URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Mai 2019, 17:21

Procesul lui Dragnea, înaintea sentinţei finale: Avocaţii şefului PSD au invocat prescripţia, DNA a cerut pedeapsă mai mare, Curtea Supremă amână pronunţarea

Procesul lui Dragnea, înaintea sentinţei finale: Avocaţii şefului PSD au invocat prescripţia, DNA a cerut pedeapsă mai mare, Curtea Supremă amână pronunţarea sursa foto: b1
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat luni ultimul termen în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman a două secretare de la PSD Teleorman, în care Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a fost condamnat acum doi ani în primă instanţă, de către un complet de trei judecători, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

În aceeaşi zi, luni, CCR a "tras de timp", amânând pe 5 iunie, pentru a patra oară, pronunţarea asupra unei sesizări de pretinsă neconstituţionaltate făcută de secundul lui Dragnea de la Camera Deputaţilor, Florin Iordache, care a susţinut că ar fi neconstituţionale completurile de trei judecători de la ÎCCJ care nu au fost "specializate" pe fapte de corupţie.

Timpul este un factor decisiv în acest proces, deoarece la 1 iunie una dintre judecătoare se va pensiona, iar dacă până atunci nu va exista o soluţie procesul va trebui reluat, pentru a treia oară.

"Statul de drept", "instigare la violenţă"

La Curtea Supremă, procesul lui Dragnea a început în tensiune, aproximativ 300 de susţinători ai PSD, unii din Teleorman, fiind prezenţi încă de la ora 9.30 în faţa clădirii, scandând numele politicianului şi al partidului, în timp ce câteva zeci de persoane au vrut să manifesteze împotriva şefului PSD. Unii au afişat un banner pe care scria "Insist pentru statul de drept", dar jandarmii le-au cerut să-l strângă deoarece ar fi "instigare la violenţă".

Deşi trebuia începută la ora 10.00, judecata a fost amânată pentru ora 12.30, cel mai probabil magistraţii instanţei supreme aşteptând să vadă ce decidea CCR în legătură cu sesizarea privind completurile de trei judecători. Dezbaterile au început abia după ora 13.30, în lipsa a patru dintre inculpaţi, inclusiv Liviu Dragnea fiind absent, reprezentat doar de trei avocaţi – Flavia Teodosiu, Marian Nazat şi Toni Neacşu.

În ce priveşte DNA, instituţia a fost reprezentată de un nou procuror, Elena Grecu, care a candidat anul trecut pentru şefia Direcţiei, fiind respinsă de fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader. Ea a înlocuit-o pe Raluca Mirică, cea care la termenul trecut a depus cereri de preschimbare a încadrării juridice a faptelor şi de sesizare a CCR în legătură cu articole din Codurile penale privind prescrierea, fapt ce ar fi prelungit procesul. De altfel, Grecu a anunţat că DNA renunţă la cererile formulate de predecesoarea sa.

Eforturi de tergiversare

Pe de altă parte, unul dintre avocaţii lui Dragnea, Flavia Teodosiu, a cerut instanţei supreme să sesizeze CCR în legătură cu alte două excepţii de neconstituţionalitate, din care una referitoare la modul de calculare a prescrierii faptelor.

Un alt avocat al şefului PSD, Marian Nazat, a cerut suplimentarea probelor din caz, vrând ca DNA să depună la dosar un document din care să reiasă modul de soluţionare al dosarului fostei şefe a DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, cea care a semnat angajarea celor două secretare de la PSD Teleorman, şi care a oferit DNA informaţii care i-au ajutat pe procurori să finalizeze ancheta cu acuzaţii faţă de Liviu Dragnea. De asemenea, cel de-al treilea avocat, Toni Neacşu, a cerut amânarea procesului după 5 iunie, data la care CCR şi-a amânat pronunţarea în cazul completurilor de trei judecători.

Procurorul DNA, în schimb, a cerut instanţei să respingă excepţiile formulate de avocaţii lui Dragnea, arătând că nu sunt utile în acest stadiu final al procesului. După o oră de dezbateri, magistraţii Curţii Supreme au respins atât cererile de amânare, cât şi excepţiile invocate de avocaţi, dând cuvântul acuzării, pentru pledoaria finală.

Pedepse, de la minim spre medie

De-a lungul acesteia, procurorul DNA a cerut pedepse mai mari pentru inculpaţi, "orientate spre mediu", arătând că inclusiv una dintre cele două secretare de la PSD Teleorman a declarat că Dragnea a fost cel care a decis ca ambele să fie angajate la DGASPC, chiar dacă prestau la partid.

De asemenea, procurorul a amintit declaraţia şefei de Personal de la DGASPC Teleorman, care a relatat cu directoarea instituţiei s-a dus cu organigrama la Dragnea, pe când acesta era preşedintele CJ Teleorman, şi s-a întors cu o alta. "Au înfiinţat Serviciul Secretariat, condus de Bombonica Dragnea (n.r. – fost soţie a politicianului), unde au fost angajate cele două secretare", a arătat şefa Serviciului Personal.

În jurul orei 16.00, avocatul fostei directoare a DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, s-a plâns de "judecăţi făcute la ore atât de târzii", judecătorii anunţând atunci că "oricum o să amânăm pronunţarea, veţi pune concluzii scrise".

Pronunţarea în proces ar trebui dată până la 1 iunie, când se pensionează judecătoarea Luciana Mera, ceea ce, conform ziare.com, ar însemna că sentinţa finală va fi aflată înaintea deciziei CCR în cazul completurilor de 3 judecători.

UPDATE:

Digi24 anunță că luni seară, judecătorii de la instanța supremă au anunțat că vor pronunța verdictul în dosarul lui Liviu Dragnea peste doar o săptămână, pe 27 mai, în prima zi după alegerile europarlamentare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
No e clar
Alba , Neagra
Postat 20 Mai 2019, 17:56 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON