URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Aprilie 2011, 13:05

Şase suflete au primit cel mai frumos dar de Paşti: o casă a lor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anual, fundaţia Habitat pentru Umanitate construieşte în Săptămâna Mare Casa de Paşti, adică locuinţa ridicată în cinci zile, cu sprijinul voluntarilor. De data aceasta, bihorenii au construit o locuinţă tip triplex, adică una mai mare şi două mai mici, aflate toate sub acelaşi acoperiş.

După ce luni dimineaţa voluntarii care au venit să lucreze la construirea Casei de Paşti au găsit o fundaţie goală, vineri, la plecare, au lăsat în urmă câte o locuinţă pentru trei familii. Şi prieteni cărora le-au schimbat viaţa.

Vineri, la ora prânzului era o mare forfotă în jurul Casei de Paşti, toată lumea făcea curăţenie, aranja şi făcea pregătiri pentru ceremonia de inaugurare a locuinţelor. Printre cei prezenţi la eveniment au fost Gavrilă Ghilea, prefectul judeţului Bihor, Gheorghe Costin, viceprimarul Beiuşului, Adrian Ciorna, fondatorul Habitat pentru Umanitate Beiuş, Marcel Coroiu, preşedintele Habitat, Mircea Jurcan, directorul asociaţiei, primari din localităţile în care Habitat a construit locuinţe, consilieri locali, directori ai unor instituţii publice, reprezentanţi ai partidelor politice, ai altor ONG-uri cu care Habitat colaborează şi nu în ultimul rând voluntarii care au construit casa împreună cu beneficiarii proiectului şi apropiaţii acestora.

Ceremonia a fost deschisă cu o rugăciune şi cu o scurtă ceremonie de sfinţire a locuinţelor, după care invitaţii au luat cuvântul pentru a-şi arăta mulţumirea şi recunoaşterea faţă de efortul celor care au contribuit la ridicare Casei de Paşti.

Preşedintele Habitat, Marcel Coroiu, a făcut bilanţul celor 15 ani de activitate Habitat, timp în care peste 1.200 de oameni au fost ajutaţi şi a prezentat planul pentru următorii 5 ani, în care se doreşte ca nicio familie din Beiuş să nu mai trăiască în condiţii improprii, iar Beiuşul să devină primul oraş din România din care a fost eliminată adăpostirea sărăcăcioasă.

"Luni am venit aici să-mi aduc şi eu contribuţia la construirea Casei de Paşti. Am lucrat câteva ore alături de aceşti tineri minunaţi şi am fost profund mişcat de ce am văzut. Acest lucru mă determină acum să afirm public că voi fi întotdeauna de aici înainte un susţinător constant al celor de la Habitat, indiferent în ce funcţie voi fi, pentru că astfel de iniţiative merită cu adevărat susţinute", a declarat la eveniment prefectul Gavrilă Ghilea.

Apoi, voluntarii au înmânat cheile simbolice ale noii locuinţe, câte o Biblie şi flori fiecăruia dintre beneficiari, afirmând că ei, voluntarii, sunt cei care au primit mai mult decât au dat în această săptămână. Corul Lira din Beiuş, dirijat de Remus Lazea, vicepreşedintele Habitat a cântat o priceasnă spre încântarea participanţilor.

Cel mai emoţionant moment a fost când au luat cuvântul beneficiarii proiectului. Familia Mance, în care ambii soţi sunt surdo-muţi, a dorit să transmită un mesaj celor participanţi cu sprijinul Asociaţiei Surzilor din Oradea. "Sunt foarte fericit că în sfârşit avem casa noastră. Am lucrat împreună cu voluntarii toată săptămâna şi am văzut ridicându-se această casă sub ochii mei. Dacă nu eram aici, nu credeam că e adevărat. Vă mulţumim tuturor pentru ce aţi făcut pentru noi şi vă vom purta în rugăciunile noastre!", a explicat prin semne şi cu lacrimi în ochi Ionuţ Mance. El, soţia sa şi cei doi copii, care s-au născut perfect sănătoşi, vor avea de acum o casă cu două dormitoare, un living, o bucătărie şi o baie.

Alte beneficiare ale Casei de Paşti sunt Silvia Lăcătuş şi Catiţa Maioş. Silvia are 25 de ani şi a fost abandonată de mică de mama sa la casa de copii. De ceva timp are un loc de muncă stabil, iar de acum înainte are şi o casă a ei, cu o cameră, o bucătărie şi o baie. Tanti Catiţa e o femeie trecută de prima tinereţe care a rămas fără casă după ce a avut încredere în cine nu trebuia. A luat o fată în chirie, care i-a cerut să-i fie girant unui împrumut bancar pentru a-şi lua o maşină. Fata nu şi-a mai plătit chiria, iar casa Catiţei Maioş a fost luată de bancă. Ani de zile a locuit într-o baracă friguroasă, plină cu şobolani, dar de acum are şi ea casa ei, identică cu cea a Silviei.

"Sponsorii Casei de Paşti fără de care nu s-ar fi putut realiza acest eveniment sunt Lafarge, care a oferit tot cimentul necesar, Fundaţia Vodafone care a participat financiar la realizarea proiectului, Adeplast cu materiale proprii, Grundfos cu două pompe pentru canalizarea întregii zone, Saint-Gobain ce a oferit sistemele pentru realizarea pereţilor, alţi donatori individuali, Ocolul Silvic Codrii Beiuşului, Gavrilă Ghilea, prefectul judeţului Bihor şi Pap Francisc", se arată într-un comunicat al fundaţiei Habitat pentru Umanitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
felicitari!
"Sponsorii Casei de Paşti fără de care nu s-ar fi putut realiza acest eveniment sunt Lafarge, care a oferit tot cimentul necesar, Fundaţia Vodafone care a participat financiar la realizarea proiectului, Adeplast cu materiale proprii, Grundfos cu două pompe pentru canalizarea întregii zone, Saint-Gobain ce a oferit sistemele pentru realizarea pereţilor, alţi donatori individuali, Ocolul Silvic Codrii Beiuşului, Gavrilă Ghilea, prefectul judeţului Bihor şi Pap Francisc", se arată într-un comunicat al fundaţiei Habitat pentru Umanitate."le multimim din inima pentru ceea ce au facut,.
Postat 23 Aprilie 2011, 15:34 de felicitari
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON