URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iunie 2018, 09:52

Laude noi pentru Oradea: locul 8, în Forbes Best Cities!

Laude noi pentru Oradea: locul 8, în Forbes Best Cities! sursa foto: forbes.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipiul Oradea pare că este tot mai bine văzut din afară. Oraşul de pe Crişul Repede îşi continuă încet, dar sigur, parcursul în ierarhia anuală a Forbes România, după cum anunţă publicaţia citată, care menţionează că oraşul a ajuns pe locul 8 în topul Forbes Best Cities.

Forbes înşiră mai multe calităţi ale municipiului. Sursa citată scrie că oraşul este considerat al doilea cel mai "inteligent oraş" (smart city) din România, datorită a 20 de proiecte, şi în Top 10 oraşe din România, în funcţie de numărul de proiecte pentru smart city în plan, în curs de implementare sau livrate. Publicaţia aminteşte şi că, după Cluj Napoca, oraşul de pe Criş este al doilea din ţară care foloseşte bugetarea participativă, în care 10 proiecte propuse de comunitate vor primi finanţare de maximum 200.000 euro.

Totuşi, articolul arată şi problemele cu care se confruntă oraşul. Citând oficiali din cadrul primăriei orădene, Forbes menţionează problemele sistemului de termoficare vechi, "cu pierderi mari pe reţelele distruse care suferea avarii, de multe ori în plină iarnă, lăsând populaţia fără căldură şi apă caldă, lipsa forţei de muncă calificate, salariile mici, precum şi lipsa de predictibilitate a măsurilor guvernamentale".

"În Oradea şomajul este scăzut şi, datorită firmelor care au dezvoltat afaceri, oamenii îşi găsesc de lucru, dar problema este că firmele nu găsesc forţă de muncă specializată pe anumite domenii", susţin oficialii primăriei, citaţi în articol.

Atitudine proactivă

Forbes subliniază atitudinea "proactivă" a municipalităţii "când vine vorba de business", amintind de cele trei parcuri industriale ale Oradiei, care, până la finalul primului semestru al anului trecut, atrăseseră 76 de companii, cu investiţii de 289 de milioane de euro ce pot genera 6.200 de locuri de muncă, până la finele anului 2020. 

Totodată, se precizează şi despre faptul că Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a înfiinţat o şcoală profesională, în parteneriat cu mai multe firme din parcurile industriale, menţionând că cei aproximativ 220 de elevi înscrişi anual pot opta să se pregătească, mai ales practic, pentru meserii precum cele de lăcătuş, sculer matriţer, mecanic auto, tinichigiu, electrician, tâmplar etc.

De altfel, sursa citată scrie şi că ADLO plănuieşte să investească alte 3 milioane euro în amenajarea primului centru de formare profesională integrată din România. "Investiţia urmează să fie finanţată din bani europeni şi vizează construirea unei clădiri cu destinaţia de Centrul Regional de Educaţie şi Competenţe (CRESC) în Parcul Industrial II", au transmis reprezentanţii ADLO către Forbes.

"Înfiinţarea CRESC este cerută atât de companiile din plan local, aflate în criză de forţă de muncă, precum şi de salariaţii care doresc să se perfecţioneze pentru a putea câştiga mai bine. Şcolile profesionale durează 3-4 ani, iar companiile nu au timp să aştepte atât de mult. În cadrul CRESC, se vor putea instrui gratuit, în specializări cerute pe piaţa muncii, bihorenii între 15 şi 64 de ani", arată Forbes.

Acelaşi articol pomeneşte şi de construirea de locuinţe, pentru a-i atrage oamenii care vor să lucreze în oraş.

Oradea, oraş de business

Forbes face şi un top al afacerilor care prosperă în Oradea şi împrejurimi. Cel mai mare business din Bihor l-a avut, în 2016, anul pentru care există date complete, producătorul de calculatoare şi echipamente periferice Celestica, cu 1,14 miliarde lei (o creştere cu 30%, faţă de anul anterior). Acesta a fost urmat de distribuitorul Transilvania General Import Export, controlat de fraţii Micula, cu aproape 765,6 milioane lei (o reducere de 7%), care se află pe scădere treptată din 2010, ultimul an pe profit fiind 2008. Al treilea business din judeţ a fost producătorul de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice Faist Mekatronic, cu 373,43 milioane lei (o creştere de 16,4%).

Publicaţia mai aminteşte şi că, în Topul Forbes 500 cele mai puternice companii româneşti, ediţia 2017, bazat pe datele din 2016, se află, alături de European Drinks, şi companii precum Nutrientul, controlat de Iosif Pazuric, şi centrul comercial Lotus Center, fondat de familia Mudura. În total, cele 13 companii prezente în acest top au cumulat un profit net de 133 milioane lei, cu afaceri de 2,5 miliarde lei, 5.311 angajaţi şi capitaluri proprii de 803 milioane lei.

În plus, Oradea este cel mai aglomerat oraş de pe piaţa spaţiilor de retail, cu o densitate de 927 metri pătraţi la 1.000 de locuitori, suprafaţa totală fiind de 182.000 metri pătraţi, potrivit Cushman & Wakefield Echinox. Cea mai mare parte se găseşte în două mall-uri: ERA Shopping Park (64.000 metri pătraţi) şi Lotus Center (40.000 metri pătraţi), mai arată sursa citată.

Investiții și turiști 

În acest an, oportunităţile de dezvoltare identificate de municipalitate sunt absorbţia de fonduri europene, atragerea de investitori şi dezvoltarea turismului. Oradea primeşte o bilă albă şi la capitolul fonduri europene. Forbes aminteşte că oraşul a investit peste 70 milioane euro în sistemul de termoficare şi subliniază că, în prezent, Primăria implementează şase proiecte pe fonduri europene, cu o valoare cumulată de aproape 206 milioane lei.

Nu în ultimul rând, publicaţia menţionează că, anul acesta, municipalitatea orădeană va investi alte peste 70 milioane euro din bugetul local pentru proiecte precum Podul Centenarului, continuarea drumului expres, trei pasaje (peste Şoseaua de Centură, peste Şoseaua Borşului la intersecţia cu parcul industrial şi viitorul terminal intermodal, şi pe strada Universităţii), parcări în zona centrală, noi drumuri asfaltate în cartierele vechi, coridorul verde Ioşia, continuarea reabilitării faţadelor clădirilor din zona centrală, precum şi alte proiecte.

Forbes mai scrie şi că unele proiecte în care a investit municipalitatea au atras mai mulţi turişti, în Oradea ajungând anul trecut peste 223.000 de turişti, cu 17,5% mai mulţi decât în 2016, conform Institutului Naţional de Statistică (INS). În acest sens, este amintită şi Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR), care, între altele, a promovat Oradea la târgurile de turism din ţară şi din străinătate "şi a organizat o serie de evenimente interesante în oraş".

Citiţi întreg articolul Forbes AICI!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
Cetatene
O mica paranteza. Oradea se poate compara cu Clujul, ca la urma urmei nu doar salarial vorbim. Dar sa stii ca nici acolo nu e peste tot castigator. In domeniul meu doar in Bucuresti am avut oferte peste Oradea, financiar vorbind. Clujul a avut norocul auto-denuntarii ca si "captiala regionala". Ca nu ii recunostea nimeni e partea a doua dar cu bocut la guvern s-a fortat putin. Clujul aducea de ex gunoiul la Oradea ca erau atata de incapabili sa il selecteze automatizat si riscau amenzi de la EU. Clujul e un oras sufocat iar rezultatele facultăților nu aunt neaparat cele mai bune. La interviurile organizate in Cluj ma asteptam la rezultate mai bune, abia am gasit 2 sa se potrivească. Deh, Cluj egal tradiție universitara. Au buget ca incaseaza mult din zona. De ex ce treaba are ca directia vamala Bors sa raspunda conducerii din Cj care nu e nici macar la vreo granita? Atrag chestii de genu care rezulta in functii apoi in salarii de unde impozite. Vine ala cu funcția din Oradea, ia chirie in Cj, alti bani. Clujul e ca un ghimpe in coasta, tinea Oradea in spate pana acum. Dar de ceva ani Oradea a lasat tradiția de a se supune altora si a luat-o pe drumul propriu, o directie foarte buna. Si va veni ziua in care poate nu va fi la fel de potenta financiar dar santierele vor fi gata si plasele si gardurile temporare date jos aratand oamenilor un oraș model. Pana atunci, bravo Oradea ca nu pleci urechea la invidiosi, bravo conducerii ca nu se lasa la altii, bravo Oradeni pt sustinere.
Postat 04 Iunie 2018, 06:25 de poiu
Cetateanbihorean
Ce ai spus tu , sa fie învățătura de minte si pt mine si pt toți.
Postat 04 Iunie 2018, 00:25 de Sandu1201
Intrebare
Pentru cei care sunt atat de inversunati impotriva conducerii orasului care spoliaza bunii si integrii cetateni ai urbei de pe Crisul Repede prin diverse “actiuni, manevre, fonduri deturnate”, etc, etc va intreb: daca sunteti atat de inversunati aparitori ai dreptatii si corectitudinii, DE CE II SUFERITI pe cei din Guvern, Parlamentul tarii? Ar trebui sa fiti cel putin la fel de vehementi ca acolo se fac “ afaceri” unde Oradea e mic copil. Ar trebui voi doi sa dormiti in corturi in fata Guvernului si a Parlamentului si sa fiti scarbiti de ce se-ntampla acolo. Ar trebui sa avem sute si mii de km de autostrazi, sa avem justitie neatarnata de politic, sa avem armata dotata, sa avem spitsle su invatamant decent pentru copii nostri, ar trebui sa borbim unul altuia decent si civilizat, sa dam dovada de cei 7 ani de acasa, ar trebui sa nu avem coruptie in institutii, o economie functionala, ar trebui, ar trebui, ar trebui.... dar nu le avem Si voi v-ati gasit sa va plangeti tocmai de administratia care- chiar daca e imperfecta si are multe de imbunatatit, totusi mai face ceva. Si nu o spun eu, ci altii de afara. Ok, e normal sa critici, dar sa criticam constructiv, sa acceptam si partile bune, ca altfel va ia lumea de negativisti si uratori de Bolojani.
Postat 04 Iunie 2018, 00:12 de cetateanbihorean
CrisDumi
E un lucru bun sa recunoști că ai luat tratamentul cîinelui
Postat 03 Iunie 2018, 21:18 de Sandu1201
Re: 1)sandu1201 & 2)poiu
1). Nu e vina mea ca nu ti-ai gasit medicamentele. 2). Nu te obligă nimeni sa lucrezi pentru clanul Micula, ca slugă la dârloagă, s-ar putea ca falimentul incipient sa te ajute.
Postat 03 Iunie 2018, 20:56 de CrisDumi
comparatie
Ok in Oradea sistemul de termoficare nu merge acum e in reparatii. Sunt probleme cu parcarile, cu Ciuperca, cu salarii mici(ce poate face primarul sa creasca salariile, poate ma luminati voi), etc, etc. Dar ia uitati-va ce se intampla in tara: cum e in Sibiu, cum e in Braila-care era al 10lea oras in tara, cum e in Barlad, Neamt, Bacau, Arad si Debrecen. Ce probleme sunt acolo, ca in prea putine orase din tara primaria s-a inhamat sa refaca infrastructura termoficarii- in Brad parca oamenii sunt fara caldura pentru ca sistemul e distrus, etc etc. Nu e bine dar comparativ cu altii cum stam? Ce mostenire avem? Ne putem compara cu Clujul? Universitatea aia functioneaza de 70 de ani, au turism universitar acolo, cu forta de munca disponibila. Daca sunt nereguli, raportati- le! Dar daca nu, si diar banuiti, stiti vorba aia: hotul neprins e negustor cinstit!
Postat 03 Iunie 2018, 20:15 de cetateanbihorean
Pentru negativisti
Toti aveti dreptate, cu ce e de vina cineva care vede lucrurile altfel??!! Daca unii de aici credeti ca sunt probleme in Oradea, sunteti nemultumiti de lucruri, asa este! Cine va poate convinge??? Probleme sunt peste tot, oriunde, problema este daca tu esti multumit cu tine, cu ceilalti, cu mediul in care traiesti. Daca nu esti, nu e gresit, darnu e sanatos. Daca toata lumea de afara iti spune ca e bine, ca e frumos, dar tu o tii pe a ta, ca nu si nu, ce sa-i faci? Problem ta. O sa fii frustrat si nemultumit fara sa fii incantat de plusuri, ci o sa sa-ti sara-n ochi minusurile. Avem nevoie si de voi, sunteti cei care puneti sub semnul intrebarii totul, unde totul poate fi suspect si nefunctional. Dar personal, vreau sa-mi pastrez atentia asupra celor pozitive, pentru simplul fapt ca vreau sa ma bucur de lucruri, nu sa devin un carcotas vesnic si nemultumit. Si nefericit. Tuturor carcotasilor va doresc Bucurie!!!
Postat 03 Iunie 2018, 19:50 de cetateanbihorean
Fiecare cu parerile lui
Dar eu o sustin le a mea fara nici cea mai mica intentie de a o impune cuiva. Iar standardizarea poate fi ceva folositor. Dar nu la oameni ca acolo e imposibil. Votanti cu BAC, pai nu ar fi bine sa stie citi, nu sa memoreze un logo pe care sa ouna si el stampila, pt care a primit o plasa goala, o galeata sau in cazurile fericite o punga de malai? De ce sa avem inca un asa mare procent de analfabetism? Scolile "e" gratis si nu "e" grele si sunt accesibile ca material. De ce sa ne indreptam spre Idiocracy (2007 parca) atata timp cat putem sa contrazicem scenaristul? Ar trebui sa incepem fiecare cu noi insine, sa ne vedem grinda din ochi pana sa acuzam scobitorile altora. E usor sa carcotesti fara sa intelegi macar cum se deruleaza lucrurile iar azi tot mai multi sunt manipulati (ador cuvantu) de tembeliziuni. Auzeam ieri una tare, Realitatea TV (sau Romania tv, omul era cam id10t) ar fi a lui Soros. Ca Soros obliga studentii la atitudini anti si pro, instiga la separatism. Daca omul ala, ruda cu mine spre rusinea mea azi, merge si mai convinge in cercul lui si 2 persoane, aia late 2 la randul lor...ajungem la scenariul ala nasol din filmul mentionat mai sus. Oradea se dezvolta, cat imi sta în putere sustin si eu (si prin ridicarea unui bat de inghetata de jos si aruncarea lui in cos) si ii indemn si pe altii. Azi o tanti manca seminte intr-un parc iar paznicii nu ii ziceau nimic. Am rugat-o eu sa se opreasca din a arunca pe jos cojile. Nu s-a suparat (rau) si a inteles. Un gest mic, poate putina ura (sau blesteme) dar inseamna ceva, pentru mine daca nu si pentru altii.
Postat 03 Iunie 2018, 19:39 de poiu
Eugenia
Eugenia e un concept generos care cultiva curatenia (rasiala) ,omul nou,perfect .Biodiversitatea e inutila, se merge pe standarde elaborate savant.Bibliografie recenta: Tiergartenstraße 4 , Lebensborn + google.Votul universal e pus din nou in discutie (vezi CTP,care propune votanti cu bacalaureat) versus cel cenzitar.Deci platforma nu are nevoie de clovni ,pomanagii ,cacanari ,improscatori de fecale de aceea ar fi binevenita o eugenie. Iar consumul de eugenie edulcoreaza perceptiile.
Postat 03 Iunie 2018, 17:50 de excalibur
Excalibur
Comentariul la care s-a răspuns așa cum zici tu era unul din multele fara legătură cu articolul în care sus numitul împroșca doar cu noroi pe subiecte total lipsite de conexiune la articol. De ce trebuie sa avem intre noi clovni de tipul ăsta? Cui nu ii place, nu citește, la bihon îs libere comentariile și sincer bihoreanul nu duce lipsa de cititori. Iar pomanagiu a fost numit pentru exprimarea cu vândutul fituicii. Tii se părea respectuos mesajul său adresarea?
Postat 03 Iunie 2018, 17:24 de poiu
RE: Excalibur
Mersi, Poiu, ai înţeles perfect. După cum vezi, nici măcar nu îţi răspunde la întrebare. Face parte din categoria celor cărora le place să-şi audă doar propriile idei. Fixe.
Postat 04 Iunie 2018, 01:28 de Florin Ciucas
@testtzest
Un text bine temperat, idei anticipate si in balada populara "Miorita". Totusi e riscant sa derapam in scepticism pe plaiurile "bihoreanului" ,unde un comentator defetist neincrezator in mega-realizarile-centenare a primit eticheta de "cacanar"...iar pentru delictul de a nu fi abonat online al publicatiei bonusul "pomanagiu". Platforma intra in deratizare deontologica.
Postat 03 Iunie 2018, 16:47 de excalibur
Bihoreanoradean
Sus in articol scrie clar " Forbes menţionează problemele sistemului de termoficare vechi, "cu pierderi mari pe reţelele distruse care suferea avarii, de multe ori în plină iarnă, lăsând populaţia fără căldură şi apă caldă " . Dar asta trebuie sa o si înțelegi. Sper ca ai un lighean fain Trendy.
Postat 03 Iunie 2018, 16:03 de Sandu1201
@ sandu
Și da, am ajuns să îmi spăl copilul la lighean orice de câte ori sistemul de termoficare orădean își arată limitele pentru că în Oradea mult lăudată îmi e interzis accesul la alte resurse de energie. Spre deosebire de tine, macar noi ne spălăm, chiar și dacă numai la lighian cateodata.
Postat 03 Iunie 2018, 15:05 de User anonimizat
@ sandu
Ești incurabil.. te mai suporți? :)
Postat 03 Iunie 2018, 13:38 de User anonimizat
Bihoreanoradean
Păi tu comentau că-ți speli copilul la lighean. Si tu si tot orașul stim ca reteaua e învechită. Dar comentezi aiurea ( are si țăranul internet ). Si aici se vede ca nu esti Oradean . Esti probabil de la Fâsca ( acolo unde intoarce ULIU ).
Postat 03 Iunie 2018, 12:24 de Sandu1201
@ sandu
Te mai întreb o data: gândești înainte de a posta? Citești bine articolele și înțelegi ce scrie acolo? Mi-e îmi pari un postac jalnic si un lingău lipsit de stimă și respect de sine. Că sa nu mori prost: părerea mea rămâne neschimbată atât despre minciunile și hoțiile celor care conduc acest oraș și-i spoliază pe orădeni, cât și despre idioții ca tine. Clar?!?
Postat 03 Iunie 2018, 11:30 de User anonimizat
Crisdumi
Daca lucrezi in celestica si ai dat datele astea afara s-ar putea sa o încasezi urat. Iar daca nu lucrezi acolo (si daca ai lucra) nu ai de unde sa ai astfel de date. Da vrei sa pari tu inteligent, asa iti cere partidul? Lasa pe altii care stiu despre ce e vorba sa isi exprime pareri in cifre. Pana atunci rezolva-ti frustrarile. Oricum, cu sau fara tine, Oradea prospera an de an.
Postat 03 Iunie 2018, 11:29 de poiu
halal industrie
Ce faci cu 6000 de locuri de munca posibile pana in 2020 la o populatie de 180 000 de locuitori? Am primit niste bani europeni cu dedicatie: nu avem voie sa ii folosim pentru industrie, nu cumva sa facem concurenta "europenilor". Ganditi-va ca Loganurile vandute in Germania inseamna pierderi pentru constructorii lor. Deci industria noastra trebuie mentinuta la nivel de loburi nedorite in "Europa". Fondurile sunt pentru a amenaja colonistilor europeni o "cabana de vacanta", plina de slugi sarace care fac orice pentru maruntis. Inclusiv servicii in natura.
Postat 03 Iunie 2018, 11:02 de testtest
eee
topullui peste! alba iulia bate sibiul. hai sa fim seriosi, timisoara mai tare dact cluj si surpriza Aradul bate Oradea!!!!!!!!!aradul e pe loc de cel putin 10 ani nu aduce nimic e un oras de kkt!
Postat 03 Iunie 2018, 10:58 de Silentio
CrisDumi
Uită-te pe prospect, cred ca ai luat tratamentul cîinelui
Postat 03 Iunie 2018, 10:52 de Sandu1201
Bihoreanoradean
Sper ca acuma înțelegi de ce se întrerupe apa.
Postat 03 Iunie 2018, 10:49 de Sandu1201
Ce tare si relevanta e Oradea.
Al doilea mare agent economic nu mai e pe profit din 2008 incoace. Merge doar pe pierdere, ca sa lase loc primului care e cu actionariat canadian si plateste impozite pe diferenta intre subcomponentele aduse din China si componentele duse peste mari si tari, fix cat agentul aflat pe penultimul loc din lista. Restul, cu termoficarea, traficul, aglomerarea prafuita, etc, etc, sunt doar rautati din partea Forbes "smart" cities.
Postat 03 Iunie 2018, 10:49 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON