URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Mai 2011, 08:32

Casa Verde, etajul doi. Pregătiţi-vă cererile!

Casa Verde, etajul doi. Pregătiţi-vă cererile! CĂLDURĂ DE LA SOARE. Pentru montarea unei instalaţii de încălzire bazate pe panouri solare, oricare proprietar fără datorii la stat poate obţine o finanţare nerambursabilă de 6.000 de lei, urmând ca doar diferenţa de cost până la preţul din magazin să o suporte din buzunarul propriu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În vara anului trecut, Ministerul Mediului lansa, prin Administraţia Fondului de Mediu (AFM), prima sesiune a unui program promiţător, Casa Verde, prin care românii puteau obţine finanţare nerambursabilă pentru instalarea de sisteme de încălzire ce utilizează energie regenerabilă.

În Bihor, programul a avut succes deosebit, fiind înregistrate peste 1.000 de cereri. Acum, ministerul lansează cea de-a doua sesiune, ghidul de finanţare fiind deja public pe site-ul AFM. Mai urmează să se anunţe startul la depunerea de dosare şi bihorenii pot căuta cele mai bune oferte pentru instalaţii de încălzire ecologice!

Condiţii neschimbate

Programul Casa Verde are scopul de a stimula românii să renunţe la instalaţiile de încălzire poluante şi să apeleze la cele ecologice, ce folosesc surse regenerabile. Ghidul de finanţare a fost făcut public deja la începutul lunii mai, urmând ca a doua sesiune să se deschidă după ce preşedintele AFM va emite un ordin în acest sens, în care va fi menţionată şi suma distribuită fiecărui judeţ pentru finanţare.

Faţă de ediţia de anul trecut, Casa Verde 2011 nu aduce nicio schimbare în ce priveşte condiţiile de acordare. Românii pot obţine aceleaşi sume de bani pentru aceleaşi sisteme de încălzire: 6.000 de lei pentru panouri solare, tot atât pentru centralele termice care funcţionează pe bază de peleţi sau rumeguş, respectiv 8.000 de lei pentru pompe de căldură. Finanţarea e tot nerambursabilă, iar doritorii trebuie să dispună de toţi banii înainte de a face lucrarea, deoarece AFM decontează partea ei doar după montarea instalaţiilor. Cine doreşte să depună solicitare pentru două instalaţii diferite o poate face, însă cu condiţia ca suma cerută de la stat pentru amândouă să nu depăşească plafonul de 8.000 de lei.

Cine poate lua banii?

Sunt eligibile în program persoanele fizice cu domiciliul în România, proprietare sau coproprietare pe imobilul în care urmează să se facă investiţia, şi care nu trebuie să fie obiectul unui litigiu. Totodată, solicitantul nu trebuie să aibă restanţe fiscale către autorităţile publice. Cine deţine un teren cu mai multe clădiri sau construcţii, dintre care unele părţi sunt comune, iar mai mult de două sunt individuale, nu poate primi finanţare. Dacă, însă, pe acelaşi teren există doar două clădiri individuale, proprietarul oricăreia dintre ele este deja eligibil.

Cei care au aplicat şi anul trecut în program, indiferent că au primit sau nu finanţare, pot aplica şi în acest an, dar numai pentru un imobil care nu a mai făcut parte din program. De exemplu, cine şi-a montat o instalaţie de panouri solare prin Casa Verde, nu poate să aplice pentru a-şi completa această instalaţie, dar poate cere finanţare pentru un proiect nou, în alt imobil.

Actele necesare

Dosarul de finanţare se depune la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi trebuie să conţină cererea anexată la ghidul solicitantului, o declaraţie pe proprie răspundere aflată tot în ghid, o copie a actului de identitate, un extras de carte funciară în original, iar pentru locuinţele în construcţie şi o copie legalizată a autorizaţiei de construire. Totodată, dosarul trebuie să conţină un certificat în original privind plata obligaţiilor la bugetul local, un extras de cont şi un plic completat cu numele solicitantului, adresa sa şi titlul programului. Angajaţii APM Bihor trimit apoi dosarul la Bucureşti.

Numele solicitanţilor acceptaţi sau respinşi în program sunt publicate pe site-ul AFM, iar cei refuzaţi pot remedia problema pentru care nu au fost acceptaţi în program, astfel încât să depună a doua oară dosarul. Cei acceptaţi trebuie să se prezinte la APM în cel mult 60 de zile de la publicarea listei pe care figurează, pentru a semna contractul de finanţare. Apoi au la dispoziţie un an pentru a-şi monta sistemul. Cererea de rambursare se depune după ce instalaţia este funcţională.

O ocazie

01 alexandru butiri.jpgPrintre bihorenii acceptaţi în prima sesiune şi care şi-au şi primit deja banii se numără şi Alexandru Butiri (foto), care şi-a montat o pompă de căldură la o casă din Sânmartin. A optat pentru una sofisticată, care asigură încălzirea, apa caldă şi instalaţia de răcire pe timp de vară.

L-a costat mult mai mult decât limita maximă de finanţare, şi anume 8.000 de euro, nu de lei, dar spune că şi banii de la Administraţie i-au prins bine, mai ales că pentru a plăti instalaţia a făcut un credit bancar. "Totuşi, era şi mai bine dacă rambursarea se făcea ceva mai repede. Cererea am depus-o în septembrie anul trecut, iar banii mi-au fost viraţi abia în aprilie anul acesta", spune orădeanul.

Totuşi, programul i-a fost de ajutor şi recomandă tuturor celor care au posibilitatea să profite de această şansă. Doar nu oricând dă statul bani cetăţenilor, fără să-i ceară înapoi...


JUDEŢ FRUNTAŞ
Locul 2 pe ţară

Imediat după lansarea primei sesiuni din Casa Verde, la 1 iulie 2010, bihorenii s-au grăbit să depună cereri la Agenţia pentru Protecţia Mediului. În total, s-au înregistrat 1.015 dosare, din care 764 au fost aprobate. Lunar, AFM publică noi liste cu cereri de finanţare acceptate, astfel că numărul bihorenilor acceptaţi în program în mod sigur va creşte. Numărul de dosare a poziţionat Bihorul pe locul doi în clasamentul judeţelor, după Harghita, care are cu câteva zeci mai multe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON