URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2019, 17:23

Ulcerul gastric: Simptome și tratament

Ulcerul gastric: Simptome și tratament foto generic, medibank.com.au
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ulcerul gastric apare de obicei cu 10 ani mai târziu decât cel duodenal, frecvenţa maximă fiind în jurul vârstei de 60 de ani. Boala apare mai des la bărbaţi, iar numărul cazurilor este în uşoară creştere faţă de cele de ulcer duodenal care sunt în scădere. Majoritatea studiilor efectuate arată că deteriorarea mecanismelor de apărare ale mucoasei gastrice şi agresiunea directă asupra sa (în special a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene) sunt principalele cauze ale bolii.

Circa 15% din pacienţii care utilizează antiinflamatoare (cum este aspirina, indometacinul, diclofenacul, piroxicamul şi celelalte medicamente folosite de obicei în tratamentul reumatismului) prezintă ulcer gastric.

Ca în ulcerul duodenal, durerea este simptomul principal, dar este mai puţin caracteristică. Unii bolnavi nu prezintă o ameliorare a durerii după alimentaţie, aceasta putând-o chiar precipita, spre deosebire de ulcerul duodenal, unde alimentaţia duce chiar la dispariţia durerii. De asemenea, administrarea antiacidelor este urmată în mai puţine cazuri de ameliorare faţă de ulcerul duodenal.

Tendinţa bolii este spre vindecare urmată de recădere, dar evidenţierea acestor recăderi este mai rară decât în ulcerul duodenal. Cazurile fără durere sunt frecvente. Alte simptome sunt greţurile şi vărsăturile (care nu semnifică implicit existenţa unei obstrucţii ca în cazul ulcerului duodenal), scăderea ponderală (prin ano-rexie sau aversiunea faţă de alimente deoarece acestea creează uneori disconfort) şi hemoragie. Hemoragia este o complicaţie care apare cam în 25% din cazuri.

Atenţie!

Mortalitatea prin ulcer gastric este mai mare ca în ulcerul duodenal, fapt pus şi pe seama vârstei mai înaintate a bolnavilor. Diagnosticul bolii se pune pe prezenţa durerii, pe examenul radiologic baritat (cu o precizie de aproximativ 80%, mai rar utilizat în pre-zent) şi pe examenul endoscopic (care permite şi extragerea de mici fragmente din zona afectată şi analiza ulterioară la microscop - metodă numită examen histopatologic). Cancerul gastric poate fi confundat cu ulcerul, de aceea diferenţierea este foarte importantă, acurateţea examenului radiologic asociat cu endoscopia şi examenul histopatologic fiind de peste 95%. În afară de hemoragie, alte complicaţii posibile sunt perforaţia, obstrucţia căii de evacuare gastrică şi absenţa unui răspuns satisfăcător la tratamentul medical.

Reţineţi!

Tratamentul medicamentos al bolii este similar cu al ulcerului duodenal, dar tendinţa de vindecare este mult mai lentă. Dozele sunt aceleaşi ca în ulcerul duodenal, cu excepţia antiacidelor, care sunt eficiente în doze mai mici. Perioada de vindecare este mai lungă, acceptându-se termenul de 3 luni pentru un ulcer necomplicat. Tratamentul chirurgical este rezervat pacienţilor care nu răspund satisfăcător la tratamentul medicamentos şi la cei cu complicaţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON