URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 21 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
30 Aprilie 2018, 15:44

Salvaţi de-un gogoman: Bugetul judeţului a fost votat după voia alianţei UDMR-PSD-ALDE cu ajutorul unui... PNL-ist

Salvaţi de-un gogoman: Bugetul judeţului a fost votat după voia alianţei UDMR-PSD-ALDE cu ajutorul unui... PNL-ist ŢUCU-I CLOPU’! Încălcând voit sau nu linia PNL, contra bugetului propus de UDMR-PSD-ALDE, cântăreţul Cornel Borza (medalion) a devenit eroul angajaţilor CJ, fericiţi că fie stângăcia, fie omenia lui le asigură salariile. "Ţucu-i clopu’ lui!", l-a blagoslovit o femeie de serviciu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lunga gherilă între opoziţia PNL-istă din CJ Bihor şi puterea UDMR-PSD-ALDE s-a topit datorită unui singur om. "Votul este 18 cu 16. Bugetul a trecut!", a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, încântat de adoptarea bugetului judeţului pe 2018, cu concursul unui reprezentant al opoziţiei.

Pentru unii erou, fiindcă datorită lui angajaţii îşi vor primi salariile, pentru alţii trădător, cântăreţul Cornel Borza şi-a lăsat în ofsaid colegii de partid şi i-a făcut de râs. Inclusiv pe primarul Ilie Bolojan, care cu două zile înainte susţinea cu fermitate că PNL-iştii nu vor vota proiectul aşa cum fusese propus.

Condiţiile lui Bolojan

La finalul lunii februarie conducerea CJ a pus proiectul pe site, în martie cei 17 consilieri PNL nu au venit la şedinţă, aşa că ceilalţi 17 ai coaliţiei UDMR-PSD-ALDE l-au repus în discuţie în martie, când liberalii s-au abţinut de la vot. De atunci, nici unii, nici alţii nu au mai vorbit despre cea mai importantă hotărâre pe care trebuie s-o adopte orice administraţie publică, de la comună până la Guvern.

Despre buget în sine n-a vorbit nici măcar preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, nici liderul grupului de consilieri judeţeni liberali, Ionel Avrigeanu, chiar dacă lunea trecută cei doi au convocat o conferinţă de presă în care şi-au prezentat doar condiţiile pentru aprobare. Contextul era dificil: au trecut deja aproape 5 luni din an, iar în aprilie salariaţii CJ Bihor şi ai instituţiilor subordonate nu şi-au primit lefurile decât în proporţie de 70%.

Răspicat, Bolojan a formulat cele două condiţii: banii pentru primării "să fie împărţiţi corect, proporţional", adică după numărul primarilor din fiecare partid, iar distribuirea fondurilor pentru ONG-uri "să ţină seama tot de o proporţionalitate", deoarece în ultimii doi ani au fost risipiţi spre asociaţii şi fundaţii "de casă". "În alte condiţii nu avem de ce să votăm bugetul, fiindcă ar însemna să ne batem joc de voturile bihorenilor", a insistat şeful PNL.

"În genunchi"

Ioan Mang, președintele PSD BihorReplica şefilor CJ a venit a doua zi tot sub forma unei conferinţe de presă, ţinute de preşedintele Pásztor Sándor şi vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea. Vioara-ntâi a fost şeful PSD Bihor, care a ajuns să-i deplângă tocmai pe primarii lui Bolojan. "Vrea să-şi pună primarii în genunchi. Cine e cu el va primi bani, cine e împotrivă nu va primi nimic. Vrea ca acest joc să i-l facă Consiliul Judeţean", a susţinut Ioan Mang (foto), adăugând că omologul liberal ar fi cerut 5 milioane lei pentru edilii PNL, pe care să-i distribuie el.

Pe de altă parte, Pásztor a parat acuzaţiile lui Bolojan privind împărţirea banilor pentru ONG-uri, spunând că în mandatul predecesorului său, Cornel Popa, pentru asociaţii şi fundaţii s-au alocat 2 milioane euro, mai puţin decât cele 700.000 euro date anul trecut de actuala putere.

La rându-i, Bodea a pus în discuţie responsabilitatea consilierilor PNL în eventualitatea unei noi "trântiri" a bugetului, zicând că CJ ar putea fi obligat la penalităţi pentru facturi neplătite. "Au consilierii PNL bani puşi deoparte?", a fluturat el posibilitatea unui nou proces împotriva opoziţiei, deşi în cel intentat anul trecut Tribunalul Bihor tocmai s-a pronunţat, subliniind că aleşii au dreptul de a vota cum doresc.

Cea mai insistentă şi eficientă a fost, însă, referirea la soarta celor 3.000 de angajaţi (cu cei din instituţiile subordonate), în pericol să nu-şi primească luna aceasta salariile întrucât CJ mai avea în cont doar 1,1 milioane lei, iar pentru plata lor i-ar fi trebuit 11. "Problema cea mai stringentă sunt salariile", a spus Pásztor.

Cu jandarmi la uşă

Şedinţa decisivă a CJ Bihor a şi început, de altfel, sub dublă presiune. În faţa sediului s-au strâns cam 300 de angajaţi ai DGASPC, înarmaţi cu pancarte pe care scria "Vrem salarii, nu scenarii", "Ratele nu au culoare politică", "V-am votat, ne-aţi trădat". În sală erau alţi zeci de salariaţi din aparatul propriu, mobilizaţi din timp pe Facebook sub îndemnul "Vom fi prezenţi. Ott leszűnk".

Dacă cei de afară au acuzat prin vocea liderului BNS Nicolae Morgovan vinovăţia tuturor aleşilor, "de la stânga la dreapta şi de la dreapta la stânga", cei dinăuntru i-au învinuit exclusiv pe "cei absenţi" (aluzie la PNL-işti), pentru că "folosindu-se de neputinţa noastră, ei ne abandonează pe noi, cetăţenii".

De altfel, sala de Consiliu a fost arhiplină, la un moment dat jandarmii, mobilizaţi atât în Parcul Traian, cât şi în incinta instituţiei, nemaipermiţând decât accesul jurnaliştilor.

"Penibili!"

Încă la deschiderea şedinţei, liberalii au anunţat că nu vor vota bugetul, urmând să propună un alt proiect, pentru care să fie convocată o şedinţă extraordinară în 2 sau 3 mai, aşa încât oamenii să-şi primească salariile în ziua obişnuită, pe data de 7.

Tot ei au subliniat că era o formă de şantaj a conducerii ideea indusă angajaţilor că lefurile nu puteau fi plătite din cauza lor şi au acuzat din nou repartizarea netransparentă a resurselor. "Dacă nu sunteţi în stare să conduceţi, daţi-vă demisia!", le-a spus Avrigeanu celor trei şefi ai CJ, imputându-le şi autovictimizarea: "Sunteţi penibili în modul în care vă victimizaţi! Nu aveţi nicio scuză pentru ceea ce se întâmplă azi. Opoziţia v-a întins o mână, aţi respins-o din orgolii şi considerente politice!".

"Nu mai negociem!"

În replică, cei trei şefi ai CJ s-au apărat la fel ca înainte cu o zi, cel mai vehement fiind Ioan Mang, care i-a învinuit pe PNL-işti de ipocrizie şi de manipulare a opiniei publice, arătând din nou cu degetul spre acelaşi Bolojan, care împreună cu Avrigeanu l-ar fi căutat pentru negocieri, dar fără rezultat.

"Domnul Ilie Bolojan şi-a condiţionat ieri, între şase ochi, votul de azi. Putem condiţiona alte lucruri, dar nu salariile oamenilor", a tunat Mang, avertizând că aleşii PNL au "ultima şansă" pentru a intra în "normalitate": "Dacă votaţi astăzi bugetul putem negocia alte lucruri (n.r. – alocările pentru primării). Votul este la îndemâna dvs. Dar dacă nu votaţi nu mai negociem nimic!", a zis ultimativ şeful PSD Bihor.

"Desfăcătorul" Borza

După o oră de polemici, la vot, deznodământul a fost şocant: 18 sufragii pentru proiectul propus de conducerea CJ şi doar 16 contra, iar asta datorită PNL-istului Cornel Borza, care părea el însuşi năucit că a apăsat pe buton şi nu a fost în stare să-şi explice gestul.

Ionel Avrigeanu, liderul grupului PNL din Consiliul JudețeanIonel Avrigeanu (foto) l-a admonestat de îndată, spunându-i că "va avea o problemă şi mai mare" deoarece, de fapt, n-ar fi avut drept de vot, fiind incompatibil ca angajat al Teatrului Regina Maria în Ansamblul Crişana. "Fire de artist, a votat ca să se poată plăti salariile", l-a apărat, ironic, un alt coleg, Dacian Foncea, pe folcloristul care ulterior a mers la microfon să spună că a votat intenţionat bugetul, gândindu-se la colegii bugetari. "Sunt oameni cu familii, sunt oameni cu tot felul de neajunsuri. Am votat cu sufletul. Nu ştiu dacă am făcut bine sau am făcut rău", a zis Borza în aplauzele salariaţilor şi ale consilierilor puterii.

"La noi nu e militărie"

După neaşteptata scenetă, şedinţa CJ a mai durat o oră, pentru adoptarea unor hotărâri uzuale, dar singurul lucru care conta fusese înfrângerea opoziţiei chiar cu mâna unui PNL-ist.

De altfel, conştienţi că s-au ales cu autoritatea zdrenţuită, şefii PNL au încercat să dreagă busuiocul, găsindu-i ulterior scuze "sentimentalului" coleg. "Când strigă zeci de oameni în spate, pentru unii e greu să nu cedeze", a încercat Bolojan să-i explice prestaţia.

La rându-i, acelaşi Avrigeanu care înainte îl certase l-a "scos" spunând că nu se pune problema vreunei sancţiuni pe linie de partid: "Fiecare e liber să voteze cum doreşte, la noi e libertate de exprimare, nu militărie". "Pupat Piaţa Independenţei" după un pocinog fără egal...


FĂRĂ PENALI!
"Ce vorbeşti, dom’le?"

protestatari din asociația Oradea CivicăSingurii care nu au vorbit la şedinţa CJ despre bani şi salarii, ci despre principii şi lege, au fost cei 7 reprezentanţi ai Asociaţiei Oradea Civică, veniţi să culeagă semnături pentru campania USR de modificare a Constituţiei aşa încât aceasta să prevadă interdicţia de accedere a persoanelor condamnate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie în funcţiile publice, de la cele de consilier local până la cea de preşedinte al României.

În pauza de după votul pe buget, aceştia s-au îndreptat spre prezidiu cu tabelele pentru semnături, fiind însă refuzaţi atât de preşedintele Pásztor Sándor, cât şi de vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea. Întrucât şeful PSD Bihor i-a zis că nici în prezent nu există infractori în funcţii publice, preşedintele asociaţiei, Sebastian Duma, l-a întrebat "Dar Dragnea ce-i?", politicianul replicând "Ce vorbeşti, dom’le?" şi mutând discuţia spre preşedintele Klaus Iohannis şi casele acestuia din Sibiu.

La cererea celor trei şefi ai CJ, reprezentanţii asociaţiei au fost "escortaţi" de jandarmi la locurile lor, dar au revenit la finalul şedinţei, când Mang şi Bodea şi-au repetat refuzul, însă Pásztor s-a răzgândi şi a semnat. În favoarea iniţiativei "Fără penali" au semnat cei 17 consilieri judeţeni PNL şi, cu excepţia lui Pásztor, nici unul de la UDMR, PSD şi ALDE.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Pino
Tu esti mai cu mine.
Postat 02 Mai 2018, 17:11 de Sandu1201
@dani-e-let
Nu m-ai ascultat, raspunzi tuturor idi*tilor care te provoaca! Ignora-i!
Postat 02 Mai 2018, 15:43 de pinonel
Dani-e-let
Tie iti place sa te iei de alți, dar nu-ti place cand alti se iau de tine. Si începi să plângi. Eu incerc sa te sprijin.
Postat 02 Mai 2018, 13:11 de Sandu1201
de u nt u logie
@Moderator: Ce legătură o exista între poezioara " Tânărului ..." și articol, habar n-am ! Seamănă că inspirație cu tema preferată a lui Sandu1201 ( nu pot să-mi dau seama de unde a scos-o și de ce insistă...). Eu sunt atenționat, ei nu !
Postat 01 Mai 2018, 12:59 de dani-e-let
avertisment
Sunteţi atenţionaţi amândoi. Nu reuşiţi nicicum să vă adaptaţi rigorilor unui dialog civilizat. Monopolizaţi spaţiul de comentarii cu probleme personale. Dacă veţi continua aşa, veţi fi suspendaţi "la pachet".
Postat 01 Mai 2018, 14:25 de Moderator
Gogomani
Gogomanul e dintre ei, dintre penelei. Deci cine se aseamănă, se aduna. Tantalaii sunt de partea cealaltă, la pesedei .
Postat 01 Mai 2018, 12:11 de User anonimizat
Dani-e-leț pensionar
Dani-e-leț pensionar... Vine din mediul agrar... Lui nu-i place să lucreze... Doar prostii să comenteze... Bolnăvior la tărtăcuță... Se tot joacă c-o mînuță... De bani să-și întrețină ticu'... Îl tapează pe tăticu'... Ai grijă, de vrei să-l ignori... S-ar putea să îl omori...
Postat 01 Mai 2018, 11:32 de TanarSiNelinistit
A se citi:
...nu vă place tema despre veterani...
Postat 01 Mai 2018, 10:23 de dani-e-let
doar persoane tinere ?
@Moderator: Am întrebat cine e " TANTALAUL " dacă tot a fost făcut Borza " GOGOMAN " ! Apoi am pus un PS despre veterani ! Nu vă place veterani ? Ce să zic...UCIDETI-I ! De ce mama sărăciei mai există pensionari care mănâncă banii tineretului rezistent ?! Asta era ideea ?
Postat 01 Mai 2018, 10:22 de dani-e-let
?
@Moderator: Și ce scrie Sandu1201 ce legătură are ?
Postat 01 Mai 2018, 10:16 de dani-e-let
nu depind de nimeni...
@Sandu1201: NU ! Dacă mai mult nu, vorbesc și scriu perfect ROMÂNEȘTE ! TU NU O POȚI FACE !
Postat 01 Mai 2018, 10:14 de dani-e-let
Dani-e-let
Vai samar de tine. Ce te-ai face tu fara tacto. Ai 60 de ani tacto are peste 90 , dar tu inca depinzi de el. Ma nebunule tacto a muncit , a luptat, dar tu???? Nu iti e rusine de tine ???
Postat 01 Mai 2018, 00:48 de Sandu1201
!!!
alți ani... cu Bolojanul vostru cu tot! Probabil se duc pachete la neo...
Postat 30 Aprilie 2018, 17:45 de dani-e-let
au fost niște eroi de care trepadusii isi bat joc
Și TANTALAUL cine e? PS: A FOST ZIUA VETERANILOR DE RĂZBOI! În alți se mai venea " pă " la " cășile " veteranilor cu dropsuri...liberale ! Marca Arina Patricia MOȘ! Anul acesta, PA! Tatăl meu nu avea nevoie de așa ceva! Are orice vrea! Dar să-mi.....i-a așteptat! Nu pricep de ce....Sa fiți blestemati cu toții...că el voia banană de la ASCO! El a apărat țară pe Mureș...voi...f...ra...să vă...pup!
Postat 30 Aprilie 2018, 17:43 de dani-e-let
RE: au fost niște eroi de care trepadusii isi bat joc
Şi care e legătura cu articolul?
Postat 01 Mai 2018, 00:36 de Moderator
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON