URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2010, 16:01

Ioan Lascău, condamnat la 7 ani de detenţie pentru corupţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul director al Direcţiei Finanţelor Publice (DFP) Bihor, Ioan Lascău, a fost condamnat, vineri, la şapte ani de închisoare, cu executare, pentru fapte de corupţie, de către Tribunalul Bucureşti, potrivit agenţiei Mediafax.

Totodată instanţa a decis ca Lascău să plătească 10.000 de lei cheltuieli de judecată statului român. Decizia Tribunalului nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Acuzat de trafic de influenţă

Directorul fusese trimis în judecată în 22 decembrie 2006 de procurorii anticorupţie, după ce, cu doi ani în urmă, fusese reţinut de procurorii DNA chiar din biroul său de consilier ministerial de la Bucureşti. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în decembrie 2003, în calitate de director general adjunct al Finanţelor Publice Bihor, Lascău ar fi pretins 18,5 miliarde de lei vechi, de la directorul societăţii Repcon din Oradea, Mircea Nistreanu, pentru a interveni pe lângă funcţionari din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, pen­tru decontarea preferenţială a unor plăţi restante în valoare de aproximativ 185 de miliarde de lei vechi pentru lucrări efectuate de către firma respectivă în beneficiul Administraţiei Naţionale „Apele Române".

Potrivit procurorilor, Lascău a acţionat în complicitate cu omul de afaceri Marius Vizer şi, ca atare, acesta a fost acuzat de complicitate la trafic de influenţă. În privinţa lui Vizer, acesta având cetăţenie austriacă, magistraţii au dispus disjungerea cauzei şi transferul ei către Ministerul Public austriac. Disjungerea s-a finalizat, în Austria, cu scoaterea lui Vizer de sub urmărire penală.

Prima urmărire penală împotriva lui Ioan Lascău a început în 2004, într-un alt dosar. Acesta a fost acuzat de efectuarea unor operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia lui şi pentru utilizarea unor informaţii deţinute în virtutea atribuţiilor de serviciu, dar ulterior a fost scos de sub urmărire penală şi repus în funcţie, de unde a ajuns ulterior consilier în Ministerul de Finanţe. Procurorii susţineau că Lascău ar fi cumpărat la o licitaţie un spaţiu de 2,7 miliarde de lei, ca mandatar al unei firme orădene iar ulterior, spaţiul respectiv a fost trecut pe numele surorii şi cumnatului său. Spaţiul a fost vândut apoi unei bănci pentru suma de 10 miliarde de lei vechi.

Un alt dosar pe rol la Braşov

În final, în 2005, DNA Oradea a dispus trimiterea în judecată a lui Lascău Ioan şi a afaceristului Ranyak Ambro-Zoltan, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, participaţie improprie la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani şi bancrută frauduloasă. Lascău e acuzat că a produs un prejudiciu de peste 100 miliarde de lei vechi.

În sarcina lui s-a reţinut că în anul 2003 i-a pretins lui Podilă Jan, administrator al hotelului President, să-i plătească contravaloarea unor materiale de construcţie de circa 300 milioane de lei vechi, precum şi a altor foloase, în valoare de circa 100 milioane lei, pentru a-i aproba, în regim de urgenţă, cererile de rambursare, precum şi pentru a nu fi controlat.

De asemenea, în anul 2001, sub acoperirea S.C. „La Piovra" S.R.L. Oradea, finanţistul e acuzat că ar fi cumpărat un spaţiu comercial din Oradea (asupra căruia era instituit un sechestru de către Direcţia generală a finanţelor publice Bihor), de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare, la preţul de 2,5 miliarde, iar după realizarea mai multor transferuri, nedeclarate la organele fiscale, l-a revândut Băncii Transilvania, cu 10 miliarde.

"Acelaşi inculpat, în primăvara anului 2003, a împiedicat urmărirea unei creanţe de 1 miliard lei - ROL (pe care această firmă o avea faţă de S.C. „Austrian Invest" S.R.L. Oradea), de către lichidatorul S.C. „Antol Oil" S.R.L. Oradea (aflată în faliment), determinându-l pe inculpatul Ranyak Ambro-Zoltan (administratorul S.C. „Antol Oil" S.RL. Oradea) să emită o chitanţă falsă, prin care să ateste că suma i-a fost restituită în anul 2002", se mai spune în rechizitoriul DNA, din dosarul care se află încă pe rolul Tribunalului Braşov.

Citiţi pe această temă şi articolul "La penitenciar, dar cu banii-n buzunar: Fiscul recuperează abia 1% din prejudiciile produse de corupţii bihoreni"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON