URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2015, 14:33

Mare aniversare, mare! O săptămână de spectacole la împlinirea a 60 de ani de teatru românesc la Oradea

Mare aniversare, mare! O săptămână de spectacole la împlinirea a 60 de ani de teatru românesc la Oradea CARAGIALE, "FONDATORUL". Primul spectacol jucat de trupa românească a Teatrului de Stat Oradea a fost "O scrisoare pierdută", în noiembrie 1955. Regizată de Corneliu Zdrehuş, comedia lui Caragiale a fost primită cu bucurie de spectatori

Împlinirea a 60 de ani de teatru românesc la Oradea va fi serbată la finalul lunii cum se cuvine: tot pe scenă.

Teatrul Regina Maria programează o săptămână cu şapte reprezentaţii, oferind publicului posibilitatea de a viziona producţii recente de succes, un spectacol susţinut de Eugen Ţugulea, actorul care a jucat şi în prima producţie de acum şase decenii, precum şi un show "Best Of" la care accesul va fi gratuit.

Încercări

Prima stagiune românească pe scena Teatrului din Oradea, construit în 1900, a avut loc abia după aproape trei decenii, în 1927, cu reprezentaţiile Naţionalului din Cluj. Un an mai târziu, Asociaţia "Vestul Românesc" a înfiinţat la Oradea o trupă de teatru locală care, în octombrie, deschidea stagiunea cu "Fântâna Blanduziei", de Vasile Alecsandri, jucând apoi piese de Mihail Sorbul, I.L. Caragiale şi Octavian Goga, dar şi din repertoriul universal.

În 1931, trupa s-a destrămat, iar până în 1940, când nordul Transilvaniei a intrat sub ocupaţia Ungariei horthyste, la Oradea s-au jucat ocazional spectacole româneşti ale teatrelor din Cluj şi Bucureşti. După dictatul de la Viena, timp de patru ani, în oraşul de pe Crişul Repede producţiile în limba română au fost interzise, însă, cu totul. După eliberare, au mai existat tentative de a se înfiinţa la Oradea o trupă profesionistă, dar fără mult succes.

"A fost o sărbătoare" 

Abia la începutul lui 1954 actorii Grigore Schitcu, C. Simionescu, Gore Teodorescu şi Maria Vasilescu au fost invitaţi de Secţia Culturală a Sfatului Popular Regional să formeze o comisie pentru întemeierea secţiei române de teatru, sub conducerea lui Andrei Dauer. În vara anului următor lua fiinţă Teatrul de Stat din Oradea, care funcţionează de atunci cu două secţii, română şi maghiară.

Prima piesă în limba română a fost jucată sub auspiciile noii instituţii pe 26 noiembrie 1955: "O scrisoare pierdută", a lui Caragiale, devenită un mare succes. Unul dintre actorii care a jucat chiar în acel spectacol, Eugen Ţugulea (în rolul Popescu), face parte şi acum, după şase decenii, din trupa Teatrului Regina Maria. "Am ajuns la Oradea alături de alţi 11 absolvenţi ai Institutului de Teatru din Bucureşti, prin repartiţie ministerială. La premieră atmosfera a fost entuziastă. A fost o sărbătoare pentru oraş, publicul a venit şi ne-a şi susţinut", îşi aminteşte Ţugulea, acum la vârsta de 84 de ani.

Un spectacol din amintiri

De-a lungul anilor, Teatrul orădean - botezat Regina Maria în 2011 - şi-a obişnuit publicul cu un repertoriu consistent şi variat, lansând şi consolidând cariere remarcabile, precum cele ale regizorilor Victor Ioan Frunză, Alexandru Darie şi Alexandru Colpacci. "Astăzi avem un colectiv foarte bun, o trupă uniformă şi foarte bună. Şi nu sunt subiectiv", zice veteranul Ţugulea.

Pentru a marca cei 60 de ani de teatru românesc continuu la Oradea, Teatrul Regina Maria organizează în perioada 26 noiembrie - 2 decembrie o serie de spectacole aniversare. Aceasta va fi deschisă de spectacolul "60 de ani pe aceeaşi scenă - un spectacol din amintiri", susţinut de Eugen Ţugulea, cu versuri din Mihai Eminescu, Michelangelo şi Coşbuc, plus monologuri din Caragiale, Shakespeare şi Puşkin. Programat pe 26 noiembrie, de la ora 18.30, la Sala Mare, spectacolul va fi moderat de criticul de teatru Elisabeta Pop.

Best Of, cu intrare liberă

Orădenii sunt invitaţi să revadă şi câteva dintre cele mai îndrăgite spectacole din ultimii ani, inclusiv pentru copii: "Seara de Ajun" (27 noiembrie, ora 19, Sala Arcadia), "Scufiţa Roşie" (28 noiembrie, ora 11, Sala Mare), "Ivan Turbincă" (29 noiembrie, ora 19, Sala Mare), "Livada de Vişini" (30 noiembrie, ora 19, Sala Mare), plus cel mai nou musical, "Omul din La Mancha" (2 decembrie, ora 19, Sala Mare).

În foaierul de la intrarea în Teatrul Regina Maria, spectatorii vor putea descoperi imagini din circa 40 de spectacole de succes ale trupei româneşti jucate în cei 60 de ani de existenţă. De asemenea, pe 1 decembrie, orădenii sunt invitaţi, între orele 10 şi 18, la Ziua Porţilor Deschise, ei putând vizita clădirea teatrului, culisele, cabinele actorilor, birourile şi vor putea asista la o repetiţie. Turul va fi ghidat de voluntarii instituţiei, care vor purta cele mai spectaculoase costume ale teatrului. 

De asemenea, actorii au pregătit şi un show "Best Of", cu momente din producţii de succes precum "Scripcarul pe acoperiş", "Omul din La Mancha", "Leonce şi Lena" şi "Îndrăgostiţii din Ancona", spectacolul fiind programat pe 1 decembrie, de la ora 19, tot în Sala Mare. Organizatorii au decis că intrarea va fi liberă, pe baza unei rezervări prealabile, "în semn de preţuire pentru dragostea cu care publicul a onorat teatrul", deoarece fără acesta artiştii nici nu ar exista...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON