URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă nu se deschideau graniţele şi romii nu puteau pleca, mânaţi de sărăcie, să cerşească şi să-şi valorifice talentele în UE, azi, în mod cert, întâmplări ca la Borod, ar fi fost banale şi frecvente. Ce s-a întâmplat la Borod? Nişte săteni care au avut tupeul să-i surprindă pe ţigani la furat, au fost bătuţi de întreaga şatră şi s-a înregistrat şi o premieră absolută în zonă, agresorii punând pentru prima oară mâna pe lopeţi, furci şi topoare, dar nu neapărat pentru a munci.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Taximetristul cu care am călătorit săptămâna trecută mi-a spus că, dacă ar fi trăit în altă ţară, şi-ar fi ales o altă meserie: "M-aş fi făcut asasin profesionist. Ai luat comanda, ai executat-o, ai luat banii şi gata. Simplu! Nu ai nimic personal cu omul, îţi faci doar meseria". În ochi i se citeau indicii clare că vorbea cât se poate de serios. L-am privit perplex, căutând replica potrivită pentru o astfel de confesiune. N-am găsit-o. Am plătit şi am coborât.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Arătam recent că în data de 18 iunie a.c. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat cea mai neconstituţională, nelegală, ruşinoasă şi imorală decizie de interpretare a legii din întreaga sa existenţă (Decizia nr. 52/2018), stabilind că recursurile formulate în procesele pornite până în data de 20 iulie 2017 sunt inadmisibile, contrar celor statuate prin Decizia 369/2017 a Curţii Constituţionale, explicând totodată şi mecanismul prin care s-a ajuns la o asemenea decizie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
19 Noiembrie 2017, 10:27

Lene fără leac: Patru din cinci şomeri bihoreni sunt beneficiari de ajutoare sociale și nu vor să muncească

Lene fără leac: Patru din cinci şomeri bihoreni sunt beneficiari de ajutoare sociale și nu vor să muncească RUŞINAŢI CĂ... MUNCESC. Obligaţi să lucreze în folosul comunităţii pentru a nu pierde ajutoarele sociale, ţiganii din Ineu s-au ruşinat când reporterul BIHOREANULUI i-a pozat, aşa că s-au întors cu spatele. "Nu faceţi poze, că ne-a râde lumea că suntem gunoieri", au cerut ei. Nu le este, însă, deloc ruşine când primesc bani de la stat fără să facă nimic...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De câţiva ani, firmele din Bihor au acelaşi păs: nu găsesc oameni care să vrea să lucreze! Ca urmare, companiile ori îşi fură unele altora angajaţii, momindu-i cu salarii mai mari şi bonusuri, ori aduc muncitori chiar şi din străinătate.

Paradoxul este că, potrivit statisticilor oficiale, judeţul nu duce deloc lipsă de şomeri. La Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor sunt înregistraţi peste 6.500 de adulţi fără un loc de muncă, care ar trebui, măcar teoretic, să bată la porţile firmelor. Adevărul este, însă, acela că puţini au chef să lucreze. Peste 5.000 din ei sunt asistaţii social, majoritatea ţigani, care n-au muncit niciodată şi nici n-au de gând s-o facă...

Şomajul în cifre

În fiecare săptămână, patronii bihoreni declară la AJOFM aproape 1.000 de locuri de muncă vacante. Numărul joburilor disponibile este mai mare, întrucât nu toţi respectă obligaţia de a anunţa posturile neocupate. "Foamea" de angajaţi e confirmată şi de faptul că tot mai multe companii locale organizează selecţii de personal în satele şi oraşele din Ungaria, doar-doar vor găsi slujbaşi.

Statisticile AJOFM ar trebui să le dea totuşi speranţe, căci aparent sunt destui bihoreni în evidenţe. În septembrie, în Bihor au fost înregistraţi 6.507 şomeri, din care 2.904 femei. Din acest total, 1.557 iau indemnizaţie de şomaj lunară, care porneşte de la 375 de lei pentru cei care au fost angajaţi maximum 3 ani, suma crescând pentru fiecare an lucrat peste această limită.

4.875 şomeri au studii primare, gimnaziale sau profesionale, 1.235 au absolvit liceul, iar 379 au diplome universitare. Pe categorii de vârstă, 1.473 şomeri au sub 25 de ani, 513 sunt între 25-29 ani, 1.469 au vârste între 30 şi 39 de ani, iar cei mai numeroşi - 1.665 persoane - sunt între 40 şi 49 de ani. Alţi 725 au între 50 - 55 ani şi 662 peste 55 de ani. Tot conform statisticilor, 6.450 au fost concediaţi de la firme private, iar 57 au plecat din instituţii publice.

Nu vor să lucreze!

Din totalul celor 6.507 şomeri înregistraţi în Bihor, cei care vor cu adevărat să lucreze sunt foarte puţini. Potrivit evidenţelor, 5.224 sunt asistaţii social, persoane fără niciun venit oficial pe care statul le întreţine cu minimum 141 lei şi maximum 527 lei lunar, în funcţie de numărul membrilor familiilor. Pentru a primi banii, asistaţii trebuie doar să se înregistreze ca şomeri şi, teoretic, să-şi caute un loc de muncă.

Bekesi Csaba, director AJOFM BihorÎn realitate, cei mai mulţi sunt ţigani care fug de muncă ca dracul de tămâie. "Ducem o luptă cruntă cu aceşti beneficiari de venit minim garantat în încercarea de a-i insera pe piaţa muncii, pentru că ne lovim de lipsa lor de colaborare", zice directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba (foto).

O dată la trei luni, când trebuie să-şi refacă dosarele, aceşti şomeri se roagă de funcţionarii AJOFM să le semneze adeverinţele care atestă că nu şi-au găsit de muncă. Dacă sunt trimişi la firme unde ar putea lucra, se întorc invariabil cu "negaţii", adică acte prin care patronii afirmă că nu îndeplinesc cerinţele postului. Unii le obţin pe bune, fiindcă nu au nicio pregătire, ba nu ştiu nici măcar să scrie şi să citească, dar cei mai mulţi le cer din start patronilor să-i respingă. Lesne de înţeles de ce aceştia le acceptă doleanţa: niciun afacerist nu vrea să angajaze un om care din capul locului spune că nu vrea să lucreze!

"Noi din ce să trăim?"

Fără jenă, asistaţii admit şi ei că nici nu le trece prin cap să lucreze. Reghina, o ţigancă de 48 de ani din Ineu, a recunoscut BIHOREANULUI că n-a lucrat nicio zi în toată viaţa, deşi este sănătoasă. "Nu mă ia nimeni", se plânge ea. Dar, întrebată la câte firme şi-a căutat de lucru, tot ea admite: la nici una! De ce nici măcar n-a încercat, nu mai spune. Aşa că, pentru a primi lună de lună 250 de lei de la stat, face muncă în folosul comunităţii în satul în care locuieşte. Joia trecută, aduna gunoaie de pe marginea drumului, văietându-se că primeşte prea puţin. "Noi din ce să trăim?", zice, fără să aştepte niciun răspuns.

Într-o situaţie similară este şi Viorel Hendre, un consătean în vârstă de 49 de ani. "Am lucrat până acu-s un an la o firmă de pază, dar de-atunci n-am mai găsit alt patron", relatează bărbatul, fără să poată spune numele vreunei firme la care să fi căutat alt loc de muncă. Îşi ţine concubina şi copilul de 2 ani cu ajutorul social de 300 de lei, alocaţia micuţului şi banii pe care îi adună din culesul şi vânzarea de măceşe sau ciuperci de pădure.

Pe lângă ei, pe marginea drumului din comună mai adunau gunoaie trei puradei de 14-15 ani, trimişi la muncă de bunici sau părinţi, în locul lor. Legea permite asistaţilor să încaseze ajutoarele sociale chiar dacă munca o prestează altcineva în contul lor, deci e "logic" că cei care au copii îi trimit la "suplinire".

Navetişti peste hotare

Dumitru Togor, primar IneuDumitru Togor (foto), primarul comunei ce numără aproape 200 de asistaţi social, aproape fără excepţie ţigani, spune franc: oamenii sunt leneşi! "Avem asistaţi de 18, de 20 de ani, sănătoşi, care ar putea lucra. Dar nu vor". Dă şi un exemplu concret: de două săptămâni, caută patru gunoieri pentru firma de salubritate Reosal, taman pe traseul local. "Dacă lucrează şi sâmbăta, câştigă 2.300 de lei brut, adică vreo 1.600 în mână. Eu am funcţionar la Primărie care nu ia atât", spune Togor. Anii trecuţi, a organizat chiar burse de locuri de muncă la căminul cultural. S-a făcut de râs în faţa angajatorilor: aproape nimeni n-a mers să afle oferta!

Edilul deconspiră încă un nărav al ţiganilor: pentru că cererile pentru banii de la stat trebuie să le depună doar o dată la trei luni, după ce îşi fac hârtiile cei mai mulţi o tulesc în străinătate. "În trei luni fac naveta Franţa-România cât nu facem noi ieşiri în afara judeţului", zice Togor. Fie că cerşesc, fie că fură, ţiganii adună "dincolo" destui bani cât să nu-i străbată niciun gând de angajare. Întorşi în ţară, revendică şi ajutoarele sociale de câteva sute de lei, ca pe un drept legitim.

Până când va continua România să plătească asemenea oameni nu se ştie. Recent, chiar preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că Guvernul şi Parlamentul ar trebui să gândească o lege care să acorde ajutoarele sociale doar bolnavilor, nu şi persoanelor apte de muncă. Dacă Dragnea chiar crede ce spune sau se preface ca să câştige simpatia românilor sătui să ţină în cârcă asistaţii este, însă, o enigmă greu de dezlegat...


SE POATE!
Din şomeri, patroni

Că şomajul nu este o fatalitate o dovedesc unii bihoreni care au găsit reţeta succesului: munca! Anul trecut, BIHOREANUL a relatat povestea Melindei Perecz, o orădeancă rămasă fără job la 46 de ani, după ce trei decenii a lucrat în fabrici de încălţăminte. După câteva luni de şomaj, femeia şi-a luat viaţa în mâini şi, cu un împrumut, a reuşit să-şi deschidă un mic atelier de croitorie, tot pentru încălţăminte, asigurându-şi un loc de muncă nu doar ei, ci şi altor trei şomeri.

O poveste asemănătoare are şi Cosmin Ieran Drăghici (foto). În urmă cu câţiva ani, după ce a absolvit facultatea de calculatoare la Oradea, n-a reuşit să-şi găsească un job, aşa că s-a înregistrat ca şomer la AJOFM, ulterior fiind angajat la o companie IT, iar acum deschizându-şi propria firmă.

Luna trecută, a contactat din nou AJOFM, dar ca angajator. "Caut tineri absolvenţi, să le dau şansa pe care am avut-o şi eu", explică el.

Piaţa nu este însă foarte încurajatoare: candidaţii sunt puţini, deşi cererea pe piaţa IT din Oradiei este tot mai mare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
erata
persoane.
Postat 19 Noiembrie 2017, 21:49 de Musti
saraca limba romana...
[...] ajutoare sociale care nu vor sa munceasca... Formularea din titlu vine din partea unei perosane care are ca meserie scrisul? In limba romana? Care e inadmisibil...
Postat 19 Noiembrie 2017, 21:47 de Musti
count display

FOTO BIHOREANUL

 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)
 • Răsplată pentru lene: În vreme ce firmele caută angajaţi, asistaţii din Brusturi primesc ajutoare sociale chiar şi plecaţi în străinătate (FOTO)
 • Lansare showroom PREMIUM USED CARS Oradea (FOTO)
 • Flashmob la sediul PSD Bihor: Două pensionare de etnie maghiară au înjurat UDMR pentru că au votat cu PSD (FOTO)
 • Accidentul din Beiuş: Şoferul ar fi adormit la volan, o întreagă familie şi-a pierdut viaţa! (FOTO / VIDEO)
 • A fost 'nebunie' în Cetatea Oradea: Publicul i-a lăsat cu greu să plece pe artiştii de la Subcarpaţi (FOTO / VIDEO)
 • Festivalul Medieval a scos orădenii din casă: Mii de oameni au petrecut vineri în Cetate (FOTO / VIDEO)
 • Scandal la Borod: Trei bărbaţi au ajuns la spital, zeci de localnici s-au adunat în faţa Primăriei protestând faţă de agresivitatea ţiganilor din zonă (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON