URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2019, 16:29

Umilitor! Orădeni cu dizabilităţi locomotorii, căraţi pe braţe de angajaţii Primăriei, ca să depună o petiţie (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe întreg mapamondul se sărbătoreşte, marţi, ziua persoanelor cu dizabilităţi, iar orădenii cu handicap au vrut să le atragă atenţia edililor că oraşul nu este deloc adaptat nevoilor lor.

Mai mulţi orădeni cu dizabilităţi au mers la Primăria Oradea, ca să depună o petiţie prin care cer accesibilizarea oraşului. "Am strâns 3.000 de semnături pe care le vom depune în tranşe, zilnic câte 300-400, ca să arătăm că oraşul nu este deloc adaptat persoanelor cu dizabilităţi. În fiecare zi, orădeni cu dizabilităţi vor veni aici, ca să arate că este imposibil pentru ei, ca cetăţeni, să intre măcar în Primărie", a declarat Cosmin Jurcan, preşedintele Fundaţiei Licinium, care a iniţiat această acţiune.

Accesul interzis!

Lucru care s-a şi confirmat: după ce au trecut de poarta principală a palatului administrativ, orădenii în scaun cu rotile au stat şi au privit neputincioşi spre scări. La această intrare, clădirea nu are o rampă de acces care să poată fi folosită de orădenii care nu umblă pe picioarele lor.

"Un pic de obligaţie are şi Primăria asta faţă de noi. Mai mult s-a investit în câini decât în persoanele cu handicap", a spus cu năduf Dorin Langa, un orădean în vârstă de 66 de ani, imobilizat din pricina unei boli într-un scuter electric anume conceput pentru handicapul său. Ajuns în faţa scărilor, Langa a constatat, ca de multe alte ori, că n-are nicio soluţie să ajungă în Sala Ghişeelor. "Când am mai venit la Primărie, mi-au zis că n-au cum să mă ajute, că există un lift, dar nu funcţionează", spune bărbatul.

La fel povesteşte şi mama Danei Mierluţ, o tânără de 24 de ani imobilizată în scaun cu rotile. "Ultima oară am fost acum două luni şi domnii de la poartă mi-au zis că n-au cu ce să mă ajute. S-au uitat la mine cum am ridicat-o, eu singură, cu tot cu scaun, pe scări", a reclamat femeia.

Dorin Langa, orădean cu dizabilităţi

Promisiuni

Între bolnavii adunaţi în faţa porţii Primăriie a mers Mircea Oaie, şeful Direcţiei Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizate Evenimente, care le-a spus oamenilor că Primăria nu îi ignoră şi le-a promis că situaţia se va îmbunătăţi.

"Le-am spus angajaţilor ca orice persoană care vine la poartă să fie ajutată să intre în clădire. Anul viitor, când va fi gata proiectul de reabilitare al Primăriei, va exista şi o rampă de acces, de la poartă spre Sala Ghişeelor", le-a spus Oaie orădenilor cu dizabilităţi. Acesta a mai spus şi că în curtea interioară a Primăriei există o rampă care duce spre liftul din clădire, recunoscând însă că, într-adevăr, sistemul de alimentare electrică a elevatorului a avut nişte probleme. 

Primărie cu handicap

Cert este că orădenii cu dizabilităţi locomotorii care s-au dus marţi la Primărie, ca să poată depune petiţia dorită în "piramidă", au fost duşi pe braţe de angajaţii serviciului administrativ. Aceştia au luat pe sus scaunele cu rotile, cu tot cu "utilizatori", cărându-i pe scări şi apoi împingându-i până în Sala Ghişeelor. Degradant pentru bolnavi, dar altă soluţie nu s-a găsit...

Dorin Langa (foto) n-a avut nici măcar şansa asta, însă: pentru că scuterul său are 80 de kilograme, iar bărbatul peste 150, căratul lui pe braţe nici n-a intrat în discuţie. Aşa că bărbatul n-a avut de ales decât să-şi aştepte semenii lângă uşa Primăriei.

"Aceasta este situaţia ingrată în care sunt persoanele cu dizabilităţi din Oradea", a concluzionat Jurcan.

Orădeni cu dizabilităţi, la Primări

Vor o viaţă normală

Pe lângă accesul imposibil în Primărie, orădenii cu dizabilităţi reclamă şi o serie de probleme din oraş, precum lipsa lifturilor adaptate persoanelor invalide, lipsa toaletelor adaptate acestora, lipsa mijloacelor de comun adaptate, lipsa marcajelor tactile necesare nevăzătorilor, a interpreţilor pentru surdo-muţi, şi multe, multe altele.

"În centrul oraşului sunt 42 de cafenele şi localuri şi nicio unitate nu are toalete pentru persoane cu dizabilităţi. De asemenea, nicio sală de evenimente din oraş nu are asemenea facilităţi. Primăria le dă aviz pentru funcţionare, în ciuda acestor deficienţe", explică Jurcan.

Preşedintele Fundaţiei Licinium spune că municipalitatea ar trebui să ia problema cetăţenilor cu dizabilităţi în serios. "I-am spus viceprimarului Florin Birta că Târgul de Crăciun nu e accesibil persoanelor cu dizabilităţi, mi-a răspuns că niciun târg din ţară nu e. Acesta nu este un răspuns care să ne mulţumească, pe noi ne interesează cum trăim aici, acasă, în Oradea. Oraşul este în Top 5 oraşe neaccesibilizate din România", precizează Jurcan.

Orădenii se vor duce cu o petiţie similară celei lăsate marţi la Primărie şi la Consiliul Judeţean Bihor. Nici sediul acestei instituţii nu are rampă de acces, nici lift.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
10 lei/document
Ca sa rezolve definitiv accesul persoanelor cu handicap,edilul a introdus o taxa experimentala de 10 lei/document.Deocamdata e pret de black friday.Edilul asteapta toate persoanele cu dizabilitati in mediul online, pe facebook si whatsapp.Acolo nu este plinsul si scrisnirea dintilor...
Postat 04 Decembrie 2019, 19:14 de excalibur
Țăranul de la Birtin a desființat până și rampa de acces de la holul de intrare ...
... iar liftul e numai pentru cei cu acces personal la "apartamentul" 101 !?! Îl deranja la ochi rampa, că e din lemn natural și nu-i turnat din beton cu asfalt peste ... iar liftul e pe curent, nu cu scripete ca la el în staul !?!
Postat 04 Decembrie 2019, 18:55 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON