URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2018, 16:19

Au bătut palma: Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat că are acordul României pentru zeci de milioane de euro investite în Ardeal

Au bătut palma: Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat că are acordul României pentru zeci de milioane de euro investite în Ardeal motaj foto: carteajungleipolitice.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat, vineri, că are acordul statului român pentru programele economice, în valoare de zeci de milioane de euro, adresate comunităţilor maghiare din România – mai cu seamă în zona judeţelor Harghita şi Covasna.

Informaţia a fost făcută publică de agenţia maghiară de presă MTI şi preluată de site-ul g4media.ro.

"Analizând programele de dezvoltare economică din afara graniţelor, legat de Transilvania, el a subliniat că nu are sens să fie anunţate programe economice într-o formă în care statul care exercită puterea, să poată ataca cu urmări întreprinderile subvenţionate. Din acest motiv, a solicitat, şi va face la fel şi în viitor, ca partidele care reprezintă maghiarii din zona respectivă să discute elementele indispensabile ale acordului cu naţiunea majoritară pentru continuarea programelor de dezvoltare economică oferite de Ungaria. Acest lucru s-a realizat în România, am fost şi norocoşi, a afirmat Viktor Orbán, care a precizat că s-au orientat după modelul german. El a subliniat că astăzi se pot realiza programe de dezvoltare economică, evident, nu fără obstacole deoarece aşa ceva nu există, dar, în principiu, cu acordul naţiunii majoritare", scrie agenţia MTI, care relatează discursul ţinut de Orban la Conferinţa Permanentă Maghiară (Máért).

În luna august, G4Media.ro a scris că guvernul din Ungaria investeşte masiv în sprijinul fermierilor maghiari din Transilvania, fără ca statul român să aibă vreo reacţie publică. Potrivit sursei citate, o fundaţie din Ungaria, controlată de statul maghiar, canalizează milioane de euro către fermierii din Transilvania printr-un program practic inaccesibil potenţialilor beneficiari care nu cunosc limba maghiară.

Proiectul adresat locuitorilor din zona Câmpia Mureşului sprijină, printre altele, achiziţia de terenuri (prin finanţarea întabulării). Doar circa 8-10% dintre beneficiari sunt români, restul maghiari, dar printre românii finanţaţi de Budapesta se numără şi şeful PSD Mureş, Vasile Gliga.

Ministerul de Externe susţine că a atenţionat Budapesta, dar până acum nici o autoritate a statului român nu a comunicat public pe acest subiect.

"Reamintim că guvernul maghiar este tot mai implicat în Transilvania, alocând sume uriaşe pentru controlul presei de limba maghiară, pentru proiecte economice, culturale, sociale şi religioase ale cetăţenilor români de etnie maghiară. Mai mult: în 2014, un oficial al Ambasadei Ungariei la Bucureşti dezvăluia un plan al guvernului Orban pentru cumpărarea de terenuri agricole in Transilvania", arată g4media.ro.

Sursa citată a remarcat şi că „intervenţia tot mai puternică a Ungariei în Transilvania contrastează puternic cu politica adoptată de guvernul Viktor Orban în ţara sa”, având în vedere că, anul trecut, Ungaria a instituit anul trecut un control drastic al ONG-urilor cu finanţare străină.

Mai mult, arăta g4media.ro, Ungaria i-a mulţumit lui Liviu Dragnea în mod oficial pentru sprijinirea proiectului, publicând şi un citat al agenţiei maghiare de presă MTI: "Levente Magyar, secretar de stat pentru relaţiile cu parlamentul în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, a considerat important faptul că guvernul român a primit în mod pozitiv programul şi manifestă în continuare o atitudine pozitivă. I-a mulţumit în mod special lui Liviu Dragnea (foto dreapta), preşedintele PSD spunând că fără sprijinul acestuia proiectul nu ar fi ajuns în etapa actuală.

În altă ordine de idei, o dovadă a prieteniei dintre cele două tabere politice este şi un interviu publicat, sâmbătă, de Digi24.ro, în care ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, afirmă că România poate conta pe susţinerea Ungariei dacă va fi atacată în Parlamentul European.

"Dacă va fi vreun fel de atac împotriva României în Parlamentul European, făcut în baza unor opinii părtinitoare sau pe voinţă politică, noi nu vom susţine astfel de atacuri şi România poate conta pe susţinerea noastră şi pe membrii noştri din Parlamentul European cu siguranţă", a spus ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, într-un interviu realizat de Cristina Cileacu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
CrisDumi
Imperiul Roman nu a colonizat, a luat aurul și a construit drumuri. Cu nemții, rușii, turcii , e după anul 1200. Noi suntem Daci. Termenul de Romania/Rumania, la dat cele 3 imperii.
Postat 19 Noiembrie 2018, 10:51 de Sandu1206
Re: Sandu_anul106
Faci confuzii elementare în ceea ce privește originea ta. Foarte puțini, în ziua de azi, pot spune că sunt urmași ai dacilor. Aceștia, dacii liberi cum se spune istoric, au rămas "neamestecați" în zona nordică de la Huedin până pe linia mefiană a Sălajului și Maramureșului, respectiv către Bucovina pe linia Bistriței !?! În rest, peste 80% dintre românii de azi sunt urmașii "resturilor" rămase dela romani, care au lăsat la retragere toată pleava de ocnași, pușcăriași, hoți și tâlhari, pe care îi foloseau elitele din Roma în teritoriile ocupate pentru "exploatarea" resurselor de atunci !?! Din acest mixaj, peste care au de-a lungul timpului tătari, turci, unguri, austrieci, nemți, ruși, etc, etc, a "renăscut" poporul romând de azi !?! Tu chiar nu ai cum să spui ... "noi, Dacii" !?!
Postat 19 Noiembrie 2018, 10:02 de CrisDumi
Alcor
Să-ți spun o lecție de istorie. Noi Dacii am fost separați in 3 regiuni, nu de cele 3 imperii, ci datorită unor boieri că Dragnea. După marea retragere a imperiului Roman, în spațiul carpato-danubiano-pontic au condus boieri , în același timp veneau popoare barbare sa jefuiască și să cucerească, boierii făceau PACT cu ei. Am ajuns pe mana boierului Dragnea.
Postat 18 Noiembrie 2018, 18:56 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON