URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Februarie 2020, 15:48

Gata cu mica-înţelegere cu învăţătoarea! Elevii din Bihor vor fi repartizaţi alfabetic în clase, iar cadrele didactice vor fi trase la sorţi

Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor schimbă fundamental modul în care se face repartizarea elevilor în clasele pregătitoare.

Odată ce au fost admişi la o şcoală, micuţii vor fi distribuiţi în ordine alfabetică în clasele existente în planul de şcolarizare al şcolii, iar în toamnă vor afla şi cine le va preda, deoarece învăţătoarele vor fi trase la sorţi abia în septembrie. Aşadar, pică toate înţelegerile pe care părinţii şi cadrele didactice le-au făcut în ultimul an!

Repartizare alfabetică

Înscrierile în învăţământul primar debutează pe 4 martie. Părinţii vor trebui să completeze cererile la şcolile unde vor să înveţe micuţii lor, iar pe 1 aprilie, solicitările vor fi procesate.

Până acum, aceste cereri erau repartizate în clase netransparent, în funcţie de dorinţele exprimate de părinţi, care alegeau o anume învăţătoare. De acum, IŞJ Bihor are o procedură care prevede distribuirea în ordine alfabetică.

„Criteriile care guvernează procedura de repartizare sunt de transparenţă, echitate, non-discriminare şi incluziune”, a declarat inspectorul şcolar general, Alin Novac Iuhas, miercuri, într-o conferinţă de presă.

De exemplu, într-o şcoală în care s-au înscris 100 de copii pentru patru clase, întâi micuţii sunt ordonaţi pe liste în ordine alfabetică, iar apoi distribuiţi: primul de pe listă într-o clasă, al doilea în următoarea, ș.a.m.d. Aşadar, dacă ar exista patru candidaţi cu numele Ardelean, ar urma să fie înscriși fiecare în altă clasă.

Ca să păstreze ponderea între fete şi băieţi, Inspectoratul Şcolar a decis să-i distribuie pe liste separate. „Ne-am gândit la realizarea unor liste separate pentru fete şi băieţi, împărţite în două categorii: fete care împlinesc şase ani până la 31 august (n.r. şi pentru care înscrierea în clasa pregătitoare este obligatorie) şi care vor face şase ani după 31 august (n.r. pentru care înscrierea este condiţionată de evaluarea psiho-somatică), la fel şi la băieţi”, a explicat inspectorul şcolar responsabil de învăţământul primar, Felicia Ianţa, în aceeaşi conferinţă de presă.

Astfel, dacă într-o şcoală numărul fetelor înscrise va fi de 20% din totalul elevilor, această pondere se va păstra şi în clase. „Sigur, nu avem cum să facem clasele omogene perfect, dar încercăm să le echilibrăm”, a spus Ianţa. Primii care vor fi distribuiţi în fiecare şcoală vor fi însă elevii cu cerinţe educaţionale speciale, care de asemenea vor fi repartizaţi în ordine alfabetică.

"S-ar putea să ne trezim cu părinţi pe cap"

Mai mult decât atât, învăţătorii fiecărei clase se vor şti abia înainte de începerea anului şcolar! „Vom avea listele cu fiecare clasă şi se va continua cu tragerea la sorţi a învăţătorului la fiecare clasă. Avem 4 clase şi 4 învăţători, iar fiecare va merge la clasa la care se va nimeri”, a spus inspectorul responsabil de învăţământul primar. Aceste trageri la sorţi se vor face între 1 şi 11 septembrie, de o comisie numită de Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ.

Reprezentanţii IŞJ Bihor sunt convinşi că noua procedură va fi mai eficientă. „Elimină toate disensiunile şi frustrările unor părinţi care nu vor ajunge acolo unde şi-au dorit. Până acum, au fost foarte mari presiuni pe învăţători”, a spus Ianţa. Aceasta a spus că ştie exemplu de părinte care era înscris pe lista unei învăţătoare pe poziţia 130, în condiţiile în care o clasă de învăţământ primar poate avea maximum 30 de elevi. Aşadar, cedând insistenţelor, învăţătoarele făceau liste de aşteptare uriaşe, iar părinţii se rugau ca alţii înaintea lor să renunţe la locul antamat.

„Se elimină total orice influenţă şi orice presiune din partea părinţilor”, a adăugat Ianţa. Ceea ce, desigur, va atrage nemulţumirea celor care deja s-au înţeles cu anumite învăţătoare. „S-ar putea să ne trezim cu părinţi pe cap”, a recunoscut inspectoarea.

De ce apare taman acum un astfel de regulament? Actualul ministru al Educaţiei, Monica Anisie, a recomandat realizarea unor asemenea proceduri.

Prima clasă de romani

Planul de şcolarizare al judeţului Bihor arată că, pentru înscrierea în învăţământul primar în anul şcolar 2020-2021, şcolile au pregătit 192 de clase (cu un total de 5.494 de locuri), din care 60 cu predare în limba maghiară, două în limba germană, tot atâtea în slovacă şi una în romani, o premieră în Bihor. Aceasta a fost înfiinţată la şcoala din Tămaşda, comuna Avram Iancu, la cererea comunităţii, după cum a explicat şeful IŞJ Bihor.

În Oradea, şcolile au pregătit 74 de clase pregătitoare (cu 1.958 locuri), din care 53 în limba română, 12 în maghiară şi 2 în germană. În plus, şcolile orădene mai au şapte clase pregătitoare în sistem step-by-step, din care patru cu predare în română şi trei în maghiară.

Pentru elevii cu cerinţe educaţionale speciale, au fost pregătite şase clase de învăţământ special (cinci în română şi una în maghiară).

Inspectorul şcolar general adjunct, Kery Hajnal, a precizat că părinţii pot completa cererile de înscriere între 4 şi 23 martie, fără a conta dacă au depus aceste documente în prima sau în ultima zi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Coronavirus
Se pare ca a ajuns coronavirusul in Romania. Astia hotarasc doar pentru ei si in interesul unui numar restranse de persoane nu in interesul copiilor si al parintilor. Probabil ca toata ziua freaca menta si se plictisesc si atunci mai inventeaza cate o prostie. Ar trebui ca ministerul sa le dea ceva de lucru, altfel fac prostii din plictiseala presupun , pentru ca nu pot sa-i acuz de interese...din lipsa de dovezi.
Postat 26 Februarie 2020, 19:29 de Gabr
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON