URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 24 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.
11 Septembrie 2017, 13:37

Clopoțel în șantier: În 12 şcoli, trei grădiniţe şi o creşă din Oradea, lucrările de reparaţii încep... odată cu şcoala

Clopoțel în șantier: În 12 şcoli, trei grădiniţe şi o creşă din Oradea, lucrările de reparaţii încep... odată cu şcoala DE UN AN. Pe lângă cele 12 şcoli unde lucrările abia urmează să înceapă, mai este sub şantier şi Colegiul Naţional Iosif Vulcan (foto), unde asfaltarea curţii interioare a fost licitată în octombrie anul trecut, iar săptămâna trecută încă nu era gata
Clopoțel în șantier: În 12 şcoli, trei grădiniţe şi o creşă din Oradea, lucrările de reparaţii încep... odată cu şcoala BALAMUC TOTAL. Lucrările de reparaţii întârziate de la şcoli sunt dublate de disconfortul general provocat de numeroasele şantiere deschise în oraş, cum e cel din preajma Şcolii Oltea Doamna (foto), care fac accesul la instituţiile de învăţământ deosebit de greu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Clopoţeii care din această săptămână răsună în toate şcolile şi grădiniţele din ţară nu adună în clase doar elevi şi profesori, ci şi muncitorii!

Lucrările de reparaţii şi investiţii pe care Primăria ar fi trebuit să le facă în timpul vacanţei de vară în 16 unităţi de învăţământ din Oradea vor începe abia după deschiderea anului şcolar. De vină este birocraţia stufoasă şi încetineala cu care funcţionarii municipalităţii au lansat licitaţiile. Culmea e că, deşi sunt direct responsabili de acest eşec, şefii municipalităţii se laudă singuri pentru grija faţă de elevi...

„Nu am putut”

Primăria Oradea şi-a propus în acest an să facă lucrări de renovare, reparaţii sau asfaltări la 12 şcoli, trei grădiniţe şi o creşă. Deşi logic şi de bun simţ ar fi fost ca şantierele să se deschidă la jumătatea lunii iunie, odată cu începerea vacanţei de vară, muncitorii abia urmează să se pornească pe treabă. Explicaţia? Unele licitaţii abia ce au fost adjudecate, iar altele încă sunt şi acum în derulare!

Cine e de vină? Birocraţia, spune primarul Ilie Bolojan (foto). „Era bine să putem începe lucrările pe 15 iunie şi să le închidem pe 15 septembrie, dar nu am putut. Noua legislaţie privind achiziţia lucrărilor a prelungit procedura cu câteva luni de zile”, a declarat edilul BIHOREANULUI.

Schimbarea legislaţiei despre care vorbeşte primarul a avut loc în luna martie, când Guvernul a introdus obligativitatea verificării tuturor documentelor de licitaţie de către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, fără însă ca ANAP să aibă un termen limită în care este obligată să controleze actele. Urmarea?  Primăriile, ca dealtfel toate instituţiile publice, se trezesc în situaţia că primesc cu întârziere aprobarea pentru organizarea licitaţiilor, chiar şi la o lună după ce au transmis actele...

O lună, două, trei...

Dincolo de această realitate, adevărul este, însă, că nici municipalitatea nu s-a pregătit serios pentru lucrările din şcoli. Bugetul oraşului a fost adoptat abia pe 30 martie, aşa că funcţionarii au început să lucreze la licitaţii abia în aprilie. Iar până când au scris caietele de sarcini şi au primit OK-ul de la ANAP s-a făcut deja vară! Aşa că licitaţiile au fost lansate abia la jumătate lunii iunie, cu puţin înaintea începerii vacanţei de vară.

„Cea mai scurtă procedură de licitaţie durează trei luni. Până expiră termenul de depunere, se verifică documentele, este analizată oferta tehnică şi se stabileşte câştigătorul, pierdem timp preţios”, spune şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto). Despre timpul preţios pierdut de el şi subordonaţii săi, care două luni de zile doar au plimbat hârtii, directorul nu pomeneşte nimic.

Şantier în curtea şcolii

Până săptămâna trecută, Primăria a semnat contractele pentru numai două licitaţii. Unul, încheiat cu firma Dumexim, vizează asfaltarea curţilor interioare ale Liceului Teoretic Lucian Blaga (în valoare de 150.000 lei), Şcolii Gimnaziale Ioan Bogdan (89.000 lei) şi Şcolii Gimnaziale Szacsvay Imre (72.000 lei). Lucrările urmează să înceapă în septembrie şi vor dura 30 de zile. „Nu vom asfalta curţile în întregime, pentru ca elevii să aibă în continuare acces la terenuri”, precizează Popa.

A doua înţelegere semnată vizează de asemenea asfaltări de curţi, precum şi trasarea terenurilor de sport şi dotarea lor cu panouri de baschet, porţi de handbal şi de fotbal. Contractul este încheiat cu o asociere de firme reprezentată de Drumuri Bihor, pentru suma de 711.500 lei, iar unităţile de învăţământ cuprinse sunt Liceul Teoretic Aurel Lazăr, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Liceul German Friedrich Schiller, Şcoala Gimnazială Lucreţia Suciu, Şcoala Gimnazială Dimitrie Cantemir, Grădiniţa Waldorf şi Creşa nr. 11. Nu se ştie însă când vor începe lucrările, deoarece deocamdată se face doar proiectarea...

Abia în faza de licitaţie...

În schimb, alte şapte licitaţii sunt încă în derulare, fie pentru că mai sunt verificate documente, fie pentru că nu există firme interesate să facă lucrările. „Procedura pentru achiziţionarea materialelor de igienizare, de exemplu, cu care personalul de întreţinere de la şcoli ar fi putut face lucrări peste vară, am anulat-o de două ori pentru că nu s-a prezentat nimeni”, spune Popa. Aşa că, spre deosebire de alţi ani, unii elevi se vor întoarce în şcoli în care nici măcar nu s-a făcut curăţenie generală!

Tot în derulare sunt şi licitaţiile pentru reparaţii de instalaţii electrice şi sanitare la Grădiniţa 50, Şcoala Gimnazială Dimitrie Cantemir şi Liceul German Friedrich Schiller, pentru asfaltarea curţilor Colegiului Tehnic Traian Vuia şi a Şcolii Gimnaziale Avram Iancu, pentru reabilitarea internatului Colegiului Tehnic Traian Vuia, pentru reparaţii capitale la faţade şi împrejmuirea Grădiniţei 53, pentru refacerea împrejmuirilor la Liceul Teoretic German Friedrich Schiller şi pentru reparaţiile la acoperişurile Liceului Aurel Lazăr şi Colegiului Emanuil Gojdu.

Bine că se face...

„Avem de mai mult timp probleme la acoperiş, se infiltrează apa. Sper că vor începe curând lucrările, până nu vor fi şi mai multe pagube”, zice directorul de la Gojdu, Florin Nicoară (foto). Chiar dacă muncitorii vor ajunge în şcoală după începerea cursurilor, acesta susţine că orele nu vor fi deranjate. „Se va lucra pe acoperiş, nu în clase”, spune el, îngăduitor.

La fel consideră şi directoarea Grădiniţei 53, unde faţadele urmează să fie acoperite de schele, iar copiii se vor juca în curte nu doar sub ochii educatoarelor, ci şi ai muncitorilor. „Mă bucur că se va face lucrarea”, spune Aurica Beleiu.

La anul!

Directorul DPI garantează că niciun şantier nu se va deschide decât după ce calendarul lucrărilor va fi convenit cu directorii de şcoli şi grădiniţe. „Oricum, nu toate vor începe în acest an, pentru că vine frigul. Dar în mod cert, toate sunt gândite împreună cu directorii”, zice Lucian Popa.

Funcţionarul admite că situaţia e neplăcută, dar afirmă că elevii vor fi afectaţi la minimum de lucrări, chiar dacă - fie că se vor asfalta curţi, fie că se vor repara acoperişuri - aceştia tot vor auzi zgomote utilaje ori înjurături de Dorei.

„Pentru anul viitor, încercăm să ne pregătim altfel”, spune Popa, recunoscând cu jumătate de gură că şantierele au întârziat şi din lipsa unei bune coordonări în Primărie. Care a rămas corigentă la lecţia de bună gospodărire a şcolilor...


LAUDĂ-MĂ, GURĂ!

Cum se vede treaba de la Primărie

În ciuda întârzierilor care îi vor încurca pe elevi şi profesori, oficial reprezentanţii Primăriei subliniază că, de fapt, au grijă de elevi. Într-un comunicat de presă transmis pe 1 septembrie, municipalitatea a anunţat că „investiţiile continuă în unităţile de învăţământ”, pe când în realitate acestea abia încep, documentul prezentând şi o declaraţie deplasată a şefului DPI, Lucian Popa, care sublinia că pentru Primărie creşterea calităţii procesului educaţional în şcoli este o prioritate. „Așa cum am mai amintit, creșterea calității procesului educațional în școlile din Oradea este foarte importat pentru municipalitate, de aceea investim anual în unitățile de învățământ, deoarece ne dorim ca elevii noștri să poată învăța în condiții decente”, este declaraţia lui Popa, citată în comunicat. Poate ar fi fost mai potrivit ca şefii Primăriei să prezinte scuze pentru întârzieri şi deranj profesorilor, părinţilor şi elevilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Călăreţii Diavolului' din Győr au făcut demonstraţii de turnir, iar bucătari iscusiţi au gătit bunătăţi ungureşti în Cetate. Vezi programul Zilelor Sfântului Ladislau (FOTO/VIDEO)
 • Spectacol de pomină la European Music Open: Trupa Castro Romero din Spania a adus muzica şi dansul flamenco pe scena orădeană (FOTO/VIDEO)
 • „Azi e zi de sărbătoare, Liviu Dragnea la-nchisoare!”: Miting cu participare redusă în Oradea după condamnarea şefului PSD (FOTO / VIDEO)
 • Ne enervează: Trotuarele de pe drumul expres sunt pline de buruieni (FOTO)
 • 'Apel către mafioţi: Căraţi-vă!'. Orădenii au ieşit din nou să protesteze, în faţa Prefecturii (FOTO / VIDEO)
 • Lunga vară fierbinte: Compania de Apă Oradea investeşte 10 milioane euro în reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare (FOTO)
 • Piaţa Unirii intră în reparaţii la doar doi ani de la inaugurare (FOTO)
 • Jurcuţ rade tot! Defrişat de speculanţii imobiliari, un deal din Paleu s-a prăvălit pe o stradă din Oradea (FOTO)
 • Statul paralel: Judecătorul orădean Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat, a fost promovat la... Guvern (FOTO)
 • Dublu sau nimic! Bloc de 19 etaje în Oradea, construit printr-un proiect ambițios al magnatului Viorel Micula. Vezi cum va arăta! (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON