediabil echilibrul urbanistic al orașului. Curat țărănism vopsit ... trăim într-o localitate palidă din punct de vedere cultural și educațional, la limita de jos a normalității.
Postat 06 Martie 2023, 19:25 de KP
-
"Studiile arată că în locurile unde trăiesc mai multe etnii, unde multiculturalismul este mai pregnant, unde există strânse relații interconfesionale, oamenii devin mai deștepți, mai destupați și, implicit, mai eficienți." AM IZBUCNIT ÎN RÂS ???????????????????????????? Studiile astea au ieșit cumva recent din orificiul tău anal? Orice loc "binecuvântat" de multiculturalism este o groapă de gunoi radioactivă. Brazilia, Africa, Orientul Mijlociu, Iugoslavia și lista poate continua. Astea sunt roadele multiculturalismului. Războaie civile, genocidări, crime, instabilitate socială. Hai să le comparăm cu țări omogene din punct de vedere etnic, țări precum Japonia sau Țările de Jos care n-au fost așa "binecuvântare" de multiculturalism dar în schimb au fost binecuvântate cu prosperitate și stabilitate socială. Da, consider că e important patriotismul local și da, consider că e important ca ungurii și românii din orașul ăsta să se tolereze reciproc, dar de aici și până la a zice că multiculturalismul este bun e cale lungă și plină de lozinci idioate și mituri desfințate. Iar să duci niște minori să asiște la slujbe religioase de altă religie decât a lor nu e altceva decât visul umed al eternului neoliberal nihilist. Dacă vrei să înveți despre alte religii există cărți la bibliotecă, nu e nevoie să murdărești sacrul doar ca eternul neoliberal să-și satisfacă fanteziile.
Postat 06 Martie 2023, 13:25 de Melchizekek
Super articol
Ideile geniale se nasc din minte, iar cele eterne din inimã!!!
Postat 06 Martie 2023, 12:40 de iahim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON