URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2018, 13:35

La 3 ani după un ritual similar, şeful CNAIR a semnat la Prefectura Bihor un nou contract pentru 5,35 km din cei 60 km ai tronsonului bihorean al Autostrăzii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful PSD Bihor, Ioan Mang, deputatul Dumitru Gherman, tot de la PSD, precum şi subprefectul Iulius Delorean (prefectul Ioan Mihaiu fiind plecat în vacanţă), au asistat joi, la Prefectura Bihor, la o nouă semnare a unui contract între Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, reprezentată de directorul Narcis Neaga, cu o asociere de firme de construcţii pentru continuarea lucrărilor la tronsonul 3C al Autostrăzii Transilvania, cel care ar trebui să traverseze judeţul Bihor, dar la care lucrările au fost abandonate în anul 2009.

5,35 din 60,25

Spre deosebire de precedentul contract, semnat în 2015 tot la Prefectura Bihor, şi tot de Narcis Neaga, cu o asociere de firme din Spania, de data aceasta nu mai este vorba de întregul tronson, în lungime de 60,25 kilometri, de la Borş la Suplacu de Barcău, ci de un singur lot, în lungime de numai 5,35 km, între frontiera cu Ungaria şi satul Biharia, lângă Oradea.

Potrivit explicaţiilor tehnico-financiare prezentate de directorul de achiziţii al CNAIR, Horia Nicolae, prezent şi el la festivitate, este vorba despre lotul 3 al secţiunii 3C, care va porni de la graniţa cu Ungaria, prin Satu Nou, şi va ajunge până la Biharia, presupunând realizarea unui nod rutier (pentru legătura cu viitoarea centură metropolitană a Oradiei), a cinci bretele şi a trei pasaje.

Valoarea contractului este de 134,221 milioane lei fără TVA, adică echivalentul a 28,5 milioane euro, durata de execuţie fiind de 19 luni, din care 4 pentru proiectare şi 15 pentru execuţie, iar perioada de garanţie va fi de 10 ani.

„Aveam o problemă”

„Data trecută când am semnat contractul aveam o problemă, ce ne facem că terminăm mai repede decât vecinii noştri”, a spus directorul general al CNAIR, Narcis Neaga, referindu-se la semnarea contractului din 2015 cu asocierea de firme spaniole Corsan – Corvian. „După 4-5 luni am ajuns la concluzia că au avut (n.r. – constructorii spanioli) un singur scop, să-şi ia avansul. Ei erau de fapt într-o stare de faliment în ţara lor”, a mai spus Neaga. „De data aceasta este o firmă românească, care lucrează foarte bine, am avut o experienţă foarte bună de colaborare şi pe DN 76”, i-a lăudat şeful CNAIR pe cei din grupul de firme Selina.

„L-am întrebat acum pe domnul Rus ce facem, că de data asta vecinii ne-au luat-o înainte, şi am ajuns la concluzia că ne vom da mâna cu ei pe autostradă la graniţă”, a mai spus şeful CNAIR.

„De multă vreme nu ne-am mai văzut”

Patronul Selina, grup din care firma Trameco s-a asociat cu societatea slovacă Vahostav SK AS, Beniamin Rus, şi-a exprimat bucuria că iese din nou la rampă după ce săptămâna aceasta Curtea de Apel a decis rejudecarea de la zero a procesului de corupţie în care, împreună cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Alexandru Kiss, a fost condamnat la închisoare.

„Salut toată presa, pentru că de foarte multă vreme nu ne-am mai văzut. E un moment crucial pentru noi”, a spus Rus, amintind că de 15 ani firmele sale tot încearcă să câştige licitaţii pentru autostrăzi. „Noi avem şi capacitatea, şi dorinţa de a realiza lucrarea. În situaţia în care lucrurile merg, şi ar trebui să meargă lin, noi nu avem nicio emoţie în ce priveşte acest lot, şi nu numai acest lot”, a spus patronul Selina.

Acesta şi-a mai exprimat dorinţa „de a aduce înapoi oamenii cu care am lucrat”, plecaţi la muncă în străinătate, în caz contrar „altă variantă ar fi să aducem muncitori de afară”.

Restul, în aşteptare

În ce priveşte lotul 3C3, între Chiribiş şi Biharia (28,55 km, valoare 29 milioane euro fără TVA), pentru care aceeaşi asociere Trameco-Vahostav a câştigat licitaţia în octombrie, şeful CNAIR a amintit că rezultatul a fost contestat de asocierea dintre firma austriacă Strabag şi Straco din Bucureşti la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi demersul i-a fost respins, având însă posibilitatea să conteste mai departe, în justiţie, termenul expirând vineri, 14 decembrie. „Dacă mâine nu depune contestaţie (n.r.  – în instanţă), mâine vom semna contractul şi pentru acest lot”, a spus Neaga.

De asemenea, referitor la cel mai mare lot, cel între Chiribiş şi Suplacu de Barcău (26,35 km, valoare 69 milioane euro), Neaga a spus că „încă este în evaluare”, adică nu a fost atribuit, urmând ca acest lucru să se întâmple anul viitor.

Din... programul de guvernare!

În fine, deşi construirea Autostrăzii Transilvania între Borş şi Braşov a început în 2004, în guvernarea Adrian Năstase, şeful CNAIR a afirmat că o parte din ea face parte – nici mai mult, nici mai puţin – din celebrul... program de guvernare, şi a afirmat că va fi finalizată, fără a preciza câţi kilometri, până în 2020. „Având în vedere că acest tronson (n.r. – neprecizat) face parte din programul de guvernare, vom face tot ce trebuie pentru a-l finaliza la timp”, a spus Narcis Neaga.

„Toţi cei suntem prezenţi aici ne vom strădui să urmărim lucrările, să dăm tot sprijinul constructorilor, astfel încât eforturile tuturor să contribuie la finalizarea lucrărilor. Dumnezeu să ne ajute!”, l-a completat şi şeful PSD Bihor, Ioan Mang. Ca şi când de Dumnezeu depinde...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
.
Noroc cu Curtea de Apel, ca nu mai avea Mang cu cine semna! Sper sa se faca autostrada, indiferent de semnatari, pt ca este benefica.
Postat 15 Decembrie 2018, 07:16 de User anonimizat
CrisDumi
Taci mă. Semnează pt campanie electorală. Degeaba alianta sa făcut
Postat 14 Decembrie 2018, 00:03 de Sandu1206
Penibilitatea socialistă nu are limite ...
Ce are Sula cu Prefectura ?!? Unii ar spune că legătura e "una și aceeași".
Postat 13 Decembrie 2018, 20:11 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON