URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2016, 08:42

Oraşul Moşului: De la finalul acestei luni, orădenii pot intra în spiritul sărbătorilor vizitând Târgul de Crăciun

Oraşul Moşului: De la finalul acestei luni, orădenii pot intra în spiritul sărbătorilor vizitând Târgul de Crăciun ÎN PIAŢĂ. Căsuţele luminoase ale Târgului de Crăciun care anul trecut au umplut curtea Cetăţii vor fi amplasate, de data aceasta, în piaţa centrală a oraşului. Fortăreaţa nu va rămâne însă goală, aici urmând să fie sărbătorit Ignatul şi să se organizeze seri de poveşti şi ateliere meşteşugăreşti cu produse specifice sărbătorilor de iarnă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi mai e ceva până la Crăciun, orădenii nu vor trebui să aştepte mult pentru a intra în atmosfera sărbătorilor de iarnă.

Încă de la finalul lunii în curs, Piaţa Unirii va găzdui ediţia din acest an a Târgului de Crăciun, iar de la începutul lui decembrie orădenii sunt aşteptaţi şi în Cetate pentru a se bucura de atmosfera sărbătorilor tradiţionale. Printre noutăţi se numără inclusiv amenajarea unui patinoar şi a unui carusel de poveste în piaţa centrală a oraşului.

Vremea cadourilor

Mihai Jurca, șeful Asociației pentru Promovarea Turismului OradeaAsociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), responsabilă cu organizarea evenimentelor municipalităţii, pregăteşte o nouă ediţie a Târgului de Crăciun, programată în perioada 30 noiembrie - 1 ianuarie. Anul acesta, pentru că lucrările din Piaţa Unirii au fost finalizate, târgul va fi mutat din Cetate. "Un astfel de târg are loc, de regulă, în centrul oraşului. De altfel, Piaţa a fost reabilitată şi pentru evenimente de acest gen", explică Mihai Jurca (foto), preşedintele APTOR.

Activităţile dedicate Târgului vor ocupa aproape toată Piaţa Unirii, dar fiindcă acesta se întinde mai mult de o lună, traficul nu va fi restricţionat, cum s-a întâmplat la Toamna Orădeană. În zonele pietonale ale pieţei vor fi instalate 35 de căsuţe din lemn, unde se vor vinde dulciuri, decoraţiuni, obiecte de artizanat şi alte cadouri potrivite Crăciunului, municipalitatea organizând o licitaţie pentru selectarea comercianţilor.

Sărbători pe gheaţă

Pe lângă târgul propriu-zis, în Piaţa Unirii va fi amplasată şi o căsuţă unde se vor desfăşura ateliere creative pentru copii, precum şi, în premieră, un carusel de poveste, cu căluţi şi caleşti. Atât pentru cei mici, cât şi pentru adulţi, în centrul oraşului va fi amenajat, de asemenea, şi un patinoar lung de 25 metri şi lat de 15 metri, preţul unei ore de distracţie pe gheaţă urmând să fie de 10 lei, iar închirierea unei perechi de patine 5 lei pe oră.

Întreaga piaţă va fi împodobită cu luminiţe decorative pregătite de Luxten, inclusiv cu două porţi din ghirlande care-i vor vesti pe vizitatori că au ajuns la Târgul de Crăciun din Oradea. În mijlocul pieţei va fi aşezat, fireşte, şi un brad, acoperit de sus până jos cu luminiţe vesele.

Iată vin colindători

Târgul de Crăciun nu-şi va ţine vizitatorii "pe sec". În patru căsuţe se vor vinde ceaiuri, cappuccino şi, bineînţeles, vin fiert. Totodată, se pregătesc două restaurante în aer liber care să vândă ciorbe, grătare, cârnaţi, murături şi multe altele, plus plăcinte şi produse de tip fast-food.

Pe parcursul lunii decembrie, vizitatorii Târgului vor fi colindaţi de artişti locali ale căror concerte sunt programate în weekend-uri. De asemenea, orice grup doritor să-şi colinde concitadinii poate urca pe scenă, cu condiţia să se înscrie întâi pe adresa de mail oradeaturism@gmail.com, recitalurile lor urmând să aibă loc în timpul săptămânii, între orele 18 şi 20.

Şi anul acesta, pe 24 decembrie, în Oradea va ajunge, direct de la Polul Nord, îndrăgitul Moş Crăciun, care va traversa oraşul şi va opri tot în Piaţa Unirii, loc în care sărbătorile de iarnă se vor încheia, în noaptea ce ne desparte de 2017, cu un foc de artificii pe care organizatorii îl anunţă spectaculos.

Tradiţii în Cetate

Chiar dacă târgul i-a fost "furat", Cetatea nu va fi adormită în decembrie. Serviciul de Management al Cetăţii, în parteneriat cu APTOR şi cu asociaţiile care au primit sedii în fortăreaţă, au plănuit pentru perioada 2-24 decembrie mai multe evenimente sub egida "Crăciun de suflet în Cetate".

Organizatorii vor da atenţie vechilor obiceiuri de Crăciun, în curtea Cetăţii urmând să fie tranşat, de pildă, un porc şi pregătiţi cârnaţi, caltaboşi, jumări şi alte produse specifice, cu care, apoi, vizitatorii se vor putea înfrupta. Pe Strada Breslelor, meşteşugarii îi vor învăţa pe curioşi să facă ornamente, îngeraşi ori coroniţe din diverse materiale, şi să picteze pe globuri de sticlă. Pentru cei mici vor fi organizate seri cu poveşti de iarnă, spuse de actori, precum şi vizionări ale unor firme clasice de Crăciun.

Tot în Cetate, orăşenii vor putea asculta vechi colinde din Bihor aduse de grupuri de copii şi de interpreţi de muzică populară, pentru a putea simţi cum aşteptau Crăciunul bunicii lor şi făcându-şi, la rându-le, noi amintiri de iarnă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON