URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 OCTOMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Neisprăviţii de la Ministerul Educaţiei au mai fătat o mărgică. Au elaborat un Cod de etică prin care se interzice profesorului care predă la clasă să îşi mediteze propriii elevi. Hai să zicem că acest aspect e corect, chit că poate fi uşor de eludat dacă profesorii fac schimb de elevi între ei. Mă aşteptam să interzică total meditaţiile, dar probabil că nu i-a dus capul până acolo.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu mă număr între cei care consideră că o convingere religioasă exclude o gândire liberală. Nu cred că a gândi liber(al) înseamnă să fii fără niciun Dumnezeu. Un exemplu notoriu este cel al chirurgilor care mărturisesc că se roagă înaintea intervenţiilor dificile. Şi reciproca e valabilă. Poţi fi ateu, dar cât se poate de retrograd. Prin urmare, recunosc, ca orice om de bun simţ, dreptul oricărui membru PNL de a fi acţionat conform propriei conştiinţe la recentul referendum pentru "familia tradiţională".
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Conferințele 11even, în care 11 oameni vorbesc câte 11 minute, sunt ca nunțile românești - nimeni nu îndrăznește să le facă mai scurte. Teorema care spune că ce e frumos durează puțin nu funcționează... Majoritatea vorbitorilor a dat impresia că tema conferinței, „La trecutu-ți mare, care viitor?”, nu a fost înțeleasă prea bine. Cei mai mulți au vorbit despre ei înșiși, lăsându-le spectatorilor sarcina de a extrage esența și de a construi puzzle-ul.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent, Curtea Constituţională a respins ultima obiecţie de neconstituţionalitate ce putea fi formulată de preşedintele României cu privire la ultima dintre cele trei "legi ale justiţiei", respectiv cu privire la legea de modificare a statutului judecătorilor şi al procurorilor. Ca urmare a acestui fapt, preşedintele este obligat să promulge modificările, care vor intra, cât de curând, în vigoare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Anxietatea este una din marile probleme psihologice ale secolului nostru. Alături de depresie, este subiectul cel mai des întâlnit în cabinetele de psihologie. Anxietatea variază de la om la om și se manifestă oarecum diferit ca intensitate în cazul fiecăruia.
11 Octombrie 2018, 08:03

Vino iute, măi tramvai! OTL își nemulțumește clienţii cu prețurile mari, frecvențele reduse și vehiculele aglomerate (FOTO)

Vino iute, măi tramvai! OTL își nemulțumește clienţii cu prețurile mari, frecvențele reduse și vehiculele aglomerate (FOTO) SARMALE LA DEJUN. După începerea şcolii a devenit o adevărată aventură să circuli cu tramvaiul dimineața în Oradea. În jurul orei 7.30, garniturile sunt pline mai ales cu elevi care trebuie să ajungă la cursuri. „Suntem înghesuiți ca sarmalele”, s-a plâns un licean BIHOREANULUI
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă a fost realizat la comanda Primăriei, un studiu recent nu pune transportul public local într-o lumină prea bună. La întrebarea "Sunteţi mulţumit de calitatea serviciului de transport public din Oradea?", 58,2% dintre respondenţii sondajului au spus "Nu", iar 41,8% au spus "Da".

De ce asta? În mijloacele de transport în comun orădene e aglomeraţie, multe tramvaie şi autobuze sunt vechi, tarifele sunt mari şi, pe deasupra, la anumite ore, trebuie să aştepţi mult şi bine până când mijlocul de transport ajunge în staţie.

Mulţimea din cutie

De când a început şcoala, dimineaţa între 7.30 şi 8.00 nu e deloc plăcut să circuli cu tramvaiul. Mai toate garniturile sunt arhipline, călătorii stând în picioare, umăr la umăr, unii chiar şi pe scări. "Iau tramvaiul din Cantemir şi vin în centru. Aproape în fiecare dimineaţă e super plin, toată lumea se împinge. Uneori nici nu ajung să-mi validez abonamentul, aşa multă lume e", spune Andreea, o elevă în clasa a IX-a la Colegiul Eminescu.

Înghesuiala nu este cauzată neapărat de faptul că pe trasee nu sunt destule tramvaie, ci mai degrabă de capacitatea mică a acestora. OTL deţine 68 de garnituri: 10 Siemens, moderne, 28 Tatra T4D, cu vagon şi remorcă, vechi de peste 30 de ani, şi - mai nou - 30 de tramvaie Tatra KT4D modernizate şi cumpărate la preţuri bune (35.000 euro bucata, cu transportul inclus) din Berlin, unde astfel de modele continuă să circule. Deşi în stare bună, ele sunt, însă, mai mici decât Siemens-urile şi bătrânele Tatra.

Să tot aştepţi…

Ilie Bolojan, primar OradeaCălătorii OTL au şi alte bătăi de cap. După scandalul grevei şoferilor şi vatmanilor de la finalul anului trecut, conducerea societăţii, cu binecuvântarea primarului Ilie Bolojan (foto), a decis pe de o parte să reducă din personal şi să mărească salariile celor rămaşi, iar pe de alta să reducă frecvenţele de operare la tramvaie şi la mai multe linii de autobuz.

Intervalele de circulaţie a mijloacelor de transport au fost mărite cu 2 minute în timpul săptămânii, în afara orelor de vârf, şi cu 4 minute în weekend. Ca urmare, spre exemplu, tramvaiele de pe linia 1N (Pod CFR – Gară – Piaţa Unirii) circulă tot la 13 minute între orele 8.30 şi 12.30, respectiv între 17.00 şi 19.00, intervalele mărindu-se la 17 şi chiar la 26 minute seara. Pe linia 3R (Nufărul – Gară – Piaţa Unirii) intervalul este de 16 minute după ora 17.00.

"Programul meu de muncă se termină la 17.00, iar OTL consideră că asta e în afara orelor de vârf. Din cauza asta ar trebui să aştept minimum 18 minute ca să mă duc din Nufărul în Ioşia cu tramvaiul 2, dar din experienţa mea cele 18 minute se fac şi 20. Am renunţat la transportul în comun şi mă duc cu bicicleta, deşi e cam periculos", povesteşte un tânăr.

Liber în weekend

"Cel mai nasol e în weekend", se plânge un pasager al OTL. "De multe ori mai bine iei taxiul decât să aştepţi tramvaiul", zice el, pentru că frecvenţa este şi mai redusă la final de săptămână. În plus, în loc să se circule pe cele şapte linii, se circulă doar pe trei: 4R (Nufărul – Gară – Sinteza – Piaţa Unirii – Nufărul), 4N (Nufărul – Piaţa Unirii – Sinteza – Gara Centrală – Nufărul) şi 2 (Nufărul – Piaţa Ioşia).

Pe linia 2, în după amiezile de sâmbătă şi duminică tramvaiul trece o dată la 23 minute, iar pe linia 4 o dată la 16 minute. Seara, intervalele ajung şi la jumătate de oră! "Te plictiseşti aşteptând. La iarnă nu va fi de glumă. Cine va putea sta atât în staţie?", zice un alt posesor de abonament.

Scump, dom`le…

Colac peste pupăză, municipalitatea a decis şi să mărească tarifele. De luna aceasta, preţul unui bilet cu două călătorii a fost majorat cu 20%, de la 5 la 6 lei, iar cel al unui abonament unic pe toate liniile cu 14,3%, de la 70 la 80 lei. "Devine nerentabil. Dacă suntem două sau trei persoane, împărţim un taxi şi plătim tot atât. Ai zice că Primăria încearcă să promoveze taxiurile şi poluarea, nu transportul în comun!", comentează un călător.

După majorare, Oradea a ajuns în topul oraşelor cu cele mai scumpe bilete de transport în comun, cu preţuri peste Bucureşti. În alte municipii importante şi cu nivel de trai mai ridicat - de exemplu Iaşi, Timişoara şi Cluj - o călătorie costă 2,5 lei. În schimb, Oradea are preţuri mai avantajoase la abonamente, pentru a-şi păstra clienţii. În Timişoara, un abonament pe toate liniile costă 93 lei, iar în Cluj 138 lei.

Mai scump ca în Oradea este transportul public din Arad, unde un bilet face tot 3 lei, dar un abonament lunar e 90 lei şi include doar 60 de călătorii.

Mai puţini

Chiar şi înaintea acestor schimbări, transportul în comun începuse să piardă teren, mai ales pentru că numărul autoturismelor din Oradea a crescut în ultimii 5 ani cu aproape 10.000 de bucăţi, de la 63.328 în 2013 la 72.957 în 2017. Pe deasupra, mai multe companii din Parcul Industrial asigură ele, direct, transportul angajaţilor, prin curse speciale.

În cel mai recent raport al Consiliului de Administraţie al OTL se arată că numărul călătoriilor făcute cu tramvaiele şi autobuzele de orădeni, navetişti şi turişti a scăzut de la 58,7 milioane în 2010 la 47,4 milioane în 2017. Merită precizat că mai bine de 63% dintre acestea sunt călătorii cu tramvaiul.

Scăderea se reflectă şi în numărul de abonamente lunare la preţ întreg: 87.000 în perioada ianuarie – septembrie 2017 faţă de doar 84.000 în aceeaşi perioadă a acestui an.

Traficul e de vină

directorul OTL, Viorel Pop În ciuda nemulţumirilor pasagerilor şi a scăderii numărului de călători, directorul OTL, Viorel Pop (foto), spune că societatea oferă condiţii decente. El pune timpii mari de aşteptare pe seama traficului congestionat şi susţine că mai multe tramvaie trimise pe trasee nu ar rezolva problema. "Am congestiona şi mai mult traficul. Cât timp în Oradea nu va fi prioritizat transportul în comun şi un tramvai plin cu pasageri trebuie să aştepte după o maşină cu o singură persoană, vom continua să avem această problemă", susţine Pop.

Şeful OTL afirmă că frecvenţele ar creşte exponenţial dacă viteza medie de deplasare a autobuzelor şi tramvaielor s-ar mări de la 15-18 km/h la 20-30 km/h. În acelaşi timp, Pop consideră că timpii de aşteptare sunt suportabili şi acum: "Tramvaiul nu e taxi. Şi la gară, şi la aeroport te duci din timp".

În ce priveşte preţurile, Pop precizează că au fost cauzate de scumpirea energiei electrice şi a carburanţilor: "Energia electrică pe care o plătim e mai scumpă cu 54%. De asta nu se plânge nimeni?".

Politica de tarife a OTL este susţinută şi de primarul Ilie Bolojan. "Sistemele publice trebuie să fie într-un echilibru financiar. Dacă acesta nu există, autoritatea locală trebuie să vină cu subvenţii. E foarte simplu să împrăştii banii, dar în oraşele unde se subvenţionează puternic nu se fac investiţii", spune edilul. "Orice serviciu presupune un cost. Ai de ales cine să-l plătească. Cei care îl folosesc sau cei care nu-l folosesc?", adaugă Bolojan.

Chiar şi aşa, Primăria a alocat OTL anul acesta o subvenţie de circa 3,4 milioane euro, suma incluzând acoperirea abonamentelor cu reducerea de 50% pentru elevi şi studenţi, precum şi abonamentele gratuite ale pensionarilor. 

Undă verde!

Municipalitatea vrea ca în următorii ani să îmbunătăţească transportul în comun mizând nu pe numărul de garnituri, ci în primul rând pe viteză. "Vom încerca să atragem bani europeni pentru a crea un sistem de undă verde pentru tramvaie, ceea ce va creşte viteza de deplasare şi va mări frecvenţa", spune Bolojan.

cartierul Nufărul, OradeaUnul dintre proiectele majore vizează creşterea mobilităţii în zona Nufărul – Cantemir (foto) prin desfiinţarea unor treceri auto peste liniile de tramvai şi prioritizarea transportului în comun. De asemenea, se doreşte înnierbarea liniilor, asfaltarea carosabilului şi a trotuarelor, eliminarea unor puncte de conflict din intersecţii şi amenajarea unei piste pentru biciclişti. Investiţia s-ar putea ridica la 11,7 milioane euro, proiectul ţintind finanţare europeană.

În aceeaşi viziune, municipalitatea îşi propune ca tot pe bani europeni să decongestioneze mai multe zone fierbinţi, cum ar fi cele de la Podul Dacia, de pe Republicii – Magheru, Vladimirescu – Decebal şi Dacia – Decebal, prin amenajarea unor pasaje subterane. Până atunci, orădenii mai au de aşteptat. Mai mult decât după un tramvai...


INVESTIŢII MAJORE
Transport pe bani europeni

Planurile de dezvoltare a transportului local în Oradea sunt mai multe. În vară, municipalitatea a licitat şi atribuit lucrările pentru extinderea liniilor de tramvai din Calea Aradului de-a lungul pârâului Peţa până în Cantemir, proiect de 69 milioane lei care va fi executat în cel puţin doi ani.

O altă investiţie majoră plănuită de municipalitate, de circa 70 milioane lei, vizează achiziţia a 10 tramvaie noi. Licitaţia a fost adjudecată de Astra Vagoane Arad, astfel că din 2020 în Oradea vor circula şi alte tramvaie moderne decât Siemens.

Tot printr-un proiect european, în valoare de aproape 23 milioane lei, Primăria vrea să cumpere 10 autobuze hibrid de ultimă generaţie, pentru a moderniza parcul auto al OTL.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
https://m.stirileprotv.ro/lbin/mobile/index.php?article_id=3797700
Bucurați-vă că la noi e mai bine
Postat 12 Octombrie 2018, 23:52 de Sandu1206
Soricel
Dacă ești inteligent ți-ai caută de muncă.
Postat 12 Octombrie 2018, 13:44 de Sandu1206
!!!
@bihoreanoradean: cineva are obsesia ligheanului! Poate vine din copilărie...dar totuși....vrea sa atace...dacă ești inteligent găsești altceva!
Postat 12 Octombrie 2018, 10:48 de soricel
Bihoreanoradean
Da știu.
Postat 12 Octombrie 2018, 10:27 de Sandu1206
@ sandu
esti la fel de jalnic si penibil
Postat 12 Octombrie 2018, 09:53 de bihoreanoradean
Bihoreanoradean
Încearcă tu sa nu te mai speli la lighean, sa vezi cum e la oraș
Postat 12 Octombrie 2018, 00:20 de Sandu1206
Cannabis
Greva otl.reduceri personal.reducere frecventa .Problema. Cauza : congestie trafic. Solutia2:Pasaje subterane.Solutia1:majorari tarife.Solutia3:injectabila,iarba nu mai ajuta.
Postat 11 Octombrie 2018, 20:30 de excalibur
@ Sandu
Iar comentezi ca să te afli în treabă: nici o data nu am pus problema că s-ar distruge piata Unirii pentru că pur și simplu nu mă interesează (chiar nu era cazul să se transforme in pietonala), deci mi se rupe! Faptul că sunt mai multe mașini acum decât pe vremea lui Filip nu trebuie sa ducă la constrângeri și limitări, cu atât mai mult la transformarea orașului într-o mare pietonala! Ce-i mult e mult! Cauta-ti și tu un job, intemeiaza-ti familie, fa copii și apoi o sa vezi altfel "binefacerile" bolovanului. Deocamdată am impresia că ești doar turist prin Oradea.
Postat 11 Octombrie 2018, 19:54 de bihoreanoradean
Soricel
Stai in casă bună la antene, e bine pt tine
Postat 11 Octombrie 2018, 18:46 de Sandu1206
?
But what is PLM? And again London, NY? Perheaps Tokyo...
Postat 11 Octombrie 2018, 18:29 de soricel
RE
NU! Nu, nu am gresit nimic si nici nostalgia nu m-a apucat. Adevarul nu tine loc de propaganda si nici nu pup poala bolovanului!! Fiecare cu constiinta lui! Eu o am!
Postat 11 Octombrie 2018, 16:10 de scortosul
NU!
Nu, nu am gresit nimic si nici nostalgia nu m-a apucat. Adevarul nu tine loc de propaganda si nici nu pup poala bolovanului!! Fiecare cu nostiinta lui! Eu o am!
Postat 11 Octombrie 2018, 16:07 de scortosul
Bihoreanoradean
E doar o impresie, vezi cate mașini erau în Oradea in perioada lui Filip, vezi cate sunt acu, vezi ce aglomerata e șosea de centură. Gândește-te dacă nu era soseaua de centura. Tu arunci pe gât orice , doar sa arunci . Ai comentat că se strică piata Unirii și că nu vrei sa se tina concerte acolo, le-au mutat in cetate nici aia nu-ți convine, le muta la piața de vechituri, nici aia nu îți convine. Ce PLM îți convine?? Daca știi tu mai bine, candidează ca primar și îl iei pe soricel de vice
Postat 11 Octombrie 2018, 14:33 de Sandu1206
@ sandu
Facem praf traficul în oraș, ne batem joc de transportul public și de orădeni... cam asta este Oradea sub Bolojan.
Postat 11 Octombrie 2018, 14:18 de bihoreanoradean
Nu-i bai
Fiecare Oradean vrea tramvaiul lui sau cum ?? Când a cumpărat tramvaie ați comentat că de ce cumpără vechi, dacă ar cumpăra noi ați comentat că de ce trebuie sa cumpere noi. In metrou la Londra,NY e la fel de busy când e ora de vârf
Postat 11 Octombrie 2018, 13:40 de Sandu1206
L-au alungat bolovanul
L-a alungat pe Lupau ca pe o carpa bolovanul asta dar pe vremea lui nu erau problem cu transportul> Au implementat toate initiativele lui dar nu'i duce capu! Bolovanul la nivel de oras pe ce pune mana, ochii se duce la vale! Firmele nu se conduc cu politruci(chiar de ar fi pnl-isti) ci se conduc cu meseriasi! Geaba ai diplome de "menajer" daca munca ta e de politruc!
Postat 11 Octombrie 2018, 13:17 de scortosul
Lupău paznic la oi
Chiar crezi că o să ne apuce nostalgia după Lupău? Cred că ai greşit site-ul...
Postat 11 Octombrie 2018, 13:38 de Florin Ciucas
Stupid
Care din intersecțiile unde tramvaiul se întâlnește cu mașina vor fi desființate? Cea cu Ciheiului care e super aglomerata? Cea cu Nojoridului la Salca care din nou e aglomerata? Ar mai fi Lugojului dinspre Velenta si Sextil Pușcariu dinspre 22 Decembrie.. sau Sucevei.. Nici dacă desființează toate aceste intersecții, tramvaiul nu are cum să câștige foarte mult in viteza iar traficul preluat de Nufărului din aceste directii se va dubla spre centrul civic. Prost te învață cine te învață mai bolovane. Momentan prefer sa merg pe jos sau cu bicicleta atunci când nu am neapărat nevoie de mașină. Pe mine și familia mea ne-ai pierdut ca și clienți otl.
Postat 11 Octombrie 2018, 12:46 de bihoreanoradean
Abureli
Aroganta la maxim din partea ambilor. Sa incerce ei la ora aceea transportul in comun.
Postat 11 Octombrie 2018, 12:30 de joji67
otel + bolovan
= idiotienie
Postat 11 Octombrie 2018, 12:27 de bihoreanoradean
Diskinezie
Avem o disfunctie temporara.Preturile mari si unda verde pentru tramvaie va rezolva problema."Va creşte viteza de deplasare şi va mări frecvenţa" a proclamat primul vatman al orasului.Are dreptate,tramvaiele se inghesuie unul pe celalalt la capat de linie, nu se pot urni din statie...
Postat 11 Octombrie 2018, 09:38 de excalibur
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Accident pe Calea Borşului: Ambulanță în misiune, lovită de un Ford și proiectată într-un TIR. Două persoane au ajuns la spital (FOTO)
 • Sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi. A fost lansată filiala orădeană a asociaţiei 'Ridică-te şi umblă' (FOTO)
 • Luceafărul s-a revanșat: 4-1, sâmbătă, acasă cu CS Balotești! (FOTO)
 • Cetate 'de vânzare': Cetatea Oradea continuă să fie slab vândută, în ciuda atuurilor care o fac unică în Sud-Estul Europei (FOTO / VIDEO)
 • Ziua oraşului, în IMAGINI. Cele mai frumoase instantanee de la festivităţile dedicate Oradiei (FOTO)
 • La mulți ani, Oradea! Festivități mai bogate ca oricând, de Ziua Orașului, cu paradă militară, artificii și cadouri tricolore (FOTO / VIDEO)
 • O nouă victorie pentru handbalişti: CSM Oradea - AHC Potaissa II Turda 30-27 (FOTO)
 • De ziua Oradiei: Portretul unui primar român şi cel al unui primar maghiar, pe faţada Primăriei (FOTO)
 • Oradea s-a gătit de sărbătoare. Vezi cum a fost împodobit oraşul pentru a marca 100 de ani de la Declaraţia de independenţă! (FOTO)
 • Fostul ministru tehnocrat Dragoş Pâslaru, la Oradea: Partidul „lui Cioloş” va cere românilor să-l voteze „pentru a construi”, nu din dezamăgirea creată de alţii (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON