URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 22 AUGUST 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Numai o minune ar face ca aeroportul din Oradea să fie urnit și să poată face o concurență credibilă celui din Debrețin. Dacă ar exista respect pe lumea asta, primarul din Debrețin ar trebui să dea aeroportului din urbea sa numele Kiss-Pásztor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Primarul Oradiei a stârnit noi reacţii vehemente săptămâna trecută, cu propunerea ca municipalitatea să ofere, la preţuri sub cele ale pieţei, 10-12 locuri de casă unor români dornici să se repatrieze. Cei mai vocali au fost, previzibil, orădenii pur-sânge, cei pentru care locul de baştină e argumentul beton şi pedigriul mai valoros decât sinapsele neuronale.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La Untold trebuie să te obişnuieşti rapid cu marea frustrare că nu poţi fi în toate locurile în acelaşi timp. Dacă ai venit doar pentru anumiţi artişti, e simplu, mergi să-i vezi şi gata. Dacă dimpotrivă, vrei să vezi cât mai multe, ai o mare provocare. Nu numai suprapunerea orelor este o problemă, ci şi timpii de deplasare de la o scenă la alta. Când în festival sunt 90.000 de oameni pe seară, mişcarea e anevoioasă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre necesitatea construirii şi modul în care se va realiza viitorul pasaj subteran Magheru, care va lega pe sub bulevard Aleea Ştrandului de Pacul Traian?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în data de 26 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 152/2019 pentru modificarea Codului rutier. Pe lângă modificările aduse procedurii de suspendare a dreptului de a conduce în cazul săvârşirii unei contravenţii, noua lege aduce şi modificări cu privire la sancţiunile aplicabile în cazul cercetării pentru comiterea unor infracţiuni la regimul rutier.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul cardiopatiei ischemice este individualizat pentru fiecare pacient, ţinându-se cont de felul de viaţă, factorii de risc, gradul de incapacitate al bolnavului, stresurile specifice fizice şi emoţionale care precipită disconfortul toracic cu apariţia anginei, medicul fiind singurul care poate recomanda planul terapeutic. Acesta trebuie să cuprindă mai multe etape.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
15 Mai 2019, 10:25

FITO 2019: mai puține spectacole, dar mai mulţi invitaţi din străinătate. Vezi programul! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul acesta, Festivalul Internaţional de Teatru Oradea se va desfăşura în perioada 2-9 iunie şi nu în septembrie, aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi.

Mai puţine spectacole

Programul FITO 2019 a fost anunţat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat managerul Teatrului Regina Maria, Elvira Rîmbu, directorul trupei "Iosif Vulcan", Andrian Locovei, şi selecţionerul acestei ediţii a festivalului, Victoria Balint.

Evenimentul programează mai puţine spectacole în comparaţie cu anii trecuţi. Dacă în 2018, FITO a cuprins 26 de spectacole, de data aceasta, va reuni doar 19 reprezentaţii, ale unor trupe din ţară şi din Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Franţa.

Potrivit organizatorilor, numărul acestora a fost influenţat de faptul că Teatrul Regina Maria nu are destule spaţii, lipsindu-i în special o sală studio. "Am avut de ales din 69 de spectacole din care majoritatea se pretau a fi jucate la Sala Mare, ceea ce era imposibil", a declarat Victoria Balint.

De asemenea, la această ediţie nu sunt programate reprezentanţii la Casa de Cultură a Sindicatelor. "Costă 1.000 de euro închiriatul pe o zi şi pe lângă asta trebuie făcute şi multe modificări pentru montarea unui spectacol", a spus Elvira Rîmbu.

Conducerea Teatrului Regina Maria a decis ca FITO să aibă loc anul acesta în iunie şi nu în septembrie întrucât în toamnă urmează să aibă loc lucrări de reabilitare şi modernizare a scenei Sălii Mari printr-un proiect transfrontalier derulat de Teatrul Szigligeti.

Un alt motiv, a susţinut Elvira Rîmbu, este acela că în iunie vremea este favorabilă unui festival. Totodată, organizatorii au vrut să evite suprapunerea cu alte evenimente de acest gen din ţară, care se desfăşoară în mod tradiţional toamna.

Debut muzical

FITO va cuprinde în acest an două mari secţiuni: Festivalul de Teatru Scurt şi Spectacole invitate - off concurs.

În seara de debut, pe scena Teatrului Regina Maria vor urca actorii orădeni care vor juca, în premieră, celebrul spectacol "Sunetul muzicii" (The Sound of Music). 

Spectacolul spune povestea tinerei austriece Maria, care în anii ’30 devine guvernanata unor copii pe care îi învaţă ce înseamnă veselia, în ciuda opoziţiei tatălui copiilor, care şi-a obişnuit micuţii cu reguli stricte.

Spectacolul se va juca duminică, în 2 iunie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria.

Invitaţi din străinătate

Cel mai lăudat spectacol de către organizatori este "Carmen. TV" (foto) al actorilor din Ucraina, programat în 9 iunie de la 19. Acesta este un moment complex de balet în două părţi care spune povestea unei ţigănci tinere şi talentate şi a cărei producţie este "Kyiv Modern-Balet".

Un alt spectacol este "L’écume des jours", singurul care se va juca pe Scena Mobilă amplasată în Cetatea Oradea, despre care organizatorii susţin că va fi unul inedit plin cu proiecţii.

Actorii din Georgia vor aduce pe scena din Sala Mare spectacolul "Brutus sau Uciderea lui Iulius Cezar", iar trupa Teatrului Naţional "Eugene Ionescu" va programa la Sala Arcadia spectacolul "Ultima noapte la Madrid" care spune viaţa interioară a ultimei femei din viaţa lui Pablo Picasso, ambele fiind programate miercuri, 5 iunie.

Spectacole din ţară

Tot la Sala Mare se va juca şi "Janka", un spectacol despre povestea Holocaustului în care va juca şi cunoscuta Maia Morgenstein, în 8 iunie, de la ora 19.

Un spectacol "tentant" pentru femei va fi "Medea’s boys" în care actorii sunt toţi bărbaţi tineri şi care va conţine şi scene de nuditate "justificate", aşa cum au precizat organizatorii. Spectacolul va fi jucat vineri, 7 iunie, de la 20 la Sala Mare a Teatrului.

Orădenii vor putea să îl vadă şi pe actorul Richard Balint în spectacolul "Navigatorul" al Teatrului Naţional Târgu-Mureş, rol cu care acesta a fost nominalizat şi a şi câştigat premiul UNITER luni. De menţionat că acest spectacol va fi nerecomandat copiilor.

"Oscar şi tanti Roz" (foto) se va juca în a treia zi de festival, marţi, la Sala Mare, de Teatrul "Eugene Ionesco" din Chişinău. Povestea vorbeşte despre un copil bolnav de leucemie care locuieşte într-un spital şi căruia o infirmieră bătrână îi propune să trăiască intens, ca şi cum 10 ani din viaţa lui s-ar consuma într-o singură zi. În lumea astfel creată, băieţelul simte iubirile tinereţii, se maturizează şi ajunge la "bătrâneţe".

Biletele pentru spectacolele FITO se vor pune în vânzare începând de joi la Agenţia Teatrului şi pe site-ul www.biletmaster.ro. Organizatorii se gândesc să lanseze şi o variantă de abonamente, dat fiind că la ediţiile trecute au fost cerute de spectatori.


Vezi programul complet al FITO 2019!

DUMINICĂ, 2 IUNIE

Ora 17:00 – Sala Arcadia

SUICIDAL după texte de Luigi Pirandello, regia Norbert Boda – Teatrul Municipal Baia Mare

Ora 18:30 – Sala Mare

Festivitatea de deschidere FITO

Ora 19:00 – Sala Mare

SUNETUL MUZICII muzica de RICHARD RODGERS, versurile de OSCAR HAMMERSTEIN II, libret de HOWARD LINDSAY şi RUSSEL CROUSE după romanul "The Trapp family singers" de Maria Augusta Trapp, regia Mihaela Bogdan - Teatrul Regina Maria, Oradea - PREMIERĂ

Ora 21:30 – Scena Mobilă amplasată în Cetatea Oradea

L'ÉCUME DES JOURS/ SPUMA ZILELOR de Boris Vian, reverie vizuală şi sonoră - Compagnie UNDERGROUND Sugar, Franţa

LUNI, 3 IUNIE

Ora 17:00 – Sala Arcadia

FAMILIA TÓT de Örkény István, regia Sânziana Stoican – Teatrul Clasic "Ioan Slavici" Arad

Ora 19:00 – Sala Mare

NAVIGATORUL de Conor McPherson, regia Cristian Juncu – Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania "Liviu Rebreanu"

MARŢI, 4 IUNIE

Ora 18:00 – Sala Arcadia

BEFORE BREAKFAST de Eugene O`Neil, versiunea scenică şi regia: Andrei şi Andreea Grosu – Teatrul "Maria Filotti", Brăila

Ora 20:00 – Sala Mare

OSCAR ŞI TANTI ROZ de Eric-Emmanuel Schmitt, regia Petru Vutcărău – Teatrul Naţional "Eugene Ionesco", Chişinău, Moldova

MIERCURI, 5 IUNIE

Ora 18:00 – Sala Arcadia

ULTIMA NOAPTE LA MADRID de Brian McAvera, regia Vitalie Drucec – Teatrul Naţional "Eugene Ionesco", Chişinău, Moldova

Ora 20:00 – Sala Mare

BRUTUS sau UCIDEREA LUI IULIUS CEZAR de Tüncer Cucenoğlu, regia Irakli Gogia – Tbilisi Sandro Akhmeteli State Drama Theatre, Georgia

JOI, 6 IUNIE

Ora 17:00 – Sala Arcadia

MONSTRUL NISIPURILOR de Csaba Szekely, regia Andi Gherghe – Teatrul Dramatic "Fani Tardini", Galaţi

Ora 19:00 – Sala Mare

...ESCU de Tudor Muşatescu, regia Claudiu Goga – Teatrul Regina Maria, Oradea

VINERI, 7 IUNIE

Ora 17:00 – CENTRUL NAȚIONAL DE INFORMARE ȘI PROMOVARE TURISTICĂ BIHOR

ZLOATĂ sau VIITORUL PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI pamflet socio politic de Radu Popescu, cu Șerban Borda și Eugen Țugulea – Teatrul Regina Maria, Oradea

Ora 18:30 – Sala Arcadia

O RELAȚIE DESCHISĂ de Dario Fo și Franca Rame, regia Ana-Ioana Macaria – Teatrul de Artă București

Ora 20:30 – Sala Mare

MEDEA`S BOYS – dramaturgia Ionuț Sociu + fragmente din „Medeea” de Euripide, regia Andrei Măjeri – Apollo111, București

SÂMBĂTĂ, 8 IUNIE

Ora 17:00 – Sala Arcadia

TRIX SHOW regia Mihai Gruia Sandu –Teatrul "Aureliu Manea" Turda

Ora 17:00 – Sala Mare

AVALANŞA de Tüncer Cucenoğlu, regia Petru Vutcărău – Teatrul Regina Maria, Oradea

Ora 21:00 – Sala Mare

JANKA de Oscar K. Speace, regia Toma Enache – Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti

DUMINICĂ, 9 IUNIE

Ora 17:00 – Sala Studio Szigligeti (Moskva)

NECUNOSCUTUL patimă de teatru-dans, regizor-coregraf Györfi Csaba – Teatrul Szigligeti, Oradea

Ora 17:00 – Sala Arcadia

MENAJERIA DE STICLĂ de Tennessee Williams, regia Diana Mititelu – Teatrul de Stat Constanța

Ora 19:00 – Sala Mare

Carmen.TV - spectacol de balet în două părţi, muzica de Georges Bizet, libret, coregrafia şi direcţia de scenă: Radu Poklitaru – Academic Theatre Kyiv Modern-Ballet, Ucraina

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2601 RON
  • 1 EUR = 4.7274 RON
  • 1 HUF = 0.0144 RON