URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2016, 07:33

Politruci cu vuvuzele: Avizi de imagine, şefii Consiliului Judeţean angajează, prin concursuri aranjate sau chiar fără concurs, jurnalişti care să le facă imagine

Politruci cu vuvuzele: Avizi de imagine, şefii Consiliului Judeţean angajează, prin concursuri aranjate sau chiar fără concurs, jurnalişti care să le facă imagine OMAGIU CONDUCĂTORILOR IUBIŢI. După ani întregi petrecuţi în eşalonul secund al politicii şi administraţiei judeţene, odată ajunşi la cârma Bihorului, preşedintele CJ Pasztor Sandor (foto stânga) şi vicepreşedintele Ioan Mang (dreapta) se întrec să angajeze jurnalişti de casă, precum Zoltan Hizo (sus) şi Mihai Baneş (jos). Care, deşi generos plătiţi din bugetul instituţiei, continuă s-o facă pe jurnaliştii independenţi, unul la postul TTV al fraţilor Micula, celălalt pe site-ul Bihor Ştiri, pe care îl şi patronează
Politruci cu vuvuzele: Avizi de imagine, şefii Consiliului Judeţean angajează, prin concursuri aranjate sau chiar fără concurs, jurnalişti care să le facă imagine DE GROAZĂ. Transferat la CJ fără concurs de la propria firmă profilată pe şuşanele prin restaurante, la nunţi şi chermeze comunale, PSD-istul Mihai Baneş (dreapta) a devenit slujbaş la compartimentul relaţii cu presa şi imagine al instituţiei din 1 noiembrie, ceea ce nu l-a oprit să scrie pe site-ul Bihor Ştiri, pe care îl şi patronează, texte străine atât de adevăr, cât şi de limba română
Politruci cu vuvuzele: Avizi de imagine, şefii Consiliului Judeţean angajează, prin concursuri aranjate sau chiar fără concurs, jurnalişti care să le facă imagine ÎN DOUĂ LUNTRI. Purtător de cuvânt al CJ din august, Zoltan Hizo (foto) a "uitat" să renunţe la poziţiile deţinute în postul TTV, unde continuă să facă emisiuni despre administraţie şi politică, încălcând normele legale din audiovizual. Pe 1 noiembrie, invitat în studio i-a fost europarlamentarul PSD Emilian Pavel, care cu o zi înainte jucase într-o scenetă tocmai la Consiliul Judeţean
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul. În timp ce conducerea Consiliului Judeţean se laudă că a imprimat "viteză de lucru" instituţiei care în mandatele predecesorilor îşi câştigase faimă de "staţiune balneară", că a "deblocat" proiectele începute de aceştia şi că lansează altele pentru propăşirea Bihorului pe noi culmi de progres şi civilizaţie, realitatea dindărătul ambalajului sclipicios e cu totul alta.

Mânaţi de o foame de imagine fără precedent, motivată de frustrarea de a fi stat ani întregi pe tuşă înainte să ajungă la butoane, de faptul că în campania pentru parlamentare trebuie să etaleze "succesuri", dar mai ales pentru a-şi răsplăti lăudătorii, şefii Bihorului folosesc bugetul CJ pentru a-l umple cu "comunicatori" care să-i coloreze în roz. Ceea ce se şi întâmplă, cu violarea legii şi a normelor etice, aşa încât CJ a ajuns un "sanatoriu" al propagandiştilor partidelor ce controlează instituţia, UDMR şi PSD.

Concurs cu ţintă

Pasztor Sandor, președintele Consiliului Județean BihorPe 28 iunie 2016, la şefia CJ Bihor ajungea primul politician care pretinsese că nu-şi doreşte funcţia de preşedinte. Având în spate doar 7 consilieri UDMR din totalul de 35, dar ajutat de cei 9 ai PSD şi 2 ai ALDE, Pasztor Sandor (foto) prelua comanda judeţului după ce fusese director la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, secretar de stat în Guvernul Ponta şi din nou şef la ABA. Dacă cei 17 consilieri PNL şi-au înghiţit greu eşecul, presa locală avea motive de speranţă, întrucât de la PSD-istul Mihai Bar şi PDL-istul Ştefan Seremi până la UDMR-istul Alexandru Kiss şi liberalul Cornel Popa, toţi şefii CJ şi-au desconsiderat o obligaţie de bază: aceea de a comunica nu doar în campanii, ca politicieni, ci şi în exercitarea mandatului administrativ.

Un semn promiţător că Pasztor înţelegea importanţa comunicării părea după o lună, în august, angajarea unui purtător de cuvânt al CJ provenit din breasla jurnaliştilor: Zoltan Hizo, realizator al emisiunii "Analiza din redacţie" şi director de ştiri al postului TTV. Aşadar, o persoană care ştia că va trebui să transmită presei date precise şi prompt. Alegerea sa a făcut presa să treacă cu vederea felul că a fost angajat pe postul contractual de "consilier gradul I A la Compartimentul de relaţii cu presa, imagine" printr-un concurs "cu dedicaţie". Nu de alta, dar CJ a impus drept condiţii doar "studii superioare de lungă durată", deci nu de specialitate, şi cunoaşterea limbii maghiare. Că postul era pentru Hizo, absolvent de Ştiinţe politice şi maghiarofon, avea să reiasă de altfel din detaliul că a câştigat concursul din postura de unic candidat.

Comunicare pe alese

În ciuda speranţelor că noul purtător de cuvânt va facilita comunicarea CJ - presă, curând a devenit limpede că nu asta îi era misiunea. După primele articole critice, deşi ponderate, la adresa noii conduceri, informaţiile solicitate de BIHOREANUL fie au fost refuzate, fie furnizarea lor a fost amânată până la calendele greceşti prin încălcarea legii liberului acces la informaţiile de interes public, ce impune termene stricte în acest sens, de maximum 10 zile dacă nu este vorba despre date complexe, ci aflate la îndemână.

Două exemple sunt edificatoare. La numirea ca administrator public al judeţului a lui Szabo Jozsef, un pupil al şefului UDMR Bihor, Szabo Odon, redacţia a solicitat CV-ul acestuia, fiind însă poftită să depună o cerere scrisă la care va primi răspuns în 30 de zile, asta deşi informaţia era banală şi trebuia comunicată din oficiu. "Aşa au hotărât şefii", a transmis Hizo. Apoi, luna trecută, când BIHOREANUL a realizat un articol despre proiectele administraţiilor locale pentru viitorul exerciţiu financiar UE, purtătorul de cuvânt a cerut din nou depunerea unei solicitări scrise, rămase din 18 octombrie până azi fără răspuns!

În incompatibilitate

O normă etică de bază obligă jurnalistul să se retragă din presă la angajarea într-o altă firmă, ONG sau instituţie publică, entităţi expuse criticilor presei prin chiar natura lor. Totuşi, Hizo n-a renunţat la TTV, susţinând doar că nu va mai face talk-show-uri politice şi administrative. "O să fac emisiuni despre dezvoltare personală", spunea el. Ceea ce n-a făcut, ba din contră. Pe 1 noiembrie, de pildă, a "moderat" o emisiune cu preşedintele executiv al PSD Bihor, Emilian Pavel, care în ziua precedentă făcuse "show" chiar la şedinţa CJ, pentru a condamna, împreună cu colegii din partid, din UDMR şi din ALDE, opoziţia liberală ce nu votase modificarea unui proiect privind aşa-numitul Drum al Apusenilor.

Problema e că, punându-se în serviciul politicienilor din administraţie fără a renunţa la poziţia de jurnalist, care presupune nesubordonare politică, Hizo şi TTV au încălcat legislaţia audiovizuală. Codul Audiovizualului prevede limpede că "radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni de ştiri şi dezbateri prezentate sau moderate de oameni politici care deţin funcţii administrative sau demnităţi publice, ori de purtători de cuvânt ai instituţiilor publice". Nici când BIHOREANUL i-a atras atenţia că încalcă norme legale, purtătorul de cuvânt al CJ n-a renunţat la "jurnalism", promiţând că o va face "în decembrie sau ianuarie". Adică după alegerile parlamentare...

Camarilă prezidenţială

Că şefii CJ nu dau două parale nici măcar pe aparenţe o arată şi faptul că Pasztor şi-a "băgat" fotograf personal un fost fotoreporter, pe Csikos Rolland, care nu urmăreşte decât acţiunile preşedintelui, şi girează angajarea unui alt supus ca şef peste fantomatica agenţie de ştiri a CJ, Newsbihor.ro. Înfiinţată în 2010 printr-un proiect Hu-Ro coordonat de şeful UDMR Bihor, Szabo Odon, "agenţia" a tocat de atunci 558.000 euro pe un site submediocru şi pe lefurile angajaţilor, încadraţi într-un Serviciu subordonat Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.

De altfel, BIHOREANUL a dezvăluit recent că la concursul început cu proba scrisă săptămâna trecută (cea de interviu urmând săptămâna aceasta) condiţia cunoaşterii limbii maghiare e obligatorie, sub pretextul că viitorul şef trebuie să comunice cu "colegii" din Ungaria. Asta chit că proiectul transfrontalier se încheie peste câteva luni, când CJ va trebui să finanţeze exclusiv din fonduri proprii "agenţia", că până la Pasztor nu exista obligativitatea cunoaşterii limbii maghiare şi, mai ales, că limba oficială a proiectului e engleza. "Să cunoşti mai multe limbi este o bogăţie, nu o discriminare", a justificat Pasztor faptul că orice "neminoritar" a fost exclus din start, ceea ce încalcă flagrant OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea discriminării, conform căreia dreptul la muncă "se asigură fără nicio discriminare bazată pe sex, rasă, culoare, religie ori limbă".

Comunicator PSD

Apetitul pentru propagandă al conducerii CJ nu se opreşte la atât, pe 27 octombrie instituţia anunţând încă un concurs, pentru un alt "consilier debutant" la "Compartimentul relaţii cu presa, imagine". Cum postul e din nou "dedicat", cunoaşterea limbii maghiare nu mai e obligatorie, ci doar studiile superioare, de orice fel. Amatorii, care pot fi absolvenţi de Teologie ori Sport, vor susţine proba scrisă pe 18 noiembrie, iar până pe 24 noiembrie interviul.

La cererea BIHOREANULUI, purtătorul de cuvânt al CJ afirmă că motivul angajării atâtor "comunicatori" e că organigrama lăsată de fosta conducere prevede trei posturi, toate vacante. Cât de justificată e ocuparea lor în condiţiile în care CJ nu produce mai mult de patru comunicate de câteva rânduri într-o lună? Deloc, ar spune bunul-simţ.

Culmea e că, în timp ce era anunţată intenţia angajării unui al doilea "comunicator" pe lângă purtătorul de cuvânt, cel de-al treilea a şi fost înfipt în schemă. Pe şest, cu ocolirea oricărui concurs, fie şi mimat, în beneficiul unei "trompete" cu carnet de partid: Mihai Baneş, prezentator Sonvest la începutul anilor ’90, director Antena 1 Oradea la începutul anilor 2000, organizator de concursuri de Miss, patron al site-ului Bihor Ştiri, şef al formaţiei Baneş Party Band ce presta pe la localuri, nunţi şi Zilele Comunelor. Şi, nu în ultimul rând, membru PSD.  

Totul pentru imagine

Contrar regulii că angajarea în instituţii se face prin concurs, pentru Baneş şefii CJ au recurs la un subterfugiu din Codul Muncii care permite în anumite situaţii recrutarea din surse externe, prin transferul de la alte instituţii ori firme a unor specialişti, care apoi sunt plătiţi cu salariile avute în privat. Ca atare, noul "comunicator" a fost angajat de la 1 noiembrie prin detaşare de la propria firmă, SC Mike Serv SRL. Pe 7 noiembrie, el a şi fost prezent la prima sa şedinţă de CJ, deşi nici până atunci, nici ulterior, n-a făcut elementarul gest de a se prezenta şefului ierarhic direct. "Nu ştiu cine-i dl Baneş, nu îl cunosc", a declarat BIHOREANULUI, pe 10 noiembrie, şeful Direcţiei Administraţie Publică Locală, Sarkadi Zsolt, în subordinea căruia se află compartimentul relaţii cu presa şi imagine.

Dar ce importanţă mai au şi politeţea, şi minima disciplină când, la fel ca în cazul celorlalţi propagandişti, nu relaţionarea cu presa e misiunea lui Baneş, ci "coafarea" imaginii şefilor CJ, şi mai ales a vicepreşedintelui Mang, care îi este şi şef la partid? O demonstrează nu doar faptul că de la angajarea sa, timp de 11 zile, Baneş nu a "produs" nimic pentru instituţia care îi oferă un salariu de circa 1.800 lei net, conform purtătorului de cuvânt, ci şi că din noua sa ipostază de slujbaş public a continuat să servească interesul politic pe propriul site de presă. Iar articolele semnate arată cât de "specialist" este cel fără de care comunicarea CJ ar fi suferit...

Cu picioarele, pentru partid

Chiar a doua zi după prima şedinţă a CJ la care a participat, pe 8 noiembrie, Baneş a postat pe site-ul "independent" o relatare ce-i trădează atât incapacitatea de a se exprima coerent şi de a scrie corect, ortografic şi ortoepic, cât şi neputinţa de a descrie evenimentul fără distorsiuni motivate politic.

Concret, sub titlul "O minune s-a produs astazi la sedinta CJ Bihor. Oare e mana lui Bolojan?", angajatul CJ a povestit cum a fost votat proiectul privind Drumul Apusenilor după ce cu o săptămână înainte ar fi "cazut din cauza unor vicii de procedura". Textul lui Baneş pretinde că "liderul Pnl Ionel Avrigeanu (...) fără prea multe argumente a spus ca toti consilierii liberali voteaza pentru", deşi toţi jurnaliştii reali, fără excepţie, au arătat că, dimpotrivă, PNL-istul a motivat abundent, arătând că pentru întâia oară liberalii fuseseră consultaţi de coaliţie şi, mai ales, că Pasztor îi asiguraseră că banii nu vor fi deturnaţi spre Salonta.

Tot contrar evidenţei, Baneş a scris că "surpriza a fost mare (...) pentru ca inainte de vot se ştia că Pnl-ul va tranti acest proiect", deşi, dimpotrivă, încă la intrarea în sală liberalii îi anunţaseră pe jurnalişti că vor vota favorabil. Concluzia lui Baneş a fost însă una: "Ce este important (...) este ca vin peste 30 milioane euro pentru acest proiect in Bihor iar alianta Psd-Udmr-Alde a reusit sa-si faca temele pentru ca Pnl-ul sa nu mai poata spuna nu la orice". Aşadar, dincolo de scriitura cu picioarele şi de falsuri, mesajul băgat în ochii cititorilor era limpede: coaliţia de la conducerea CJ e "bună", opoziţia este "rea".

După încă o zi, propagandistul a recidivat, în acelaşi (deficit de) stil. Sub titlul "Mang: in sfarsit dispar gropile de gunoi din judet", Baneş a relatat despre o banală reuniune a primarilor din judeţ pentru alegerea conducerii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect (în scopul implementării Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, demarat tot în mandatul precedent), concluzionând entuziast şi agramat: "De retinut ca incet, incet v-or disparea toate gropile de gunoi din judet".

Nu luăm de pe stradă

Ioan Mang, președintele PSD BihorOricât de clar e rolul lui Baneş de "vuvuzea" a şefului său, Ioan Mang (foto), vicele CJ susţine că nu există nicio incompatibilitate între tripla postură a acestuia de  "comunicator", de membru de partid şi de patron de site "independent". Interpelat de BIHOREANUL, liderul PSD a răspuns edificator: "Nu văd care-i problema. Dl Baneş e angajat prin transfer, la solicitarea dumnealui, că nu mergem pe străzi să căutăm oameni. A văzut acel loc liber în organigramă şi a spus că, până la un concurs, ar vrea să-l ocupe prin transfer". Când va fi concursul? "Când se va termina campania electorală", adică după alegeri, la fel ca în cazul purtătorului de cuvânt, care până atunci trebuie să fie util la "imagine".

De altfel, ce să fi spus politicianul de vreme ce, la fel ca aliatul său UDMR-ist Paztor Sandor, tocmai pe asta mizează: că publicul nu află cum e cheltuit banul public împotriva interesului public pentru a-l servi pe cel politic?...


PRECEDENT
Modelul Sorin Borza

Decizia actualei conduceri a CJ de a angaja în instituţia publică persoane care să se ocupe de comunicarea cu presa activând în continuare în presă are un precedent în plan local. În 2005, Sorin Borza, angajat al Universităţii din Oradea şi colaborator al postului TVS, ca realizator de emisiuni, a fost angajat de Primăria Oradea, condusă pe atunci de Petru Filip, ca purtător de cuvânt şi redactor şef al Ziarului Primăriei, ce mediatiza activităţile instituţiei. Dată fiind incompatibilitatea evidentă, BIHOREANUL a sesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului, iar Borza a trebuit să renunţe la poziţia de realizator de emisiuni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: Fiecare cu vuvuzeaua lui.
I. ”În ciuda speranţelor că noul purtător de cuvânt va facilita comunicarea CJ - presă, curând a devenit limpede că nu asta îi era misiunea. După primele articole critice, deşi ponderate, la adresa noii conduceri, informaţiile solicitate de BIHOREANUL fie au fost refuzate, fie furnizarea lor a fost amânată până la calendele greceşti prin încălcarea legii liberului acces la informaţiile de interes public, ce impune termene stricte în acest sens, de maximum 10 zile dacă nu este vorba despre date complexe, ci aflate la îndemână. Două exemple sunt edificatoare. La numirea ca administrator public al judeţului a lui Szabo Jozsef, un pupil al şefului UDMR Bihor, Szabo Odon, redacţia a solicitat CV-ul acestuia, fiind însă poftită să depună o cerere scrisă la care va primi răspuns în 30 de zile, asta deşi informaţia era banală şi trebuia comunicată din oficiu. "Aşa au hotărât şefii", a transmis Hizo. Apoi, luna trecută, când BIHOREANUL a realizat un articol despre proiectele administraţiilor locale pentru viitorul exerciţiu financiar UE, purtătorul de cuvânt a cerut din nou depunerea unei solicitări scrise, rămase din 18 octombrie până azi fără răspuns!” 1. Dacă consilierii judeţeni ai PSD Bihor, vor umbla pe viitor cu translator pe la (ședințele) CJ Bihor, va fi meritul şefului lor! II. Fiecare cu vuvuzeaua lui. 1. Despre limbajul doct al vuvuzelelor lui don/faraon Ilie, acelea anti-retardaţi şi anticomuniste (care nu ştiu să facă vreo diferenţă între Karl Marx/Friedrich Engels şi Stalin/Gheorghe-Gheorghiu Dej) nici un cuvinţel?
Postat 18 Noiembrie 2016, 00:35 de stefan
PCR transpartinic. Ep.: Fiecare cu vuvuzeaua lui. proiectele administraţiilor locale pentru viitorul exerciţiu financiar UE, purtătorul de cuvânt a cerut din nou depunerea unei solicitări scrise, rămase din 18 octombrie până azi fără răspuns!” 1. Dacă con
I. ”În ciuda speranţelor că noul purtător de cuvânt va facilita comunicarea CJ - presă, curând a devenit limpede că nu asta îi era misiunea. După primele articole critice, deşi ponderate, la adresa noii conduceri, informaţiile solicitate de BIHOREANUL fie au fost refuzate, fie furnizarea lor a fost amânată până la calendele greceşti prin încălcarea legii liberului acces la informaţiile de interes public, ce impune termene stricte în acest sens, de maximum 10 zile dacă nu este vorba despre date complexe, ci aflate la îndemână. Două exemple sunt edificatoare. La numirea ca administrator public al judeţului a lui Szabo Jozsef, un pupil al şefului UDMR Bihor, Szabo Odon, redacţia a solicitat CV-ul acestuia, fiind însă poftită să depună o cerere scrisă la care va primi răspuns în 30 de zile, asta deşi informaţia era banală şi trebuia comunicată din oficiu. "Aşa au hotărât şefii", a transmis Hizo. Apoi, luna trecută, când BIHOREANUL a realizat un articol despre proiectele administraţiilor locale pentru viitorul exerciţiu financiar UE, purtătorul de cuvânt a cerut din nou depunerea unei solicitări scrise, rămase din 18 octombrie până azi fără răspuns!” 1. Dacă consilierii judeţeni ai PSD Bihor, vor umbla pe viitor cu translator pe la (ședințele) CJ Bihor, va fi meritul şefului lor! II. Fiecare cu vuvuzeaua lui. 1. Despre limbajul doct al vuvuzelelor lui don/faraon Ilie, acelea anti-retardaţi şi anticomuniste (care nu ştiu să facă vreo diferenţă între Karl Marx/Friedrich Engels şi I.V. Stalin/Gheorghe-Gheorghiu Dej) nici un cuvinţel?
Postat 18 Noiembrie 2016, 00:35 de stefan
Domnului ardelean ...
Dle ardelean: Cred ca sunteti printre cei care ati votat si veti vota cu PNL in Oradea, va multumim situatia in care ati adus orasul nostru! Din ce scrieti reiese ca functioneaza spalatoria de creier pusa in functiune de administratia municipala, inclusiv prin acest site. Eu nu doresc sa va schimb, daca va simtiti fericit in actualul context la nivel local si national, e ok. Va rog in schimb, sa mai luati contactul si cu realitatea care va inconjoara, sa aveti pretentia de a va forma singur parerea despre oameni sau lucruri. Dupa care mai discutam ... va pot dezvalui un secret, in avans, lucrurile deloc nu stau in felul in care scrie in presa aservita, nici pe cealalta parte nu sunt ingeri, insa pentru ca lucrurile sa mearga bine, avem nevoie de echilibru in orice, la fel si in politica. Va doresc sa descoperiti lumea reala din jurul Dvs., nu cea care va este servita. Cu drag si prietenie ...
Postat 16 Noiembrie 2016, 13:13 de ClovnTrist
La poze si la dat din gură...
Pasztor și Ianos sunt buni doar la gargară, de pus în vitrină nici atât. Măcar la Bolojan unele lucrări mai crapă, la ăștia doi le crapă doar obrazul, nici acela că-i prea groasă pielea. Am spus și mă repet cine-i cunoaște mai bine pe acești doi gusteri de la județ, înafară de publicitate, protocoale, etc, nu sunt buni de nimic. Doamne ferește să-i prindă anul viitor în această formulă pt ca veți constata că și-au umplut doar burdihanul propriu și nimic mai mult....
Postat 16 Noiembrie 2016, 11:51 de ardelean
..râde ciob de oală spartă..
ebih...= antena PMO/bolov..
Postat 16 Noiembrie 2016, 10:22 de User anonimizat
Am gresit...
... si am intrat pe pagina Cancan/Click?! Lasati naibii barfele si nu-l mai muscati de c*r pe bunul pastor! In loc de tampeniile astea mai bine ati fi pus de-o ancheta jurnalistica, la ce ni se intampla aveti subiect berechet! Nu este zi sa nu crape pe ici, pe colo, hardughia asta condusa de nea ilie ot Birtin. Cand a umplut popa ciordel cj cu penali (unde au facut puscarie, deci termenul se sustine!), unde erati?! Primaria Oradea e sediul de campanie al pnl Bihor, despre ce vorbim?! Si inca ceva: oricat il criticati pe Pasztor/udmr, nu faceti decat sa mobilizati, sa-i ,,inraiti" pe unguri, sa-i radicalizati! Vor merge la vot in numar si mai mare, iar cu cine vor vota e clar.
Postat 16 Noiembrie 2016, 09:56 de pinonel
ai nostrii sunt MAI...
dragilor,despre fostii colegi ai vostrii nu spuneti nimic,care au primit functii EXACT la fel.ex. M JACAN, I COSTIN,P ARDELEAN...si lista poate continua. totusi ipocrizia asta e prea mare
Postat 16 Noiembrie 2016, 09:42 de mircea54
" CONCURSURILE " CELEILALTE TABERE
Funcţia de arhitect-şef este ocupată, în condiţiile legii, de un funcţionar public, specialist atestat de Registrul urbaniştilor din România, având formaţia profesională după cum urmează: a) de arhitect diplomat, urbanist diplomat, arhitect sau urbanist, absolvent de masterat, la nivelul judeţelor, municipiilor reşedinţă de judeţ, municipiului Bucureşti şi sectoarelor municipiului Bucureşti; b) de arhitect diplomat, urbanist diplomat, arhitect sau urbanist absolvent cu licenţă şi master sau studii postuniversitare în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului, la nivelul municipiilor; ……………………………………………………………………………………….. c) urbanist diplomat - absolventul cu titlul oficial de calificare în urbanism, recunoscut de statele membre, cu durata studiilor de minimum 5 ani (până în anul 2009), titlul profesional fiind conferit prin atestat al Registrului Urbaniştilor din România; g) arhitect-urbanist - absolventul cu titlul oficial de calificare în arhitectură, recunoscut de statele membre, cu durata studiilor de minimum 5 ani şi cu experienţă în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului de 6 ani, pentru absolvenţii de studii universitare până în anul 2002 inclusiv, sau care a absolvit cu diplomă un program de studii de specializare postuniversitară/de masterat cu o durată de 2 ani, cu o încărcare de minimum 120 de credite, în domeniul urbanismului şi al amenajării teritoriului; în prezentul regulament, adăugarea termenului urbanist la formaţia academică de arhitect face referire la experienţa în domeniu sau la absolvirea unor programe de specializare postuniversitară, titlul profesional fiind conferit prin atestat al Registrului Urbaniştilor din România; (Regulamentul privind dobândirea dreptului de semnătură pentru documentaţiile de amenajare a teritoriului şi de urbanism din 29.07.2010 ) BOLOJAN știe că Adriana Aurora Lipoveanu NU ARE ACESTE STUDII ( deși de când se tot discută putea să se facă arhitectă la Sorbonica ) și pe cale de consecință a pus-o director adjunct al Instituției Arhitectului șef ! Problema este : DE CE NU ORGANIZEAZĂ BOLOJAN CONCURS pentru postul adevărat, cel de ARHITECT ȘEF ! Oare DE CE? Nu se știe NICIODATĂ cine poate câștiga un astfel de concurs și atunci cum mai poate controla M.S. BOLOJAN tot ce ține de urbanism în Oradea? VIN ȘI ÎNTREB: care este diferența între ceea ce am relatat în comentariu și ceea ce se scrie în articol? Din contră, aș spune că funcția de ARHITECT ȘEF chiar este importantă. Mai clar ABUZ ÎN SERVICIU poate exista?
Postat 16 Noiembrie 2016, 08:31 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON