URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2019, 17:41

O nouă expoziție la Muzeul Țării Crișurilor: gravuri originale de Albrecht Dürer și 111 heliogravuri după lucrările artistului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Ţării Crişurilor invită publicul orădean la o nouă expoziţie de calibru. Vor fi expuse trei gravuri realizate de pictorul german Albrecht Dürer şi 111 heliogravuri după lucrări în lemn şi metal ale artistului.

Gravurile lui Dürer

Potrivit unui comunicat de presă transmis de instituţie, expoziţia "Un maestru al gravurii europene din vremea Renaşterii – Albrecht Dürer (1471-1528)" va cuprinde trei gravuri realizate de marele artist şi patru copii din secolul al XV-lea, după lucrările sale ce fac parte din seriile "Patimile lui Iisus" şi "Viaţa Sfintei Fecioare Maria", ce aparţin patrimoniului muzeului. 

Expoziţia mai cuprinde şi 111 heliogravuri executate de Amand Durand după gravuri în metal şi lemn semnate de celebrul artist german. Acestea fac parte din colecţia de artă a lui Thomas Emmerling, cel care a mai colaborat cu MŢC în noiembrie anul trecut, când la Oradea a fost adusă expoziţia "Heliogravuri şi litografii după lucrările lui Vincent van Gogh şi Auguste Renoir". 

Heliogravura este cel mai vechi procedeu pentru reproducerea imaginilor fotografice, inventat la începutul secolului al XIX-lea de Joseph Nicéphore Niepce (Franţa). Procedeul de realizare a heliogravurii începe cu crearea unei suprafeţei de incizie (intaglio), unde imaginea fotografică este fixată şi gravată pe o placă de cupru special preparată. Placa finalizată este apoi plasată pe o presă acţionată manual, care imprimă imaginea pe o foaie umezită de gravură folosind cerneală specială.

Amand Durand este autorul a numeroase lucrări apreciate. Operele sale sunt deţinute de colecţionari şi de instituţii culturale din Europa, între care Muzeul Luvru din Paris.

Dürer, rădăcini în Bihor

Expoziţia va cuprinde şi primul ceas de buzunar realizat de Peter Henlein, inventatorul primului ceas din lume, şi o sferă armilară, adică un model al pricipalelor corpuri cereşti care este format din zeci de inele concentrice metalice.

Albrecht Dürer a fost un pictor german născut în anul 1471 în oraşul Nürnberg, fiind al treilea dintre cei 18 copii ai unui argintar numit Albrecht Dürer cel Bătrân, pentru a-l deosebi de fiul său, Albrecht Dürer cel Tânăr.

"Acesta din urmă a scris în cronica de familie tot ce ştia de la părintele său despre neamul lor, despre rudele şi soarta fiecăruia, consemnând că «familia sa se trage de pe undeva, nu departe de un mic orăşel ce se cheamă Jula, cale de 8 mile mai jos de Oradea, dintr-un sat ce se chema Ajtósi, iar neamul său a trăit din creşterea de boi şi cai». Alţi istoriografi plasează satul în preajma localităţii Cefa", transmit organizatorii. 

Pe parcursul celor 57 de ani de viaţă, Albrecht Dürer a creat peste 350 de gravuri în lemn şi metal, 1.300 de picturi în acuarelă, tempera, ulei pe lemn şi pânză. Prin întreaga sa operă, Albrecht Dürer a marcat etapa cea mai înfloritoare a artei germane de la sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul secolului al XVI-lea, cu implicaţii perene în patrimoniul artistic european.

Evenimentul va avea loc vineri, de la ora 12, în incinta muzeului, intrarea fiind liberă. La expoziţie vor vorbi directorul muzeului, Aurel Chiriac, şi istorciul de artă Ana Martin. Lucrările vor rămâne în muzeu până în ianuarie 2020.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON