URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Decembrie 2018, 11:07

Răzbunarea Partidului: Protestatarii de la Oradea Civică, amendă uriaşă din partea Jandarmeriei Bihor pentru scandările anti-PSD de la Aeroport şi din Sânmartin

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

10.000 de lei. Aceasta este suma totală cu care Jandarmeria Bihor i-a amendat pe membrii şi simpatizanţii asociaţiei Oradea Civică, pentru că au scandat împotriva PSD în seara de 21 noiembrie în parcarea Aeroportului din Oradea şi a doua zi în centrul comunei Sânmartin, unde un grup de senatori ai acestei formaţiuni a participat la dezvelirea bustului lui Mihai Viteazul.

"Adunare publică interzisă"

Potrivit unui anunţ făcut pe Facebook despre amenda primită de către preşedintele Oradea Civică, Sebastian Duma, "au fost amendaţi oameni care nu au nimic de-a face cu organizaţia noastră, simpli cetăţeni care s-au oprit şi ei prin zonă ca să vadă despre ce este vorba. Da, cam la atât se rezumă drepturile omului în zodia PSD-ALDE: ai voie să te opreşti într-un loc doar dacă-ţi dăm voie noi, Partidul, prin braţul înarmat care e Jandarmeria".

Potrivit unuia dintre procesele-verbale încheiate de jandarmi pe 22 noiembrie, la ora 19.20, vina contravenienţilor a fost că înainte cu o seară, când un grup de senatori PSD a venit la Oradea cu avionul, fiecare protestatar "a participat la o acţiune publică interzisă în parcarea Aeroportului, refuzând să părăsească locul de desfăşurare a acţiunii publice după ce a fost avertizat de jandarmi", ceea ce a atras o sancţiune de 500 lei.

De asemenea, a doua zi, protestatarii prezenţi la Sânmartin s-au făcut vinovaţi de o "contramanifestaţie".

"Ordin de la Partid"

Contactat de BIHOREANUL, preşedintele Oradea Civică a declarat că în total au fost amendaţi 20 de membri şi simpatizanţi ai organizaţiei neguvernamentale, aceasta fiind de altfel prima sancţiune împotriva lor, de la înfiinţarea ei, cu aproape doi ani în urmă.

"Neoficial, ni s-a confirmat (n.r. – din partea jandarmilor orădeni) că ordinul de a fi amendaţi cu orice preţ a venit pe linie de partid, direct de la Bucureşti, via Ministerul Administraţiei şi Internelor", a spus Sebastian Duma. De altfel, senatorii PSD întâmpinaţi de protestatari la Aeroport, majoritatea din sudul ţării, au şi declarat atunci că în judeţele lor asemenea acţiuni nu sunt permise.

Duma a precizat că membrii asociaţiei vor contesta în instanţă amenzile primite.

Amintim că la Sânmartin, un afacerist local cu probleme penale, Cozmin Bonica, apropiat al primarului PSD-ist al comunei, a agresat un protestatar şi pe reporterul BIHOREANULUI, fiind amendat cu 500 de lei de către jandarmi, însă numai pentru violenţa comisă împotriva jurnalistului, căruia i-a şi smuls din mână telefonul, cea îndreptată asupra protestatarului fiind lăsată nesancţionată.

UPDATE: No comment

Contactat de BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bihor nu a comentat, pe fond, acuzaţiile care li se aduc jandarmilor, precizând doar că persoanele amendate au fost sancţionate pentru contramanifestaţie.

"În data de 22.11.2018, în jurul orei 13:00, 11 persoane au participat in localitatea Sanmartin la o contramanifestaţie organizată in acelasi loc şi în acelaşi timp cu manifestarea avizata de dezvelire a bustului voievodului "Mihai Viteazul ", faptă prevăzută şi sancţionată de art.26 litera g din Legea 60/91. Pe cale de consecinţă, persoanele au fost sancţionate de către Jandarmeria Bihor cu câte 500 lei fiecare. Cu ocazia aceluiaşi eveniment, au mai fost sancţionate alte 2 persoane care au avut altercaţii cu membrii Asociaţiei Oradea Civică 2017", a transmis sublocotenentul Valeriu Macovei, Ofiţer de Relaţii Publice la IJJ Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Mu13PSD
Sa faca contestatie ca habar nu au de modificarile OG2/2001! Si castiga
Postat 11 Decembrie 2018, 09:01 de User anonimizat
Bogdan
Tu nu ai bitcoin si suferi? Fa-ti wallet si iti transfer eu echivalentu a 10$, prima de sarbatori. Jandarmii sunt slugile penalilor da sa nu uitam ca ei sunt 10%, curand or sa realizeze si ei ca nu sunt prosti si vor intoarce spatele penalilor.
Postat 10 Decembrie 2018, 14:08 de poiu
bogdan1&jandarmii
Slugi ..., latratori la comanda.
Postat 10 Decembrie 2018, 13:35 de feedback
Tonomatele BITCOIN !
Tonomatele platite cu BITCOIN,nu respecta legea desi umbla toata ziua cu ea(legea)in gura ! Astept sclavii SRI si SIE sa ma injure ! Va pup minunatilor !
Postat 10 Decembrie 2018, 13:16 de bogdan1
MU13PSD
.
Postat 10 Decembrie 2018, 12:01 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON