URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Mai 2019, 18:04

Cărțile memoriei: Patru volume despre Marea Unire și comunism au fost lansate la Târgul Gaudeamus în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patru cărţi au fost lansate, joi seară, în cadrul unui singur eveniment, în spaţiul special amenajat la Târgul Gaudeamus din Oradea. Primele trei vorbesc despre drumul unor preoţi bihoreni până la Alba Iulia în 1918, iar cea de-a patra tratează Fenomenul Piteşti văzut prin ochii unei victime a regimului comunist.

Bihoreni eroi

Cărțile "Doi unionişti din Husasău de Criş: Preoţii Gavril Iovan şi Gheroghe Bordaşiu", "De la Săbolciu la Alba Iulia. Părintele Nicolae Maliţa" și „De la Săcădat la Alba Iulia. Părintele Iosif Tărău şi Avocatul Pavel Maliţa" au fost scrise de pr. prof. Nicolae Bordaşiu, în colaborare cu pr. dr. Ioan-Mircea Ghitea şi pr. prof. Alexandru Dulca. 

Acestea au fost lansate, joi, sub genericul "Bihorenii şi Marea Unire" și au fost prezentate de muzeograful Cristina Puşcaş.

"Scriitorul principal al celor trei cărţi este preotul Nicolae Bordaşiu, care a şi trecut la cele veşnice în urmă cu 6 luni", a spus Puşcaş.

Părintele Bordaşiu a fost deținut în închisorile din Oradea, Timişoara, Jilava şi Aiud între anii 1955 şi 1964 pentru că a făcut parte din mişcarea duhovnicească "Rugul Aprins" şi din Asociaţia Tineretului Ortodox Studenţesc.

Coşmaruri cu închisoarea din Piteşti

În cea de-a doua parte a evenimentului, a fost lansată cartea "Reeducarea de la Piteşti – Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit", a lui Aurel Vişoran care vorbeşte despre ororile la care a fost supus în fostul penitenciar din Pitești, dar şi despre greutatea cu care se putea reintegra un fost deținut în sistemul comunist.

"Ţin minte că tatăl meu foarte mulţi ani nu a vrut să-şi amintească prin ce a trecut în cele două închisori. Până la urmă cu ajutorul unui prieten a reuşit să găsească puterea de a pune pe hârtie amintirile cumplite", a povestit fiul autorului, Mircea Vișovan, prezent la lansare.

"Chiar şi după ce a fost eliberat el a continuat să fie controlat de Securitate şi pe lângă asta, avea coşmaruri noaptea, se vedea din nou închis la Pitești”, a mai povestit el.

În încheiere, fiul lui Aurel Vişovan a spus că deşi cartea este una tristă, ea cuprinde şi descrierea unui Maramureş de o rară frumuseţe.

"Fenomenul Piteşti" a fost un experiment de „reeducare” a opozanţilor comunismului, în perioada 1949-1952, caracterizat prin torturarea și bătăilor dure, administrate zilnic cu scopul de a „reeduca total” deținuții politic, majoritatea studenți, adesea membri în diverse grupări interzise.

Cel închis era torturat, iar în unele cazuri dormea în celulă cu torţionarul. Pe parcurs victima îşi pierdea identitatea şi demnitatea de sine, unii dintre dintre torturați devenind, la rândul lor torţionari.

Cărţile pot fi cumpărate de la editura Evdokimus sau de la standul editurii din pavilionul Gaudeamus, deschis până duminică.

Cartea "Doi unionişti din Husasău de Criş: Preoţii Gavril Iovan şi Gheroghe Bordaşiu" costă 20 de lei, "De la Săbolciu la Alba Iulia. Părintele Nicolae Maliţa" costă 12 lei, "De la Săcădat la Alba Iulia. Părintele Iosif Tărău şi Avocatul Pavel Maliţa" costă 10 lei, iar cartea "Reeducarea de la Piteşti – Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit" este disponibilă la preţul de 35 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON