URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Noiembrie 2016, 08:10

Şcoală „afară”: Peste 50 de elevi ai Colegiului Economic Partenie Cosma fac practică în străinătate (FOTO)

Şcoală „afară”: Peste 50 de elevi ai Colegiului Economic Partenie Cosma fac practică în străinătate (FOTO) MUNCĂ, APOI DISTRACŢIE. Stagiile de practică în străinătate la care merg elevii Colegiului Economic nu sunt defel nişte excursii. Liceenii au obligaţia să facă exact ceea ce le cer tutorii din şcolile ori firmele care îi găzduiesc. Totuşi, nu se plâng, deoarece după ce termină munca au timp şi să viziteze locuri în care altminteri cine ştie dacă ar fi ajuns...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De două decenii, în România se vorbeşte de reformarea sistemului de educaţie, fără ca acest lucru să se întâmple. Unii profesori şi-au dat seama, însă, că schimbarea poate porni de jos în sus!

La singurul liceu cu profil economic din Bihor, Colegiul Partenie Cosma, dascălii completează lecţiile de la clasă, de multe ori anoste, cu stagii practice în străinătate. Astfel, tinerii învaţă cum se profesează "afară" meseriile pe care şi le-au ales, aflând pe viu şi cât de diferite sunt liceele vest-europene, unde elevii, chiar dacă stau câte 8-10 ore pe zi şi muncesc chiar fizic, sunt mereu cu zâmbetul pe buze.

"Proiectele dau viaţă"

Finanţate de Comisia Europeană pentru a stimula parteneriatele internaţionale între şcoli, proiectele de mobilitate Erasmus sunt o şansă pentru elevii şi profesorii europeni să facă schimburi de experienţă. Spre deosebire de alte proiecte finanţate cu bani europeni, acestea nu plătesc salarii dascălilor, ci acoperă doar transportul, cazarea şi masa. Tocmai pentru că munca birocratică nu le este remunerată, nu mulţi profesori bihoreni se înghesuie să aplice.

La Colegiul Partenie Cosma, însă, mai mulţi dascăli au înţeles că efortul lor suplimentar le poate aduce elevilor beneficii concrete. "Aceste proiecte dau viaţă colegiului nostru, şcoala are mai mult farmec când elevii au şansa să viziteze licee şi companii din alte ţări. Ei se dezvoltă, iar noi apucăm să-i cunoaştem mai bine", explică Maria Koteles (foto), o profesoară de limba română care în ultimii doi ani a iniţiat două proiecte de mobilitate.

Practicanţi în Europa

Unul dintre ele, "Experienţe profesionale europene în serviciile de alimentaţie publice", a fost menit tocmai să le asigure liceenilor orădeni stagii de practică în străinătate. În vara anului trecut, 35 de elevi de clasa a X-a, de la specializarea Alimentaţie şi Turism, au făcut practică, două săptămâni, în hoteluri şi restaurante din Franţa, Italia, Spania, Anglia şi Portugalia, câte 7 în fiecare ţară. Liceenii au fost însoţiţi de un profesor şi au fost cazaţi fie în gazdă la liceeni din ţara-gazdă, fie în campusuri.

"Fiecare elev a lucrat 6 ore pe zi, 5 zile pe săptămână", spune profesoara. Fie că au muncit pe lângă bucătari, fie că au servit la mese ori au stat la recepţia hotelurilor, liceenii au văzut cu ochii lor cum se practică în Europa meseriile pe care şi le-au ales. La întoarcere, normal, le-au povestit colegilor de clasă ce au învăţat. "Pentru că elevii împărtăşesc experienţa, noi considerăm că de aceste proiecte beneficiază sute de liceeni de-ai noştri", spune profesoara.

Modele de succes

Cel de-al doilea proiect Erasmus coordonat de Maria Koteles, "Încurajarea viitorilor antreprenori creatori ai unei lumi prospere", este încă în derulare. Prin el, liceenii economişti învaţă cum să-şi înceapă o afacere, care e legislaţia europeană în domeniu şi află modele de afaceri de succes din Franţa, Italia, Spania, Portugalia, Croaţia şi Marea Britanie. "Cei care au fost deja au vizitat, între altele, o fermă de plante aromatice organice, producători de îngheţată şi companii care promovează concepte ecologiste", explică profesoara Mihaela Moca (foto), unul dintre dascălii care însoţeşte elevii.

În total, prin acest proiect, 18 liceeni orădeni vor merge în străinătate, timp de o săptămână, câte 3 în fiecare ţară parteneră. La schimb, anul viitor, din toate aceste ţări vor veni elevi la Oradea, unde vor participa la o conferinţă pe teme de antreprenoriat.

Veseli şi politicoşi

Carmen Suiugan (foto), elevă într-a XI-a, tocmai s-a întors din Santo Tirso, Portugalia, unde a văzut cum liceenii unui colegiu cu profil agricol şi economic lucrează la ferma de animale a şcolii şi pe plantaţiile de kiwi şi viţă de vie, fără să se plângă că asta ar fi o corvoadă. "Fac practică la şcoală şi chiar le place. Toţi rămân la şcoală până pe la 5 după-amiaza sau chiar mai târziu şi sunt mereu cu zâmbetul de buze şi politicoşi".

Fata recunoaşte că, mult mai comozi, colegii orădeni n-ar accepta prea uşor astfel de sarcini. "Dar cred că în timp ar prinde bine schimbarea, pentru că la terminarea şcolii elevii din Portugalia ştiu mai multe decât ştim noi", spune tânăra. Aceeaşi convingere o au şi ceilalţi colegi care au participat în mobilităţi. Şi care au constatat pe pielea lor că, în spatele mirajului Europei vestice care îi atrage pe mulţi tineri români stă de fapt multă muncă şi conştiinciozitate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON