URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 23 FEBRUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Umblă pe la casele oamenilor o doamnă cu o sacoșă plină cu bani. Bate la ușă și întreabă: „Câți locuiți aici? Cinci persoane? Poftim 15.000 de euro”. Merge din casă în casă și dă fiecărui orădean câte 3.000 de euro. Doamna de care vorbim este Coana Europa. Ea ne dă bani, dar are și pretenții...
Zic şi eu
Adrian Cris
Miercurea trecută, eurodeputatul Emilian Pavel, de la PSD Bihor, a strălucit în efortul de a merita un nou mandat, la concurenţă cu mulţi alţi colegi, de la multilateral dezvoltata Rovana Plumb (atoate-ministră, la Mediu, Fonduri Europene, Educaţie, Transporturi) până la Gabriela Zoană (o antieuropeană aproape declarată). Miluţ a încercat, în sincron cu tot Partidul, cu Guvernul, cu ministrul (in)Justiţiei şi cu trompeţii din presa arondată, să blocheze candidatura fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi la conducerea viitorului Parchet European.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
E frustrant, enervant și, în final, chiar amuzant să vezi cum omul obișnuit se implică trup și suflet în orice de pe lumea asta (fotbal, tenis, religie, medicină, finanțe și bănci, cinematografie, rețete de zacuscă, vaccinuri naturiste și adevărul despre daci etc.), dar întoarce capul cu dezgust de la singurul domeniu care îi influențează viața de zi cu zi și viitorul pe termen lung, cel mai blamat, dar și cel mai important dintre toate - politica.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Printr-o decizie din 29 ianuarie 2019, Curtea Constituţională a stabilit că procesele verbale încheiate de ANAF la solicitarea procurorilor, care erau utilizate pe scară largă în dosarele de evaziune fiscală, nu mai pot constitui probe în procesele penale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Pleureziile sunt acumulări de lichid în spaţiul pleural (pleurele reprezintă 2 membrane care învelesc fiecare plămân şi care se află una în prelungirea celeilalte formând un "sac" închis). După natura lichidului pleureziile pot fi exudative (lichidul conţine o cantitate mai mare de proteine) sau transudative (lichid cu conţinut proteic mai mic). 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Statistic vorbind, milenialii stau mai puţin într-un loc decât generaţiile precedente. Nu petrec mai mult de doi ani într-o companie şi nu ezită să sară la oportunităţi mai bune de muncă atunci când acestea se ivesc. Pun mare preţ pe libertate şi mobilitate aşa că mulţi dintre ei sunt fie freelanceri, fie nomazi digitali.
23 Ianuarie 2019, 08:09

Vine demolarea! Lucrările anunțate de Primărie vor declanșa un val de exproprieri de terenuri, curţi şi case, fără precedent în Oradea

Vine demolarea! Lucrările anunțate de Primărie vor declanșa un val de exproprieri de terenuri, curţi şi case, fără precedent în Oradea DEMOLATOR. Lucrările de amenajare a liniei de tramvai pe mijlocul Căii Aradului vor presupune desfiinţarea locurilor de parcare de pe ambele laturi ale străzii. Parcările vor fi mutate în spatele blocurilor după demolarea unei case din strada Vlădeasa (foto 1), a 22 garaje şi a două vile, noi, din strada Fagurelui (foto 2). Iar pe cealaltă parte a Căii Aradului, încă trei case!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tot mai înghesuită, Oradea nu este din gumă, să se întindă! Amenajarea unui parc devine posibilă doar cu desfiinţarea unor garaje, construirea unui drum nou se poate face doar cu exproprierea unor curţi, iar reamenajarea unei curţi de blocuri numai prin demolarea unor case. Toate, proprietăţi private, deţinute cu acte-n regulă!

"Proprietarii acestor imobile nu au cum să ne aplaude. Nimănui nu-i convine să fie expropriat. Totuşi, pentru a putea iniţia proiecte de dezvoltare pentru oraş, trebuie să luăm şi astfel de măsuri", justifică primarul Ilie Bolojan. Care pregăteşte pentru anul 2019 un val de exproprieri fără precedent!

Şase case şi 22 de garaje!

Florin Birta, viceprimar OradeaCe a scăpat în epoca Ceauşescu va cădea pe mandatul sub Bolojan! Viceprimarul Florin Birta (foto) a anunţat săptămâna trecută primele exproprieri pentru anul 2019. Pentru a putea construi pe mijlocul Căii Aradului din Ioşia viitoarea linie de tramvai, cu păstrarea celor două benzi de circulaţie auto pe fiecare sens de mers, municipalitatea va desfiinţa locurile de parcare de pe ambele părţi ale şoselei.

"Maşinile vor fi mutate în spatele blocurilor", a anunţat Birta. Casele şi garajele din spatele acestora vor fi demolate pentru amenajarea a 300 de locuri de parcare. "Vom trece la exproprierea a trei case, din care una în colţul străzii Vlădeasa, pentru a asigura accesul în curtea respectivă, şi încă două pe strada Fagurelui. Tot în această zonă vom cumpăra şi demola 22 de garaje". La fel, de cealaltă parte a Căii Aradului, spre strada Corniţelului, vor fi demolate alte trei case şi gardul unei vile.

Reprezentanţii municipalităţii au şi evaluat în teren imobilele, săptămâna trecută. "Proprietarii vor avea şase luni să elibereze amplasamentul", zice viceprimarul. Proiect european în valoare de 69 milioane lei, construirea noii linii de tramvai, programată să înceapă în martie, nu se poate împiedica în câteva case.

18 exproprieri

Iar acestea nu sunt singurele. Pe fondul unor investiţii europene de 300 milioane euro, municipalitatea orădeană pregăteşte un val de exproprieri fără egal după căderea comunismului. "Dacă anul trecut bugetul alocat exproprierilor a fost de 5,9 milioane lei, sumă care a urcat la 7,5 milioane lei cu achiziţiile de terenuri şi imobile, anul acesta numai exproprierile programate să aibă loc pe strada Plevnei, în continuarea Podului Centenarului, sunt estimate la 8 milioane lei", explică directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

directorul Direcției Patrimoniului Imobiliar, Lucian PopaDe altfel, angajaţii Direcţiei Patrimoniu Imobiliar derulează deja 18 proceduri de expropriere pentru terenuri şi imobile în valoare de circa 5 milioane lei, aprobate de Consiliul Local, şi este de aşteptat ca suma totală să se dubleze, depăşind 10 milioane lei. "Niciodată nu am avut atât de multe exproprieri", confirmă directorul DPI, Lucian Popa (foto).

În lucru...

Angajaţii DPI atacă cu prioritate exproprierile necesare pentru implementarea proietelor europene, precum realizarea noii linii de tramvai din Calea Aradului şi modernizarea străzii Nufărului, dar şi amenajarea pasajului subteran pe sub Bulevardul Magheru şi a viitoarelor tuneluri de sub Piaţa Emanuil Gojdu.

Pe lista procedurilor de eliberare a terenurilor deja demarate se mai numără exproprierile pentru lucrările de prelungire a drumului rapid din Calea Bihorului până la hypermarketul Real II, de modernizare a străzilor cuprinse între Calea Matei Corvin şi drumul rapid, de construire a unui drum nou între cartierul Podgoria şi satul Fughiu, respectiv între strada Izvorului şi Paleu, dar şi amenajarea de parcuri în zona Silvaş şi Grigorescu, respectiv pe străzile Ion Bogdan şi Morii.

... şi în plan

În paralel, municipalitatea are în plan exproprierea proprietăţilor situate de-a lungul şoselei de centură, de la ieşirea spre Băile Felix până la pasajul suprateran din strada Ciheiului, pentru a face loc viitorului drum colector, a unor amplasamente din zona Ion Irimescu, pentru a lega străzile din spatele pieţei Nufărul la drumul colector, şi a unor terenuri de pe marginea străzii Ogorului, pentru a conecta strada Anghel I. Saligny la pasajul suprateran spre cartierul Grigorescu.

De asemenea, vor fi demolate proprietăţi din spatele complexului comercial din Cantemir pentru reabilitarea zonei şi o casă din intersecţia străzilor Sucevei şi 1848, devenită adăpost de boschetari. "În ce priveşte strada Plevnei, s-ar putea să expropriem doar ieşirea în strada Tudor Vladimirescu. Vom amenaja un sens giratoriu, vom vedea cum se circulă şi vom lua o decizie", spune viceprimarul Florin Birta.

Mulţi nemulţumiţi...

La exproprieri multe, nemulţumiţi pe măsură! Orădenii din zona Calea Aradului nu agreează ideea de a-şi părăsi casele. "Am scăpat pe vremea lui Ceauşescu ca să ne dărâme Bolojan", protestează Ana Romaniuc, proprietara unei case din strada Vlădeasa. Femeia nu şi-ar părăsi casa părintească. "Sunt bătrână şi bolnavă. Dezrădăcinarea ar fi foarte grea".

La fel de supăraţi sunt şi proprietarii unor case noi din curtea blocurilor. "Am venit aici în 1999. Tot ce am câştigat am investit în casă. La început am făcut apartamentul de jos, iar apoi pe cel de la etaj pentru fiica mea. Ne va fi greu să găsim ceva la fel", spune Vania Giuşcă, proprietara unei case cu etaj din strada Fagurelui 5.

Vecinul său, Radu Dan, proprietarul unei vile noi, e şi mai supărat. "Am început construcţia casei în 2014. Timp de doi ani nu am lucrat, ca să fiu aici cu muncitorii. După ce acum doi ani am dat culoare casei, acum aflu că va fi demolată!", zice bărbatul, considerând măsura exagerată. "Eu înţeleg că oraşul trebuie să se dezvolte, dar să demolezi o casă nouă ca să faci parcări îmi pare cam deplasat".

La fel de supărat este Florian Urs, proprietarul unei case din strada Cucului, prin curtea căreia va trece drumul de legătură între Calea Matei Corvin şi drumul rapid. "Aici sunt trei case: a mea, a surorii mele şi a socrilor. Dacă Primăria îmi ia 260 de metri pătraţi, aşa cum vrea, rămân fără curte, fără loc de parcare, fără trotuar şi fără acces la celelalte case". Bărbatul se consideră victima modernizării. "Este inadmisibil! Bolojan intră în istorie pe pielea noastră, face oraşul frumos ca să vină companiile mari pe spatele omului de rând", protestează bărbatul, hotărât să dea Primăria în judecată

... puţine procese

directorul Direcţiei Juridice a Primăriei Oradea, Eugenia BorbeiŞansele ca el sau oricare alt expropriat să aibă câştig de cauză sunt minime. "Pe lege, orice acţiune introdusă pentru anularea unui coridor de expropriere aprobat de Consiliul Local este inadmisibilă. Reclamantul poate contesta doar valoarea despăgubirilor", explică directorul Direcţiei Juridice a Primăriei, Eugenia Borbei (foto).

Din cele 3.000 de procese în care este citată Primăria, doar 50 de dosare, adică sub 2%, au ca obiect majorarea despăgubirilor. Majoritatea cauzelor datează de pe vremea lucrărilor la şoseaua de centură şi drumul rapid. "Procesele sunt puţine pentru că evaluatorii încearcă să stabilească un preţ de piaţă", susţine directoarea. Borbei zice că municipalitatea a câştigat până acum majoritatea cauzelor. "Chiar şi acolo unde am pierdut, au fost diferenţe mici de valoare".

De altfel, îndrăzneala şi viteza cu care derulează exproprieri a transformat municipalitatea orădeană într-un exemplu... de bune practici. Anul trecut au venit în schimb de experienţă la Oradea funcţionari ai primăriilor din Deva, Reşiţa sau Zalău, ca să înveţe pe viu "metoda Bolojan": cum să ridici un oraş cu buldozerul...


SCUMP ŞI DERANJANT
Timp, bani, voturi!

Procedură unilaterală iniţiată de Primărie, exproprierile sunt costisitoare din punct de vedere al timpului, bugetului şi capitalului electoral. O procedură durează minimum o jumătate de an. Aceasta cuprinde de la aprobarea coridorului de expropriere şi evaluarea proprietăţilor până la aprobarea de către Consiliul Local a despăgubirilor acordate şi virarea sumelor în conturile expropriaţilor, care potrivit legii trebuie să beneficieze de "o justă şi prealabilă despăgubire", şi să primească un răgaz pentru a se muta. Oricum ar fi, însă, cetăţeanul este nemulţumit, căci oraşul nu are cum să-i despăgubească truda construirii unei locuinţe, amintirile dintr-o casă părintească sau disconfortul relocării.

Liviu Sabău Popa, liderul grupului PSD din Consiliul Local OradeaSpeculând frustrările proprietarilor, reprezentanţii PSD şi UDMR din Consiliul Local votează împotriva exproprierilor. "Primăria putea găsi soluţii mai omeneşti şi eficiente decât să scoată oamenii din case", spune liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa (foto). Consilierul spune că pe banii din exproprierea unor case noi din Calea Aradului Primăria putea transforma punctele termice în parcări supraetajate pe structuri uşoare, iar în cazul străzii Plevnei putea institui sensuri unice de circulaţie. "Pentru Primărie este mai simplu să continue munca lui Ceauşescu", acuză PSD-istul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Neocomunism de Oradea
La 30 de ani dupa revolutie, practicile comuniste sunt din nou la moda in Oradea. Am votat bolojan pana acum dar mi-a ajuns. Daca USR nu misca nimic la locale, vorba unui comentator mai jos, jur ca voi vota psd sau udmr. Nu pentru ca ar fi buni, ci pentru ca nu e nici o diferenta intre ei si nulitatile din pnl, care in Oradea au impresia ca doar ei stiu ce e mai bine pentru oradeni.
Postat 23 Ianuarie 2019, 19:27 de oradeanbihor
un oras care se respecta tine cont de disconfortul acestor persoane
Orasul nu este din guma sa se intinda. Cei care au luat aceasta decizie sper sa-si asume aceste exproprieri, daca nu respectand dreptul la proprietate macar printr-o evaluare corecta care sa tina cont si de disconfortul creat, toate demersurile si taxele care le asteapta pe aceste familii pentru o noua locuinta si totul in 6 luni cand doar documentele necesare unei noi constructii creaza tensiune si timp (nu cred ca se poate pune cineva in pielea acestor familii). Daca orasul nu este din guma rezulta ca si valoarea proprietatilor este valoroasa tocmai din acest motiv. Si eu sustin sa avem un oras aerisit. Putem sustine multe, dar consider ca, conteaza si „pretul” platit pentru aceasta aerisire. Daca acest pret inseamna sa bagam mana in buzunarul acestor familii care au muncit pentru a realiza ceva, eu personal nu sunt mandru deloc si propun sa ascultam si parerea expropriatilor care din auzitele mele unele persoane au ajuns intr-o casa din 19..toamna la o casa din pamant (poate creaza cineva un blog sau o pagina sa vedem ce au de spus). Nu consider ca e rau sa faci locuri de parcare si linie de tramvai. Dar cand domnul Viceprimar Florin Birta declara in ziar ca el le scapa de o corvoada pe aceste familii demolandu-le casa si sa-i lase cu ochii in soare se cam contrazice. Odata orasul are nevoie de proprietatea lor ca este valoaroasa pentru ei dar cand vine vorba de negociat el le transmite ca-i scapa de povara de-a avea proprietate in buricul targului. Putine procese? Legea exproprieri bloca sumele virate celor nemultumiti care indrazneau sa-i de-a in judecata. In conditiile in care si cu banii blocati si cu buldozerul la usa directorul Direcţiei Juridice a Primăriei, Eugenia Borbei se lauda ca nu sunt procese si ca suntem un model de urmat pentru alti primari din alte orase care vin sa se minuneze de aceasta mare realizare. Ca si concluzie rog familiile expropriate sa-si spuna punctul de vedere si experienta prin care au trecut inainte si dupa expropriere sa vedem cu ce cost am aerisit orasul si daca intradevar au avut parte de o negociere echitabila pentru a putea sa treaca peste acesta incercare. Daca tot suntem un popor atat de religios si cu frica de Dumnezeu consider ca este obligatia nostra ca si oradeni sa urmarim aceste familii si munca lor care maine este si munca nostra.Nu vrem din proprietari boschetari!
Postat 23 Ianuarie 2019, 16:51 de AlexandruPopescu
Planwerk
Recomandabil sa faca evaluarea firma planwerk din cluj,aia care calculeaza cite etaje poti sa-ti mai pui pe o casa de 100 ani,si i se tripleaza valoarea cel putin...Ca altfel vorbim de dubla masura...
Postat 23 Ianuarie 2019, 14:41 de excalibur
?!
De ce nu s a ales varianta cu autobuze electrice, varianta care castiga tot mai mult teren? E rapida, nu presupune deranj si cheltuiala cu sinele, cu stalpii retelei electrice.... Nu mai spun ca autobuzul il muti unde vrei si e nevoie! Daca usr ul nu castiga primaria in 2020 inseamna ca nu vor, nu ca nu pot! P.S. psd ul a batut palma cu pnl ul inca de pe vremea usl ului, ungurii sunt aliati cu birtinezul de pe vremea bipedei, usr ul a mai ramas. Ce ziceti, domnule Rusu, il dati jos din caruta pe taran?
Postat 23 Ianuarie 2019, 13:25 de ili3
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Revoltă tăcută în spatele uşilor închise: Judecătorii şi procurorii din Oradea au protestat împotriva ordonanţei care a modificat peste noapte legile Justiţiei (FOTO)
 • Accident pe DN 79, la ieşire din Leş: O maşină s-a răsturnat în şanţ, iar o tânără de 27 de ani a fost încarcerată (FOTO)
 • Aproape 200 de turişti au fost recuperaţi de salvamontiştii bihoreni în anul 2018 (FOTO)
 • „Eu cu cine votez?” – Lansarea celei mai recente cărţi a conferenţiarului Cristina Matiuţa, despre dinamica partidelor, prilej de dialog cu publicul (FOTO)
 • Mii de turişti la Sărbătorile Zăpezii de la Vârtop. IMAGINI SPECTACULOASE
 • Lăzăriștii au avut o zi dulce: Carnavalul prăjiturilor, scenete și spectacole cu ocazia zilei școlii (FOTO)
 • Musicalul Mamma Mia în Oradea: Aproximativ 1000 de persoane au cântat împreună, cucerite de povestea de dragoste dintre Loredana și Cornel Ilie (FOTO / VIDEO)
 • Protest inedit la sediul PSD Bihor: Învăţământul este subfinanţat, dar partidele devin milionare pe banii noştri! (FOTO / VIDEO)
 • Primare, vrem parcare! Un loc la trei mașini: Criza locurilor de parcare din centrul Oradiei, fără soluţii până anul viitor (FOTO)
 • Incendiu la Baroul Bihor! Mai multe documente au luat foc în biroul unor avocați (FOTO / VIDEO)
Ultimele Comentarii

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON