URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Aprilie 2015, 17:03

Premieră sold-out: Victor Ioan Frunză pune în scenă la Oradea spectacolul "Cheia"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Apreciatul regizor Victor Ioan Frunză montează din nou la Oradea. Pe 25 aprilie, de la ora 19, Teatrul Regina Maria programează premiera spectacolului "Cheia", de András Forgách, o poveste tragi-comică a sfârşitului copilăriei.

"Doi fraţi - foarte asemănători clownilor shakespeareeni - simt că lucrurile trebuie să aibă un sfârşit, o dezlegare. O umanitate uşor comică şi, prin aceasta, impunătoare emană din cei doi fraţi, doi oameni, doi dintre contemporanii noştri, sfâşiaţi şi amărâţi. Deşi discursul lui Forgách este construit  pe derizoriul uman, rezultatul reprezintă, de fapt, o cuceritoare mărturie a încrederii în demnitatea condiţiei umane", descriu reprezentanţii Teatrului Regina Maria tema spectacolului.

Rolurile principale sunt interpretate de Daniel Vulcu, managerul Teatrului Regina Maria, şi Pavel Sîrghi. Alături de ei, pe scenă vor fi şi Petre Ghimbăşan, Georgia Căprărin, George Dometi, Corina Cernea, Alin Stanciu, Marlena Prigoreanu şi Ion Abrudan.

Dramaturgia îi aparţine lui Attila Budaházi, iar decorul şi costumele Adrianaei Grand, care a debutat chiar la Oradea, în 1984, cu piesa "Apa" de Dumitru Solomon şi a fost graficianul Teatrului de Stat Oradea în perioada 1983-1986. Adriana Grand este scenograf, grafician, pictor şi fotograf. Creaţiile sale pot fi văzute pe scenele din Bucureşti, Praga, Budapesta, Tel Aviv, Marsilia etc. şi au primit peste 20 de premii naţionale şi internaţionale.

Regizorul Victor Ioan Frunză este autorul a peste 200 de spectacole. A mai montat la Oradea, în 1984, "Apa" de Dumitru Solomon (Premiul de regie şi Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Teatrului Scurt), "Iarba amăgirilor" (1985) spectacol interzis de cenzura comunistă, "Nevestele vesele" din Windsor de William Shakespeare (nominalizat de două ori la Gala premiilor UNITER) (2005) şi "Steaua fără nume" de Mihail Sebastian.

Victor Ioan Frunză montează în română, maghiară şi franceză, iar opera sa a primit 49 de premii naţionale şi internaţionale. Este Cavaler al Ordinului Steaua României şi al Ordinului Maltez.

Spectacolul "Cheia", o premieră naţională, se va juca pe scena Teatrului Regina Maria, amenajată ca studio teatral. Acesta durează două ore, fără pauză, şi este interzis persoanelor sub 16 ani. Cele 80 de bilete puse în vânzare pentru premieră au fost epuizate, însă doritorii vor putea să vadă spectacolul şi pe 5 şi 6 mai.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON