URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2019, 14:01

Deputatul PSD de Bihor Dumitru Gherman vrea să oblige copiii şi nepoţii să le plătească pensii de întreţinere părinţilor şi bunicilor. Cei care se opun ar putea face închisoare!

Un proiect de lege iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD şi asumat de deputatul bihorean Dumitru Gherman ar putea obliga copiii şi nepoţii să le plătească pensii de întreţinere părinţilor, bunicilor şi străbunicilor, dacă aceştia nu se pot gospodări singuri.

Intitulat "Legea recunoştinţei între generaţii", documentul se află acum în dezbatere la Senat. "Copiii majori apţi de muncă sunt obligaţi să-şi întreţină şi să-şi îngrijească părinţii inapţi de muncă, aflaţi în dificultate, necesitând sprijin material", se arată la articolul 7, alin. 2.

Cuantumul pensiei de întreţinere se stabileşte printr-un contract scris de comun acord sau printr-o hotărâre judecătorească. Aceleaşi obligaţii se aplică şi pentru copiii vitregi faţă de părinţii vitregi, respectiv pentru nepoţi faţă de bunici sau străbunici.

"Fapta unei persoane care încalcă cu vinovăţie prevederile legi constituie infracţiune şi se sancţionează conform dispoziţiilor art. 305 din Codul penal", se arată în proiectul de lege. Conform acestui articol, pedepsele vor fi între 3 luni şi 1 an de închisoare, sau amendă.

În expunerea de motive, Gherman arată că vârstnicii sunt afectaţi de migraţia forţei de muncă. "Ne aflăm într-o lume în care normele morale se dovedesc a nu mai fi suficiente pentru a crea obligaţii reciproce între oameni, nici chiar între membrii aceleiaşi familii, dezumanizarea sub influenţa banilor, egoismul şi lupta pentru dobândirea averilor create prin munca părinţilor şi bunicilor, determinându-i pe tineri să uite că au şi obligaţii, nu numai drepturi", a mai susţinut Gherman.

Proiectul a fost semnat de alţi 73 de senatori şi deputaţi PSD şi unul de la minorităţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Finish
Nu ati inteles nimic, copii!! Se termina banii de pensii care proveneau din imprumuturi si guvernul arunca mâța in neant!! E jale, copii!!
Postat 05 Iulie 2019, 23:01 de AnaConda
Maistru ajuns mare defutat
Acum aproape doi ani cand prelua mandatul după moartea A. Coste întrebat de niște jurnaliști de ultima carte citita și conoscandu-i calitățile de mare cititor care a terminat facultatea la 54 de ani sau ceva de genu semi doctul ii spune ca în alte tari persoanele simple adică puli... sta la 200 de m distanta de parlamentari și ar trebui și la noi sa facă același lucru sa nu ia paranoia nu de alta.
Postat 05 Iulie 2019, 13:41 de sss
Excepţional!
,,Gogomănia asta de proiect de lege prin care obligi copiii să plătească pensie de întreţinere tuturor ascendenţilor (până la străbunici!) nici nu merită comentată pe conţinut. Merită remarcat cât de idioţi, nepregătiţi, plini de dispreţ sunt cei care şi au pus semnătura pe aşa ceva. Adică aceste specimene iau pensie specială şi ne obligă pe noi, sub sancţiune penală, să susţinem pe cei care nu pot avea o pensie decentă tocmai pentru că ia ei pensia aia nesimţită, de zmeul zmeilor!"Raluca Prună, ministru al justitiei intre nov.2015-dec.2016
Postat 05 Iulie 2019, 13:00 de ili3
Tu sa mergi la pușcărie
Tu ar trebui sa mergi la pușcărie pentru ca nu ai fost capabil sa gestionezi taxele și impozitele pe care le-au plătit actuali pensionari ca să aibă o pensie decenta la bătrânețe da, tu și gașca ta ți-ai bătut joc de bani lor și ai mei și acum vii si ma mai obligi sa ma-ai plătesc odată pentru pensionari după ce le-ai luat și lor bani și mie aprope jumate și salariul ca taxe și impozite adică ma jupuiesti de doua ori și tot pa mine vrei sa ma bagi la bulau serios??? Da bani de pensii speciale aveți da pentru pensionari obișnuiți tre sa ii țin eu ca statul nu e în stare după ce ne-a jecmanit de doua ori chiar nu mai aveți minima decenta știu ca nu ai multa școală da nici un pic de bun simț chiar asa.
Postat 05 Iulie 2019, 08:59 de sss
Minte da maistru
Minte de maistru recunoștință am că așa sunt educat nu ca ma obligi tu iar aia care migrează pleacă de bine ce le este în tara idiotule matale și gașca ta de zurlii ar trebui sa le asigurați pensii decente oamenilor care au muncit 30,40 de ani, da de unde sa le dați ca voi dați pensii speciale pentru voi atunci când ați votat asta nu v-ați gândit la bătrâni voi ar trebui sa va preocupați mai mult sa avem autostrăzi drumuri scoli spitale etc sa le asigurați o șansă celor în vârstă nu legi ale justiției și pensii speciale pentru primari ce pensii speciale ai fost primar ai luat un salariu +20%aferent lucrărilor pentru munca ta și sa terminat mandatul și gata la muncă nu la pensii speciale ca nu ați luptat pa front in razboaie.
Postat 05 Iulie 2019, 08:36 de sss
Nu ma mir!
Asa se intampla cand ajunge plebea sa faca legi! Nu e el vinovat, vinovati sunt cei care l-au trimis in parlament! P.S. N-a fost coeg de facultate cu ghilea?! Mie asa-mi pare...
Postat 05 Iulie 2019, 05:07 de pinonel
Direct la subiect: PSD ingrat
[NERECUNOSCĂTÓR, -OÁRE, nerecunoscători, -oare, adj. Care nu recunoaște un serviciu, un avantaj ce i s-a făcut, care nu-și manifestă recunoștința; ingrat.(DEX)] PSD vorbește de recunoștință? Dar returnarea taxei auto, cea care le-a creat un mare avantaj bugetar, de ce nu o face cu același simț moral? E greu pentru PSD să recunoască valoarea taxei de 630 Euro? În 2014, guvernul pesedist a încasat contravaloarea de 2835 Lei. În 2019 guvernul pesedist returnează 2835 Lei, adică contravaloarea a 596 Euro. Ce să mai recunoască cei 5 ani de împrumut pentru care ar trebui să-mi plătească dobândă! Aici nu vorbim de fabulă și lecție morală, aici e vorba de cifre reale. Nu îi este rușine PSD-ului să vorbească de recunoștință!
Postat 04 Iulie 2019, 20:33 de FaBULA
Morala politică
Râsul curcilor, să veniți voi să dați legi de moralitate! Dar o lege prin care să fiți obligați să vă ocupați de problemele țării, în ordinea priorităților, nu dați? Zicerea dvs. aplicați-o prima dată la voi: "Ne aflăm într-o lume în care normele morale se dovedesc a nu mai fi suficiente pentru a crea obligaţii reciproce între oameni, dezumanizarea sub influenţa banilor, egoismul şi lupta pentru dobândirea averilor create prin munca POPORULUI determinându-i pe POLITICIENI să uite că au şi obligaţii, nu numai drepturi." Hai, nu vă înghesuiți, arătați-vă recunoștința față de mama țară! Patria e grav afectată de migrația averilor voastre! Cuantumul pensiei de întreținere a țării, adică impozitul pe pensiile speciale nesimțite, să îl stabilim prin contract la finalul mandatului. "Fapta unei persoane care încalcă cu vinovăţie prevederile legii să constituie infracţiune, pedepsele să fi între 3 luni şi 1 an de închisoare, sau amendă." Ce ziceți POLITRUCILOR, vă băgați la o astfel de lege, sau voi aveți imunitate și față de legea morală?
Postat 04 Iulie 2019, 19:55 de FaBULA
Scortosul
Canalul Dunăre-Bucuresti
Postat 04 Iulie 2019, 18:45 de Sandu1206
Ciorna
fituica aia la care au dat copy-paste cu antetul pompos al unei institutii a statului este o ciorna al unui nonsens. Incerc sa-mi dau seama care e scopul ei. Sau domnul deputat se teme ca la cata omenie are o sa-l lase toate neamurile ca sa moara singur sau e o portita a PSD sa mai bage ceva in buzunar caci banii aia o sa fie cu siguranta impozitati, o sa se plateasca CAS si celelalte taxe pentru ei caci doar sunt un venit, nu-i asa?
Postat 04 Iulie 2019, 17:17 de DaNu
si mai ce
Pe mine de exemplu nu m-au ajutat parintii cu nimic. M-au lansat pe orbita si dupa..... pauza. La platit taxe si impozite cu mine. Statul nu a dat nimic, doar o belita de scoala si aia de toata jena. Acum statul zice ca nu are, pe buneeee? In alte state se dau bani pentru bunicii care stau cu nepotii acasa, daca sunt angajati. Cand terminam o data pentru totdeauna cu hotia. Se va plictisi UE de noi si ne da un sut in dos de vom ajunge imediat pe luna fara APOLLO.
Postat 04 Iulie 2019, 16:27 de Christa
Boule...
Probabil te-ai gandit ca furtisagurile i le lasi copiluli...ca sa-ti faca intoarcere de cont...Marssssssssssssss ma
Postat 04 Iulie 2019, 16:14 de Tinas
E clar ...
Sper că e clar și pentru votanții PSD, că NU MAI SUNT BANI DE PENSII !!!
Postat 04 Iulie 2019, 15:02 de Negative
"PSD trebuie pus la zid sau canal"
La canalul menajer, nu? Locatia perfecta pentru ei este ori in hazna ori la ocna!
Postat 04 Iulie 2019, 15:00 de scortosul
Deputat psd...
Deputat pesedeu ... ai spus mizerie hotie, prostie, delapidare, tradare de neam si tara(vezi untima OUG),.... Pai ba aiureala de ce mai platim taxe si impozite pentru pensie in mod lunar? Doar sa aveti voi ce fura, prosteala pesedista? Copii, nepotii si stranepotii o sa trebuiasca sa plateasca hotia vostra de azi de unde sa mai plateasca si pentru noi, miselule? Hai pesedei sariti si aparati, sustineti iselia si hostia!
Postat 04 Iulie 2019, 14:58 de scortosul
PSD trebuie pus la zid sau canal
Ce recunoștință sa aibă copiii și nepoții, că nu le rămâne nimic? Ei vor trebui sa muncească pt ce a distrus PSD-istii. PSD nu are soluții pt a favoriza creșterea populației. Aaaa scuze , favorizează doar o anumită populație, și aia pt voturi.
Postat 04 Iulie 2019, 14:28 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON