URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2018, 10:28

Oradea ieri, Oradea azi: Titus Popovici, unul dintre cei mai cunoscuţi scenarişti români, a fost orădean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1967. Scenarist de marcă

Unul dintre cei mai cunoscuţi scenarişti români, Titus Popovici, s-a născut în Oradea, pe 16 mai 1930, într-o familie modestă. A urmat cursurile Liceului Gojdu, iar în 1953 a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti. Iniţial, s-a remarcat ca scriitor, debutând cu pseudonim în revista Viaţa Românească, într-o perioadă în care autorităţile interziseseră mii de titluri şi le cenzurau pe cele noi.

Unul dintre primele sale romane a fost "Străinul", apărut în anul 1955, care ironiza stilul de viaţă burghez din timpul regimului Antonescu. A fost un real succes, publicat în 9 ediţii. Trei ani mai târziu a apărut "Setea", reeditat de şapte ori. În acea perioadă, Popovici a început colaborarea cu regizorul Francisc Munteanu şi a conştientizat că poate câştiga mai bine din scenarii de filme decât din cărţi.

La mijlocul anilor ’50 a debutat ca scenarist cu filmul "La Moara cu Noroc", iar apoi a scris "Valurile Dunării". Între anii 1960 şi 1964 a trimis pe peliculă romanele "Setea" şi "Străinul", însă filmele "grele" a început să le scrie la jumătatea anilor ’60, multe fiind regizate de Sergiu Nicolaescu.

2018. Bogat şi controversat

Titus Popovici a semnat, singur sau în colaborare, scenariile pentru "Columna", "Mihai Viteazul", "Cu mâinile curate", "Ultimul cartuş", "Actorul şi sălbaticii", "Profetul, aurul şi ardelenii", "Noi, cei din linia întâi" ş.a.

În paralel, a continuat să scrie literatură, a ajuns în conducerea Uniunii Scriitorilor şi membru corespondent al Academiei Române. De asemenea, a fost membru al Comitetului Central al PCR şi deputat de Bihor în Marea Adunare Naţională. Totuşi, scrierile sale au fost uneori cenzurate, ca de pildă piesa de teatru "Avram Iancu", care ar fi trebuit publicată în revista Familia.

Tot el a scris "Antologia epigramei politice", publicată anonim, în care critica mediul politic de la finalul anilor ’80. A murit în 1994, la Tulcea, într-un accident petrecut în timpul unei partide de vânătoare. S-a speculat că accidentul a fost provocat, pentru că în acelaşi an s-ar fi arătat dispus să dezvăluie detalii din viaţa de culise a personajelor de prim rang ale nomenclaturii comuniste.

De altfel, despre Nicolae Ceauşescu spusese deja că în timpul anilor petrecuţi în închisoare ar fi fost "fetiţa" lui Gheorghe Gheorghiu Dej.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
asta e!
Măcar SMC s-a simțit și a corectat! D-l CC nu...
Postat 24 Iunie 2018, 10:44 de cainerau
Nu toată lumea "citeşte până înţelege".
Unii înţeleg la prima citire.
Postat 24 Iunie 2018, 10:12 de eutanasiu
Cuțu rau
AI FOARTE MULT TIMP LA DISPOZIȚIE
Postat 23 Iunie 2018, 12:48 de Sandu1201
nu merge...
Stimate C.C. "celebru" este un superlativ! Pe cale de consecință NU ARE GRAD DE COMPARAȚIE! Chiar dacă nu știi, trebuie să simți!
Postat 23 Iunie 2018, 11:38 de cainerau
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON