URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 22 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
11 Aprilie 2018, 08:15

"Mamă, caută-mă!". La 16 ani de când BIHOREANUL îi relata povestea incredibilă, o adolescentă îşi caută mama biologică (FOTO)

'Mamă, caută-mă!'. La 16 ani de când BIHOREANUL îi relata povestea incredibilă, o adolescentă îşi caută mama biologică (FOTO) FETIŢA FETEI. Fetiţa despre care BIHOREANUL relata în 2002 că a supravieţuit gerului după ce fusese abandonată în Parcul 1 decembrie, iar apoi destinul i s-a schimbat miraculos, fiind adoptată de o familie din Pietroasa, a crescut. Poate prea repede. A devenit mamă la doar 15 ani, dar chiar şi aşa nu-i seamănă deloc necunoscutei sale mame...
'Mamă, caută-mă!'. La 16 ani de când BIHOREANUL îi relata povestea incredibilă, o adolescentă îşi caută mama biologică (FOTO) LUMINA OCHILOR. Bianca a adus cu ea la redacţia BIHOREANULUI un număr îngălbenit al ziarului, din iunie 2002, în care a citit de mică despre cum a fost abandonată şi apoi adoptată. Mama ei adoptivă, o bihoreancă nevăzătoare, s-a stins din viaţă când fata avea doar 7 ani...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când s-au împărţit destinele, Biancăi i-a fost dat unul răscolitor. Abia născută, a fost abandonată, cu ombilicul nelegat, în Parcul 1 Decembrie din Oradea, fiind găsită sub o masă din piatră de către o tânără care îşi plimba câinele.

Totuşi, micuţei nu i-a lipsit dragostea, fiind repede adoptată de o bihoreancă, Violeta Toma, care, deşi nu i-a putut vedea zâmbetul niciodată, fiind nevăzătoare, a crescut-o ca şi cum i-ar fi dat viaţă chiar ea. Destinul a mai avut, însă, o provocare pentru Bianca: mama adoptivă s-a stins când ea abia începea şcoala!

Acum, la doar 16 ani, Bianca este deja mămică, dar spune că nimic n-o poate face să renunţe la odorul ei, tot o fetiţă, care îi seamănă leit. O chinuie doar o întrebare: mama ei de ce a făcut-o?...

Copilă în voia gerului

La începutul anului 2002, o întâmplare cutremurătoare înfuria şi, totodată, impresiona milioane de români. În dimineaţa de 3 ianuarie, o tânără orădeancă, Emese Fazekas, care ieşise să-şi plimbe căţelul prin parc, găsise sub o masă din piatră un ghemotoc de om. Era o fetiţă abia născută, învelită într-o pungă de nailon, cu ombilicul abia tăiat, dar nelegat.

Doctorul Gheorghe Tirla, care avea s-o îngrijească la Maternitate, spunea atunci că micuţa a fost incredibil de norocoasă. Pe de o parte pentru că gerul a oprit hemoragia cauzată de nelegarea ombilicului, iar pe de alta fiindcă a fost găsită destul de repede încât să nu moară din cauza hipotermiei.

Câteva luni mai târziu, în iunie, în articolul "Lumina ochilor", BIHOREANUL scria că micuţa - care primise de la medici numele de Ioana - avea deja o familie, fiind înfiată de Violeta Toma, o nevăzătoare, şi de soţul acesteia, Viorel Toma, din comuna Pietroasa.

Salvată cu iubire

Violeta şi Viorel nu aveau copii şi trecuseră prin încercări crunte. Femeia pierduse două sarcini, una dintre ele după o naştere prematură, în luna a şasea. Când au auzit la televizor ştirea despre micuţa din parc, cei doi soţi au pornit imediat spre Maternitate, ducându-i hăinuţe şi o plăpumioară, să nu-i mai fie frig.

S-au ataşat imediat de copilaş şi, la câteva săptămâni, după ce au început procedurile de adopţie, li s-a permis să-l ia acasă. Fetiţa a fost botezată Bianca Ioana Roxana, având două perechi de naşi, cum era obiceiul în Pietroasa. Unul dintre părinţii spirituali care a creştinat-o este chiar fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog (foto), pe atunci medic la Secţia de Chirurgie Plastică a Spitalului Judeţean, soţia acestuia fiind rudă cu mama adoptivă a fetiţei abandonate.

Viorel Toma, tată adoptiv Bianca TomaDin nou, fără mamă…

După mai bine de 16 ani, copila lăsată în voia frigului o caută pe cea care i-a dat viaţă. Pentru că de mică şi-a aflat povestea din paginile BIHOREANULUI, Bianca a vizitat de curând redacţia, alături de tatăl ei, cerând să i se dea şansa să-i transmită mamei biologice că vrea să o cunoască.

Acum, Bianca e o adolescentă frumoasă şi puternică, deşi între timp soarta i-a mai dat lovituri. Abia ce împlinise 7 ani când mama adoptivă, care o iubise atât de mult, s-a stins în urma unei infecţii sanguine, contractate în timpul unei operaţii pe creier. "Am iubit-o şi o s-o iubesc mereu", spune adolescenta.

Nu la mult timp după moartea mamei, a aflat că fusese adoptată. Îi ajunseseră la urechi bârfele sătenilor şi, într-o cameră mai ascunsă a casei, a găsit exemplarul din BIHOREANUL cu articolul "Lumina ochilor". "Am vrut să aşteptăm şi să-i spunem când era mai mare şi putea înţelege", zice Viorel Toma (foto), adăugând că a păstrat ziarul tocmai pentru a-i fi mai uşoară misia de a-i spune adevărul.

"Într-un fel m-am simţit prost să ştiu că mama care m-a făcut, care m-a purtat 9 luni în burtă, m-a lăsat aşa. Dar am fost şi fericită că m-au înfiat părinţii mei", mărturiseşte Bianca.

Mămică la liceu

Acum, fata este elevă în clasa a X-a la Colegiul Tehnic Unirea din Ştei şi are atât pasiuni de adolescentă, cât şi responsabilităţi de om mare. La doar 16 ani, este deja mămică! Neatentă, a rămas însărcinată cu iubitul ei, Ionuţ, iar în urmă cu un an a născut-o pe Xonia (foto), o micuţă simpatică foc. Deşi a devenit mamă devreme, spune însă că nu are regrete: "Îmi iubesc enorm fetiţa!". Nu i-a trecut niciodată prin minte, subliniază ea, s-o abandoneze.

"Când am aflat că voi avea o fetiţă mi-am dat seama că nu vreau nici să o las şi nici să fac avort, fiindcă ştiu prin ce am trecut eu când am aflat că am fost abandonată", spune Bianca. De altfel, fetiţa sa a fost botezată chiar de naşii ei de botez, Simona şi Florian Bodog. Tânăra mămică locuieşte în satul Brădet, lângă Pietroasa, împreună cu Ionuţ, iubitul ei, iar părinţii acestuia îi ajută şi-i învaţă cum să-şi crească şi copilul.

Tatăl Biancăi, nu-i de mirare, n-a fost prea încântat când a aflat vestea că fata era însărcinată la aşa vârstă, dar până la urmă s-a decis şi el s-o sprijine. "Cine ştie, poate şi mama ei biologică o fi fost tânără şi n-o avut niciun ajutor", socoate bărbatul.

Nelinişti de-o viaţă

Bianca merge în continuare la şcoală şi o creşte pe Xonia cu ajutorul soacrei. "Sunt recunoscătoare că trăiesc şi că am aşa o familie", spune ea. Dar liniştită nu este pe deplin: o macină să afle de unde provine, cine i-a dat viaţă şi, mai cu seamă, de ce a fost lăsată să piară într-un parc. "Îmi văd fetiţa cum creşte, o aud cum îmi spune «mami» şi mă gândesc: oare pe mama mea n-a durut-o sufletul să facă aşa ceva?", se întreabă Bianca.

Ce a ţinut de ea, în încercarea de a afla răspunsuri, a făcut. A căutat-o pe femeia care a găsit-o în Parcul 1 Decembrie şi care, în primele luni după ce a fost adoptată, a vizitat-o în Pietroasa. "A lucrat la un birou notarial, dar nu am mai găsit-o acolo. S-a căsătorit şi nu-i ştiu numele nou", explică fata, care a căutat-o pe şi pe reţelele de socializare. Cum s-a gândit la toate variantele, Bianca bănuieşte că acea Emese Fazekas ar putea şti ceva, orice, despre mama ei. "Mi se pare ciudat că era atât de devreme cu căţelul în parc, pe vremea aia rece"...

Acum speră că mama ei naturală îi va afla povestea din BIHOREANUL şi va lua legătura cu ea, măcar pe internet. "Vreau doar s-o cunosc şi să ştiu de ce. Vă rog să-mi scrieţi toate prenumele, Bianca Ioana Roxana, căci aşa mă poate găsi pe Facebook", insistă adolescenta cu nădejde. Şi, cine ştie, poate că femeia care i-a dat viaţă se va îndura de ea, măcar de data aceasta, şi nu o va lăsa din nou. Acum în frigul neliniştii, nu în ger…


RUGĂ PENTRU PĂRINŢI
Copiii
niciodată uitaţi

Dacian Sölgén, un tânăr care își caută părințiiCu doar două luni în urmă, BIHOREANUL a relatat povestea lui Dacian Sölgén (foto), un tânăr care locuieşte pe o insulă finlandeză din Marea Baltică, alături de părinţii adoptivi. Acum în vârstă de 25 de ani, îşi caută părinţii biologici care l-au abandonat pe când avea doar 2 ani în gara din Tinca, unde a fost găsit de un muncitor feroviar.

Dacian a apelat la o pagină de Facebook specială - "The never forgotten Romanian children / Copiii niciodată uitaţi ai României" - pentru a primi ajutor. Deschisă de o româncă stabilită în Irlanda, pagina găzduieşte poveştile copiilor adoptaţi în străinătate, care au ajuns la maturitate şi îşi caută rădăcinile. Datorită ei, peste 300 de copii români adoptaţi în anii ’90, după ieşirea din comunism, au reuşit să-şi găsească familiile naturale.

Povestea lui Dacian a ajuns şi la urechile locuitorilor din Tinca, dar până acum nu l-a căutat nimeni pe tânăr. De altfel, nici el nu-şi doreşte sprijin din partea părinţilor săi biologici, ci este curios să afle doar atât: de ce l-au părăsit?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON