URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Aprilie 2019, 16:21

Nepoata lui Traian Moșoiu, la expoziția dedicată generalului, în Piața Unirii: „Atenție, Bucureștiule! Oradea știe să își comemoreze eroii” (FOTO)

Nepoata lui Traian Moșoiu, la expoziția dedicată generalului, în Piața Unirii: „Atenție, Bucureștiule! Oradea știe să își comemoreze eroii” (FOTO) Anca Neculce, nepoata generalului care a eliberat, în urmă cu 100 de ani, Oradea a fost prezentă, marţi, la vernisajul unei expoziţii dedicate acestuia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circa 150 de orădeni s-au strâns, marţi la prânz, în Piaţa Unirii pentru a lua parte la vernisajul expoziţiei "General Traian Moşoiu - 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea".

La eveniment a fost prezentă şi nepoata eliberatorului Oradiei, actriţa Anca Neculce, care a lăudat autorităţile orădene pentru felul în care ştiu să comemoreze eroii.

Primul eveniment

Expoziţia "General Traian Moşoiu - 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea" a fost aşezată de luni seara lângă statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii, fiind primul eveniment din seria activităţilor organizate cu prilejul Centenarului Eliberării Oradiei.

Expoziţia a fost pregătită de Muzeului Oraşului Oradea, autoare fiind istoricul Cristina Puşcaş. Vernisajul a fost deschis de directoarea muzeului, Angela Lupşea, urmată de viceprimarul Florin Birta, care a lăudat iniţiativa.

"Le mulţumesc Cristinei Puşcaş şi Angelei Lupşea pentru pregătirea unui eveniment atât de important cum este celebrarea eroului care a eliberat Oradea de armatele lui Bela Kun care chinuiau românii, dar şi maghiarii din acest spaţiu", a declarat edilul.

Invitat special

La vernisaj a fost prezentă şi o invitată specială. Este vorba despre nepoata după tată a generalului Traian Moşoiu, actriţa Anca Neculce, în vârstă de 80 de ani, care a lăudat iniţiativa.

"Atenţie la Oradea, Bucureştiule! Oradea, prin asemenea expoziţii stradale şi alte activităţi, ştie să-şi comemoreze eroii", a spus invitata, încântată de evenimentul dedicat străbunicului său. 

Anca Neculce este actriţă în Bucureşti şi a cunoscut-o pe autoarea expoziţiei, Cristina Puşcaş, prin intermediul editurii Evdokimos, care a publicat până acum mai multe cărţi despre perioada comunismului. 

După vernisaj, impresionaţi de faptul că se află în prezenţa nepoatei generalului Traian Moşoiu, mai mulţi orădeni au rămas să-i ceară autograful pe frumoasa broşură realizată cu ocazia expoziţiei, distribuită gratuit celor prezenţi.

"Eu zic să mergem şi noi. E o ocazie unică!", a îndemnat-o una dintre participante pe prietena ei. Alții, mai curioși, au stat să vorbească cu octogenara, pentru a afla mai multe detalii despre familia Moșoiu.

Fuga din Imperiu

Expoziţia este formată din mai multe panouri, care spun povestea vestitului general. Sunt surprinse şi momentele în care Traian Moşoiu (foto) a ajuns în primele sate bihorene. "De exemplu, în Vadu Crişului, ţăranii i-au aşteptat pe soldaţi cu cozonaci", spune autoarea expoziţiei.

De asemenea, pe un panou este prezentată şi o legendă care spune cum a ajuns Traian Moşoiu în Armata Română. Tânăr sublocotenent în armata austro-ungară, el a intrat într-un conflict cu colegii din armata cezaro-crăiască, fiindcă era nemulţumit de drepturile limitate ale românilor din Austro-Ungaria.

După acest incident, Moşoiu a ajuns la închisoare, iar legenda spune că tatăl său i-a adus haine de cioban și, deghizat în acest fel, a fugit, ajungând în Sinaia, unde s-a predat autorităţilor române, iar apoi a devenit sublocotenent în Armata Română.

De precizat că expoziţia va rămâne în Piaţa Unirii timp de o lună. Totodată, joi va fi vernisată expoziţia permanentă "General Traian Moşoiu - Primul Război Mondial şi eliberarea oraşului Oradea", în corpul A etajul I a Muzeului oraşului Oradea.

Arhanghelul Ardealului

Supranumit "Arhanghelul Ardealului", generalul Traian Moşoiu s-a născut într-o familie înstărită de crescători de oi din judeţul Braşov.

Acesta a urcat treaptă cu treaptă în ierarhia militară şi a ajuns, în 1919, general de divizie. Pe 20 aprilie, în duminica Sfintelor Paşti, Moşoiu a intrat cu trupele sale în Oradea, eliberând oraşul de sub teroarea bandelor maghiare bolşevice.

Traian Moşoiu s-a aflat în fruntea diviziilor românești care au trecut Carpații, în două rânduri (august 1916 și noiembrie 1918), jucând un rol hotărâtor în realizarea Marii Uniri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
să nu-i uităm pe francezi
mulțumim Franței!!!și celor căzuți !!!
Postat 18 Aprilie 2019, 11:40 de crisan
Rușinică, Primăria Oradea!!!
"Știam în ce situație critică a-ți rămas." Extras din discursul generalului Moșoiu, tipărit fără să fi fost verificat de ditamai Primăria Oradea. Rușinică... și încă una mare! Sau doamna istoric Pușcaș să fie făcut gafa, iar primăria a preluat-o cu copy/paste?
Postat 17 Aprilie 2019, 09:11 de Shogun
Istoria
Traian Mosoiu, tanar sublocotenent in armara austro-ungara, a intrat in conflict cu colegii unguri fiidca era nemultumit de drepturile limitatea ale romanilor din Transilvania (anexata de Austro-Ungaria pe vremea aceea). Ca urmarea, Traian Mosoiu a ajuns la inchisoare de unde a evadat trecand muntii. Ajungand la Sinaia s-a predat autoritatilor romane, devenind ulterior sublocotenent in Armata Romana.
Postat 16 Aprilie 2019, 19:03 de Alcor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON