URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2019, 18:47

S-au trezit tinerii! Cine sunt fetele din Oradea care au mobilizat locuitorii la protestele ecologiste

S-au trezit tinerii! Cine sunt fetele din Oradea care au mobilizat locuitorii la protestele ecologiste DE DRAGUL CASEI NOASTRE. Asemenea altor tineri din lume, orădencele Denisa Pantea (stânga) şi Andra Cloştorfeanu (dreapta) sunt convinse că Pământul are nevoie de măsuri urgente şi serioase pentru combaterea poluării
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tinerii din Oradea au intrat în rând cu lumea, mai precis cu semenii lor care protestează în stradă, pe întreg mapamondul, cerând mai multă preocupare pentru schimbările climatice.

La finalul lunii septembrie, mobilizaţi de eleva Andra Cloştorfeanu şi de studenta Denisa Pantea, peste o sută de orădeni, majoritatea liceeni, au cerut autorităţilor şi cetăţenilor să ia măsuri împotriva poluării. Convinse că această problemă are nevoie de soluţii urgente, cele două tinere sunt decise să continue lupta...

Protestele care unesc

adolescenta suedeză Greta Thunberg, ecologistăProtestele ecologiste ale tinerilor din întreaga lume au fost inspirate de adolescenta suedeză Greta Thunberg (foto), care anul trecut a protestat în faţa Parlamentului din Stockholm săptămâni la rând, cerând măsuri pentru stoparea încălzirii globale. Manifestul ei a declanşat o mişcare globală, "Fridays for Future" (Zile de vineri pentru viitor), care presupune că, de aproape un an, în zilele de vineri, elevii şi studenţii din sute de oraşe ale lumii protestează în stradă.

Andra Cloştorfeanu (18 ani) şi Denisa Pantea (23 de ani) s-au cunoscut datorită acestei mişcări. La jumătatea lunii septembrie, Denisa şi câţiva prieteni au afişat pe strada Republicii pancarte cu mesaje ecologiste, într-un protest spontan. "Eu am trecut întâmplător pe lângă ei şi m-am oferit să mă implic în organizarea de noi acţiuni, pentru că mă preocupă ecologia", explică Andra.

Ecologiste convinse

Elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi cu ambiţii să urmeze o facultate în străinătate, Andra are un program de teme şi lecţii destul de aglomerat, dar vrea să-şi facă timp şi pentru a promova ecologia în Oradea. "Oamenii trebuie să conştientizeze problema schimbărilor climatice, care nu este destul de mediatizată", spune adolescenta, mâhnită că nici în şcoli nu se discută despre această temă. La fel, elevii nu află nici despre poluarea cu plastic, o altă problemă serioasă care o îngrijorează. "Eu încerc să folosesc cât mai puţin plastic, dar e nevoie ca mai mulţi alţi oameni să ia măsuri".

Denisa, masterandă la Psihologie la Universitatea din Oradea, crede la rându-i că nu mai poate sta pe margine. "Întotdeauna am fost preocupată de problemele de mediu şi vreau să pot face mai mult bine planetei", zice ea. Deşi merge cu bicicleta oricât de des poate, chiar dacă are şi carnet de conducere, colectează selectiv deşeurile, nu risipeşte apă ori alte resurse şi se preocupă să lase după ea doar urmele paşilor, Denisa vrea să contribuie şi la informarea orădenilor despre poluare şi problemele climatice. "Obiceiurile şi atitudinile se schimbă foarte greu, dar cred că dacă auzi destul de des un mesaj, vei ajunge să-l înţelegi", spune studenta.

Informarea, pe primul loc

La o săptămână după ce s-au cunoscut, cele două fete şi-au invitat concetăţenii la protest. Pe 27 septembrie, pe strada Republicii, peste o sută de orădeni, cei mai mulţi liceeni, au ieşit în stradă, dar nu ca să petreacă, ci ca să-şi arate indignarea. Li s-au alăturat şi adulţi, mândri de responsabilitatea dovedită de tineri.  

Denisa şi Andra sunt convinse însă că protestele nu sunt suficiente, aşa că au pregătit şi alte manifestări. De pildă, vor să organizeze vizionări de filme documentare pe tema schimbărilor climatice, respectiv o prelegere susţinută de un specialist al domeniului, care să ofere şi răspunsuri la întrebările orădenilor. "Sunt atât de multe studii ştiinţifice care au adus dovezi despre efectele poluării în încălzirea globală, dar încă sunt necunoscute sau neglijate de o masă mare de oameni. Aici trebuie să intervenim", zice şi Andra.

Agenda acţiunilor va fi făcută publică pe grupul de Facebook pe care Andra şi Denisa l-au înfiinţat, "Fridays for Future Oradea", unde orice curios poate adera şi se poate chiar oferi voluntar în organizarea acţiunilor. Totodată, fetele vor să mai organizeze două proteste, unul pe 25 octombrie şi altul pe 1 noiembrie. Până la urmă, nicio revoluţie nu s-a făcut numai cu vorba bună...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
CrisDumi
Pe locul 4 e București, pe locul 15 e Oradea.
Postat 21 Octombrie 2019, 10:56 de Sandu1206
De ce Bihoreanul nu spune și despre topul poluării ...
... și despre faptul că Oradea este pe locul 4 în România, între toate aglomerările urbane de peste 100.000 de locuitori, la cumulul de criterii pentru noxe, particule de praf în aerul respirat și agresivitate fonică !?! Activismul acestor tinere arată că există preocupare în acest oraș ... chiar dacă majoritatea colegilor și colegelor lor preferă un club, o discotecă, o terasă în schimb !?! Felicitări inițiatorilor acestui demers ... în contextul în care "autoritățile" sunt paralele cu acest subiect !?!
Postat 21 Octombrie 2019, 09:02 de CrisDumi
niste ne..te
Sa mearga la scoala cu mijloace de transport in comun si o sa reduca poluarea. Normal ca e mai usor sa nu faci nimic si sa astepti sa rezolve Fat-Frumos problema.
Postat 21 Octombrie 2019, 08:15 de testtest
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON