URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 August 2019, 17:26

Primăria pregăteşte amplasarea statuii lui Emanuil Gojdu în Parcul 1 Decembrie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce comisia zonală a monumentelor publice a aprobat solicitarea Primăriei Oradea de a amplasa statuia lui Emanuil Gojdu în Parcul 1 Decembrie, aproape de intrarea colegiului care poartă numele avocatului, municipalitatea a angajat o firmă pentru realizarea soclului, se arată într-un comunicat al municipalităţii transmis marţi.

În urma unei proceduri iniţiate în sistemul electronic de achiziţii publice, Primăria a angajat firma Flodor Transcom pentru amplasarea şi montarea statuii.

Valoarea contractului este de 66.000 de lei, societatea fiind aceeaşi care a răspuns de reabilitarea statuii lui Traian Moşoiu.

"Până la această dată, constructorul a realizat fundaţia pe care vor fi amplasate soclul şi statuia. Statuia este restaurată de restauratorul atestat Ştefan Valentin, urmând ca după montare să se realizeze ultimele finisaje, ca etapă finală în procesul de restaurare", se arată în comunicat. Soclul este realizat dintr-un bloc compact de piatră travertin.

Statuia lui Gojdu va fi dezvelită în noul amplasament pe 5 octombrie, cu prilejul festivităţilor dedicate centenarului Colegiului Naţional Emanuil Gojdu.

În ultimii ani, statuia celebrului avocat şi filantrop orădean a trecut printr-un periplu nedorit.

Ridicat din Piaţa Unirii în anul 2015, când zona a intrat în modernizare, bustul a fost depozitat de Primărie în ştrandul Ioşia, în condiţii improprii. Edilii promiteau atunci că soluţia este provizorie, viceprimarul Mircea Mălan explicând că în scurt timp va fi reabilitată şi Piaţa Emanuil Gojdu, iar statuia va fi pusă la loc de cinste acolo.

Reabilitarea pieţei cu acelaşi nume nu s-a mai înfăptuit, iar în urma unor amenzi încasate de Primărie de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, pentru depozitarea neadecvată a monumentului, şi a presiunii publice, Primăria a mutat statuia, în februarie 2018, în Cetatea Oradea, unde se află şi în prezent.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
o alegere buna.
consider ca este o buna alegere amplasarea statuii la intrarea in parc dinspre liceu. zona aceea era dezamagitor de trista.
Postat 28 August 2019, 18:07 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON