URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2016, 13:01

Întoarcerea la strălucire: Episcopia Greco-Catolică vrea să restaureze şi să deschidă publicului Palatul Episcopal (FOTO)

Întoarcerea la strălucire: Episcopia Greco-Catolică vrea să restaureze şi să deschidă publicului Palatul Episcopal (FOTO) PALATUL TRIST. Dacă în exterior Palatul Episcopiei Greco-Catolice îşi arată splendoarea, faţadele fiind reabilitate în 2007, în interior frumuseţea i-a fost ştirbită de vreme, încăperi precum holul principal, salonul mare şi capela episcopală fiind în paragină
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trecătorii prin centrul Oradiei, fie localnici, fie turişti, admiră chiar şi în treacăt frumuseţea Palatului Episcopiei Greco-Catolice, edificiu care contribuie din plin la farmecul oraşului încă de la începutul secolului XX. 

Ceea ce mulţi nu ştiu este că în interior clădirea e aproape o ruină, după ce a fost folosită zeci de ani ca sediu al Bibliotecii Judeţene, dar fără a fi fost restaurată. Acum, Episcopia urmează să depună un proiect european prin care să reabiliteze complet interiorul Palatului şi să-l transforme într-un loc deschis tuturor.

Monument la cerere

Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea a fost construit între 1903-1905, la iniţiativa episcopului Radu Demetrie, pe fundaţiile unei construcţii anterioare ce servise mai mulţi ani drept casă parohială romano-catolică. Proiectul a fost semnat de Rimanoczy Kalman jr., unul dintre cei mai importanţi arhitecţi care şi-au pus amprenta pe construcţiile Oradiei la începutul secolului XX.

Imobilul a fost ridicat într-un spectaculos stil eclectic, îmbinând stiluri precum cel neo-romantic şi neo-gotic. În interior, clădirea a fost pictată în stil neo-bizantin de Augustin Pall şi ornată cu vitralii deosebite. La parter au fost amenajate o bibliotecă a Episcopiei şi administraţia eparhială, iar la etaj saloanele episcopale.

Bibliotecă în Episcopie 

Istoria clădirii a fost apoi zbuciumată. În 1948 a fost sechestrată de comunişti şi transformată în şcoală populară, iar ulterior a devenit sediul Bibliotecii Judeţene. În 1992, după căderea regimului, edificiul a fost retrocedat proprietarilor de drept, dar fizic aceştia au intrat în posesia lui abia în 2005-2006, după mai multe dispute cu conducerea Bibliotecii Judeţene. Un an mai târziu, în 2007, faţada a fost reabilitată, dar interiorul a ajuns în stare avansată de degradare, nefiind supus niciunei renovări de peste un secol.

Pentru a-i reda strălucirea, Episcopia Greco-Catolică a lucrat, alături de specialişti, la elaborarea unui proiect cu finanţare UE pentru restaurarea spaţiilor interioare. Totodată, la fel cum vor romano-catolicii cu Palatul Baroc, şi clădirea din Piaţa Unirii va fi introdusă în circuitul cultural al oraşului. "Doar o mică parte a clădirii va avea funcţiuni administrative, restul vrem să îl transformăm în săli de muzeu, o mică bibliotecă şi o sală pentru conferinţe, concerte şi expoziţii", spune vicarul episcopal Olimpiu Todorean (foto).

Deschis pentru toţi

Proiectul vizează înlocuirea instalaţiilor electrice şi sanitare, refacerea pavimentului şi stucaturii, unde este cazul, precum şi restaurarea sălilor. La parter, în aripa dinspre Piaţa Unirii, se vor amenaja birourile Episcopiei şi o sală de consiliu, în timp ce în aripa dinspre strada Episcop Mihai Pavel va funcţiona un centru de studii teologice, cu o secţiune de carte bisericească rară. Mica bibliotecă va fi deschisă şi publicului, cuprinzând, de asemenea, o secţie cu cărţi pentru copii.

Pentru a se asigura că şi persoanele cu dizabilităţi vor avea acces la etaj, reprezentanţii Episcopiei au inclus în proiect şi construirea unui lift exterior, în curtea palatului. La etaj, Salonul Veneţian va fi transformat în sală multifuncţională, care va putea fi folosită pentru expoziţii, concerte, lansări de carte şi altele.

Palatul-muzeu

Tot la etaj va fi restaurată capela episcopală, aflată acum într-o stare dezolantă, dar care, odată reabilitată, va fi şi ea deschisă turiştilor. De asemenea, Episcopia şi-a propus amenajarea sălii de onoare într-una dedicată muzicii de cameră, un alt spaţiu urmând să fie rezervat unui muzeu al Episcopiei. "Vom avea săli dedicate amintirii episcopilor martiri, obiecte de cult, veşminte vechi, statui, picturi şi alte obiecte de valoare istorică", explică vicarul Olimpiu Todorean.

Valoarea totală a lucrărilor a fost estimată la 3,7 milioane euro, iar marţea trecută aleşii orădenilor au acceptat să scutească Episcopia de taxele aferente obţinerii autorizaţiei de construire pentru acest proiect, ce urmează să fie depus curând spre evaluare, în cadrul Programului Operaţional Regional. Dacă propunerea va fi aprobată, va mai dura, apoi, 12 luni până când un nou monument splendid al Oradiei va fi redeschis locuitorilor săi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Palatul Episcopal
Splendid! Deja este una dintre cele mai frumoase clădiri din Oradea. După ce va fi restaurată, va fi o bijuterie arhitecturală.
Postat 21 Octombrie 2016, 00:52 de Ineffablebeauty
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON