URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2012, 10:03

Filarmonica susţine un spectacol extraordinar în memoria concertmaestrului Gavril Ardelean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concertmaestrul Filarmonicii de Stat din Oradea Gavril Ardelean, care a decedat pe 1 martie după ce i s-a făcut rău în timpul unui concert, va fi omagiat joi, 12 aprilie, de la ora 19, cu un spectacol extraordinar.

Concertul vocal-simfonic "Requiem", compus de Giuseppe Verdi, după slujba religioasă dedicată sufletelor morţilor, va aduce pe scenă orchestra şi corul Filarmonicii, Corul Kodaly din Debreţin şi soliştii Borsos Edith, Mihaela Ungureanu-Binder, Pataki Adorjan şi Oleg Ionese (de la operele din Bucureşti şi Cluj). Dirijorul invitat să conducă spectacolul este Stanley Sperber, din Israel.

"Este pentru prima oară când vin la Oradea, dar după primele repetiţii mi-am dat seama că orchestra este deosebită şi lucrăm extraordinar împreună", a declarat dirijorul, marţi, într-o conferinţă de presă. Stanley Sperber a studiat la celebra Julliard School, a condus orchestre din Chicago, Londra, Hamburg sau Bucureşti, iar acum este profesor-dirijor de cor la Academia de Muzică şi Dans din Ierusalim.

Concertmaestrul Filarmonicii de Stat Oradea, Gavril Ardelean a decedat la vârsta de 55 de ani în urma unui infarct. Artistul susţinea, pe 1 martie, alături de orchestra Filarmonicii, concertul de muzică de filme când i s-a făcut rău şi a ieşit de pe scenă, pe coridor. Aici s-a stins din viaţă înainte ca echipajul SMURD să ajungă la el. Spectacolul a continuat, colegii săi aflând abia apoi că Gavril Ardelean s-a stins din viaţă.

Gavril Ardelean a fost angajat şi membru al orchestrei Filarmonicii de Stat din 1986. El a fost şef partidă la vioara I din 1992 şi concertmaestru din 1993, fiind unul dintre artiştii de bază ai orchestrei. "Gabi Ardelean a fost un mare artist, unul dintre cei mai buni muzicieni din Oradea. Sper că vom aduce un pios omagiu omului Gavril Ardelean", a afirmat directorul Filarmonicii, Todor Albert.

Concertmaestrul s-a născut în 1957 la Oradea, a obţinut diploma de artist violonist la Academia de Muzică din Cluj-Napoca în 1980, începând cariera la Teatrul Liric din Constanţa, iar din 1984 şi-a continuat-o la Filarmonica din Târgu Mureş, până când a revenit la Oradea. Gavril Ardelean locuia singur şi era un pasionat colecţionar de cactuşi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
OMUL si ARTISTUL Ardelean Gavril (Gabi)!
Cei care in afara de fatul ca l-au cunoscut pe Ardelean Gavril (Gabi) i-au fost si prieteni, il vor tine in minte si-n suflet multa vreme........ caci adevarat moare doar cel care-i uitat! ...... Dar daca evenimentul cultural ii este dedicat cu eleganta, sa mai spunem ca OMUL SI ARTISTUL Gabi a fost un om de o sensibilitate deosebita; n-ar fi jignit pe nimeni; sarmul lui deosebit a fost accentuat de o cultura muzicala si nu numai cu totul deosebit; elegant in vorba si gindire; un adevarat academist al muzicii; Fie ca acolo unde se afla, intre muzicienii sacri, sa se odihneasca in pace!
Postat 10 Aprilie 2012, 22:37 de Paul Spitzer
Requiemul nu e concert
Requiemul e requiem, un gen muzical diferit de concert. Trecand peste asta, lucrarea este frumoasa si spectaculoasa, iar gestul in onoarea lui Gabi Ardelean elegant.
Postat 10 Aprilie 2012, 14:24 de Daniela
Nivel intelectual şi muzical
Se spune concertmaistru Smarando !?! Şi nu are nicio legătură cu standardele unui maistrul de şantier. De ce vrei să prosteşti un electorat şi aşa destul de 'maistru' la alegeri tâmpite ?
Postat 10 Aprilie 2012, 13:37 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON