URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2019, 09:04

Palatul Baroc renaşte: Orădenilor li s-a prezentat evoluția lucrărilor pe șantier (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circa 70 de orădeni s-au strâns, miercuri după amiază, în foaierul principal al Palatului Episcopal Romano-Catolic, unde episcopul Böcskei László le-a vorbit despre stadiul lucrărilor de reabilitate ale imobilului.

Curioşii au fost duşi apoi la etajul 2, la mansardă, apoi în subsol, iar la final li s-au prezentat modificările făcute în parc, realizate de un grădinar specialist din Franţa.

Camere restaurate

În timpul vizitei publice au mai prezentat detalii despre reabilitare managerul de proiect Matuz Zsolt, arhitectul Emődi Tamás şi grădinarul francez Beaudet Tancred, traducător fiindu-i profesoara de limbă franceză Diana Costin.

Lucrările de reabilitare au început în decembrie 2017 şi se vor încheia în decembrie 2020, iar potrivit episcopului Böcskei László, până acum, lucrările la acoperiș au fost încheiate și cele de consolidare a clădirii sunt şi ele spre final. În momentul de faţă se lucrează la reţelele de încălzire și climatizare.

"Pe şantier am fost numai cu presa, însă acum ne-am dorit ca toți cei interesați de lucrările care se fac aici să poată veni. La final, acesta nu va fi numai muzeu, ci şi un spaţiu pentru recreere, se vor susţine concerte, expoziții sau proiecţii de filme, va fi un spaţiu cultural", a spus episcopul Böcskei László în cadrul întâlnirii.

După introducere, orădenii au fost plimbaţi prin încăperile de la etajul 1. Cea mai spectaculoasă a fost o cameră de zi, folosită ca sală de mese în timpul iernii, în care au rămas două sobe vieneze datând din jurul anului 1760 (foto).

În continuare, curioşii au fost plimbaţi şi la etajul doi, unde stilul baroc, cu multe forme concave și convexe, dar și coloristică îndrăzneață, nu se mai regăseşte din cauza modificărilor făcute de-a lungul timpului. Sălile din acea zonă vor fi folosite pentru expoziții, lansări de carte și alte activități culturale. 

Grădină în stil francez

Ajunşi la mansardă, cei prezenţi au putut să vadă cea mai mare şarpantă în stil baroc din ţară, fiind vorba de o suprafaţă de 3.300 de metri pătraţi. "Majoritatea sunt grinzile vechi, noi le-am înlocuit doar unde a fost nevoie", a fost răspunsul arhitectului Emődi Tamás la întrebarea unui orădean.

În subsol, reprezentanţii Episcopiei au pregătit un proiector cu ajutorul căruia au fost prezentate schimbările care au avut loc până acum în grădina complexului baroc.

"Atunci când am ajuns aici, mi-am dat seama că am mult de lucru. A fost nevoie de toaletarea copacilor sau replantarea unora în alte locuri și mutarea gardului viu, totul pentru ca parcul din faţa palatului să fie mai aerisit, adică să se pună accentul pe clădire", a explicat grădinarul francez contractat de Episcopie. 

Și amfiteatrul în aer liber, din partea sudică a suferit schimbări (foto). Amenajările realizate în anii 60 cu trepte de intrare din partea sudică au fost îndepărtate şi refăcute în stil baroc.

Beaudet Tancred a mai precizat că parcul era amenajat haotic, el fiind un amestec de stil francez, adică foarte sărac în elemente, doar cu multă verdeaţă de dimensiuni mici, şi stilul englezesc, cu mulţi copaci şi gard viu, ceea ce deranja ochiului.

Faţă de vegetaţia existentă, va fi amenajat un rozariu şi o grădină cu diverse plante şi flori care apar menţionate în Biblie. Aceasta va fi amenajată în stânga catedralei, unde va fi, potrivit episcopului, "o zonă de linişte", deschisă plimbărilor şi meditaţiei. Printre plante se vor număra şi cele aromatice şi medicinale ca salvia, menta, oregano, muştar şi linte. 

"Suntem în grafic”

La finalul vizitei, episcopul le-a mai spus curioşilor că lucrările "sunt în grafic", iar în trei săptămâni reabilitarea faţadei principale a palatului va fi finalizată.

Pentru că nu a reuşit să obţină finanţare europeană, Episcopia Romano-Catolică a primit ajutor din partea Guvernului Ungariei, care, prin Fundaţia Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, a decis să aloce proiectului aproape 2 miliarde de forinţi, adică circa 28 milioane lei.

Parcul, extins pe circa 5,5 hectare, va fi reamenajat din bani europeni, fiind vorba de aproape 800.000 euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON