URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 22 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.

Maestrul cuţitelor: Un orădean are o îndeletnicire „tăioasă”, fabricând cuţite unicat, ce ajung în colecţiile unor pasionaţi de pretutindeni (FOTO)

Maestrul cuţitelor: Un orădean are o îndeletnicire „tăioasă”, fabricând cuţite unicat, ce ajung în colecţiile unor pasionaţi de pretutindeni (FOTO) DE LA FORJĂ LA FINEŢE. Făurirea unui cuţit poate dura chiar şi o lună. Harris Wallmen (foto) nu ia nimic de-a gata, ci parcurge tot procesul, de la forjarea oţelului pentru lamă până la finisarea acesteia şi realizarea mânerelor cu design deosebit
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Karatist de tânăr şi apoi sensei - adică profesor - pentru generaţii întregi, Harris Wallmen nu se poate opri la o singură pasiune. "M-aş plictisi"...

Aşadar, fostul jurnalist încearcă mai multe. Pe lângă pictură, sculptură în lemn, turele cu skateboard-ul sau cu motocicleta, de câţiva ani buni Harris face cuţite, modele unicat, într-un atelier pe care şi l-a amenajat acasă. "E o chestie masculină prin definiţie", zice el despre fascinaţia faţă de lucrurile tăioase.

Ziarist şi sensei

Acum în vârstă de 45 de ani, Harris locuieşte în Oradea din 1996. S-a mutat aici din Sibiu, deşi îşi iubea oraşul natal. În timpul unei vizite la prietena lui, Anca, pe care o cunoscuse în cantonamentele lotului naţional de karate kyokushin, Harris, absolvent de litere, specializarea română-germană, a primit o ofertă tentantă. "L-am întâlnit pe Mircea Chirilă (directorul săptămânalului BIHOREANUL - n.r.), care pe atunci era director la Jurnalul bihorean. El mi-a propus să încerc cum e să fii ziarist. A sunat mai interesant decât translator, jobul pe care mi-l luasem în Sibiu", îşi aminteşte Harris.

A rămas în presă mulţi ani. După JB, a scris pentru Jurnalul de dimineaţă, a devenit redactor-şef al revistei Connect, specializată pe telecomunicaţii, şi ulterior a condus, timp de 12 ani, tot ca redactor-şef, Photo Magazine, o revistă lunară de tehnică şi artă fotografică, realizată la Oradea dar cu răspândire naţională. Harris nu a renunţat niciodată însă la karate, una dintre pasiunile lui de suflet. Alături de soţia lui, Anca, este acum antrenor la Clubul Sportiv Gym, deţinut de familia lor, dar pregăteşte şi lotul naţional de karate kyokushin.

Artă tăioasă

De vreo 7 ani, Harris îşi dedică timpul şi unei pasiuni mai puţin obişnuite: făuritul de cuţite unicat. "Dacă întrebi orice băieţel mai mare de 7 ani o să-ţi spună că-i plac cuţitele. Dacă îi dai un briceag va fi fascinat. Aşa am fost şi eu", explică orădeanul. Cuţitul a fost o unealtă care a contribuit la progresul omenirii, mai spune artizanul: "Am început să nu mai aruncăm cu pietre, ci să tăiem. Puteai să jupui animale, puteai să te încălzeşti. E o unealtă care a contribuit enorm la dezvoltarea omului".

Sensei Harris lucrează în propriul atelier, pe care l-a amenajat lângă casă, şi face mereu cuţite cu modele noi. Procesul necesită forţă, creativitate şi răbdare. Munca începe printr-un desen şi continuă cu meşteşugitul lamei. "Iniţial am cumpărat lame gata făcute din Finlanda şi Germania, eu făceam doar mânerul şi tecile. Încet, încet, m-am apucat şi de făcut lame. Sunt din oţel şi contează foarte mult conţinutul de carbon al acestuia", povesteşte el.

Drumul oţelului

Oţelul poate fi şi unul second-hand. "În mod tradiţional se lua un oţel de arc de la maşină sau de rulment, un material care deja a fost folosit, şi - prin forjare - îi dai forma lamei pe care o doreşti", explică Harris. De asemenea, se pot cumpăra şi oţeluri noi, anume create pentru cuţite.

După ce metalul e întins prin forjare, acesta primeşte forma de cuţit la un şlefuitor de mare putere, cu 30.000 de turaţii pe minut. Finisajul nu este, însă, terminat. Cu bucăţi de şmirghel mici, artizanul lucrează pe tăişul lamei şi o face să alunece prin tot ceea ce taie.

Cu molar de mamut

Procesul nu este nici atunci terminat. "Toţi knife-makerii (meşterii de cuţite - n.r.) spun că sufletul unui cuţit este călirea", explică Harris. Oţelurile carbon au puncte de călire între 800 şi 900 de grade, iar oţelurile inoxidabile între 1.050 şi 1.100 de grade. Apoi, după încălzire, cuţitul este băgat în ulei. "Metalul iniţial e moale, iar călirea îl întăreşte. Faptul că îl şochezi termic îl face să devină foarte, foarte dur", spune meşterul.

Făurirea unui cuţit durează minimum o săptămână, dar ajunge chiar şi la o lună. "Pot să fiu creativ cam 4 ore pe zi. Cred că atât poate fi creativ un om într-o zi", zice Harris. Fiecare cuţit pe care-l face are o formă diferită şi un scop anume. "Sunt cuţite de outdoor, pentru drumeţii, pentru vânătoare, cuţite de bucătărie. Diferă grosimea lamei şi forma". Şi mânerele folosite de Harris sunt inedite, ele fiind realizate, spre exemplu, din os de girafă şi de cămilă, molar de mamut şi corn de bivol african.

Cuţite worldwide

Creaţiile lui Harris se vând pe site-ul său hwknives.com în toată lumea, la preţuri deloc mici. În funcţie de tipul cuţitului şi materialele folosite acestea variază între 170 şi 450 euro. "Sunt materiale foarte bune şi mult mai scumpe decât în cuţitele de serie. Pe deasupra, cuţitele sunt unicate", explică artizanul.

Cine sunt cumpărătorii? Mulţi bucătari profesionişti, care apreciază cuţitele deosebite, vânători, dar şi colecţionari. Deci, unii le folosesc, alţii doar le expun ca pe obiecte de artă. Cert e că mai bine de jumătate din clienţii lui Harris sunt din afara României. "Am trimis în Australia vreo 7-8 cuţite, am trimis în Franţa, la fel şi în Anglia. În România, lucrul manual încă nu e apreciat la fel ca-n Occident. Acolo e uşor excentric să mai faci ceva handmade". Deşi nici la noi nu-i tocmai de ici de colo să creezi lucruri de colecţie...


ARTE DE TOATE
Antrenorul campionilor

Harris Wallmen, de 8 ori campion naţional la karate kyokushin, face parte dintr-o familie celebră în artele marţiale. Soţia lui, Anca, a fost multiplă campioană europeană, ea fiind fiica unor cunoscuţi antrenori din Oradea, Alexandru şi Mariana Chirilă. Alături de Anca şi de sora acesteia, Viviana - şi ea de două ori campioană europeană şi vicecampioană mondială -, Harris antrenează la Clubul Sportiv Gym, înfiinţat la începutul anilor ’90 de familia Chirilă, care a dat numeroşi sportivi valoroşi, inclusiv pe multiplul campion european de kyokushin Marius Ilaş. Şi federaţia română de specialitate a fost înfiinţată de familia Chirilă, la Oradea, ea fiind condusă de Anca Wallmen. De 15 ani încoace, Harris pregăteşte şi lotul naţional de karate kyokushin.

Profesorul de karate are şi arta în sânge. În urmă cu aproape doi ani, la Sinagoga Zion, a fost vernisată prima sa expoziţie de pictură abstractă, căci pictura figurativă i se pare plictisitoare. Lucrările lui au fost apreciate de criticii de artă, fiind descrise drept "curcubeie descompuse". De asemenea, când are timp, Harris sculptează măşti în lemn, inspirate inclusiv din folclorul nemţesc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Karatist ?
Se spune "karateka" nu "karatist" ... Pe cand la "Forged In Fire" ?
Postat 14 Mai 2018, 19:40 de Negative
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON