URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2011, 15:03

O arteziană

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea se apropie tot mai mult de lumea civilizată şi prin importanţa pe care o dă ecologiei şi urbanismului. Dincolo de criticile unor politicieni sau de ecologismul de paradă al altora, oraşul înverzeşte şi se înfrumuseţează.

Au fost înnoite sau amenajate de la zero zeci de parcuri, au fost plantaţi peste zece mii de arbori (e adevărat, nu toţi au prins rădăcini, dar operaţiunea continuă), municipalitatea încearcă educarea locuitorilor cu privire la curăţenia oraşului. Toate acestea s-au întâmplat întrucât cetăţenii şi le-au dorit, iar administraţia a avut cu cine, orădenii, în marea lor majoritate, nefiind indiferenţi la aspectul oraşului.

Din şirul unor asemenea proiecte face parte şi fântâna arteziană construită la comanda Companiei de Apă în intersecţia bulevardelor Dacia şi Decebal, lucrare ce urmează să fie finalizată luna viitoare. Mulţi pot crede că va fi o tichie de mărgăritar pe capul unui chel, dar adevărul e că suma nu este exorbitantă şi, mai ales, că fântâna va înfrumuseţa zona, completând astfel cartea de vizită a bulevardului pe care se intră în oraş dinspre Occident.

Cel mai important câştig este că va face dispărută din memoria orădenilor amintirea unui teren care decenii întregi a stat neîngrijit chiar dacă prin zonă treceau zilnic mii şi mii de oameni. Poate nu va deveni un loc de recreere la fel ca promenada de pe malurile Crişului sau ca noile parcuri dar, chiar şi văzută doar din tramvai sau din fuga maşinii, va anula senzaţia că Oradea este un maidan de care nimănui nu-i pasă.

Arteziana din Dealul Păcii este, cred eu, încă un semn că edilii Oradiei pot lăsa în urma lor o altă faţă a oraşului decât cea ponosită, cenuşie şi prăfuită pe care o ştiam până în urmă cu nu mulţi ani.

Vasilică Ichim
jurnalist

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
29 Comentarii
Ionut acum inteleg de ce oradea arata jalnic
am fost amfost si vesnic nemultumit raman nu toti au cultura pentru frumos stai linistit sunt o gramada de Oradeni care au investit in cluj, arad ma intreb de ce nu au facut o in Oradea, de fraieri sau de bine ce ne este in Oradea:)) IONUT nu mai bea atata si nu mai fuma ai creierul cenusa.
Postat 02 August 2011, 08:41 de ciudat de trist
mda
A da, nu arata bine promenadele la noi, arata mai frumos jegul de mal al Muresului din Arad... ce sa zic.
Postat 01 August 2011, 20:50 de ionutz
mda
@dan justitarul... spune-mi ce e asa frumos in Arad? Gara? E vai mama ei, un oras oribil Aradul, Clujul? Inafara de centrul istoric care arata decent, ce e asa special in el? baia mare, unde se aduna toata tiganimea din Romania? Am fost in toate aceste orase, mai ales in Arad, inafara de Cluj, care pe mine nu ma prea impresioneaza, mai ales la cati bani au investit acolo restul sunt praf, spune-mi si mi-e ce e asa frumos in Arad? Atrium Center, si se vede totusi in oras ca se schimba ceva, dar imi pare rau ca majoritatea sunt niste vite si arunca gunoaiele pe jos, ca atata ii duce capul, dar voua va e greu sa va schimbati un pic mentalitatea? Sau si pentru asta e primarul de vina? Felicitari pentru articol si trebuie sa vedem si lucrurile pozitive din oras, dar atata stim, doar sa criticam, fara sa facem noi nimic, sa cada totul din cer, lasa daca va place asa mult Aradul, Clujul etc. mutati-va acolo!
Postat 01 August 2011, 20:47 de ionutz
promenade
va laudati cu promenada de pe malurile Crisului, o prostie mai mare decit China. Ati gituit crisul si deja au inceput sa creasca tot felul de ierburi si plante in locurile in care ati construit \"promenadele\" pt ca nu curge si nu se mai oxigeneaza apa cum trebuie. Iar ca un fapt divers in Germania, cursurile de apa pe care le au betonat la fel ca si noi se incearca revinirea la forma lor naturala, fara betoane. Da las ca avem noi promenada ce mai conteaza ca o sa se transforme crisul in mlastina...
Postat 01 August 2011, 20:03 de as
va place stau burienile langa flori si in fata tribunalului
cati banii dam pentru intretinearea unei forme legale-asociatie de propietari- nu mai valoreaza imobilul cei care voteaza legii ar trebui spanzurati ca sa constientizeze masacrul in masa pe care il comite, legiile sunt facute aiurea nu reflecta paractica realista.mergeti inmmagazine mancare stricata la pret de mancare buna, ce se intampla, de ce platim salarii STOPATI le facem economie dar acceptam situatia .
Postat 01 August 2011, 13:51 de ce sa mai zici
va place stau burienile langa flori si in fata tribunalului
faceti o statistica sa vedeti ca romanul plateste bine ca sa aiba asociatie de locatari, primare cand ai desemnat administratori nu te ai gandit ca lkuna de luna venitul scade la bietul pensionar sau Om, nu te ai gandit ca locuri de munca nu sunt sau pensii le se vor reduce ce ai facut atunci ? NIMIK e mai usor sa executam silit, SILIT, SILIT SILIT va place SUNTET SILITI
Postat 01 August 2011, 13:45 de ce sa mai zici
altul care s-a vandut
am inteles ca te-ai angajat la bihoreanul, dar nu ma asteptam sa te "manjesti" asa de repede. gretos :)
Postat 01 August 2011, 12:10 de M
Spoiala
Fantani arteziene, floricele, bancute sunt lucruri de spoiala urbana bune de furat ochii, facute pe banii furati oradenilor prin pretul foarte mare a gigacaloriei, al apei, al transportului in comun etc. De pretul si calitatea serviciilor ar fi trebuit in primul rand sa se ocupe Bolojan si apoi de briz-briz-uri. Cat despre site-ul Primariei, ce mi-e site-ul lui Bolo ce mi-e ziarul lui Felipo - praf in ochi, zi-mi de geotermala daca ai ce! Mai bine-si lua un consilier in probleme energetice decat gurist de presa care se mai si lauda singur. @old gringo: iesi mata la munci patriotice in fata blocului, ca noi ne-am saturat de cand eram elevi de actiunile acestea comuniste, iar acum muncim 10-12 ore ca sa aiba unii pensiutze nesimtite si salarii bugetate. Tot comunisti in mentralitate si dupa 20 de ani!!!
Postat 01 August 2011, 09:20 de Walker
e bine sa stiti:))
va doresc sa mergeti in Cluj o sa injurati ca trebuie sa va intoarceti in Oradea, faceti un test si ve ti vedea cat de jalnici suntem, mergeti in Arad, Baia Mare nu se compara auzi turn la care sa platesty intrarea Ciuperca mergi doar pe sossea ca in rest e VEGETATIE salbatica:)) DANNNE la cat muncesty tu poate iti convine dar noi cei mai buni vrem calitate nu PRIMAR de mana a doua:))))))) eu intele ca second hands are rolul lui dar nici in halul asta avem piramidata dar scoli cu tencuiala pana ;la zid cazuta, avem HOTELURI bandajate :))(((((: ce sa mai spui ! NIMIK asteptam urmatorul Primar care sa faca managemant-sa administreze resursele umane, financiare si sa faca si un stoc pentru zile negre:)) ala e Primar de calitate.RESTUL cum o fi norocul, prostimea sa stea ascasa daca nu pricep managementul, cum te gospodaresti tu asa trebuie si orasul.natural nu ceva iesit din comun dar sa ai camara plina:)) pentru musafiri, ia vedeti la noi se trage din gura ca sa dea musafirilor:)) muritor de foame
Postat 01 August 2011, 08:39 de dan justitiarul
Trist, dar adevarat!
Sa fim corecti. Investitiile facute au dat unele satisfactii ochiului, dar modul in care sunt gospodarite lasa de dorit. Oradea a devenit un cartier in care traiesc doua grupuri etnice: smecheri si fraieri. Sa ne fie de bine, iar la anul sa votam BINE!
Postat 31 Iulie 2011, 21:54 de safe
Ai de capul tau!
Daca tu crezi ca orasul Cluj arata mai bine ca Oradea esti puscat in cap. NU arata mai bine...si nu uita ca la cati bani vin in CLUJ de la BOC pentru toate cacaturile,ar putea arata mult mai bine. Daca esti asa tare in gura du-ti invitatii in Praga sau Viena daca ti-e rusine cu orasul tau...si lasa-ne in pace cu selectivismul tau cretinel. Bafta!
Postat 31 Iulie 2011, 21:07 de Dan
nume ce pretentii mari!
la urma urmelor fiecare raspunde de ce face, merg in oras ma exprim, mer in parc vad si ma exprim nu mai suntem adolescenti, devenim maturi responsabili, nemulti , cine munceste vede restul nu ma priveste din ce perspectiva vede el orasul: a etnobotanicelor, a politici, a religiei, sorry! Vreau sa invit oamenii in Oradea si strnagggg din dinti arata in ultimul hal, Clujul e lux, pacat!
Postat 31 Iulie 2011, 19:45 de ha, ha, ha, ha vrei
nume ce pretentii mari!
dar de ce nume real? care e problema nu inteleg anonimatul este permis opinia libera nu trebuie identificata, nu va place nu mai scrieti lucruri care deranjeaza opinia publica sau e un ziar de SECTE religioase, politice,. nu am ainteles aluzia, fa ma sa pricep.Si in plus cel ma mare si periculos dusman iti este prietenul tace si loveste, nu cel ce urla e un periccoooolll, deci nu stiu nu aveti flerrr va agatati banal de viata, priveste atent p[e cei care tac intodeauna:))) nu cei care se exprima aia nu sunt un pericol:))
Postat 31 Iulie 2011, 19:41 de ha, ha, ha, ha vrei
Multumesc
Trăim într-o lume în care a devenit un risc să îți exprimi o opinie. Mulțumesc mult tuturor celor care au comentat pe marginea materialului meu chiar și celor care nu au avut curajul să-și asume părerile sub numele real.
Postat 31 Iulie 2011, 18:21 de IchimV
tot noi sa facem
tot noi simtiti nu avem nevoie de catualul Primar daca noi nu facem orasul e ca naiba, tot noi suntem d vina, pai atunci de ii dam salar din salariul primarului eu va garantez ca facem spatiu verede in fata blocului si chetuim banii cu folos , ce nevoie am de un OM sa l platesc sa doarma , unde sunt solutiile, unde sunt marile faceri, marile salarii in Oradea? UNDE? la carnavalul florilor, la biserica clericilor, la Aquq paek unguresc:)) hai ma ca sunteti de rasssssss .Eu stiu ca trebuie banii folostii dar cu cap nu asa !
Postat 31 Iulie 2011, 16:25 de old gringo
unde-s multi
toti cei 3 votanti PDL care au ramas in orasul asta au postat comentarii. nici eu nu sunt exaltat de prestatia actualei echipe. inca sunt muuulti gainari prin Primarie, inca investitorii straini au o prezenta subtire, iar orasul este inca destul de murdar. dar inainte era dezastru. sa fim seriosi, chiar si site-ul primariei era o ruina actualizata la 6 luni. @oradean. tati, daca ai inceput sa te lauzi cu Keviep...mi-e mila de voi
Postat 31 Iulie 2011, 14:58 de rossi
filip
e usor de spoit cate ceva dupa ce ai primit la cheie infrastructura. si filip era in opozitie in acea perioada.
Postat 31 Iulie 2011, 12:09 de oradean
si drak
Romania este tara celor care vor trai in ea voi nu mai aveti mult timp dar sa va fie clar imi straniti sila, ca mila nu am sa intretin criminali sa se hruzesca din munca celor vii, democrtaia nea aratat ca nu trebuie sa faci ce face un criminal, il ignori dar te exprimi deoarece nu ti poate atinge viata personala orice ar fi decat hot si criminal mai bine dovedesty criminalul , e propria voastra capcana si va numiti cei mai buni:)) ia mUUUUUAn la toti fraieri comunisti, ucideti ne daca puteti!
Postat 31 Iulie 2011, 08:44 de ia mai mergeti
si drak
am vazut foarte clar cum folositi taxele noastre vreti banii munciti si faceti sau aliati va cu CRIMINALI ca sa faca evaziune ,sa fure masina la ala si ala, civilizatia distruge umanitatea transformand o in IOBAGIE nu sclavie ca am avea sanse de egalitate totii am plati taxe, uuuuuuu neam de hootiii furati orice neveste, masini, case, vieti omenesty RUSINE! mie sila si de Filip si de Bolojan, Mang si de blaga si de basescu , mie sila de comunisti inariti, lasati tinerii sa faca politica fara comunisty si va fi ok, lasati tinerii sa faca multi copii si va fi ok, in rest SILA de ce au facut comunisti, nespotism, parvenism continuat si retea de crima organizata la comanda politica, si auzi cine sunt ei, rahatul e aur!SIIILLLA sida e nimic sunteti mai rau si ca cancerul vreti sa ne bagati in mormant.
Postat 31 Iulie 2011, 08:41 de ia mai mergeti
de ce nu?
unii dintre voi, momentan intr-un locsor cald, bine platit, va permiteti sa promovati \"negativismul\", sa aratati cu degetul si sa considerati orice incercare de a depasi aceasta faza ca fiind o prostie. nu stiu daca autorul a vrut sa faca un astfel de pas sau daca incearca sa se puna bine pe langa bolojan, avand in vedere ca asta e un ziar al PNL, insa eu l-as indemna ca sa-si asume in articole aceasta linie a constructiei, a depasirii resemnarii si a sublinierii lucrurilor bune care au loc in acest judet. bineinteles, tinand cont de critica ratiunii utopice ;)
Postat 31 Iulie 2011, 01:16 de old gringo
de ce nu?
de ce sa nu punem si noi cu totii mana la amenajarea putinului spatiu verde din fata blocului, de exemplu, la curatenia de pe casa scarii, la amenajare fatadelor, parcarilor si sa-i dam in plua pe toti astia pe care nu osteniti a-i arata cu degetul. nimeni nu ne va da nimic, ce-i atat de greu de inteles? va transformati in niste zombie resemnati si va afundati in cuacat si mai mult sperand intr-un salvator providential la urmatoarele alegeri, la fiecare 4 ani. ce e atat de rau ca unele lucruri cu adevarat bune sunt evidentiate? sunt atat de multe alte lucruri despre care s-ar putea scrie: noii investitori care creaza locuri de munca, podurile, fluidizarea traficului, proiectele primariei, afacerile de succes din judet si cate alte lucruri care dau speranta ca se poate.
Postat 31 Iulie 2011, 01:06 de old gringo
de ce nu?
eu cred ca articolul lui ichim e oportun. suntem in cuacat pana la gat, asta-i adevarul insa vad in comentarii acea atitudine care ne-a adus aici. anume resemnarea violenta, evidentierea partilor negative, negarea si bagatelizarea oricarui mic pas pozitiv. e vremea reconstructiei "oameni buni" !!! puteti sa-i luati pe rand, dej, ceausescu, iliescu, constantinescu, basescu ori bar, ghilea, filip, bolojan, kiss, tarle sau care mai vreti voi si sa scrieti tratate asupra raului produs de acestia insa fiti atenti ca sa nu deveniti dependenti de acest sport.
Postat 31 Iulie 2011, 00:58 de old gringo
mai rezistati?
E in regula: se intampla lucruri in oras, dar mai rezistati cu limba atat de mult bagat in fundul lui Bolojan? Nici fostul ziar al Primariei de pe vremea lui Filip nu era atat de aservit! Si nu ma asteptam de la dl Ichim sa se inscrie atat de repede in randul lingailor...
Postat 30 Iulie 2011, 21:37 de citizen kane
na belea
încă un semn că edilii Oradiei pot lăsa în urma lor o altă faţă a oraşului decât cea ponosită, cenuşie şi prăfuită pe care o ştiam până în urmă cu nu mulţi ani.ha, ha, ha, ha ce placa de babute TULAITULAI ca scapai de mort si dadui iarasi de mort, am scapat de Filip ca sa dam de masa BOLOJAN, amu sa vina si pruncu la naiba:)))) macar asta sa nu fie MORT.
Postat 30 Iulie 2011, 21:03 de jonh.doue
de ce nu ne spui si PRETUL
si mai rau toate sunt facute de alte firme , de ce? primaria ce face ? ar trebui sa fim un oras plinnnnnnnnnnnnnn de flori ia numarati le, am fost in parcul balcescu puteam aduce vaca sa pasca inainte de 1 Mai, vai si amar de minciuni e plina lumea.
Postat 30 Iulie 2011, 19:14 de ICHIM
de ce nu ne spui si PRETUL
PRETUL reflecta calitatea pe care tu o etalezi sau nu e nici 30% de ce va e frica, OMUL cinstit si NEHOT nu are nimic de ascuns, PRETU raprtata la ce s a facut determina calitatea, da! Fara varajeli de adolescenti, eu nu am vazut Flori unde le ati plantata acasa in curtea voastra?Eu inteleg ca sunt decontate pe cate dar ca anul asta si trecut nu am vazut nimic proaspat inafra de a taia iarba si foarte rar.
Postat 30 Iulie 2011, 19:11 de ICHIM
Cantarea lui Bolojan
Nu va sta bine cu acest ciclu "Cantarea lui Bolojan" Din carte reiese ca Filip n-a facut nimic si toate le face Bolojan. Pentru ca Filip a facut majoritatea lucrarilor mari de infrastructura, Bolojan se poate acum ocupa de spatii verzi, fantani si alte chestii de finisaj. Eu ii apreciaez pe amandoi si lui Bolojan n-ar trebui sa i se urce la cap ca e cel mai frumos si mai destept(asa cum s-a intamplat si cu Filip). Astfel ar rezolva problema spinoasa a caldurii prin resursele geotermale ale orasului.
Postat 30 Iulie 2011, 17:13 de talibanul galben
Confuzia de termeni
Articolul e ok, semnaleaza niste chestiuni reale. Incurca insa niste borcane. In Oradea nu exista parcuri. Parcurile au minimum 20 de hectare. Intre 3 si 20 de hectare spatiile verzi publice se numesc gradini (publice), iar sub 3 hectare sunt scuaruri. De la zero s-au amenajat cel mult niste scuare mici. Asteptam parcurile adevarate din Oradea. Sa speram ca nu vor fi tot ca si cele din santul cetatii, care au fost proiectate de niste oameni care habar nu au de ce inseamna un parc. Sau o gradina. Sau un pom...
Postat 30 Iulie 2011, 15:16 de Minimax
ORADEA
Oradea... I love this city.
Postat 30 Iulie 2011, 15:06 de MMM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON