URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2019, 12:04

Plimbă-te şi zâmbeşte! Oradea are propria aplicaţie care îi îndeamnă pe locuitori şi turişti să descopere oraşul la pas

Plimbă-te şi zâmbeşte! Oradea are propria aplicaţie care îi îndeamnă pe locuitori şi turişti să descopere oraşul la pas DOAR PENTRU UNII. Deocamdată, aplicaţia Walk’n’Smile este disponibilă exclusiv pentru telefoanele cu sistem de operare Android
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mersul pe jos nu doar face piciorul frumos, ci te şi ajută să vezi oraşul mai bine şi să contribui la combaterea poluării! Acesta e mesajul pe care îl descoperă orădenii şi turiştii dacă îşi instalează pe telefoanele mobile aplicaţia Walk’n’Smile, creată pentru a încuraja mersul pe jos.

Reţea anti-poluare

În era telefoanelor inteligente, pentru cei preocupaţi de o viaţă sănătoasă este la modă să-şi numere paşii făcuţi în fiecare zi. Acum, orădenii cu aceleaşi ambiţii au şi o aplicaţie dedicată.

Walk’n’Smile (în traducere, "Plimbă-te şi zâmbeşte") a fost creată în cadrul proiectului european CityWalk, finanţat prin Programul Transnaţional Dunărea. 13 oraşe, printre care şi Oradea, din 9 ţări (Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia) au creat o reţea de localităţi care încearcă să combată poluarea promovând mersul pe jos.

Din bugetul total al proiectului, de 2,2 milioane euro, 151.250 de euro au revenit Oradiei, singurul oraş românesc din reţea. Primăria finanţează din această sumă documentaţia necesară pentru transformarea străzii Aurel Lazăr în arteră pietonală şi pentru parcarea de tip "park and ride" care va fi construită în Piaţa Emanuil Gojdu, lângă Catedrala Ortodoxă.

Mai eco şi mai ieftin!

Disponibilă în limbile tuturor celor 9 ţări, aplicaţia Walk’n’Smile este gratuită şi, pe lângă că "numără" paşii făcuţi de utilizator, are şi alte funcţiuni. De pildă, în timpul plimbării prin oraş, doritorii pot face poze cu "îmbunătăţiri" anume create, sub forma unor animaţii. Astfel, dacă vă faceţi un selfie pe strada Republicii, de exemplu, puteţi "lipi" lângă voi un elefant, obţinând astfel o poză numai bună de postat pe Facebook sau Instagram.

În plus, în funcţie de numărul de paşi făcuţi, aplicaţia vă spune şi câte emisii de carbon aţi "economisit" umblând pe jos, comparativ cu câte aţi fi produs dacă mergeaţi cu maşina, dar şi câţi bani v-au rămas în buzunar plimbându-vă şi neachitând combustibil pentru autoturisme. De asemenea, puteţi afla câte calorii aţi ars şi câţi metri v-aţi plimbat. Walk’n’Smile conţine şi descrierea unor trasee pietonale celebre din lume, dar şi un chestionar despre Oradea şi despre cât este de prietenos oraşul cu pietonii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON