URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2019, 14:41

Rezultate foarte slabe la simularea Evaluării Naţionale: Peste 60% dintre elevii bihoreni au luat note sub 5 la limba română

Rezultate foarte slabe la simularea Evaluării Naţionale: Peste 60% dintre elevii bihoreni au luat note sub 5 la limba română sursa foto: www.examenultau.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Elevii bihoreni au luat note mici la simularea examenelor de Evaluare Naţională, iar judeţul se situează sub media naţională. Semn că şcolarii mai au de învăţat!

Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, cele mai proaste note sunt la limba şi literatura română. Din rândul candidaţilor de clasa a VIII-a, 62% au luat note sub 5 la această disciplină. Mai precis, la acest examen s-au prezentat 4.693 de elevi (în timp ce 550 au absentat), din care 2.918 au luat note mai mici de cinci. Doar cinci elevi din tot judeţul au obţinut nota 10.

La examenul de limbă maternă, situaţia este şi mai neagră: dintre cei 1.128 de elevi înscrişi, s-au prezentat 950, iar 791 dintre ei, adică 84%, au luat note sub 5!

La proba de matematică, din cei 4.666 de elevi prezenţi (absenţi 577), 1.610 candidaţi, adică 34%, au luat note sub 5. „13 elevi au obţinut note de 10”, a declarat profesorul Claudiu Damian, purtător de cuvânt al IŞJ Bihor, sâmbătă, pentru BIHOREANUL.

Nici printre elevii de clasa a VII-a rezultatele nu sunt prea strălucite. La limba română, 58% dintre candidaţi au luat note sub 6, la limba maternă procentul este de 71%, iar la matematică mai mic, de 37%.

Notele vor fi trecute în catalog doar dacă elevii sau părinţii vor cere expres acest lucru. Cert este că, pentru elevii bihoreni, mai cu seamă pentru cei din ultimul an de gimnaziu, care peste câteva luni vor susţine examenul real, rezultatele simulării sunt un indicator că trebuie să pună burta pe carte.

Dezastru şi în ţară

Elevii bihoreni au luat note mai mici decât media naţională. Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Ministerul Educaţiei, la simularea susținută de elevii claselor a VIII-a, 87.225 de elevi au obţinut medii mai mari sau egale cu 5, ceea ce reprezintă 53,1% dintre elevi.

În privința disciplinelor de examen, procentul notelor mai mari sau egale cu 5 a fost de 69,1% la română, respectiv de 39,4 la matematică. La proba de limba maternă, 85,9% din elevii prezenți au primit note peste 5.

Pe tranşe de medii, la nivelul întregii ţări se înregistrează următoarea situaţie statistică: 23.176 de medii între 5 şi 5,99, 22.366 de medii între 6 şi 6,99, 19.734 de medii între 7 şi 7,99, 15.330 de medii între 8 şi 8,99, 6.591 de medii între 9 şi 9,99, respectiv 28 de medii 10.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Interesul pt scoala
Scade de la an la an. Vina? O parte parintii, o parte elevii dar cea mai mare dascalii. Cine verifica ce studii are unul din dascalii de azi? Relatii internationale plus modul pedagogic ala de 2 ani si gata? Pai aia care faceau 5 ani la pedagogic (clasa 13-a) unde invatau pedagogie la greu cu pedagogi adevarati, aia erau dascali. Care aveau o conduita morala si in afara claselor si a orelor de la scoala. Azi dascalii stau la fumat cu elevii, poate mai beau si prin oraș impreuna, dupa care bum! Articolul de fata. Si mirarea nu trebuie sa fie mare. Ore in particular ca nu sunt in stare sa isi predea materia in alea 50 de minute la scoala. Alea ar trebui sa fie nu pt a continua curicula. Si planificarile, tot de pe didactic.ro se descarca si azi? Nici alea nu mai sunt in stare sa si le faca. Pe vremuri stateau dascalii cu registre a4 si trasau cu liniarul tabele sa scrie noaptea. Da, sa scrie, nu sa faca copy paste. Nu zic nu evolutiei, doar ca azi evolutia online tampeste. Si aici se vad rezultatele. Pe vremea mea sa pici bacu era o rusine. Azi e performanta daca se trezesc dimineata examenului sau chiar sa isi aminteasca de ele. Viitorii muncitori necalificati se pregatesc sa iasa de pe bancile scolii, frustratii din cauza carora salariile nu merita sa creasca, raportat la capacitatea lor de a invata sa munceasca. Bravos copii, bravos dascali dar si bravos parinti! Apropos, cat mai e aifonu azi?
Postat 24 Martie 2019, 03:52 de poiu
ce conteaza...?
Eu am dat terminat scoala cu rezultate la bac cu o medie de 8,79 (cea mai mare nota am luat la matematica desi nu prea imi placea, in fine). Vreau sa spun doar, ca la simulari am luat niste note foarte slabe, sa va dau un exemplu: la simulare din geografie am luat ceva 3 si ceva, iar la bac am luat un 8,40 (nu-mi placea geografia, nu prea imi vinea sa memorez tot tot tot, dar dupa parerea mea, e foarte mult de memorat pt cei tineri, niste date pe care nici nu le intereseaza sincer, si nici nu le avem in folos...). dar la toate rezultate am avut o diferenta foarte mare. Numai atat vroiam sa zic. Ps: am luat bacul in 2014, fara spaga, fara nimic, am invatoat doar. Sincer, intr-un mod modest, mai mergeam si afara pe atunci cu prietenii.
Postat 23 Martie 2019, 21:27 de Timea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON