URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Ianuarie 2019, 14:25

Noile pașapoarte românești, printre cele mai mai sigure din lume. Vezi cum arată!

Noile pașapoarte românești, printre cele mai mai sigure din lume. Vezi cum arată! Sursa foto: mediafax.o
Noile pașapoarte românești, printre cele mai mai sigure din lume. Vezi cum arată! Sursa foto: mediafax.o
Noile pașapoarte românești, printre cele mai mai sigure din lume. Vezi cum arată! Sursa foto: mediafax.o
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noile paşapoarte româneşti au fost puse în circulaţie în această săptămână. Acestea au desene stilizate, microtext elemente realizate prin nanotehnologie, fiind folosite mai multe tehnici de imprimare, toate aceste caracteristici facându-le aprope imposibil de falsificat. 

Potrivit Digi24.ro, în cadrul unei conferinţe de presă organizate, sâmbătă, directorul general al Direcţiei Generale de Paşapoarte, Mirel Toancă, a anunţat punerea în circulaţie a noilor paşapoarte.

Faţă de cele vechi, acestea au un design modern, iar unele elemente componente pot fi vizibile numai în diferite spectre de lumină sau în infraroşu.

"O parte a elementelor menţionate pot fi văzute cu ochiul liber, în diferite spectre de lumină, inclusiv în infraroşu, dar sunt şi elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale. De asemenea, sunt utilizate cerneluri speciale, de securitate, cu filigran şi fir metalic, fir de coasere în trei culori - roşu, galben şi albastru, una dintre culori fiind fluorescentă. În masa hârtiei este inserat un fir metalic fluorescent, care în lumină UV reacţionează în trei culori: roşu, galben-verzui şi albastru", a explicat chestorul Toancă.

Mirel Toancă a mai spus, potrivit Digi, că noua generaţie de paşapoarte are deci elemente complexe de protecţie împotriva fraudării.

Paşapoartele vor mai conţine pe fiecare pagină câte un elemet distinct inspirat din turismul românesc sau imagini ale unor monumente istorice cunoscute în ţară.

"Fiecare filă a noilor paşapoarte conţine un desen stilizat al unui monument istoric sau al unui obiectiv turistic cunoscut din România, precum Delta Dunării, Lacul Roşu, Peştera Scărişoara, oraşul medieval Sighişoara şi altele", a spus Toancă. Aceste elemente vor avea atât un rol de siguranţă, cât şi un rol de promovare a importantelor zone turistice ale ţării. 

Noile modificări ale paşaportului nu vor aduce şi costuri suplimentare cetăţeanului. "Datorită acestor noi elemente de siguranţă şi de design, documentele de călătorie româneşti vor fi printre cele mai sigure paşapoarte la nivel internaţional, fiind extrem de greu de contrafăcut. Noile modificări nu vor influenţa costul paşaportului plătit de cetăţean", a mai adăugat directorul general. 

De subliniat este faptul că paşapoartele din generaţiile anterioare vor rămâne valabile până la data menţionată în acestea. 

 

 

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Re: Kid
Mă bucur că există totuși speranțe de viitor și pentru educația din Oradea, având în vedere că nepotul tău scrie propoziții cu emoticoane la 9 anișori, în timp ce bunicul e încă la început de drum. Sau ești unchiul și atunci ... iar nu-i de bine cu ceva !?!
Postat 14 Ianuarie 2019, 17:26 de CrisDumi
@dummi
Multumesc frumos pt lamuriri. Divaisu e ok pt ce am eu nevoie, sistemu de operare pare a fi un pic depasit de situatie. Deci e clar, scrii cu emoticoane in fiecare propozitie. La fel face si nepotzelul meu de 9 anisori!
Postat 14 Ianuarie 2019, 10:22 de Kid
Re: kid
Abonează-te la Crișana ... că precis o să fi mai puțin deprimat !?! Iar pentru știința ta ... este un sugestiv, dar pe care nu-l vezi tu dacă n-ai device-uri potrivite erei noastre !?!
Postat 13 Ianuarie 2019, 18:49 de CrisDumi
@dummy
Shefu', te rog frumos, incearca sa nu mai comentezi la fiecare articol. Limiteaza-te la alea cu Bolojan! Nu mai poate omu' sa citeasca o stire fara sa ai tu ceva de zis impotriva, ca e de bine ca e de rau... Esti un fel de dummy contra... te rog frumos...daca tii la sanatatea mentala a cititorilor Bihoreanului...nu mai scrie nimic...sau scrie cu pauze de o saptamana...sa avem timp sa ne revenim. Stiu ca sunt in asentimentul multor cititori! Multumesc anticipat! PS: tot nu mi-ai spus ce i-ai facut tastaturii de tot timpul apare "!?!"
Postat 13 Ianuarie 2019, 13:19 de Kid
Bla-bla-bla ... încă o afacere marca "politruci de serviciu" !?!
Nu sistem cu amprenta personală, ca pe orice smartphone respectabil ... nu cu date biometrice din scanarea retinei, ca la orice american din seria "partenerilor strategici" !?! O șmecherie cu niște însemne în relief, niște poze turistice în fundalul paginilor ... ca să ne ia banii "de fraieri", cu profit de câte 100 lei de la fiecare individ major !?!
Postat 12 Ianuarie 2019, 19:10 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON