URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iunie 2019, 12:51

Peste 150 de evenimente la Zilele Sfântului Ladislau: Show-uri ecvestre, concerte, un târg meşteşugăresc şi bunătăţi maghiare, în Cetatea Oradea (VIDEO)

O nouă ediţie a Zilelor Sfântului Ladislau va începe în curând, în Oradea. Evenimentul cuprinde anul acesta nu mai puţin de 150 de activităţi, au anunţat organizatorii, adică Asociaţia Sfântul Ladislau.

Între acestea se numără show-uri ecvestre, un târg meşteşurgăresc şi unul cu bunătăţi ungureşti, precum şi numeroase concerte care vor avea loc la Cetate. Festivalul cultural se va desfăşura în perioada 22-30 iunie.

Degustări de mâncăruri, vin şi... şampanie

Potrivit organizatorilor, şi în acest an vor putea fi savurate evenimentele devenite tradiţionale în cadrul festivalului: târgul meşteşugăresc cu aproape 70 de meşteşugari din Bihor, judeţele vecini, dar şi din Ţinutul Secuiesc, Ungaria, Transcarpatia; întâlnirea orădenilor de pretutindeni, evenimente pentru copii şi familii, degustări de vin, pălincă şi şampanie.

În cadrul festivalului va fi construit un stabiliment din secolele IX-X, cu iurte în mărime naturală. De asemenea, vor putea fi urmărite demonstraţii de tir cu arcul călare, demonstraţii de luptă călare, concursuri şi demonstraţii de tir cu arcul şi de şoimărit călare.

"Pentru noi este o mare onoare să putem participa la acest frumos festival din Oradea, oraşul Sfântului Ladislau. Oradea este aproape de sufletul Fundaţiei Turanul Maghiar, iar Cetatea Oradea oferă un ambient pe măsură pentru a arăta măreţia strămoşilor noştri şi a culturii lor", a transmis antropologul Bíró András Zsolt, de la Fundaţia Turanul Maghiar, organizator principal al Kurultáj, cel mai mare eveniment de păstrare a tradiţiilor din Ungaria – colaborator în premieră la festivalul cultural din Oradea. 

În cadrul ediţiei de anul trecut a festivalului, colectarea selectivă a deşeurilor a fost deja implementată cu titlu experimental, dar în acest an se doreşte intensifiacarea caracterului eco al evenimentului. Astfel, pe lângă faptul că deşeurile vor fi aruncate în containere diferite, în funcţie de material, ambalajul mâncărurilor cumpărate la festival va fi compostabil. 

Acţiuni caritabile la festival

Competiţia gastronomică "Degustarea aromelor maghiare" a devenit un eveniment tradiţional în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau. Nici anul acesta nu va lipsi festinul de arome şi, în plus, evenimentul gastronomic va avea şi un scop caritabil: oferirea de burse pentru studenţii Universităţii Creştine Partium. 

Peste 10 echipe – din Oradea, din regiune, dar şi din Ungaria şi din Transcarpatia - vor găti mâncărurile lor tradiţionale preferate sâmbătă, 29 iunie, începând cu ora 9, în curtea Palatului Princiar din Cetatea Oradea. "Ce mâncăruri vor putea fi gustate nu vă dezvăluim încă, dar să ştiţi că vor fi atât supe, cât şi felul doi sau desert. Şi vom prăji şi un purcel de lapte", au transmis organizatorii.

Şi în 2019, pofticioşii vor putea savura mâncărurile echipelor în schimbul monedelor Sfântul Ladislau. O monedă = 8 lei, două monede = 15 lei, iar trei monede = 20 de lei. Ele vor fi primite de cei interesaţi în schimbul donaţiilor. De asemenea, la faţa locului va exista o cutie specială pentru donaţii. 

Sumele adunate vor fi oferite sub motto-ul "Gustul carităţii" studenţilor cu rezultate deosebite de la Universitatea Creştină Partium, Departamentul de Arte, studenţi eligibili pentru bursele Educaţie şi Creaţie Vizuală. 

În timpul evenimentului, de la ora 11, vor cânta muzicienii de la Hollóének Hungarica, iar de la ora 13, vă va încânta Orchestra Ţigănească Bihari din Debrecen. 

Corul Mixt de Tineret Cantemus şi Corul de Băieţi Cantemus din Nyíregyháza sunt invitaţi speciali ai Zilelor Sfântului Ladislau 2019 şi vor cânta marţi, 25 iunie, de la ora 19, la Biserica Romano-Catolică Pogorârea Sfântului Spirit din Olosig-Oradea. Intrarea la concert este gratuită, dar sunt încurajate donaţiile la faţa locului, donaţii care vor fi direcţionate spre reabilitarea criptei Bisericii Romano-Catolice Pogorârea Sfântului Spirit din Olosig.

Şi Debrecenul se mută în Cetatea Oradea

Faţă de ediţiile anterioare, prezenţa oraşului Debrecen, înfrăţit cu Oradea, va deveni mai puternică la Zilele Sfântului Ladislau 2019, au mai informat organizatorii.

"Considerăm că este foarte importantă colaborarea dintre cele două oraşe – e vorba de două oraşe care au legături economice, culturale, educaţionale", a declarat Komolay Szabolcs, viceprimarul Debrecenului reponsabil cu domeniul cultural. 

Viceprimarul a precizat că Debrecen doreşte să fie prezent la festival în primul rând, prin artă plastică şi prin evenimente muzicale.

În 26 iunie va urca pe scena din Cetatea Oradea Orchestra Kodály a Filarmonicii din Debrecen, în 30 iunie, în Curtea Palatului Princiar, Ansamblul Hajdú din Debrecen va susţine un spectacol, dar vor sosi la Oradea şi Debrecen Dixieland Jazz Band, iar Muzeul Déri îşi va "muta" temporar în Cetate festivalul de turtă dulce, va fi vernisată o expoziţie cu lucrările studenţilor Departamentului de Arhitectură al Universităţii din Debrecen – lucrări ce au legătură cu Oradea şi, nu în ultimul rând, vor exista activităţi ale Punctului Poveştilor Populare din cadrul Centrului Cultural Debrecen.

De asemenea, la Muzeul Oraşului Oradea, vor putea fi admirate şi două expoziţii permanente având legături cu oraşul Debrecen. 

În weekendul principal al festivalului – 28-30 iunie, în Cetatea Oradea vor concerta: formaţia Csík - cu invitaţii Lovasi András (Kispál és a Borz, Kiscsillag) şi Karácsony János (chitaristul legendarei trupe LGT) – vineri, 28 iunie, ora 21:00, Péterfy Bori & Love Band – sâmbătă, 29 iunie, ora 19:30, starurile Neoton Família – duminică, 30 iunie, ora 21:00, Ocho Macho – sâmbătă, 29 iunie, ora 21:30, Vintage Dolls – duminică, 30 iunie, ora 20:00, formaţia Alma – duminică, 30 iunie, ora 18:00, trupa Misztrál – sâmbătă, 29 iunie, ora 17:00. 


ZILELE SFÂNTULUI LADISLAU

PROGRAM

SÂMBĂTĂ, 22 IUNIE

10.00–16.00 Echipa de Aur II – Turneu de fotbal de tineret (Cupa NAC)

Loc: Terenul de sport din comuna Paleu, Bihor

Organizator: Asociația Fotbalistică NAC

17.00 Expoziție Orth István  

Expoziția va fi vernisată de criticul de artă Ramona Novicov

Loc: Muzeul Orașului Oradea, Corpul B, etaj II, sala 13

Organizator: Asociația Szent László

Curator: artistul plastic Holló Barna

Vizite: 22 iunie – 15 iulie, orele 10 – 18

18.00 Esență – Selecție de dansuri tradiționale din Ardeal – ansamblul de dans Bekecs

Loc: Casa Comunității din Biharkeresztes

Organizator: Asociația Civică Maghiară, Evenimente cetățenești

19.00 “Harta” muzicală a Oradiei, după 259 de ani

Loc: Centrul Bisericesc Reformat Lorántffy Zsuzsanna, Piața Libertății 40

Organizator: Asociația Szent László

DUMINICĂ, 23 IUNIE

9:30 De la Sfântul Ladislau la Sfântul Ladislau – tură de ciclism în Oradea

Loc: de la Bazilica Romano-Catolică la Cetatea Oradea

Organizatori: Asociația Civică Maghiară, Asociația Fotbalistică NAC

16.00 Cine duce mai departe – expoziția extraordinară a lui Ferenczy Béla (Citromka)

Vernisaj: duminică, 23 iunie, ora 16:00

Expoziția va fi vernisată de sculptorul Deák Árpád

Loc: Muzeul Orașului Oradea, Corpul B, etaj II, sala 13

Organizator: Asociația Szent László

18.00 Cele șapte arte libere – expoziția artistei ceramiste Kósa Klára și a artistei designer de carte Simon Ilona

Expoziția va fi vernisată de dr. Torda Márta, vicepreședinta Uniunii Femeilor din Ungaria.  La vernisaj va avea loc și un recital de vielă cu roată susținut de Szerényi Béla și fiul său, Szerényi Domokos.

Loc: Cetatea Oradea, Sala Bethlen

Organizator: Asociația Szent László

19.00 Om în inumanitate – spectacolul Ansamblului de Dansuri Folclorice Bekecs

Loc: Sala festivă a Universității Creștine Partium

Organizator: Asociația Szent László

LUNI, 24 IUNIE

17.00 Ziua Designului – expoziții în Cetatea Oradea

Loc: Cetatea Oradea, Corpul G

Organizator: Universitatea Creștină Partium, Departamentul de Arte

Expoziția va fi vernisată de Kósa András László, directorul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din București, și de designerul Damokos Csaba.

17.15 Art Generator 5 – expoziția studenților Departamentului de Arte, Universitatea Creștină Partium din Oradea

Expoziția va fi vernisată de curatorul Antik Sándor

Loc: Cetatea Oradea, corpul G

Organizator: Universitatea Creștină Partium, Departamentul de Arte al Universității Creștine Partium, Asociația Szent László

Vizite: 25-30 iunie, de marți până joi, între orele 16–19, iar de vineri până duminică, între orele 11–19

17:30 Expoziție cu lucrările de diplomă ale studenților din Departamentul de Arte, Universitatea Creștină Partium

Loc: Cetatea Oradea, Corpul L, Muzeul Pâinii (corpul H).

Expoziția va fi vernisată de dr. Kányádi Iréne, asistent universitar în Departamentul de Arte, Universitatea Creștină Partium

Organizator: Universitatea Creștină Partium, Departamentul de Arte al Universității Creștină Partium, Asociația Szent László

17.00  Întâlnire cu trei ramuri artistice: poezie, fotografie, muzică

Vernisaj: luni, 24 iunie, ora 17:00

Loc: Cetatea Oradea, Corpul M

Organizatori: Sola Fide, Asociația Internațională Euro Foto Art, Duo Varadiensis – 1985

Responsabili de program: Fórián Andrea și Thurzó Sándor József

Co-organizator al expoziției foto: Tóth István AFIAP, curatorul Asociației Internaționale Euro Foto Art

17.30 Depunere de coroane la statuia Sfântului Ladislau din Oradea

Loc: Bazilica Romano-Catolică

19.00 Gala festivă de deschidere: discursuri oficiale și program cultural „Palatul Stelelor: muzică populară în literatură, de la Sfântul Ladislau până în zilele noastre”

Vor interpreta: Sebestyén Márta, formația Sebő și Andrejszki Judit

Loc: Teatrul Szigligeti

Organizator: Asociația Szent László

MARȚI, 25 IUNIE

17.00 Versuri religioase – Muzică religioasă

Loc: Cetatea Oradea, Corpul M

Organizatori: Sola Fide, Duo Varadiensis – 1985

Responsabili: Fórián Andrea și Thurzó Sándor József; Lucrări Ave Maria ale mai multor compozitori cunoscuți (Thurzó Sándor József, violă). Füzesi Edit (compozitoare) și familia ei vor interpreta adaptări muzicale ale versurilor religioase semnate de Fórián Andrea.

18:00 VITRINA orădeană – expoziția Departamentului de Arhitectură al Universității din Debrecen

Expoziția va fi vernisată de: Szentirmai Tamás, arhitect, șef al Departamentului de Arhitectură, Universitatea din Debrecen

Loc: Sinagoga Neologă Zion, strada Independenței, nr. 8

Vernisaj: marți, 25 iunie, ora 18:00

18:00 Seninătate nesfârșită  – Vernisajul expoziției artistei Vassy Erzsébet

Expoziția va fi vernisată de Balla Tünde

Loc: Cetatea Oradea, Corpul M

19.00 Spectacolul Corului Mixt de Tineret Cantemus și al Corului de Băieți Cantemus

Loc: Biserica Romano-Catolică Pogorârea Sfântului Duh Olosig-Oradea

MIERCURI, 26 IUNIE

18.00 E timpul pentru a construi – Monumente în restaurare în Bazinul Carpatic

Vernisaj: miercuri, 26 iunie, ora 18:00

Expoziția va fi vernisată de arhitectul Káldi Gyula, membru al Consiliului de Administrație al Fundației Teleki László și Csomortányi István, președintele Asociației Orădene pentru Înfrumusețarea Orașului

Loc: Cetatea Oradea, Corpul L

Organizator: Fundația Teleki László, Asociația Orădeană pentru Înfrumusețarea Orașului     

19.00 Concert Hakeshet Klezmer Band  

Loc: Cetatea Oradea, Teatrul de Vară

Organizator: Asociația Szent László

20.00 Concertul Orchestrei Kodály a Filarmonicii din Debrecen

Loc: Cetatea Oradea, scena mare

În program: Mozart: Nunta lui Figaro – uvertură, Mozart: Nunta lui Figaro – fragmente, Mendelssohn: Simfonia a III-a „scoțiană” III în La minor

JOI, 27 IUNIE

17.00 Sânge și aur – În umbra lui Ady, plimbare în „Orașul sângelui”

Turul va fi ghidat, în limba maghiară, de Imre Zoltán. Întâlnire în fața Gării.

18.30-20.30 Concertul Orchestrei de Muzică Populară Mădăraș

Loc: Cetatea Oradea, scena mare

Organizator: Asociația Szent László

19:00 MIX Music on Lokal

Loc: strada Aurel Lazăr, nr. 1

21.00 Concert Loyal

Loc: Cetatea Oradea, scena mare

VINERI, 28 IUNIE

11.00–20.00 Tradiții din mână-n mână - Târg meșteșugăresc

Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar

Organizator: Asociația Agricultorilor din Valea Ierului

15.00 „Escaladă care trece granițele" - Cross-border climbing – conferință de deschidere

Loc: Cetatea Oradea, Corpul E, etaj I, sala de conferințe

Organizator: Clubul Sportiv și Sală de Escaladă Gecko

Scopul principal al proiectului este de a încuraja inițiativele de cooperare care aduc ONG-urile mai aproape de oameni, prin înființarea unei ligi transfrontaliere - cross-border - de escaladă și organizarea unor evenimente de escaladă în Oradea și Zsombó (Ungaria). Partener în proiect: Echipa de Escaladă Meteora

 17.00–18.00 Jocuri și familiarizare cu instrumente muzicale alături de ansamblurile Csillagocska și Soroglya

Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar

Organizator: Asociația Szent László

17.00 Sub vraja cântecelor religioase – cu tenorul Viktor József

Invitați: Giordano Filomena (vioară), Ferencz Mercedes Klára (pian, orgă).

În program: Alessandro Stradella, George Friedrich Händel, Johann Sebastian Bach, Giovanni Battista Martini,  Franz Schubert, Giuseppe Verdi, César Franck, Michał Lorenc

Loc: Cetatea Oradea, corpul L

Organizator: Asociația Szent László

18.00 Seară de serenade cu Duo Varadiensis – cântece cunoscute, atmosferă plăcută S

Lucian Malita – vioară, Thurzó Sándor József, violă

Din program: E. Toselli, Lehár Ferenc, Monti, E. de Cortis, di Capua

Loc: Cetatea Oradea, Corpul M

Organizatori: Duo Varadiensis – 1985

Responsabili program: Fórián Andrea și Thurzó Sándor József

19.00 Bormentor – degustare de vin pentru tineri

Loc: Cetatea Oradea, Corpul I

Organizator: Vinoteca Vura

Vinuri la degustare: Carastelec Friza 2018, Hilltop Cserszegi Fűszeres 2018, Thummerer Bokréta cuvée 2018, Balla Géza Magyarádi Mustos 2018, Gál Tibor Egri Csillag 2018, Tokaji Ker.Ház Sárgamuskotály late harvest 2017.

Rugăm doritorii să se înscrie în avans la numărul 0755.119.958 (Vinoteca Vura). Participarea la eveniment costă 30 de lei.

19.00 Degustare de șampanie și vinuri spumante – Un festival efervescent!

Loc: Cetatea Oradea, Corpul L

Organizator: Asociația Szent László

Someliera Pálfi Noémi ne va ghida în lumea băutului de șampanie – un gest atât de șic și de elegant. Vor fi degustate, alături de mâncăruri ușoare: Carastelec Frizza alb 2018, Carastelec Frizza Rosé 2018, Balla Géza Clarus Rosé Brut, Carassia Rosé Brut, Balla Géza Clarus Brut, Carassia Classic Brut, Carassia Blanc du Blancs Brut (câștigătoare la categoria sa în cadrul Campionatului Mondial de Șampanie 2018).

Numărul locurilor este limitat, astfel că vă rugăm să vă înscrieți la Punctul Info din Cetatea Oradea. Preț participare: 50 de lei.

20.00 Spectacol Csillagocska

Loc: Cetatea Oradea, Teatrul de Vară

21.00 Concert Csík zenekar

Loc: Cetatea Oradea, scena mare

22.30 -00.30 „Urzeala tronurilor: 7 împărății”

Joc de evadare/Escape room în aer liber

Loc: Șanțul Cetății

Așteptăm înscrierea echipelor formate din minimum 3 membri și maximum 6 membrii, cu vârste între 15 și 19 ani. La start, organizatorii își rezervă dreptul de a reorganiza echipele. Numărul locurilor este limitat, de aceea vă rugăm să vă înscrieți scriind un email la nagyvarad@szentlaszlonapok.ro, sunând la 0756.579.371 sau anunțându-vă intenția la Punctul INFO din Cetatea Oradea.

23.00-24.30 Concert The BlackBirds

Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar

SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE

09.00–14.00 Competiție gastronomică tradițională – Degustarea aromelor maghiare

Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar

10.00–20.00 Tradiții din mână-n mână - Târg meșteșugăresc

Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar

Organizator: Asociația Agricultorilor din Valea Ierului

10.00–19.00 Demonstrații de medicină alternativă

Sfaturi, demonstrații de medicină alternativă, osteopatie, alte metode tradiționale de terapie.

Loc: Cetatea Oradea, Corpul M, la subsol

10.00 Descoperirea Palatului Princiar – Tur ghidat al Palatului Princiar și al Muzeului Cetății – în limba maghiară de la ora 10:00, în limba română de la ora 12:00

Organizator: Muzeul orașului Oradea

10.00 Întâlnirea orădenilor de pretutindeni

Loc: Cetatea Oradea, corpul M

Organizator: Asociația Pro Partium

10.30–12.00 Body Art și Zumba – Gimnastică de dimineață cu Vári Nagy Mónika și cu Kovács Miklós

Loc: Cetatea Oradea, Teatrul de Vară

11.00 Pe urmele Sfântului Ladislau în Ardeal – proiecție de film

Loc: Cetatea Oradea, corpul L

Organizator: Asociația Szent László

11:00 Vizită ghidată la Apotecha Rodia – cea mai veche farmacie din Oradea

Vizita ghidată în limba maghiară va începe la ora 11, iar cea în limba română va începe la ora 13.

Numărul maxim de vizitatori/grup: 30.

11.00 Concert Hollóének Hungarica

Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar

Organizator: Asociația Szent László

12.00 NiaTánc – Dans și mișcare cu Szabó Andrea

Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar

Organizator: Fundația Partitipatio

12.30 Arhitectul Vágó József, Școala de Poliție și orașul ideal – prezentare realizată de Zuh Deodáth, specialist în istoria filosofiei și istoria ideilor (MTA BTK Institutul de Filosofie, Budapesta)

La cerere, în cadrul evenimentului se va realiza un rezumat al prezentării în limba română și/sau engleză

Loc: Cetatea Oradea, Corpul I

Organizator: Asociația Szent László

13.00 Muzică pentru un prânz delicios – Orchestra Țigănească Bihari (Debrecen)

Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar

Organizator: Asociația Szent László

16.00 Concert de muzică veche - Kájoni Consort

Loc: Biserica din Cetatea Oradea

17.30 Concert Plânge taragotul – de la Sfântul Ladislau la Rákóczi și mai departe – bucăți muzicale maghiare

Vor interpreta: Cvartetul de Taragot Gregus și Váradi Dalnokok

Loc: Cetatea Oradea, Teatrul de Vară

Organizator: Váradi Dalnokok, Asociația Szent László

19.00 Concert Neonhal

Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar

 19.00 Degustare cu Producătorul de vin al Anului – Balla Géza!

Loc: Cetatea Oradea, Corpul L

Organizator: Vinoteca Vura

„...dă scânteie iubirii, aripi gândurilor, flacără călăuzitoare prieteniei”, conform specialistului Dr.Csávossy György.  Dr. Balla Géza este primul producător maghiar de peste hotare care a câștigat titlul de Producătorul de Vin al Anului în Ungaria – cel mai important titlu de acest fel din țară.

Vinuri care vor fi degustate: Frizzy 2018, Sauvignon Blanc 2018, Furmint 2016, Cadarca 2017, Fetească Neagră 2017, Cadarca 2016, Fetească Neagră – Cabernet Franc.

Numărul locurilor este limitat, astfel că rugăm doritorii să se înscrie la numărul de telefon 0755.119.958. Prețul participării la degustare: 60 de lei. 

19.30–21.00 Concert Péterfy Bori & Love Band

Loc: Cetatea Oradea, scena mare

Organizator: Asociația Szent László

Succesul formației Péterfy Bori & Love Band se datorează creativității muzicale a artiștilor, concertelor lor dinamice și hiturilor melodioase. Trupa s-a format în 2007 și în același an a apărut primul lor album – fără titlu, care a devenit disc de aur și apoi de platină.

Până azi, melodiile de pe primul album sunt cele mai fredonate. Între hiturile trupei, mai vechi și mai noi, se numără Hajolj bele a hajamba/Apleacă-te în părul meu, Vámpír/Vampir, Délelőttök a kádba/Până-mese în cadă, Ópium/Opium, Téged nem/Pe tine nu.

21.30–23.00 Concert Ocho Macho

Loc: Cetatea Oradea, scena mare

DUMINICĂ, 30 IUNIE

10.00–20.00 Tradiții din mână-n mână - Târg meșteșugăresc

10.00–19.00 Demonstrații de medicină alternativă

10.00 Descoperirea Palatului Princiar – vizită ghidată a Palatului Princiar și a Muzeului Cetății – în limba română și în limba maghiară de la ora 10:00, 12:00 și 14:00.

11.00 Tur ghidat arhitectural – Secession și modernitate – arhitectura la trecerea dintre secole

Ghizi: Hausmann Cecília și Zuh Deodáth. Loc de întâlnire: Intersecția străzilor Republicii și Mihai Eminescu. Începere tur ghidat în limba maghiară: ora 11:00. Începere tur ghidat în limba română: ora 14:30.

Număr maxim de participanți: 20 de persoane. Participarea este gratuită, pe bază de înscrieri prealabile care se pot face la adresa nagyvarad@szentlaszlonapok.ro sau la Punctul INFO din Cetatea Oradea.

12.00 Peregrinaj de dans popular în Bazinul Carpatic – cu ajutorul lui Heit Lóri și al formației sale

Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar

Organizator: Asociația Szent László

17.00 Concert pentru copii cu formația Alma

Loc: Cetatea Oradea, Teatrul de Vară

18.00 Degustare de pălincă – cu expertul Nagy Botond, producător de pălincă

Doritorii vor putea degusta șapte tipuri de pălincă:

• Pălincă de prună – din soiul de prună Stanley, premiată cu aur

• Irsai Olivér – pălincă de struguri premiată cu aur

• Pălincă provenită din bere

• Pălincă de cireșe amare – premiată cu aur, regina fructelor de pădure

• Pălincă de gutui

• Pălincă de caise – produsă din caise din soiul Gönci

• Pălincă de zmeură

Este necesară înscrierea prealabilă la Punctul Info al Zilelor Sfântului Ladislau situat în Cetatea Oradea.

Prețul degustării: 30 lei.

Loc: Cetatea Oradea, Corpul L

Organizatori: Asociația Prietenele Vinului, Oradea,  Asociația Szent László

18.15 Concert Debrecen Dixieland Jazz Band

Loc: Cetatea Oradea, Teatrul de Vară

Organizator: Asociația Szent László

20.00–21.00 Concert Vintage Dolls

Loc: Cetatea Oradea, scena mare

Organizator: Asociația Szent László

21.00 Concert cu starurile Neoton Família

Loc: Cetatea Oradea, scena mare

Organizator: Asociația Szent László

Holnap hajnalig, Tini-dal, Yo-yo, Eszterlánc, Monte Carlo, Sandokan, Santa Maria, Don Quijote, 220 felett – iată doar câteva din șlagărele iubite de publicul Neoton Família. Aceste hituri – și multe alte melodii – vor putea fi savurate în cadrul concertului de închidere a Zilelor Sfântului Ladislau 2019.

Păstrarea tradițiilor la Zilele Sfântului Ladislau

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est

Organizatori: Asociația Pro Partium, Asociația Civică Maghiară

Activitățile se vor desfășura în colaborare cu Fundația Turanul Maghiar, care de 10 ani organizează cea mai mare sărbătoare ecvestră de păstrare a tradițiilor din Europa:  Kurultáj – Adunare Strămoșească Maghiară. De asemenea, fundația organizează Ziua Străbunilor - cea mai mare manifestare a păstrătorilor maghiari de tradiții din Bazinul Carpatic.

Împreună cu publicul orădean, echipa fundației îl va cinsti pe Sfântul Ladislau, regele întemeietor al Oradiei, și va onora cu evenimente memoria strămoșilor maghiari.

Vineri, 28 iunie

11.00 Vernisaj de expoziție

În iurtele și corturile similare celor din secolul X publicul va putea admira straiele, armele, uneltele utilizate în mod uzual de maghiarii din vechime. De asemenea, spectatorii vor putea asculta cântece vechi și vor putea să-și încerce abilitățile la tras cu arcul.

15.00 Cântece din vechime

16.00 Prezentare de straie și arme, demonstrație de luptă

18.00 Concert cu muzică veche

Sâmbătă, 29 iunie

9.30 Cântece din vechime

10.00 Demonstrație de șoimărit călare și bătălie de nomazi pe cai

Șoimăritul este una dintre moștenirile cele mai vechi ale maghiarimii. Șoimul simbolizează valori care conectează trecutul cu viitorul și transmite putere și armonie celor care îl admiră. Chiar și în zilele noastre, în secolul XXI, el apără în mod natural aeroporturi, precum și stabilimente industriale și agricole împotriva stolurilor de păsări. Maghiarii din vechime vânau călare, cu ajutorul șoimilor, iar azi foarte puțini mai păstrează această tradiție. Cine va vedea pe viu demonstrațiile de șoimărit călare va înțelege de ce șoimul este unul din cele mai importante și mai vechi simboluri ale maghiarimii. Echipe participante: echipa de arcași ai Fundației Publice Turanul Maghiar - Fót, Asociația de Păstrare a Tradițiilor Pusztai Róka, Asociația Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna, șoimarul călare Krekács Zoltán, Asociația Turáni Hagyományéltető - Ceglédbercel, Fehérholló Öskü și echipa de muzică veche.

11.00 Demonstrație de arme și de lupte călare

Luptătorii vor prezenta armele, armurile, tehnicile de luptă din secolul X și vor reconstitui astfel de lupte în confruntări individuale și de grup.

12.00 Demonstrație de luptă pedestră

14.30 Cântece din vechime

15.00 Demonstrație de șoimărit călare și bătălie de nomazi pe cai

17.30 Demonstrație de arme și de lupte călare

18.30 Demonstrație de luptă pedestră

19.00 Concert cu muzică veche

Duminică, 30 iunie

9.30 Cântece din vechime

10.00 Demonstrație de șoimărit călare și bătălie de nomazi pe cai

11.00 Demonstrație de arme și de lupte călare

12.00 Demonstrație de luptă pedestră

14.30 Cântece din vechime

15.00 Demonstrație de șoimărit călare și bătălie de nomazi pe cai

16.00 Demonstrație de arme și de lupte călare

17.00 Demonstrație de luptă pedestră

18.00 Concert cu muzică veche

În pauzele dintre activități doritorii vor avea posibilitatea să-și încerce abilitățile la tir cu arcul.


Activități pentru copii și familie la Zilele Sfântului Ladislau

Vineri, 28 iunie

12.00 - 15.00 Proiecție de desene animate maghiare: Bogyó és babóca / Bobiță și Buburuză, Vuk, Szaffi

Loc: Cetatea Oradea, Corpul L

Organizator: Vándormozi, Asociația Civilă Maghiară

Sâmbătă, 29 iunie

10.30 Yoga pentru întreaga familie

Cu instructoarea autorizată Csepregi Janka Zsófia

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est

11.00 Activități pentru mame și copii cu vârsta de până la 3 ani

Sub coordonarea lui Sziraczki Katalin

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est - Cortul Mama și bebelușul

11.00 Se prezintă Punctul Poveștilor Populare din cadrul Centrului Cultural Debrecen

de la ora 11 și de la ora 14 – depănare de povești populare

de la orele 11.20 și 14.20 – realizare de păpuși și jocuri de îndemânare

de la ora 13 și de la ora 16 - să împletim, să frământăm, să cioplim! Activități meșteșugărești din materii prime naturale

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est - Cortul Punctul Poveștilor Populare

11:00 Escaladă care trece peste granițe și limite

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est

Organizator: Clubul Sportiv și Sala de Escaladă Gecko

Haide și tu să vezi că ești priceput fără limite! Te așteptăm să îți testezi aptitudinile. Haide la sală și fă-ți noi prieteni!

Finanțator: Programul Interreg V-A România-Ungaria

11.30–12.00 Fragmente din povestea-spectacolul „Túl a Maszat-hegyen” / „Dincolo de Muntele Mânjit” - 15 copii vor urca pe scenă în cadrul programului Teatru în școală, școală în teatru. Interpreți: Trupa de Teatru Lilliput, regizoare: Bartal Kiss Rita.

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est

Organizator: Fundația Partitipatio

12.00–17.00 Activități de lucru manual

Loc: Parcul Cetății, Cortul Meșteșugăresc

  • Activități de terapie prin artă pentru copii cu vârste între 6 și 12 ani, susținute de psiholoaga Bencze Blanka
  • Împâslire, realizare de bijuterii, împletituri, decorare de articole din piele – activități sub coordonarea Asociației Aranykapu
  • Activități sub coordonarea cercetașilor: cum aprinzi un foc, cum faci un nod solid, bazele acordării primului ajutor și multe alte activități și jocuri pentru copii cu vârste între 8 și 14 ani.
  • realizarea de obiecte de decor prin tehnica specială cu fâșii de hârtie (quilling)
  • activități sub coordonarea Serviciului Internațional de Salvare a Copiilor
  • împletituri, realizarea de obiecte din cârpe, croșetat, realizare de felicitări, totul sub coordonarea unor meșteșugari din Transcarpatia

12.00 Yoga pentru gravide

Mișcare recomandată începând cu săptămâna 13 de sarcină – pregătește corpul pentru o naștere mai ușoară. Să aduceți cu voi haine lejere și apă.

Activitate coordonată de Hoffmann Kinga, mamă a doi copii, instructor de yoga pentru gravide

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est

13.00 3 purceluși și Casa Iepurașului – teatru de păpuși în 15 minute

Va interpreta trupa de teatru de păpuși Szivárvány 

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est podium

Organizator: Biroul Turistic din Vásárosnamény

16.00 Așa să facem cu toții! –  activități, alături de Iván Enikő, pentru mame și copii de până la 3 ani, cu dans și cântece

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est - Cortul Mama și Copilul

17.00  Concert pentru copii al trupei Misztrál

Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar

„E atât de bine să fii copil... chiar și dacă creștem încet-încet”, spun membrii formației Misztrál din Ungaria, care vor susține în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau un concert pentru copii cu titlul Álomkófic.

„De ani de zile ne pregăteam să scoatem pe piață un album pentru copii în care versurile se îmbină cu melodiile, melodiile se îmbină cu copiii și astfel poezia poate deveni, pe nesimțite, parte din viața lor. Melodiile le-am scris din suflet pentru copii mici de tot, pentru școlari mici, pentru școlari mai mari, pentru adolescenți și pentru toți cei care simt în ei înșiși diversitatea lumii care ne înconjoară”, detaliază muzicienii.

Duminică, 30 iunie

11.00 Activități pentru mame și copii cu vârsta de până la 3 ani

Sub coordonarea lui Sziraczki Katalin

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est - Cortul Mama și bebelușul

11.00 NiaTánc – Dans și mișcare cu Szabó Andrea

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est

Organizator: Fundația Partitipatio

12.00 - 14.30 Proiecție de desene animate maghiare: Ludas Matyi, János Vitéz

Loc: Cetatea Oradea, Corpul L

Organizator: Vándormozi, Asociația Civică Maghiară

12.00–17.00 Activități de lucru manual

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est - Cortul Meșteșugăresc

  • Activități de terapie prin artă pentru copii cu vârste între 6 și 12 ani, susținute de psiholoaga Bencze Blanka
  • Împâslire, realizare de bijuterii, împletituri, decorare de articole din piele – activități sub coordonarea Asociației Aranykapu

13.00 Spiridușul jucăuș

Jocuri și povești interactive cu copiii, sub coordonarea Trupei Manócska.

Activitate adresată copiilor între 3 și 10 ani. 

Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar

Organizator: Fundația Partitipatio

16.00 Așa să facem cu toții! –  activități, alături de Iván Enikő, pentru mame și copii de până la 3 ani, cu dans și cântece

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est - Cortul Mama și Bebelușul

17.00 Concert formația Alma

Loc: Cetatea Oradea, Teatrul de Vară

18.00  Yoga pentru femei

Cu instructoarea autorizată Csepregi Janka Zsófia

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est


Cortul Eco – Cortul comun al Eco-Mountain Transylvania și al Recognize

Duminică, 30 iunie

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est

11.00–13.00 Secretele realizării de hârtie cu tehnici speciale – eveniment pentru copii

11.00–13.00 Să facem ceva nou din ceva vechi (reciclare și reutilizare a deșeurilor pentru cei mici și cei mari)

13.00–15.00 Jocuri pe teme de protecția mediului înconjurător

15.00–16.00 Să vorbim despre dezvoltarea durabilă

Cortul Turismului

Vineri, 28 iunie – Duminică, 30 iunie

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est

Vineri, 28 iunie: 13.00–19.00

Sâmbătă, duminică, 29–30 iunie: 10.00–19.00

Primăria și Consiliul Local al orașului Vásárosnamény dorește să prezinte valoarea turistică a orașului, precum și posibilitățile oferite bicicliștilor. Orașul iubitor de oaspeți, aflat la întâlnirea râurilor Tisa, Someș și Crasna, are ca motto „Vásárosnamény - inima Bereg-ului”, care ilustrează poziția culturală, economică și geografică a localității în cadrul regiunii Bereg.  (www.vasarosnameny.hu) În cadrul Zilelor Sfântului Ladislau se prezintă și județul Békés, prin intermediul biroului Tourinform.

Cortul Universității Creștine Partium

Sâmbătă și duminică, 29 și 30 iunie

10.00–17.00

Loc: Cetatea Oradea

Organizator: Universitatea Creștină Partium, Nyíri Enikő

Doritorii vor putea afla mai multe despre Universitate, despre programul Erasmsus, despre învățarea continuă și alte teme conexe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON